ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΗ
Οι θυσίες του αγώνα ασύγκριτα λιγότερες από τα δεινά της υποταγής

Σε ανακοίνωση για την 25η Μάρτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τότε τρομοκρατούσαν το λαό ότι αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της "Ιερής Συμμαχίας" θα καταστραφεί. Τώρα του λένε ότι θα ζήσει το χάος αν συγκρουστεί με την αστική εξουσία, την ΕΕ, αν δεν δεχθεί τις αλυσίδες και την εξαθλίωση που του φέρνουν οι υπερασπιστές του καπιταλισμού. Οι θυσίες του αγώνα του λαού για το δίκιο του είναι ασύγκριτα λιγότερες από τα δεινά, τις συμφορές, που του φέρνει η υποταγή και η μοιρολατρία.

Η πρόσκληση για "εθνική ομοψυχία" που παρουσιάζουν ότι υπήρχε το 1821 αποτελεί χονδροειδέστατη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Ούτε το 1821 υπήρχαν ενιαία εθνικά συμφέροντα. Και μέσα στην αστική τάξη, που τότε ήταν προοδευτική, υπήρχαν διαφοροποιήσεις και ανταγωνισμοί, ενώ διαφοροποιήσεις υπήρχαν και ανάμεσα στους κοτζαμπάσηδες. Αυτές οι αντιθέσεις οδήγησαν και σε εμφυλίους πολέμους.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του συστήματος και του "ευρωμονόδρομου". Η πρόσκληση για "εθνική ομοψυχία" επιδιώκει την υποταγή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην άγρια σφαγή των δικαιωμάτων τους.

Η κοινωνική δύναμη που έχει την ικανότητα και τη δύναμη να ανοίξει το δρόμο της κοινωνικής εξέλιξης και να βάλει τέλος στην καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι η εργατική τάξη. Αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας και να ηγηθεί της λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Ο λαός έχει χρέος να εμπιστευθεί τη δύναμή του. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του, με τη δική του εξουσία, μπορεί να ζήσει καλύτερα. Να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελός του, μετατρέποντας σε δική του κοινωνική περιουσία όλα τα μονοπώλια, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, διαγράφοντας το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της».

Δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό

Με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Δεν μπορώ να δεσμευτώ, ο πρωθυπουργός δε μου έδωσε συγκεκριμένη μέρα εκλογών. Εμείς ζητήσαμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να γίνουν οι εκλογές, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να μη χαθεί άλλος χρόνος, το κυριότερο όμως είναι άλλο: Ωσπου να γίνουν οι εκλογές θα υπάρχουν νομοσχέδια αντεργατικά - αντιλαϊκά που θα ψηφίζονται απ' τη Βουλή και επιπλέον τρέχουν σοβαρά προβλήματα, που εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο στη μάχη για την ψήφο, αλλά μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα προσπαθούμε να στηρίζουμε και να οργανώνουμε τους αγώνες. 70% μειώθηκαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων, εξαιτίας του κουρέματος των ομολόγων και αυτό ισχύει για όλα τα νοσοκομεία. Ξέρετε τι σημαίνει 70%; 70% "κουρεύτηκαν" τα αποθεματικά του ΟΕΚ που τον πήγαν βέβαια στον ΟΑΕΔ, αλλά τα αποθεματικά "κουρεύτηκαν". Αποθεματικά, τα οποία δεν είχε γίνει γνωστό, εμείς το λέγαμε, ότι θα "κουρευτούν". 70% μείον, γιατί όλα τα νοσοκομεία είχαν πάρει κρατικά ομόλογα αντί για ζεστό χρήμα και μετά η Τράπεζα της Ελλάδας τα παρέδωσε και έφτασαν εκεί που έφτασαν».

-- Οι πιθανές ημερομηνίες που σας έδωσε ο πρωθυπουργός ποιες είναι;

«Ε, περίπου ξέρετε τις ημερομηνίες, δεν μπορώ να δεσμευτώ εγώ και να ερμηνεύσω. Αυτές που γράφουν όλες οι εφημερίδες. Εχει τόσο μεγάλη σημασία αν θα είναι 29 Απριλίου ή θα είναι 6 Μαΐου; Εμείς θέλουμε όσο γίνεται και 29 Απριλίου, αλλά τελικά δεν μπορώ εγώ να ερμηνεύσω τα πράγματα, τις διαδικασίες της Βουλής πότε θα γίνουν».

-- Τι λέτε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου; Σας φοβίζουν ενδεχόμενες προβοκάτσιες;

«Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί όταν πριν χρόνια μιλάγαμε ότι το ανεβασμένο λαϊκό κίνημα αντιμετωπίζεται και με προβοκάτσιες, όλοι μάς έλεγαν ότι βλέπουμε συνωμοσίες μπροστά μας. Βεβαίως, υπάρχουν και προβοκάτορες και προβοκάτσιες, αλλά να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι και το κράτος ή τμήματα του κράτους έξω απ' αυτές τις προβοκάτσιες. Υπάρχει μια μερίδα που χρησιμοποιεί την προβοκάτσια για να χτυπηθεί το κίνημα. Εμείς λοιπόν παλεύουμε το κίνημα να μεγαλώσει, να χρησιμοποιεί όλες τις μορφές πάλης και ταυτόχρονα να βγάζει απέξω τους προβοκάτορες και να μην κινδυνεύει απ' τις προβοκάτσιες».

--Πολλοί λένε ότι θα υπάρχει μεγάλη αστυνομοκρατία, μπορεί να γίνει έτσι παρέλαση;

«Λοιπόν κοιτάξτε, εδώ "νύχι - κρέας" πάει το πράγμα και η κυβέρνηση βολεύεται με την ένταση της καταστολής και οι προβοκάτορες της έδωσαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την κρατική καταστολή όχι μόνο για τους προβοκάτορες, αλλά κατά του κινήματος. Να ξεκαθαρίσουμε κι ένα άλλο πράγμα: Η 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή έχει αλλοιωθεί προ πολλού. Διότι συνδέεται πάντα με την πολιτική κατάσταση του σήμερα αλλοιώνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του αγώνα του 1821, περνάει δήθεν η εθνική ομοψυχία. Υπήρχε τότε και ο Κολοκοτρώνης με το "φωτιά και τσεκούρι", υπήρχαν και οι κοτζαμπάσηδες και σήμερα εθνική ομοψυχία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε γύρω απ' το α ή το β νόημα της 25ης Μαρτίου. Η πάλη είναι ταξική, τα στρατόπεδα είναι διαμορφωμένα και επομένως κάθε καπηλεία της 25ης Μαρτίου και απ' την κυβέρνηση και απ' τα κόμματα που τη συναπαρτίζουν και άλλους, είναι αποδοκιμαστέα. Είναι άλλο πράγμα εμείς να αποδοκιμάζουμε την αλλοίωση του νοήματος της παρέλασης, δεν εγκρίνουμε όμως τις προβοκάτσιες. Οποιος θέλει να τιμήσει την παρέλαση πρέπει να την τιμήσει σωστά και να αποκλείσει τις προβοκάτσιες, μπορείς να διαφωνείς με το α ή β νόημα, εμείς σεβόμαστε αυτούς που διαδηλώνουν, αλλά ας πάρουν υπόψη ότι μερικοί θέλουν όξυνση, προβοκάτσια και ενδεχόμενα να βρεθούν και προσχήματα για να αναβληθούν και οι εκλογές».

Τέλος, σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός φάνηκε να φοβάται προβοκάτσια την Πρωτομαγιά, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε «δεν μου έδωσε τέτοια αίσθηση, δεν φάνηκε να τον απασχολεί».

Πατριδογνωμόνιο
1821 - 2021: 200 χρόνια μια ζαριά...

Η Ελλάδα βιάζεται. Βιάζεται πολύ. Ετσι είπε ο αρχηγός της συμπολιτευόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραμονές 25ης Μαρτίου. Μέρες και ώρες δηλαδή της μεγάλης επιβεβλημένης μαζικής ανατριχίλας και οργής, όταν κι οι ελάχιστοι εναπομείναντες ανάπηροι πολέμου αρνούνται να παρελάσουν γιατί τους ζητάει, η Ελλάδα που βιάζεται, να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα, αφού ως επιζήσαντες την επιβαρύνουν με τις πετσοκομμένες συντάξεις τους. Η Ελλάδα βιάζεται...

Οπως θέλω και ξέρω το διαβάζω. Βιάζεται, τρέχει. Και β ι ά ζεται. Υφίσταται την αφόρητη βία του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου έτσι ώστε το 2021, 200 χρόνια μετά το Μεγάλο Ξεσηκωμό, να βγει σαν εκπαιδευμένη πόρνη ξανά στο κουρμπέτι των αφεντάδων της φτιασιδωμένη και υπάκουη. Η Ελλάδα βιάζεται καθημερινά είναι αλήθεια. Εντός. Κι εξ αυτού και εκτός ανύπαρκτων ή ελαστικών συνόρων που καθορίζονται ως ζωνάρι συμφερόντων απ' τους εμπόρους των εθνών.

Η μεγαλύτερη ντροπή των ημερών είναι κάθε απόπειρα βιαστών των δικαιωμάτων του λαού, κατακτημένων και βαριά πληρωμένων με αίμα, να ηττηθεί ως ιστορικό υποκείμενο κάθε ενθικοαπελευθερωτικού και ταξικού αγώνα και να περάσει στον 21ο αιώνα ως εργαλείο -μάζα, ως ιστορικό res- αντικείμενο, που εκτελεί σχέδια επί καπιταλιστικού χάρτου σε μια σφαίρα που κοσμεί ως γη τα μεγάλα γραφεία των μεγάλων του χρήματος.

Οταν γράφω τούτες τις γραμμές δεν ξέρω καν τη μορφή της προβοκάτσιας που θα έχει πάρει η ψευδής εθνικοφροσύνη και η ψευδής λαϊκοφροσύνη στην ...παρέλαση. Σε μια Ελλάδα που βιάζεται και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τα λέει στα παιδιά της με το πρώτο τους το γάλα, κι ύστερα το πήζει και το κάνει γιαούρτι και το τρώει στα μούτρα βαφτίζοντάς το αντίσταση, δε φαίνεται παράξενο σε κανέναν πως παίζονται μια ζαριά αυτά τα συμβολικώς ελλαδικά 200 χρόνια ελευθερίας. Γνωρισμένης απ' την κόψη του σπαθιού την τρομερή και βγαλμένης απ' τα κόκαλα και την όψη που με βία μετράει τη γη.

Δεν ξέρω τι μπορεί να πει στα παιδιά σήμερα αυτή η πατρίδα παρεκτός την αλήθεια. Πως η ελευθερία είναι αγαθόν χορηγούμενον από την κυρίαρχη τάξη των κοτζαμπάσηδων, των κατοχικών δωσίλογων που κρύφτηκαν πετυχημένα πίσω από το φερετζέ της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που βάφτισαν τα διατεταγμένα σε θάνατο κορμάκια ήρωες-μπρελόκ των κλειδιών της εξουσίας τους. Η πατρίδα είναι τιμαριοποιημένη από τη γέννησή της με τη σύγχρονη μορφή της απ' το '21 και μετά. Η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η γη, ο πλούτος της, είναι θεσμοθετημένα τσιφλίκια που διαφεντεύουν ομάδες κοινών κεφαλαιοκρατών με κολακευμένες μάζες εργατικών χεριών, που υπνούνται όταν υποφέρουν, πεινάνε και πεθαίνουν χωρίς να έχουν ζήσει ελύθερα κι όπως έκριναν καλύτερα. Να τους πει πως αν τη θέλουν πρέπει να την πάρουν πρώτα στα χέρια τους, ελεύθερη βαρών και υποθηκών πρότερων γενεών.

Η Ελλάδα βιάζεται να ξοφλήσει τους δανειστές. Μια γενιά σημερινών εφήβων, βιάζεται να τελειώσει το σχολείο, να τελειώσει και μια παραπάνω σχολή, να βγει στην αγορά των λαθρεμπόρων της ζωής, να πάρει μισθό 250 ευρώ και λιγότερα καθαρά μέχρι τα 25 της χρόνια κι ύστερα δυο δεκάρικα παραπάνω, να γεράσει με τόσα ακριβώς για σύνταξη γιατί γυμνοί και ξεδοντιασμένοι γεννιόμαστε και γυμνοί και ξεδοντιασμένοι πεθαίνουμε. Και μέρες που είναι επετειακές, θα της πούνε αυτής της γενιάς ότι έχει «φαντασία», «ταλέντα», κουράγιο και όραμα και νιάτα ως αντοχή, για να φτάσει ζωντανή στο σκλαβοπάζαρο του 2021 και να την δούνε οι δουλέμποροι και να την αγοράσουν ακριβά να ζήσει τη χαρά στα χαρέμια και τις φάμπρικες του δυτικού πολιτισμού.

Στις 20 του Μάρτη, στην πλάτη του καθόλου Αγνωστου Στρατιώτη, αυτοί που βιάζονται, όπως πάντα οι βιαστές της ιστορίας , ψήφισαν το Μέγα Δάνειο, το τελευταίο στη σειρά των πολλών που τους κράτησε στην εξουσία απ' το Μάρτη προ δύο αιώνων. Το υψώνουν ως λάβαρο σε φωτιά και λάβρα που σκορπάει τη ζωή στην έρημο της επιβίωσης. Η ζαριά είναι στημένη. Μόνο να τσακιστούν τα ζάρια απομένει. Τα άλλα είναι ταξικό πλιάτσικο και πολιτική συνενοχή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Συγκέντρωση στην Ηλιούπολη

Σε συγκέντρωση στο θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, την Τετάρτη 28/3, στις 7 μ.μ., με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες:

-- Τη Δευτέρα 26 Μάρτη, στις 9 το πρωί, ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στη Ζώνη Περάματος.

-- Την Τετάρτη 28 Μάρτη, στις 7μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στη Λαμία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

-- Την Πέμπτη 29 Μάρτη, στις 8 μ.μ., ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Βόλο (Δημαρχείο).

-- Την Παρασκευή 30 Μάρτη, στις 12.30 μ.μ., περιοδεία και ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org