ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Φιέστα με συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο Κιλελέρ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

«Μια από τα ίδια» ήταν και φέτος ο «επίσημος» γιορτασμός του Κιλελέρ, που έγινε την περασμένη Κυριακή. Στη φιέστα που στήθηκε μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, και καμιά πενηνταριά «επίσημοι», έλειπαν όμως παντελώς οι αγρότες. «Νέο στοιχείο» στη φετινή φιέστα μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία και ομιλία της βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής.

Σχετικά με αυτή τη φιέστα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ αναφέρει: «Μια ακόμη φιέστα πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Κιλελέρ, που σημαδεύτηκε από την ηχηρή απουσία των αγροτών. Περίσσεψαν όμως οι επίσημοι - παλιοί και νέοι κυβερνώντες - που έχουν οδηγήσει και οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια, στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ. Αποστόλου, δεν ανέφερε τίποτε για την ΚΑΠ που θα μειώσει το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων μέχρι 50% έως το 2019, για την άγρια φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τις οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το αφορολόγητο πετρέλαιο που συνεχίζει να δίνει στους εφοπλιστές, όχι όμως στους αγρότες για να καλλιεργήσουν και στα λαϊκά στρώματα για να ζεσταθούν.

Η φιέστα σημαδεύτηκε από την ομιλία της βουλευτή της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, στην προσπάθεια που γίνεται να νομιμοποιήσουν την εγκληματική δράση της στα μάτια του λαού. Εχουν σημαντική ευθύνη οι διοργανωτές της εκδήλωσης, Περιφέρεια και Δήμος Κιλελέρ, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι, Τελεία που παρακολουθούσαν αμέτοχοι την ομιλία της.

Το ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Να οργανωθούν και να παλέψουν μαζί με τους συμμάχους τους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, γυναίκες και νεολαία των λαϊκών οικογενειών ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελός τους οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα».

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 15 Μάρτη είχε γίνει ο αγωνιστικός γιορτασμός της 105ης επετείου του Κιλελέρ από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών, αλλά και εργαζομένων.

Υστερα από αίτημά της, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη 26 Μάρτη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο. Η αντιπροσωπεία θα θέσει στον υπουργό τα αιτήματα των αγροτών, όπως αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της 14ης Φλεβάρη, στη Λάρισα, και εγκρίθηκαν στο πανελλαδικό αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ.

Διαδηλώνουν την 1η Απρίλη οι συνταξιούχοι

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Ρέθυμνο

Την επιτυχία των συγκεντρώσεων της 1ης Απρίλη προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Στην Αττική, η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ., ΙΚΑ Αριστοτέλους), στη Λάρισα, στο Βόλο και στα Τρίκαλα, ενώ παγκρήτια συγκέντρωση θα γίνει στο Ρέθυμνο. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα συσκέψεων των συνταξιουχικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, μέσα από τις οποίες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών τους.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Να αποκατασταθούν όλα τους τα δικαιώματα που έχουν σφαγιαστεί, μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά και κοινωνικά. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Β' ΚΑΠΗ Περάματος (Λεωφόρος Ειρήνης 36).
Κινητοποίηση ΕΒΕ για τη θεώρηση των βιβλιαρίων

Τη θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διεκδικούν η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων με κοινή παρέμβαση που διοργανώνουν στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 9.30 π.μ. «Ενας στους δύο χρωστάμε στον ΟΑΕΕ και πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα βιβλιάριά μας είναι αθεώρητα, σε μια ώρα ανάγκης είμαστε χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς πρόσβαση σε καμία παροχή Υγείας. Συνειδητά το δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί ολοένα και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Υπάρχει καθολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, την ίδια στιγμή ξεπηδούν από παντού ιδιωτικά κέντρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών. Η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου υπογραμμίζει πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προσφέρουν ούτε καν ανακούφιση στους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ: «Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους ασφαλισμένους του ΟΑEE προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση».

Ο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Με τραύματα μόνο γλίτωσε ένας νέος σε ηλικία Πολωνός εργάτης από το ατύχημα που έγινε χτες σε εργοτάξιο στην περιοχή των Μαλάδων, σε νεοανεγειρόμενες εγκαταστάσεις επιχείρησης τροφίμων στην περιοχή των Μαλάδων. Συνάδελφοί του, έσπευσαν τον βοήθησαν και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε ελαφρά τραύματα στα κάτω άκρα.

ΤΟΜΑΤΟΛ ΑΕ: Δεδουλευμένα πολλών μηνών χρωστάει στους εργαζόμενους η εταιρεία «ΤΟΜΑΤΟΛ ΑΕ», στα Φάρσαλα, ενώ, εδώ και καιρό, τους πληρώνει, συνεχώς, έναντι του μισθού, αξιοποιώντας την ανάγκη που έχουν και το φόβο της απόλυσης. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αξιώνει την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για τα προβλήματα που υπάρχουν στην επιχείρηση.

EXTREAM CLEAN: Απλήρωτες παραμένουν οι 10 καθαρίστριες που εργάζονται, με μερική απασχόληση, από 2 έως και 12 μήνες στην εταιρεία καθαρισμού «Extream Clean», η οποία εδρεύει στη Λάρισα, ενώ σε κάποιες τα χρωστούμενα φτάνουν μέχρι και 8.000 ευρώ. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ζητάει την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όλες τις καθαρίστριες και την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας. Τονίζει δε ότι δε θα αποδεχτεί την απόλυση καμίας καθαρίστριας από την εταιρεία σαν πράξη εκφοβισμού.

ΙΓΜΕ: Σε 3ωρη στάσης εργασίας (12.30 - 3.30 μ.μ.) κατεβαίνουν σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Στη 1 μ.μ θα γίνει συγκέντρωση μπροστά από το ΥΠΑΠΕΝ (Μεσογείων 119). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την τήρηση της κυβερνητικής δέσμευσης για ανασύσταση του ΙΓΜΕ, την καταβολή δεδουλευμένων και την ομαλή κρατική χρηματοδότηση.

ΒΟΛΟΣ: Η δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε κάθε χώρο με βάση το πλαίσιο αιτημάτων για ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των εφαρμοστικών και αντιλαϊκών νόμων, απασχόλησε τη σύσκεψη εκπροσώπων, σωματείων και Επιτροπών Αγώνα του Βόλου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος και για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων σε ένα θέμα ζωής και θανάτου για όλες τις λαϊκές οικογένειες.

ΕΙΝΑΠ: Την αντίθεσή του στην τροπολογία για τα αποθεματικά των Ταμείων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). «Η τροπολογία είναι συνέχεια στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, με τα άτοκα δάνεια, με το "κούρεμα" του PSI του 2012 των ασφαλιστικών ταμείων. Με τον τρόπο αυτό, οι εισφορές εκατομμυρίων ασφαλισμένων, και φυσικά των νοσοκομειακών γιατρών, έρχονται να αποπληρώσουν χρέη που δεν είναι δικό τους δημιούργημα», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Πρόγραμμα δράσης στις μονάδες Ειδικής Αγωγής

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν στο σωματείο και να παλέψουν για καθένα.

Την Πέμπτη, το Σωματείο προχωρά σε παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 3 μ.μ. (υπουργείο Μεταφορών, σταθμός μετρό Νομισματοκοπείο). Την Κυριακή, στις 5 μ.μ., καλεί σε Γενική Συνέλευση (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Την Πέμπτη 2 Απρίλη οργανώνει κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 4 μ.μ., διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε εργαζόμενους, να μη γίνει καμία μείωση μισθών και να μπει τέρμα στην εργασία με «μπλοκάκι» και στις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των κέντρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο δημόσιο.

Εκδήλωση της ΟΓΕ στην Κομοτηνή

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ), αύριο, Τετάρτη 25 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ομιλία με θέμα «8 Μάρτη: Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα της γυναίκας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις». Επίσης, σε συνεργασία με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Τι γιορτάζεις σήμερα μαμά;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ