ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδικό διήμερο δράσης

Με πολύμορφες δράσεις, κινητοποιήσεις κι εξορμήσεις σε σχολές ξεκίνησε χτες και θα κορυφωθεί σήμερα το πανελλαδικό διήμερο δράσης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιάς του με σύνθημα «Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις».

Μερικά από τα επιμέρους αιτήματα που προβάλλουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο πλαίσιο του πανελλαδικού διήμερου δράσης αφορούν: Στο Γεωπονικό συλλογή υπογραφών, καθώς οι φοιτητές δε χωρούν μέσα στα εργαστήρια. Στη Φυσικομαθηματική Σχολή έγινε κινητοποίηση στην κοσμητεία για το οξύ πρόβλημα της καθαριότητας. Θα επαναληφθεί και σήμερα η κινητοποίηση με το ίδιο αίτημα, ενώ για όλη τη βδομάδα θα πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη από τη 1 μέχρι τις 3 το μεσημέρι στη λέσχη σίτισης απαιτώντας δωρεάν σίτιση σε όλους τους φοιτητές. Ανάλογη κινητοποίηση για την καθαριότητα πραγματοποιήθηκε και στη Φιλοσοφική Σχολή στην κοσμητεία. Στο Πάντειο είχαμε ολοήμερη δράση με εξορμήσεις ενημέρωσης ενάντια στην υποχρηματοδότηση. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) έγινε κινητοποίηση με αίτημα την επίλυση του κτιριακού προβλήματος.

Στο Βόλο, ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών με πρόταση της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ έκανε κινητοποίηση στον πρόεδρο του Τμήματος, απαιτώντας δωρεάν στέγαση για όλους. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ προχώρησαν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία απαιτώντας αύξηση της χρηματοδότησης για δημιουργία και επισκευή υποδομών του Πολυτεχνείου.

Σήμερα, το κύριο αίτημα που προβάλλει το ΜΑΣ είναι να φτιαχτούν τώρα Εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών. Οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση σχετικά με το ζήτημα των Εστιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα βασικά αιτήματα φοιτητών και σπουδαστών αφορούν:

  • Δημόσια - δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα, ανέγερση νέων Εστιών στην ευθύνη του κράτους, επίδομα ενοικίου.
  • Επιστροφή του πάνω από 50% των προϋπολογισμών των ΑΕΙ - ΤΕΙ που «κόπηκε» τα τελευταία χρόνια. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν» με το PSI το 2012 (87 εκατομμύρια ευρώ από τα ΑΕΙ και 100 εκατομμύρια ευρώ από τα ΤΕΙ).
  • Να ξηλωθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για Πανεπιστήμια ΑΕ, ο νόμος - πλαίσιο, το σχέδιο «Αθηνά».
  • Προσλήψεις καθηγητών, μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και διοικητικών υπαλλήλων.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μονοπωλίων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
Απαιτούν μέτρα για σεισμόπληκτους μαθητές και σχολεία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έκαναν, χτες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Να μπει τέλος στη ζοφερή κατάσταση που εδώ και ένα χρόνο συνεχίζεται και οξύνεται στα σχολεία της Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ζήτησαν, χτες το πρωί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι που μετέβησαν στην Αθήνα και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Κάλεσαν την ηγεσία του να τοποθετηθεί στο τρίπτυχο των αιτημάτων που ανέδειξαν οι παραπάνω και μια σειρά άλλοι φορείς μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, για σύγχρονες σχολικές υποδομές, αντισεισμική θωράκιση και μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές.

Με συνθήματα «Τέρμα πια η κοροϊδία, ασφαλή δημόσια θέλουμε σχολεία», «Θωράκιση ασφάλεια για όλα τα σχολεία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Κατάρα είναι ο σεισμός και όχι σωτηρία, ποσόστωση ζητάμε με τούτη την πορεία», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κ.ά. ζήτησαν να μπει τέλος στην κοροϊδία και στις θυσίες των πραγματικών αναγκών των παιδιών στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην κινητοποίηση εκπροσωπήθηκαν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μαθητές από Λύκεια και ΕΠΑΛ, η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων, το Εργατικό Κέντρο, κεφαλονίτικα σωματεία, ενώ στο πλευρό τους ήταν εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Τους συγκεντρωμένους δέχτηκαν ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, και ο αναπληρωτής υπουργός, Τ. Κουράκης. Στις τοποθετήσεις των φορέων αποτυπώθηκε η οξύτητα με την οποία βιώνουν οι μαθητές τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός. Παιδιά ανέφεραν ότι κάθε μέρα προκειμένου να μορφωθούν πηγαίνουν μέσα από ένα επικίνδυνο, διαλυμένο οδικό δίκτυο σε ακατάλληλα σχολεία, επιστρέφουν για να διαβάσουν σε σεισμόπληκτα σπίτια, ενώ, επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς πέρασε με ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Τονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ότι 10 σχολεία βρίσκονται σε αχρηστία, ότι τα κοντέινερ είναι καθεστώς με όσα συνεπάγεται αυτό για την παιδαγωγική διαδικασία και την υγεία των μαθητών αφού, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, φέτος είχε φουντώσει η γρίπη. Σημειώθηκε δε ότι εκκρεμεί η κατασκευή πέντε σχολείων και ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τη σχολική στέγη - με τους φορείς να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών - και για ουσιαστικούς ελέγχους.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι αδιαμφισβήτητες δυσκολίες και επειδή πολλά παιδιά βιώνουν και στα σπίτια τους τις συνέπειες του σεισμού, οι φορείς ζήτησαν να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή των σεισμόπληκτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οπως είπε στους εκπροσώπους των φορέων ο υπουργός, «το υπουργείο θα δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις», ενώ δεσμεύθηκε ότι όλα τα αιτήματα θα εξεταστούν με σκοπό την άμεση επίλυση των ζητημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Τ. Κουράκης, από την πλευρά του δήλωσε πως, ενόψει της ανακοίνωσης των όσων θα ισχύσουν για τις μετεγγραφές και ποσοστώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο ίδιος βλέπει θετικά την ύπαρξη ποσόστωσης στους σεισμόπληκτους μαθητές, δηλώνοντας ωστόσο ότι δε θέλει να προκαταβάλει την τελική απόφαση του υπουργείου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποδομών δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για τις ανάγκες σε προσωπικό επανέλαβε ότι το υπουργείο καλείται να κινηθεί σε ένα πλαίσιο αξιολόγησης προτεραιοτήτων.

Από την πλευρά τους, όπως έχουν ήδη δείξει, οι φορείς της Κεφαλονιάς δηλώνουν πως δεν υποχωρούν ως προς τις ανάγκες τους.

Αντιπροσωπεία των φορέων πήγε επίσης στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου συναντήθηκε με τον σύμβουλο του υπουργού, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους.

Στη Λιβαδειά για το «νέο σχολείο»

Η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Νέο σχολείο: Καινούργια συνταγή με παλιά υλικά». Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 26 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΣΥΝ στη Λιβαδειά και θα μιλήσει η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ.

Το «Παιδαγωγικό ποίημα» στην Κατερίνη

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας προβάλλει την κινηματογραφική ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα - Ο δρόμος προς τη ζωή», βασισμένη στο κορυφαίο έργο του Α. Σ. Μακάρενκο. Η ταινία των Μ. Μαγιέβσκαγια και Α. Μασλιούκοβ θα προβληθεί την Τετάρτη 1 Απρίλη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη» του Δήμου Κατερίνης, στις 6.30 μ.μ. Καλώντας στην προβολή, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει για το έργο ότι είναι «ένας φάρος για το σημερινό παιδαγωγό και το ρόλο του στο σχολείο, όπου πρέπει να δίνει το προσωπικό παράδειγμα της θυσίας, της ανιδιοτέλειας και της μάχης ενάντια στο βόλεμα και τη μοιρολατρία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ