ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων

Copyright 2020 The Associated

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης άμεσων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη Βουλή κατέθεσε χτες δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις, που αφορούν τη λήψη μέτρων τώρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την επείγουσα ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας με επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην Υγεία. Οι Επίκαιρες Ερωτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη 2 Απρίλη.

Να διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Η πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης: «Η κυβέρνηση με υπόδειξη του ΕΟΔΥ λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και η καθολική, εκτός των 6 περιπτώσεων, μετακίνηση των πολιτών.

Σε επιχειρηματικούς ομίλους και χώρους εργασίας συνεχίζουν να απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς καν την απόσταση του ενός μέτρου, με κοινόχρηστα μέσα εργασίας και με πλημμελή καθαριότητα λόγω μειωμένων αριθμών καθαριστριών.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στα σωματεία τους είναι δεκάδες καθημερινά. Αποκαλυπτικές είναι επιστολές των υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνικών κέντρων και κινητής τηλεφωνίας, από μεγάλα εργοτάξια, ιδιωτικές κλινικές, βιομηχανικές μονάδες κ.ά.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη γιατί δεν έχει πάρει κανένα από τα υποδεικνυόμενα από τους επιστήμονες μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα έχει αναστείλει και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους άλλους εποπτικούς μηχανισμούς.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζομένων, υποχρεώνουν σε συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων χωρίς αναγκαίες χωροταξικές αλλαγές, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση εργαλείων εργασίας με αντισηπτικά που είναι ανύπαρκτα, χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους στάσης είναι η υποχρέωση των εργαζομένων να μετακινούνται σε άλλα κτίρια των ομίλων αλλάζοντας δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς, και με τους ίδιους όρους εργασίας, εκθέτοντας σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο τους εργαζόμενους και όχι μόνο από τη διασπορά του κορονοϊού.

Στα ύποπτα κρούσματα δεν γίνεται τεστ, είναι στην ευθύνη του εργαζόμενου αν θα κάνει ή όχι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι που έχουν κρούσματα κορονοϊού στον περίγυρό τους αναγκάζονται να τα αποκρύπτουν και να προσέρχονται στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων».

Ερωτάται ο υπουργός Εργασίας: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς;».

Περιορισμένα και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

Η δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν με τις τεράστιες ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ελάχιστες και προσωρινές προσλήψεις υγειονομικών, οι μετακινήσεις προσωπικού, οι ελλείψεις προστατευτικών μέσων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός υγειονομικών βγαίνει εκτός μάχης, προαναγγέλλουν σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων κρουσμάτων μαζικής κλίμακας. Ταυτόχρονα παραμένουν κλειστά 110 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία παρόλο που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Οσο περνάνε οι μέρες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι προτροπές και τα μέτρα για την ατομική προστασία δεν αρκούν αν οι παντός είδους μονάδες Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο εξοπλισμός και το πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δεν τεθούν υποχρεωτικά σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και επανειλημμένα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται στην πράξη να υλοποιήσει.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του ανεπαρκούς δημόσιου τομέα της Υγείας και ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά να αξιοποιεί τις συνθήκες σαν ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας.

Τώρα απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση τα εξής μέτρα:

  • Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχτούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
  • Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι". Να αξιοποιηθούν και οι φοιτητές - σπουδαστές των σχολών Υγείας που είναι σε μεγάλα έτη μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό».

«Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει για την άμεση εφαρμογή των παραπάνω μέτρων».

Φτάνει παντού το μήνυμα της διεκδίκησης

Κάλυμνος
Κάλυμνος
Με αναρτήσεις πανό έξω από νοσοκομεία και σε κομβικά σημεία, με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα στέλνουν το μήνυμα της διεκδίκησης μέτρων προστασίας των εργαζομένων, ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζομένων και παράλληλα να μην μπουν σε «καραντίνα» τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Στην Αττική, πανό αναρτήθηκαν έξω από νοσοκομεία και μεγάλους χώρους δουλειάς, σε κάθε δήμο, σε μεγάλους οδικούς άξονες. Στη Θεσσαλονίκη, τέτοιες παρεμβάσεις έγιναν σε μια σειρά συνοικίες, όπως και στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης, ενώ οι οι Κλαδικές ΚΟ της Κεντρικής Μακεδονίας ανάρτησαν πανό σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στη ΒΙΠΕ της Σίνδου. Η ΤΟ Πιερίας το Σάββατο πραγματοποίησε εξόρμηση στον πεζόδρομο της Κατερίνης, ενώ ταυτόχρονα έστησε στο χώρο τραπεζάκι με προτζέκτορα από τον οποίο πρόβαλλε σποτάκια και βίντεο του ΚΚΕ σε σχέση με την πανδημία. Επίσης ανάρτησε πανό σε κεντρικό δρόμο της Κατερίνης με σύνθημα «Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, μαζί θα τα καταφέρουμε. Κανένας μόνος του! Νικάμε τον φόβο!». Η ΤΕ Εβρου ανάρτησε πανό έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί νοσοκομείο κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, προβάλλοντας το αίτημα για στήριξη των υγειονομικών με μέσα ατομικής προστασίας, για προσλήψεις και λειτουργία όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κάλυψη όλων των αναγκών με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η ΤΟ Κοζάνης τοποθέτησε πανό έξω από το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο με σύνθημα «Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας! Στον αγώνα του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

Με τα πανό του ΚΚΕ τα έβαλε η αστυνομία...

Δυτική Θεσσαλονίκη
Δυτική Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση της αστυνομίας είχαμε στη Θεσσαλονίκη, για να κατέβουν τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή της Τούμπας, άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ «συνελήφθη» να κατεβάζει πανό, με έντονο μάλιστα πάθος και ιδιαίτερο εκνευρισμό! Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης αναρωτιέται αν η συγκεκριμένη ομάδα ΔΙΑΣ είχε άνωθεν εντολές και αν αυτός είναι ο ρόλος που της έχει ανατεθεί αυτές τις κρίσιμες μέρες για τη δημόσια υγεία του λαού.

Και ξεκαθαρίζει ότι «τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσουμε τη μάχη στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων! Στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών, στις προσπάθειές τους να αντεπεξέλθουν στον "πόλεμο" αλλά και στις διεκδικήσεις τους για να έχουν επαρκή και κατάλληλα όπλα στον πόλεμο. Σε κάθε εργατική οικογένεια που δοκιμάζεται, στις ακόμα περισσότερες που θα χρειαστούν τη δύναμή μας, την αλληλεγγύη το επόμενο διάστημα».

Πετρούπολη
Πετρούπολη
Παρέμβαση του ΚΚΕ στον υπουργό Αθλητισμού

Σε παρέμβασή του προς τον υπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τονίζει:

«Οπως είναι γνωστό, ο χώρος του αθλητισμού με απόφαση της κυβέρνησης χει διακόψει δραστηριότητες, ως μέτρο για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Οι συνέπειες σε εκατοντάδες προπονητές και εργαζόμενους των ομοσπονδιών, ενώσεων και αθλητικών σωματείων, καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών, είναι ίδιες με αυτές των άλλων εργαζομένων. Οπως επίσης ίδιες είναι οι συνέπειες και για την πλειοψηφία των παικτών, στις μικρές κυρίως κατηγορίες, εκτός από έναν μικρό αριθμό με καλές αμοιβές.

Καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης, που είναι αναγκαία για την ελάχιστη προστασία και ενίσχυση, όλους όσοι απασχολούνται στο χώρο του αθλητισμού.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org