ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό

 Από το περσινό έγκλημα στη Γάζα. Αυτό απλά δεν υπήρξε, ούτε για το θύτη Ισραήλ, ούτε για τον ηθικό αυτουργό ΗΠΑ
Από το περσινό έγκλημα στη Γάζα. Αυτό απλά δεν υπήρξε, ούτε για το θύτη Ισραήλ, ούτε για τον ηθικό αυτουργό ΗΠΑ
Με ανακοίνωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«

Στην Παλαιστίνη και πάλι ο ισραηλινός στρατός αιματοκυλεί το λαό και τη νεολαία, που αγωνίζονται για το δίκιο τους!

Αυτή η συνεχιζόμενη προκλητική επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ είχε και έχει τη διαχρονική ανοιχτή ή καλυμμένη στήριξη των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, που στηρίζουν μέσα από την ΕΕ και αυτοτελώς την ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή και την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό δόγμα περί "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", είναι συνένοχες στα εγκλήματα που διαπράττει καθημερινά το Ισραήλ.

Οσο όμως και αν η κυβέρνηση και η ΕΕ υποκριτικά προσπαθούν να ταυτίσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ με την ηρωική αντίσταση των λαών της περιοχής, δεν θα μπορέσουν να κρύψουν την πραγματικότητα. Το πρόβλημα δεν είναι η αντίσταση των λαών, αλλά η δράση του Ισραήλ, η διαιώνιση και επέκταση της κατοχής των παλαιστινιακών και άλλων αραβικών εδαφών και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον έλεγχο της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής". Τα σχέδια αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αιματηρή ανάφλεξη όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

  • Το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το δίκαιο αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού της Παλαιστίνης για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη της Δυτικής Οχθης και στη Γάζα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967 και δίπλα στο Ισραήλ.
  • Απαιτεί τη διάλυση των εποικισμών και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, σύμφωνα με το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και άλλων ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.
  • Ζητά την άμεση απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των Παλαιστίνιων και Λιβανέζων πολιτικών κρατουμένων, καθώς και των Παλαιστίνιων υπουργών και βουλευτών.
  • Απαιτεί την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, τόσο του νοτίου Λιβάνου συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Σεμπάα, όσο κι από τα συριακά κατεχόμενα εδάφη του 1967 (Υψίπεδα και περιοχή του Γκολάν).

Καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης!».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διμερής «κόντρα» σκοπιμοτήτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε σχετικά τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιείται η επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι η διμερής κόντρα σκοπιμοτήτων υποβόσκει σταθερά. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε ομιλία του, στη σημαντικότερη ένωση ισραηλινο-αμερικανικής συνεργασίας, το AIPAC, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται «να τερματιστεί κανένας εποικισμός στην ανατολική Ιερουσαλήμ, για τον απλούστατο λόγο ότι η Ιερουσαλήμ, συνολικά, είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ και ως τέτοια χτίστηκε πριν από 3.000 χρόνια και θα συνεχίσει να χτίζεται και σήμερα»!

Η δήλωση αυτή απειλεί να υποσκάψει όλες τις επαφές Νετανιάχου με την αμερικανική ηγεσία. Εξαίρεση η συνάντησή του με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών παρατάξεων στο Κογκρέσο, κατά την οποία η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, υπογράμμισε ότι «το Κογκρέσο παραμένει πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ανεξαρτήτως των πολιτικών προσανατολισμών των μελών του».

«Κλειστές» συναντήσεις

Λίγο νωρίτερα, η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έγινε τελικά στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο Νετανιάχου, χωρίς παρουσία δημοσιογράφων. Μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου στο AIPAC, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι «για τις ΗΠΑ, το ζήτημα της Ιερουσαλήμ μπορεί να λυθεί μόνο με διαπραγματεύσεις». «Κλειστή», ουσιαστικά, ήταν και η συνάντηση του Νετανιάχου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν, το περιεχόμενο της οποίας σχολιάστηκε λακωνικά από μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ως «ειλικρινές» και «παραγωγικό».

Κεκλεισμένων των θυρών είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νετανιάχου και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα. Αμερικανοί αναλυτές υποστήριζαν ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον επέλεξε να γίνουν αυτές οι επαφές στοχεύει στο να δείξει σαφώς στην ισραηλινή ηγεσία ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ορισμένες υποχωρήσεις, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, όσον αφορά στον εποικισμό, προκειμένου να αναθερμανθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές έμμεσες συνομιλίες, που προωθεί η αμερικανική διπλωματία με απώτερο στόχο τη βελτίωση της εικόνας των ΗΠΑ, άρα και την ισχυροποίηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Προς το παρόν, πάντως, οι δηλώσεις Νετανιάχου, καθώς και στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τους εποικισμούς στο Ισραήλ δε φαίνεται να «βοηθούν» τα αμερικανικά σχέδια. Το ισραηλινό κέντρο οικονομικών μελετών Centre Macro δημοσιοποίησε, χθες, έκθεσή του για τον εποικισμό, όπου αποκαλύπτεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια στη Δ. Οχθη έχουν επενδυθεί για την ανέγερση εποικισμών (σε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια) περισσότερα από 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται, δε, ότι μεταξύ 2004 - 2008 χτίστηκαν περισσότερα από 6.657 σπίτια στη Δ. Οχθη, χωρίς να περιλαμβάνεται σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς η ανατολική Ιερουσαλήμ!

Με δεδομένα όλα αυτά, ο στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου Προέδρου, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δήλωνε ότι «όσο το Ισραήλ δεν παγώνει τον εποικισμό, τόσο πιθανότερο είναι να αποτύχουν οι αμερικανικές προσπάθειες αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών». Απαισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις και αρκετών Ισραηλινών αναλυτών, ενώ ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σαφώς για συνομιλίες «χωρίς προαπαιτούμενο εποικιστικό πάγωμα».

  • Τέσσερις τραυματίες άφησαν πίσω τους οι νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ παλαιστινιακές και ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν να γίνει έρευνα για το θάνατο δύο νεαρών Παλαιστινίων, το Σάββατο έξω από τη Νάμπλους, καθώς η νεκροψία έδειξε ότι σκοτώθηκαν από αληθινά πυρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο λαστιχένιες σφαίρες στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ