ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής και οι πρωτοβουλίες για την επιτυχία τους

Από την πορεία των μεταλλεργατών προς το υπουργείο Εργασίας
Από την πορεία των μεταλλεργατών προς το υπουργείο Εργασίας
Με νέες αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια που οργανώνονται την Παρασκευή 7/4, μέρα για την οποία έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, καθώς και πρωτοβουλίες για την επιτυχία τους, συνεχίζουν τη δράση τους σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στόχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι η πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το ταξικό περιεχόμενο των μέτρων που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, αλλά και η οργάνωση της απάντησης στο νέο γύρο επίθεσης με μαζικά συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα και κλιμάκωση της πάλης με πανεργατική απεργία.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οσον αφορά τις άλλες πόλεις της χώρας, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια για την ίδια μέρα σε Πάτρα (7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου) και Μυτιλήνη (7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς).

Κινητοποίηση των μεταλλεργατών με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις

Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μαζί με το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

«Μεταλλεργάτες, κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», ήταν το σύνθημα στο πανό, δίνοντας το στίγμα της κινητοποίησης. Με το πανό του σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ) συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στους προβλήτες της COSCO.

«Θέλουμε συμβάσεις κλαδικές, όχι άλλα προνόμια στις πολυεθνικές», «Κυβέρνηση και COSCO ακούστε το καλά, δημόσια Ασφάλιση και ένσημα βαριά», ήταν μερικά από τα συνθήματα με τα οποία η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο.

Εκεί, η αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον υφυπουργό, Τ. Πετρόπουλο, μόνο αφού οι εργαζόμενοι απέκλεισαν την οδό Σταδίου, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι το υπουργείο με υπεκφυγές αρνούνταν να συναντηθεί μαζί τους. Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε το γεγονός ότι τα σωματεία βρίσκουν συστηματικά την πόρτα του υπουργείου κλειστή, ενώ έθεσε το σύνολο των αιτημάτων της κινητοποίησης.

Η απάντηση του υπουργού ήταν η... προτροπή να αγωνιστούν για να υπογράψουν συμβάσεις με τους εργολάβους και η διαβεβαίωσή του πως στην περίπτωση που τα καταφέρουν θα... χαρεί κι αυτός! Στην υπόμνηση των συνδικαλιστών πως η κυβέρνηση διατηρεί το ξήλωμα των Συλλογικών Συμβάσεων, θυμίζοντας ενδεικτικά τις μειώσεις στον κατώτερο μισθό, απάντησε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τον κατώτερο μισθό στα ίδια επίπεδα. Ειδικά για το θέμα της ένταξης των εργαζομένων στην COSCO στα βαρέα, ζήτημα για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΙΚΑ, είπε πως χρειάζεται να εξεταστεί αν όλες οι προβλήτες βλέπουν νερό, προκειμένου να γίνει αυτή.

Τα σωματεία, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την κοροϊδία που τους μοιράζει η κυβέρνηση, απηύθυναν κάλεσμα συνέχισης του αγώνα για τις ΣΣΕ αλλά και συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 7/4.

Οι μεταλλεργάτες απαιτούν: Να έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου των συνδικάτων για την επαναφορά των ΣΣΕ. Επαναφορά των τελευταίων υποχρεωτικών κλαδικών ΣΣΕ σε ισχύ. Επαναφορά των επιχειρησιακών και τοπικών Συμβάσεων, όπου υπήρχαν, σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, «Χαλυβουργική», Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ΕΑΣ και αλλού. Να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο περί υποχρεωτικότητας, επεκτασιμότητας και μετενέργειας των ΣΣΕ. Επίσης, διεκδικούν να καταργηθούν το «σκλαβοπάζαρο» και οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Να ληφθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση μπροστά στο Πάσχα σε όλους τους ανέργους. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλουν οι εργοδότες σε εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Σήμερα Παρασκευή, το Συνδικάτο Μετάλλου καλεί σε σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος), με θέμα την προετοιμασία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη στον Πειραιά.

Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει πάρει ήδη απόφαση να προκηρύξει απεργία μαζί με τους άλλους κλάδους, προκειμένου να πάρει απάντηση ο νέος γύρος επίθεσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας από σωματεία της Αχαΐας

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας σωματεία και φορείς της Αχαΐας, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων. Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας, Ποτών και Τροφίμων Ν. Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου (παράρτημα Ν. Αχαΐας), τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.

Τα σωματεία συναντήθηκαν με τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον οποίο έθεσαν το αίτημά τους να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος, καθώς και να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

Στη συνέχεια, έγινε παρέμβαση στη ΔΕΗ, για την άμεση επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης στα σπίτια δυο εργαζομένων.

«Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν», αναφέρουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους και καλούν το λαό της περιοχής σε συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη.

Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς στον κλάδο των Τροφίμων

Με δεκάδες εξορμήσεις και περιοδείες απευθύνεται η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, μαζί με τα συνδικάτα της δύναμής της, στους εργαζόμενους του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Μέσα από το πλατύ άνοιγμα που υλοποιεί, συζητά με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να οργανωθούν στα σωματεία τους, ενώ τους καλεί να προετοιμάσουν απεργιακή απάντηση στη νέα αντεργατική επίθεση. Τη συζήτηση απασχολούν τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς, από την απληρωσιά, την ανασφάλιστη εργασία και τις ατομικές συμβάσεις μέχρι τις απολύσεις και την τρομοκρατία των εργοδοτών.

Παράλληλα, το κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των ταξικών συνδικάτων του κλάδου αφορά και την ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός σε κάθε χώρο δουλειάς, να συμπορευτούν οι εργαζόμενοι με την Ομοσπονδία τους και τα κλαδικά τους συνδικάτα, να δώσουν μαζί τους τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ.

Ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνονται συγκεκριμένα και στους εργαζόμενους σε μια σειρά χώρους όπου υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία τα οποία κινούνται στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, αναπαράγουν τα εργοδοτικά επιχειρήματα για το «κοινό συμφέρον» εργατών και βιομηχάνων, βάζουν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος αυτού, το Συνδικάτο Γάλακτος, Ποτών και Τροφίμων Αττικής απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «ΙΟΝ», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξουν την κατάσταση στο επιχειρησιακό τους σωματείο. «Το πρώτο βήμα είναι ο κάθε τίμιος εργάτης να ενώσει τη δύναμή του με όλους τους άλλους στα Τρόφιμα και Ποτά», τονίζει το σωματείο και συνεχίζει: «Να γραφτεί στο κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αττικής, ώστε να συμπορευτεί για να διεκδικήσει ζωή με αξιοπρέπεια. Για να σπάσει η μοιρολατρία, ενάντια στις λογικές της ταξικής συνεργασίας, του μικρότερου κακού. Να δοθεί μαζική απάντηση στη λαίλαπα των νέων μέτρων που αποφασίζουν κυβέρνηση - ΕΕ και τα αφεντικά».

Συνελεύσεις σωματείων

-- Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28/3, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις από τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας: Σήμερα, Παρασκευή, το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου (6.30 μ.μ., Περιάνδρου 18). Την Τετάρτη 29/3, τα Παραρτήματα Βορείων - Βορειοανατολικών (6.30 μ.μ., Τήνου 17, Παλλήνη), Ηλιούπολης - Μπραχαμίου (6.30 μ.μ., Στ. Σαράφη 40) και Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου (6.30 μ.μ., Νισύρου 20).

ΠΑΣΕΒΕ
Καλεί στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

Στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ.

Στο κάλεσμά της, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Από τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές. Χαμένοι βγήκαμε εμείς, οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα για τα «αντισταθμιστικά» μέτρα και τη «δίκαιη ανάπτυξη», τονίζει: «Τα βλέπουμε και τα νιώθουμε τα "αντίμετρά" τους στις χιλιάδες κατασχέσεις που γίνονται κάθε μέρα, στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών και στο κυνήγι και τις απειλές από το ΚΕΑΟ. Δίνουν λίγα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση, και την ίδια ώρα χτίζουν τα πλεονάσματά τους πάνω στα δικά μας ελλείμματα. Για να δώσουν νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Θα συνεχίσουν ακάθεκτοι τη φοροληστεία, την κατεδάφιση της Ασφάλισης, το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων, αν δεν τους σταματήσουμε.

Εχουμε πια πείρα από το παραμύθι της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και στηρίζουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Στην ανάπτυξη που σχεδιάζουν και προετοιμάζουν δεν χωρά η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, μικρών εμπόρων. Ανάπτυξη για αυτούς είναι τα 6.000 λουκέτα που μπήκαν σε μικρές επιχειρήσεις μόνο στο 1ο δίμηνο του 2017, οι τσακισμένοι μισθοί και το ξήλωμα των δικαιωμάτων μας. Θέλουν ανάπτυξη για τους λίγους, για την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ