ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κλιμάκωση προκλήσεων εντός πλαισίου ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτη του 2016
Από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτη του 2016
Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας συνέρχεται τη Δευτέρα στη Βάρνα, στον απόηχο νέων προκλήσεων της Αγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Επισήμως, και όπως αναφέρεται από τα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος της Δευτέρας όπου αναμένεται να παραστεί και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, «θα αποτελέσει ευκαιρία για την αξιολόγηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία, μεταξύ άλλων στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών». Παραπέρα, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης πώς να προωθήσουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, με βάση τον «αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα», όπως αυτές αποτυπώνονται πάνω στις μπίζνες του κεφαλαίου αλλά και στην όξυνση των ανταγωνισμών σε Μ. Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο της Δευτέρας με τη γενική θέση, όπως την εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ότι ως ΕΕ «πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στην τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα ως προς την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες για διάλογο».

Τοποθέτηση ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τη θέση των ΗΠΑ, όπως την εξέφρασε την ίδια μέρα στην Αθήνα με συνέντευξή του στον ιστότοπο «News 24/7» ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, ότι πρέπει «να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα», και ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει «συνδεδεμένη με τη Δύση, συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Οτι «όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», «δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική».

Ο πρέσβης έλεγε, άλλωστε, με αφορμή και την εμπλοκή στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και επιχειρώντας να απαντήσει στο ότι οι ΗΠΑ παίζουν το ρόλο Πόντιου Πιλάτου στην υπόθεση ότι η Αμερική υποστηρίζει αυτήν την «προσέγγιση του πρωθυπουργού Τσίπρα», για να συνεχιστεί η «επικοινωνία» με την Αγκυρα. «Μιλάμε», πρόσθετε, «για 2 συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν παρόμοια συμφέροντα σχετικά με την Τουρκία» και ότι «έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη διατήρηση πολύ στενής επικοινωνίας μεταξύ μας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσο αναπτύσσουμε τις αντίστοιχες ατζέντες μας σε σχέση με την Τουρκία», παραπέμποντας σε διμερείς μπίζνες στον Τουρισμό, στα ακίνητα και άλλους κλάδους.

Στο μεταξύ, οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη από την 1η Μάρτη. Ενώ σε συνέχεια των προκλήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, επανέφερε, με δηλώσεις του μες στη βδομάδα, τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και νησίδες. Ταυτόχρονα, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι καθημερινές, όπως την περασμένη Πέμπτη που τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ πάνω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, γιατί δήθεν παραβίαζε το τουρκικό FIR.

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Παζάρια υπό το βλέμμα ΗΠΑ και ΕΕ, στο φόντο ευρύτερων διευθετήσεων

Από την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια

Eurokinissi

Από την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια
Με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, την επόμενη Παρασκευή 30/3 στη Βιέννη, αναμένεται να συνεχιστεί το παζάρι Αθήνας - Σκοπίων γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ως κομμάτι για την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Προηγήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή η μετάβαση στα Σκόπια του Ν. Κοτζιά και οι επαφές του εκεί με τον Ν. Ντιμιτρόφ, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, τον πρόεδρο της Βουλής Τ. Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Α. Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Μίτσκοσκι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν το διμερές σχέδιο συμφωνίας που είχε αποστείλει προ ημερών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και οι αντιπροτάσεις της τελευταίας, ενώ πέρα από τους «χαμηλούς τόνους», σαφής είναι η προσπάθεια να περιοριστεί η συζήτηση μόνο στο όνομα (φαίνεται να προκρίνεται το «Γκόρνα Ματσεντονίγια», αμετάφραστο), ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να παρακαμφθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με την απαλοιφή αλυτρωτικών στοιχείων.

Η «βιασύνη» εξάλλου για την ένταξη συνολικά των Δ. Βαλκανίων έχει να κάνει με την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, ιδιαίτερα με τη Ρωσία.

Διόλου τυχαία, ανήμερα της μετάβασης του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια, σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ («News 24/7»), περιέγραψε τα σχέδια των ΗΠΑ «να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι χώρες (σ.σ. της Δυτικής Βαλκανικής) παραμένουν στον ευρωπαϊκό δρόμο, προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, και συνεχίζουν να προωθούν τις μεταρρυθμίσεις».

Ειδικά για το Σκοπιανό, έλεγε ότι «μας ενδιαφέρει να δούμε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχει παρουσιαστεί». Πρόσθεσε, βάζοντας την υπόθεση σε πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων στην περιοχή, ότι «τώρα, με την πρόοδο σε ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων, με την πρόοδο στα ζητήματα της Αλβανίας (σ.σ. καθορισμός θαλασσίων ζωνών), υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα για να ανοίξει τα κανάλια της επικοινωνίας και της οικονομικής συνεργασίας». Συμπλήρωσε δε ότι «το να λυθεί το θέμα της ονομασίας είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει μια ευρύτερη διαδικασία συνεργασίας».

Στο «τραπέζι» η διευθέτηση εκκρεμοτήτων και με την Αλβανία

Εξάλλου, σε επίσπευση των διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παραπέμπουν οι δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, αλλά και η φημολογούμενη επίσκεψη για τις γιορτές του Πάσχα του Αλ. Τσίπρα στην Αλβανία.

Αθήνα και Τίρανα έχουν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, που θα επιτρέψει την εκμετάλλευσή τους βόρεια της Κέρκυρας. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας παραπέμπει στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την προηγούμενη συμφωνία.

Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις επισπεύδονται λίγο καιρό μετά την περιοδεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η περιοδεία αυτή φαίνεται ότι δρομολογεί την πιο αποφασιστική διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή αναβιώνουν εθνικισμοί, που αξιοποιούνται στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών.

Απαντώντας πάντως στα περί «Μεγάλης Αλβανίας», ο Ι. Μέτα δηλώνει ότι πρόκειται για «αστικό μύθο» και ότι τα «πλέον φιλόδοξα στρατηγικά σχέδια της Αλβανίας ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται «στρατηγικής σημασίας» από την αλβανική πλευρά, ενώ ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα που ξεχωρίζει είναι η κατάργηση του νόμου που διατηρεί τυπικά την εμπόλεμη κατάσταση, ώστε να μπορούν Αλβανοί πολίτες να διεκδικήσουν τα «δικαιώματα ιδιοκτησίας τους» στην Ελλάδα.

ΚΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του Κόμματος

«Καμία αμφισβήτηση - καμία αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο. Οχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Με το σύνθημα αυτό, η ΚΟ Αιγαίου του ΚΚΕ διοργανώνει μια σειρά από συγκεντρώσεις με ομιλητές στελέχη του Κόμματος, με το εξής πρόγραμμα:

-- Στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη 29 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στη Χίο, την Πέμπτη 29 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Ομήρειο, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στη Σάμο, την Πέμπτη 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας στο Βαθύ, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στη Λήμνο, το Σάββατο 31 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Γκαλιούρη (σινεμά «Μαρούλα»), θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση, όπου θα συμμετάσχει ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ