ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με τα δίκαια αιτήματά τους

Παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις πρωτεύουσες πολλών νομών

Στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα
Κινητοποιήσεις σε γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε πολλούς νομούς της χώρας πραγματοποίησαν χτες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήρε πρόσφατα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες διεκδικούν την αποπληρωμή άμεσα όλων των χρωστούμενων προς τους αγρότες από επιδοτήσεις - ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου κ.ά. Επίσης, να μη γίνονται παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις και τις επιστροφές για χρέη των αγροτών στην εφορία, στις τράπεζες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για επιστροφή από τους αγρότες των αποζημιώσεων που πήραν, μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα, το 2008 - 2009, με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».

Μιλώντας στους αγρότες που συγκεντρώθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Καρδίτσα, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Καλούμε την κυβέρνηση να ξοφλήσει άμεσα όλα τα χρωστούμενα. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και αδυνατούμε να καλλιεργήσουμε. Η κυβέρνηση με την τακτική της μας στέλνει ουσιαστικά στην Τράπεζα Πειραιώς για να βρούμε ρευστότητα, με υψηλό επιτόκιο 7%».

Στη Λαμία
Στη Λαμία
Σε ό,τι αφορά το «πακέτο Χατζηγάκη», υπογράμμισε: «Καλούμε την κυβέρνηση να μην πειράξει τα χρήματα αυτά. Αν υπάρχουν αγρότες που πήραν ποσά δίχως να τα δικαιούνται, βεβαίως να τα επιστρέψουν. Ωστόσο, η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου είχε πάθει σημαντική ζημιά. Το θεωρούμε απαράδεκτο και ευθεία επίθεση να έρχονται ΕΕ και κυβέρνηση μετά από εφτά χρόνια και να μας ζητούν πίσω τις αποζημιώσεις».

Τέλος, τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία να είναι μαζική η οργανωμένη μετάβαση των αγροτών στην Αθήνα για τη συμμετοχή τους στο πανεργατικό απεργιακό συλλαλητήριο, όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση το Ασφαλιστικό στη Βουλή».

Στη Λάρισα, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «δεν τελειώνει ο αγώνας μας μετά τα μπλόκα. Είναι ένας αγώνας με διάρκεια, ο οποίος εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών και έτσι θα συνεχίσουμε».

Στα Χανιά, την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, πρώην Δήμου Μύθημνας, Παλαιών Ρουμάτων, Μεσκλών, Κάινας, Κολυμβαρίου, Αμυγδαλοκεφαλίου, Γαβαλοχωρίου και Κρυονερίδας.

Εξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της Βέροιας καλούσε χτες ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ενώ στη Λαμία συγκέντρωση οργάνωσε το Συντονιστικό των αγροτών που συμμετείχαν στο μπλόκο της Ανθήλης. Κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, στα Τρίκαλα, στο Ηράκλειο, στον Πύργο, στην Πάτρα και στη Χαλκίδα. Στη Λέσβο, η Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων έκανε διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Περιφέρεια.

Καταγγέλλουν τη φιέστα στο Κιλελέρ

Στη Βέροια
Στη Βέροια
Στο μεταξύ, τη φιέστα που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Κιλελέρ καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «η Ανοιξη» και Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας.

Θυμίζουμε ότι στον «επίσημο» γιορτασμό της 106ης επετείου του Κιλελέρ, υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ΝΔ, της Τοπικής Διοίκησης και κάποιων από το μπλόκο των Τεμπών.

Για την επιτροπή που διοργάνωσε τη φιέστα και όσους πρωταγωνίστησαν σε αυτό το κακόγουστο θέατρο, οι Ομοσπονδίες σημειώνουν ότι «δεν τους χωρίζουν και μεγάλες διαφορές. Από κοινού όσοι ενεπλάκησαν, στηρίζουν επί της ουσίας τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Είναι οι πολιτικές, μνημόνια και ΚΑΠ που φτωχαίνουν, εξαθλιώνουν και ξεκληρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και οδήγησαν στα μεγάλα μπλόκα επί 40 ημέρες χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους».

«Το μήνυμα του Κιλελέρ ήταν η κατάργηση των τσιφλικιών και όχι η δημιουργία σύγχρονων μεγάλων τσιφλικιών που ευαγγελίζονται όλοι οι παραπάνω» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στα Χανιά
Στα Χανιά
Απεργιακές κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα

Αντιμέτωποι με την επιθετικότητα της εργοδοσίας - με την ανοχή του κράτους - χιλιάδες απλήρωτοι και απολυμένοι

Εξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Καπανδρίτι
Εξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Καπανδρίτι
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», με μεγάλη συμμετοχή στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε Εύβοια και Βοιωτία, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εργαζόμενοι από τις μονάδες της Εύβοιας και της Βοιωτίας έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι. Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών.

Η απεργία αποφασίστηκε σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση, με τα εξής αιτήματα: Ανάκληση απολύσεων, καταβολή των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους και απολυμένους, μέτρα υγείας και ασφάλειας, υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στις άλλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και καταδικάζει τα «παιχνίδια» που παίζουν οι βιομήχανοι του κλάδου στην πλάτη των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σωματείο, ο «Ζούρας» προχωρά σε περιστολή μέρους της δραστηριότητάς του στο νωπό κοτόπουλο, την οποία σχεδιάζει να αναλάβει η επιχείρηση «Νιτσιάκος». Αντίστοιχα, το 2012 «Ζούρας» και «Λειβαδίτης» που μέχρι τότε ήταν «ανταγωνιστές», προχώρησαν σε «συνεργασία» με αμοιβαίο όφελος.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού σωματείου και της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών με τη διοίκηση της εταιρείας, η τελευταία υποσχέθηκε πως σήμερα θα καταβάλει έναν μισθό στους εργαζόμενους. Νέα συνάντηση ορίστηκε για την επόμενη βδομάδα, με θέμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στην Αλεξανδρούπολη, τέλος, οι απεργοί περιφρούρησαν τις εισόδους του εργοστασίου από νωρίς το πρωί.

Στην πρώην «Αρβανιτίδης»

Απεργοί της πρώην «Αρβανιτίδης» σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης
Απεργοί της πρώην «Αρβανιτίδης» σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης
Εικοσιτετράωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα επί της οδού Φιλώτα στην Ανω Ηλιούπολη στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») μετά από απόφαση του Πανελλαδικού τους Σωματείου, συνεχίζοντας τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από καταστήματα της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») βιώνουν μια μόνιμη κατάσταση ανασφάλειας και απληρωσιάς. Εχουν γίνει μπαλάκι της μίας και της άλλης εργοδοσίας και ζουν με την ανασφάλεια για το ποιος θα πάρει τα καταστήματα και αν θα τους κρατήσει όλους στη δουλειά. Παράλληλα, είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και δεν τους έχει καταβληθεί το καλοκαιρινό επίδομα άδειας.

Στη συνέλευση που ακολούθησε στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, όποτε φέρει η κυβέρνηση το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Στην Καβάλα, τέλος, με συμμετοχή 100% απήργησαν οι εργαζόμενοι στα δύο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» στη Θάσο. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και αντιπροσωπεία από το Σωματείο Ναυτεργατών.

Στις κοινωνικές δομές

Συγκέντρωση σήμερα στις 10 το πρωί στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, των δήμων Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησαν από χτες Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 30/6/2016. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά παραμένουν απλήρωτοι για πεντέμισι μήνες.

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη, 7 Απρίλη, καλεί εργαζόμενους, μισθωτούς τεχνικούς, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους στον κλάδο των κατασκευών η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας. Διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η ανεργία. Κατάργηση όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε μειώσεις στις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους αυτοαπασχολούμενους κ.ά.

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Κόβονται κι άλλο τα μερίσματα

Την περαιτέρω μείωση των μερισμάτων που δίνει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (είναι ένα είδος επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων) προβλέπει αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως αναδείχτηκε από χτεσινή συνάντηση που έκανε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με τη διοίκηση του Ταμείου στο πλαίσιο κινητοποίησης ενάντια στις περικοπές. Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει ήδη μείωση 32% των μερισμάτων, ενώ για να ικανοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η μείωση πρέπει να φθάσει στο 45%, με αποτέλεσμα το μέσο μέρισμα να μειωθεί περίπου στο μισό.

Χωρίς Μετρό σήμερα

Δεν θα λειτουργήσει σήμερα το Μετρό, καθώς το Σωματείο έχει κηρύξει απεργία (στάση εργασίας από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιας) «διαμαρτυρόμενο για τη διαρκή υπονόμευση δομών και υποδομών καθώς και για τη στοχοποίηση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ