ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Επενδύουν στη λαϊκή ανησυχία για να προωθήσουν επικίνδυνα σχέδια

Δυνάμεις και οχήματα του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία των Βρυξελλών
Δυνάμεις και οχήματα του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία των Βρυξελλών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στον ανώτατο βαθμό παραμένει το «επίπεδο συναγερμού» σε όλο το Βέλγιο, όπου έχει κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος που λήγει σήμερα, για τις βομβιστικές επιθέσεις που την περασμένη Τρίτη προκάλεσαν το θάνατο άνω των 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 270. Αστυνομικές και γενικά «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ειδικά στην πρωτεύουσα, όπου η παρουσία του στρατού και η «δράση» γενικά των δυνάμεων ασφαλείας ενισχύονται ακόμα περισσότερο, αν και ήδη η πόλη ήταν μία από τις πιο στρατοκρατούμενες της Ευρώπης, μετά τον περασμένο Νοέμβρη. Κάτι ωστόσο που, όπως φάνηκε, όχι μόνο δεν απέτρεψε το νέο μακελειό, ενώ σημαντικά είναι τα ερωτήματα για τις συνθήκες στις οποίες έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με δεδομένο ότι στόχοι έγιναν ένα από τα πιο πολυσύχναστα διεθνή αεροδρόμια και σημεία που βρίσκονται ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα από τα γραφεία της Κομισιόν, σε μια πόλη όπου βρίσκεται η ίδια η έδρα της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις έκαναν ξανά τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» υπ' αριθμόν 1 θέμα σε όλες τις συζητήσεις, με τα αστικά επιτελεία σε κάθε χώρα να επενδύουν στην εύλογη λαϊκή ανησυχία και αγανάκτηση, κατευθύνοντας τη συζήτηση σε μια σειρά αντιλαϊκών σχεδιασμών που εδώ και καιρό επιταχύνονται σε όλα τα πεδία: Από το Προσφυγικό και την Ασφάλεια, μέχρι την αντιμετώπιση της «συριακής κρίσης».

Πλήθος κόσμου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις κατά των επιθέσεων
Πλήθος κόσμου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις κατά των επιθέσεων
Ενδεικτικά ήταν τα κεντρικά άρθρα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, με τη γαλλική «Λε Μοντ» να επισημαίνει χτες ότι «ο αγώνας κατά του τζιχαντισμού θα είναι μακρύς» και αφού αναφέρει πως αυτός τρέφεται «από το χάος της Μέσης Ανατολής» υπογραμμίζει: «Η εξαφάνιση της τρομοκρατίας από το σπίτι μας περνά μέσα από τη διευθέτηση της συριακής και της ιρακινής τραγωδίας. Σ' αυτό το θέμα, αληθινά, πρέπει να περιμένουμε ότι θα μετρήσουμε χρόνια (εξελίξεων). Σ' αυτό το θέμα, επίσης, παρά το μερίδιο ευθύνης που θα μπορούσαν να σηκώσουν οι Δυτικοί, η Ευρώπη είναι απούσα. Δεν υπάρχει παρά ως ηθοποιός στο πλευρό των ΗΠΑ και της Ρωσίας (...) Εδειξε ότι είναι ακατάλληλη να έχει το παραμικρό όραμα, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αυτό ενισχύει το πόσο ευάλωτη είναι. Για την ήπειρό μας, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί δοκιμασία επιβεβαίωσης».

Λένε ότι ταυτοποιήθηκαν δράστες

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου όπου συμμετείχε και ο εισαγγελέας του Βελγίου Φρεντερίκ Βαν Λιουβ, ανακοινώθηκε χτες ότι ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες και «βομβιστές αυτοκτονίας», ο πρώτος στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, ο δεύτερος στο μετρό. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τα αδέλφια Κχαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακραουί, που ήταν γνωστοί στις αρχές για αδικήματα όπως κλοπές και αναζητούνταν μετά το μακελειό του Παρισιού.

Ενας από τους βασικούς καταζητούμενους φέρεται να είναι και ο Ναζίμ Λαχράουι, που εμφανίζεται να συνδέεται και με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, «πρωταγωνιστή» των επιθέσεων του περασμένου Νοέμβρη στη Γαλλία, ο οποίος συνελήφθη στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ο ρόλος που τα αστικά ΜΜΕ διαδραματίζουν καλλιεργώντας κλίμα τρομο-υστερίας που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην «ηρεμία» στην οποία κατά τ' άλλα λένε ότι καλούν. Ενδεικτικές είναι «πληροφορίες» για τη σύλληψη του ενός ή του άλλου δράστη που κυκλοφορούν και μετά από μερικές ώρες διαψεύδονται (τέτοια είδηση έκανε χτες το γύρο του κόσμου, εμφανίζοντας μία από τις συλλήψεις που έγιναν να αφορά τον Λαχράουι), ή τα εκτενή ρεπορτάζ που απομονώνουν αστυνομικές πλευρές των γεγονότων. Γενικά, όλος ο τρόπος που προβάλλονται οι έρευνες και οι εξελίξεις προσπερνά, «εκκωφαντικά» θα έλεγε κανείς, τις συνθήκες μέσα στις οποίες εγκληματικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» επεκτείνουν τη δράση τους.

Αποσιωπάται προκλητικά ότι αυτοί που σήμερα σκορπούν τρόμο και θάνατο σε αθώους ανθρώπους είναι δημιούργημα συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που οι λαοί πληρώνουν πολλαπλά, και στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής, και στις μεγαλουπόλεις της «δημοκρατικής» Δύσης.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμάζει νέο κλίμα τρομοφοβίας

Στην υποκρισία του «αντιτρομοκρατικού» αγώνα και οι ΗΠΑ - Ρωσία

Σαν έτοιμοι από καιρό, αξιοποιώντας το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και εντείνοντας το κλίμα τρομοφοβίας σε όλες τις χώρες, σε χτεσινή συνεδρίασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άδραξε την ευκαιρία για να προβάλει την ανάγκη για «περισσότερη ενότητα, συνοχή και δύναμη», προμηνύοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Τα γεγονότα στις Βρυξέλλες δείχνουν, για μια ακόμη φορά, ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περισσότερο συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών».

Και πρόσθεσε: «Πέρυσι ξεκινήσαμε το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο στην Ευρωπόλ. Τα κράτη - μέλη πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο και καλύτερα την ανταλλαγή πληροφοριών, προληπτικά και με συνέπεια, προσφέροντας πόρους και την αποστολή εμπειρογνωμόνων. Τα κράτη - μέλη πρέπει να εμπιστεύονται το ένα το άλλο».

Στάθηκε ιδιαίτερα στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας με νόημα: «Εχει γίνει πολλή συζήτηση για τη Σένγκεν. Πρώτα απ' όλα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι η Σένγκεν το πρόβλημα. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι χωρίς καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας, δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών. Γι' αυτό προτείναμε συστηματικούς ελέγχους γι' αυτούς που εισέρχονται και γι' αυτό προτείναμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

Ο Επίτροπος, αν και φραστικά το απέκλεισε, στην ουσία, με τον συνειρμό που έκανε, έδειξε ότι με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας θα επηρεαστεί και η διαχείριση των προσφυγικών ροών. Είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα βρισκόμαστε στην αιχμή δύο κρίσεων: της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Και ενώ αυτές συμπίπτουν χρονικά, δεν θα πρέπει να συγχέονται. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στις ακτές μας, διαφεύγουν από τον ίδιο φόβο της τρομοκρατίας που πλήττει και εμάς στην καρδιά της Ευρώπης. Αν βρισκόμαστε απέναντι σε όσους αναζητούν προστασία, είναι σαν να ενδίδουμε στο μίσος και στο διχασμό που οι τρομοκράτες επιδιώκουν να σπείρουν». Πέρα από το ότι η δημιουργία των τρομοκρατών είναι και υπόθεση της ΕΕ, τώρα είναι φανερό ότι θα κλείσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε αυτούς που ξεσπίτωσε με τις επεμβάσεις της.

Οπως έγινε, πάντως, γνωστό, σήμερα Πέμπτη συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ με θέμα τα μέτρα ασφαλείας.

Αναμενόμενη αντίδραση της Ρωσίας

Πέρα από τις κινήσεις της ΕΕ ή των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών χωρών και των ηγεσιών τους, που καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και προβάλλουν τη ...«ρομφαία» των «αντιτρομοκρατών» - ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε χτες σε νέες δηλώσεις του το «Ισλαμικό Κράτος» υπ' αριθμόν 1 απειλή (λες και δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές) - και η Ρωσία βρήκε την ευκαιρία, στον ανταγωνισμό με αυτές τις δυνάμεις, να προβάλει τις θέσεις της.

Ετσι, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι τα νέα χτυπήματα «υπογραμμίζουν την ανάγκη να συντονιστεί η διεθνής κοινότητα στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία». Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν πολλές φωνές στην ΕΕ και τις ΗΠΑ που καλούν σε συνεργασία με τη Ρωσία και όχι σε μέτωπο μαζί της. Ενδεικτική της αντιπαράθεσης που εκφράζει ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που δεν πρόκειται να σταματήσουν, είναι και η κόντρα με τη Ρωσία του επικεφαλής της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Βασίλι Κρίτσακ, που είδε «σύνδεση της Ρωσίας με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες», τον οποίο ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «κρετίνο».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκά διευρυμένο παζάρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη διεύρυνση του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού που μαίνεται σε όλα τα πεδία προσδοκά η Αγκυρα, που σε αυτή την κατεύθυνση έσπευσε άλλωστε να αξιοποιήσει και το νέο μακελειό στις Βρυξέλλες.

Με επίσημη γραπτή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Βελγίου, χαρακτηρίζοντάς τες «απάνθρωπες», σημειώνοντας ότι η χώρα του μπορεί να προσφέρει όλων των μορφών τη βοήθεια στο Βέλγιο, αλλά και ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί μια «σταθερή και ενιαία στάση κατά των τρομοκρατών».

Σε όλους τους τόνους, ο αστικός Τύπος προβάλλει ως «δικαιωμένη» την Αγκυρα και τις «προειδοποιήσεις» που απηύθυνε στη Δύση για τις συνέπειες της «ανοχής» της σε «τρομοκράτες», εννοώντας δυνάμεις τις οποίες οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν διαφορετικά (π.χ. ΡΚΚ, οργανώσεις Κούρδων Συρίας), στο πλαίσιο συνολικότερων ανταγωνισμών για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή κ.τ.λ.

Χαρακτηριστικό ήταν το χτεσινό κεντρικό άρθρο στη φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ», που με έντονη ειρωνεία κατέληγε αρχικά σε συμπεράσματα όπως ότι «το Βέλγιο πρέπει να διωχθεί από την ΕΕ», εξηγώντας στη συνέχεια ότι «δεν τα εννοεί» και επαναλαμβάνοντας μετά ξανά: «Αν δεν ενωθούμε τώρα... για να δουλέψουμε αληθινά, θα συνεχίσουμε να θάβουμε νεκρούς σε Αγκυρα, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο». Επιπλέον, ανοιχτά συνέδεε την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» με τη λήξη «ή τουλάχιστον τον έλεγχο», όπως λέει, του πολέμου στη Συρία, του οποίου η Τουρκία ζητά εδώ και καιρό την κλιμάκωση, και στρατιωτικά.

Στο μεταξύ, προχτές το απόγευμα, πρόξενοι από 20 διπλωματικές αποστολές (ανάμεσά τους και του Βελγίου), μαζί με δημάρχους της περιοχής, πήραν μέρος σε πορεία «κατά της τρομοκρατίας» που έγινε στην περιοχή Ιστικλάλ, όπου το περασμένο Σάββατο έγινε η τελευταία πολύνεκρη βομβιστική επίθεση.

Γενικότερα, το κλίμα τρομοϋστερίας «καλά κρατεί», ενθαρρυμένο από τις πολύ πιο συχνές πλέον «τρομοκρατικές επιθέσεις», τις πληροφορίες για αστυνομικές επιχειρήσεις που διαρρέουν (στοχευμένα;), συντηρώντας ένα κλίμα πολύ ευνοϊκό για διάφορους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Χτες, έγινε γνωστό πως επτά ακόμα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος» συνελήφθησαν. Ακόμα, το μεσημέρι, το ολλανδικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε εξαιτίας «τρομοκρατικών απειλών» (τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνταν σχετική ανακοίνωση του ολλανδικού ΥΠΕΞ), ενώ κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η πρεσβεία και το προξενείο της Γερμανίας σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ