ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση της «διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής»!

Τις «μεγάλες και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο παρουσίασαν ως «κοινό στόχο» ο Αλ. Τσίπρας και η Α. Μέρκελ

Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα και της Α. Μέρκελ στο Βερολίνο
Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα και της Α. Μέρκελ στο Βερολίνο
Να εργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων όπως είναι η «υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, συμφώνησαν χτες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χτες στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εξύμνησαν αμφότεροι τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως μέσο επίτευξης του παραπάνω στόχου στο ασφυκτικό για τους λαούς πλαίσιο που έχουν σφυρηλατήσει οι κανόνες της ΕΕ και τα μέτρα των μνημονίων, στο πλαίσιο των οποίων «επετεύχθη» και η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» που χαιρέτισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνησή του θέλει να την ολοκληρώσει!

Τσίπρας: «Να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε...»

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης το ζήτημα ότι αυτή η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» δεν συνέβαλε στην ενίσχυσή της, καθώς «υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητάς του, ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε «αλλαγές στο μείγμα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι, δεν φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτό. Υπάρχουν ...και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν να μπει η Ελλάδα στην κρίση, τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες (...) άρα το συμπέρασμα που πρέπει να βγει είναι ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε, αλλά να αλλάξουμε μείγμα πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και κοινός στόχος πρέπει να είναι η υλοποίηση μεγάλων κι αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα (...) Κοινός στόχος είναι ότι αλλάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής και έχοντας συναίνεση κοινωνική στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση»!

Στο πλαίσιο των παραπάνω παραδοχών και δεσμεύσεων, βέβαια, είναι κατανοητό πόσο άνευ οποιασδήποτε αξίας για το λαό είναι οι περιγραφές του Αλ. Τσίπρα για τις «κοινωνικές επιπτώσεις» και τις «κοινωνικές ανισότητες» που έφεραν η «πρωτοφανής διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής» και το «πρόγραμμα» που ακολουθήθηκε (με... τα «θετικά» του)!

Σε ερώτηση, μάλιστα, για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά άσκησε κριτική στους προκατόχους για όσα προβλήματα η κυβέρνησή του κληρονόμησε, καθώς «προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί»!

«Διάθεση καλής συνεργασίας»

Από την πλευρά της, αν και έγινε καθαρή η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, η Α. Μέρκελ έθεσε επιτακτικά το θέμα της τήρησής της, δείχνοντας το Γιούρογκρουπ ως τον αρμόδιο «θεσμό» για να λάβει τις αποφάσεις εφόσον αξιολογήσει τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. «Προϋπόθεση για παραπέρα βήματα είναι η συμφωνία που κάναμε στις 20 Φλεβάρη. Θα ήθελα η Ελλάδα από οικονομικής πλευράς να βγει απ' το τέλμα (...) αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς...», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποτιμήσει δράσεις όπως της «task force» και να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν, ενώ υπέδειξε την έρευνα και την τεχνολογία σαν πεδία «συνεργασίας» στο μέλλον, πεδία δηλαδή που ιεραρχούν επιχειρηματικοί όμιλοι της Γερμανίας. Αλλωστε, και ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη «συνέργεια της Γερμανίας» σε μια σειρά από ζητήματα.

Σύμφωνα με την καγκελάριο «υπάρχει διάθεση καλής συνεργασίας και τα δύο κράτη θέλουν να ανήκουν στην ΕΕ, ανήκουν στο ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε γεωπολιτικές προκλήσεις (...) θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε». Και ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει το σεβασμό της κυβέρνησής του «στους κανόνες της ΕΕ» και να ανασύρει εκ νέου το «χαρτί» της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας, λέγοντας πως «η Ελλάδα παραμένει έδαφος σταθερότητας σε μια περιοχή γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας, το να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας συμβάλλει στο να προχωρήσουμε μπροστά».

Η Α. Μέρκελ προσπέρασε, εξάλλου, το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, με τον Αλ. Τσίπρα να επιμένει να διευκρινίζει ότι το θέμα δεν αφορά «υλική διεκδίκηση» αλλά είναι «πρωτίστως ηθικό»... Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, το διά ταύτα της «συγκεκριμενοποίησης» της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που θα παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση στους «θεσμούς» της τρόικας αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο του «δείπνου εργασίας» που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, ανάμεσα στην Α. Μέρκελ και τον Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή 5 συνεργατών από κάθε πλευρά.

  • Σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ, τον υπουργό Εξωτερικών, Φ. Β. Στάινμαγερ, την συμπρόεδρο του «Die Linke», Κάτια Κίπινγκ και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γκρ. Γκίζι, καθώς και με στελέχη των «Πρασίνων». Προγραμματίζεται, επίσης, επίσκεψή του στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Διαβεβαιώσεις ότι προχωρά η διάνοιξη πεδίων στο κεφάλαιο

Της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο προηγήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και η συνάντησή του την Κυριακή με τον Γερμανό ομόλογό του, Φ. Β. Σταϊνμάγερ.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων και εξέτασαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της νεολαίας». Συζήτησαν, επίσης, «σημαντικά θέματα ευρωπαϊκού, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και οι ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και τα διάφορα σχέδια που καταρτίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη στήριξη επιχειρηματιών των δύο χωρών, και δεν έχουν προχωρήσει καταπώς σχεδίαζαν. Π.χ. το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG), όπου Ελλάδα και γερμανική κυβέρνηση (μέσω της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW) συμμετέχουν με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ η καθεμία, προκειμένου να χορηγούν δάνεια έως 1 εκατομμύριο ευρώ σε επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους και έως 50 εκατομμύρια τζίρο. Διαχέεται, δε, ότι στο πλαίσιο «συνέχειας του κράτους», για την οποία διαβεβαιώνει συνεχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σκοπός της είναι τέτοιες πρωτοβουλίες να τεθούν υπό μία «συντονιστική ομπρέλα» ώστε να προχωρήσουν. Εκεί αποσκοπεί η σύσταση στο ΥΠΕΞ, από την τωρινή συγκυβέρνηση, «ομάδας για τις ελληνογερμανικές σχέσεις», με «συντονιστή» τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο Δ. Ράλλη.

Παραπέρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» και δημοσιεύτηκε χτες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ ενός «πολιτικού συμβιβασμού» για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, υπέρ μιας «πολιτικής» παρά μιας νομικής λύσης για τις επανορθώσεις, στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει μια επιτροπή (...μία ακόμη!), αυτή τη φορά απαρτιζόμενη από Ελληνες και Γερμανούς «ειδικούς». Η γερμανική πλευρά αρνήθηκε κάθε συζήτηση για το θέμα...

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς να εκφράσει συγκεκριμένα αιτήματα. Παράλληλα, φρόντισε να περιγράψει την καγκελάριο Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης»...

Τέλος, παίζοντας και πάλι το χαρτί της γεωστρατηγικής αξίας της θέσης της Ελλάδας, προκειμένου να πετύχει κάποιες διευκολύνσεις στα παζάρια για λογαριασμό των μονοπωλίων, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από τη Μέση Ανατολή να πάρουν το δρόμο για το Βορρά. Ισχυρισμός, εκτός των άλλων, απαράδεκτος και επικίνδυνος, αφού στην πραγματικότητα παρουσιάζει ως κίνδυνο μετανάστες και πρόσφυγες, ανθρώπους κυνηγημένους από τον ιμπεριαλισμό...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τους συμβιβασμούς και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ τους πληρώνει ο λαός

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη χτεσινή του συνάντηση στη Βουλή με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, σημείωσε τα εξής:

«Κάθε συνάντηση, κάθε συμβιβασμός που γίνεται το τελευταίο διάστημα στα κέντρα της ΕΕ με τους τροϊκανούς εταίρους, όπως και σήμερα με την κα Μέρκελ, σκορπά χαμόγελα ικανοποίησης στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που ο λαός μας στενάζει κάτω απ' τα βάρη της οικονομικής κρίσης, με τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και με τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και που πάντα την πληρώνει και θα εξακολουθεί να την πληρώνει ο ελληνικός λαός».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ