ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Στον Καιάδα της ανεργίας πάνω από 760.000!

Από αυτούς μόλις το 1/3 παίρνει το πενιχρό επίδομα που διατηρείται σε εξευτελιστικά επίπεδα, φτάνοντας σήμερα μόλις τα 454 ευρώ

Σε πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται η ανεργία στη χώρα καθώς σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του ΟΑΕΔ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 14,6% το Φλεβάρη του 2010 και οι άνεργοι έφτασαν τους 766.159! Αντίστοιχος ήταν ο αριθμός των ανέργων και το Γενάρη (767.602)! Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των ανέργων αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης η ανεργία δεν μπορεί να λυθεί. Και μάλιστα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αυτή διογκώνεται, όπως άλλωστε φανερώνουν και τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από το σύνολο των ανέργων επιδοτείται με το επίδομα της πείνας (454 ευρώ) μόλις το 1/3 (271.297 το Φλεβάρη). Από το σύνολο των ανέργων το Φλεβάρη οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) φτάνουν τα 573.985 άτομα. Η κυβέρνηση, και ενώ η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, στο όνομα της κρίσης διατηρεί το επίδομα ανεργίας σε εξευτελιστικά επίπεδα και μάλιστα να το λαμβάνει μόλις το 1/3 από το σύνολο των ανέργων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει και αυτή με τη σειρά της - όπως έκαναν όλες οι μέχρι σήμερα γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις - να ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ζεστό χρήμα από τα Ταμεία του ΟΑΕΔ δήθεν και τάχα για την προστασία της απασχόλησης. Στην πραγματικότητα όμως για να ενισχύσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η οριστική της εξαφάνιση απαιτεί έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας και οργάνωσης της κοινωνίας όπου τα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία. Σήμερα ωστόσο και μπροστά στην οξύτητα του προβλήματος απαιτείται - όπως έχει καταθέσει το ΚΚΕ και με πρόταση νόμου στη Βουλή - να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, όπως η επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας να είναι στα 1.120 ευρώ. Να υπάρχει πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία κλπ. Πίσω από αυτά τα αιτήματα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε βήμα. Αντίθετα η οργάνωση και η μαζικοποίηση του ταξικού αγώνα αποτελεί το σίγουρο οδηγό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την αλλαγή της κατάστασης προς όφελος της ζωής των εργαζομένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατηγορηματικά αντίθετο στην ελευθερία του κεφαλαίου

Επικυρώθηκε χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

Από κοινού κυβέρνηση και ΝΔ με την ουσιαστική στήριξη και του ΛΑ.Ο.Σ. προχωρούν στην κύρωση από τη Βουλή της «νέας» οδηγίας Μπολκεστάιν της ΕΕ, η οποία προχωράει στην απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών, ισοπεδώνοντας έτσι εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στο κατώτατο δυνατό σημείο.

Η ψήφιση της Οδηγίας έγινε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σε δύο μόνο συνεδριάσεις την ίδια μέρα.

Η ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας δεν είναι αποσπασματική πράξη αλλά εντάσσεται στη συνολικότερη επίθεση που δέχονται τις τελευταίες δεκαετίες οι εργαζόμενοι, στο όνομα της θωράκισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας.

Με αυτήν, είπε, επιδιώκεται να διευκολυνθεί η δράση του κεφαλαίου και αποτελεί σημείο υλοποίησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με βάση την οποία καθιερώθηκαν οι ελευθερίες κίνησης εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων και κεφαλαίων. Σήμερα, συνέχισε, έρχεται να κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά τον τομέα των υπηρεσιών και εντάσσεται στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας και στην επέκτασή της με το νέο σχέδιο «Ευρώπη 2020». Στο στόχο, είπε ο βουλευτής, έχουν μπει τα εναπομείναντα εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα τα οποία επιδιώκουν να εξαφανίσουν και να οδηγήσουν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Η απελευθέρωση των αγορών, συνέχισε, ήδη υλοποιείται σε ορισμένους κλάδους και από την εμπειρία προκύπτει το τι θα ακολουθήσει και στους υπόλοιπους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Ασφάλισης κ.λπ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα αν στην εφαρμογή της οδηγίας θα ισχύει το δίκαιο της χώρας προέλευσης ή καταγωγής, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο που επιλέγουν κάθε φορά οι κεφαλαιοκράτες θα είναι αυτό που θα τους συμφέρει όσο και εάν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα εφαρμόζεται η εδώ νομοθεσία, η οποία συνεχώς ανατρέπεται προς το χειρότερο. Εφερε ως παράδειγμα τη λετονική εταιρεία «Λαβάλ», η οποία απασχολούσε Λετονούς οικοδόμους στη Σουηδία με μισθούς Λετονίας και το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία των οικοδόμων της Σουηδίας, επειδή αυτή παραβίαζε τις ελευθερίες του Μάαστριχτ.

Αρα, λοιπόν, συνέχισε, κρίνεται ως υπέρτατη αρχή η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου αφού ό,τι την εμποδίζει κρίνεται παράνομο και έτσι μπορεί να κριθούν παράνομες πολλές απεργίες στην ΕΕ, αφού το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα μπορούν ουσιαστικά να καθορίζουν το περιεχόμενο των εργατικών διεκδικήσεων, αφού θα εκτιμούν ότι η χώρα προέλευσης αποτελεί το κυρίαρχο κράτος σε σχέση με τη χώρα παροχής των υπηρεσιών.

Αυτή η λεγόμενη κινητικότητα των εργαζομένων, είπε, δεν οδηγεί σε αναβάθμιση των εργατικών δικαιωμάτων αλλά στο σφαγιασμό τους.

Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις στα όρια που βάζει η ΕΕ για τη συγκεκριμένη οδηγία και είπε ότι είναι αυταπάτη να θεωρεί κανείς ότι μπορεί να παλέψει για εξαιρέσεις. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι η απειθαρχία στη συγκεκριμένη οδηγία και είναι στα χέρια του εργατικού κινήματος να μην επιτρέψει να εφαρμοστεί αυτή η αντεργατική οδηγία.

Στηρίζουν την κυβέρνηση τα άλλα κόμματα

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο αρχικό σχέδιο Μπολκεστάιν δε θα θιγούν τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς, όπως είπε, το εφαρμοστέο δίκαιο θα είναι εκείνο της χώρας υποδοχής και όχι της χώρας προέλευσης. Ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία μετά το Πάσχα θα ασχοληθεί με τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα και θα ολοκληρώσει τις προτάσεις της μέσα στο 2010.

Υπέρμαχος του νομοσχεδίου εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί οριστικά στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ στη σχετική συζήτηση που είχε γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν είχε ψηφίσει κατά της οδηγίας. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε μεν κατά της οδηγίας αλλά έσπευσε να αθωώσει την κυβέρνηση, αφού αναρωτήθηκε εάν η εφαρμογή της οδηγίας αποτελεί πολιτική και ιδεολογική θέση του ΠΑΣΟΚ ή εάν αυτό εξαναγκάζεται να την ενσωματώσει για να μην καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αναβλήθηκε ξανά η συνεδρίαση

Σε αντιΠΑΜΕ μέτωπο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μεθοδεύουν τον αποκλεισμό της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΔΕΣΚ) - παράταξη συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ - από το προεδρείο. Την παράταξη δηλαδή, που οι εργαζόμενοι του Πειραιά, όχι μόνο της έδωσαν ξανά την πρώτη θέση στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου, αλλά την ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο σε ψήφους, έδρες και ποσοστά. Χτες, έγινε η δεύτερη συνεδρίαση της νέας διοίκησης με θέμα την εκλογή προεδρείου, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, με ευθύνη των δύο παρατάξεων.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΣΚ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο. Η ΠΑΣΚΕ, κόντρα στη θέληση των εργαζομένων, αρνήθηκε την πρόταση της ΔΕΣΚ στο όνομα δήθεν της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς αξιώνει το Εργατικό Κέντρο να συνεχίσει να βαδίζει στη γραμμή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και ανέφερε την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου! Την ίδια τακτική ακολούθησε και η ΔΑΚΕ, η οποία και αυτή δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου. Η παράταξη της ΑΠ δήλωσε υπέρ του αντιπροσωπευτικού, αναλογικού προεδρείου, ωστόσο με δική της πρόταση αναβλήθηκε και η χτεσινή, δεύτερη συνεδρίαση. Η τρίτη συνεδρίαση, όπως άλλωστε ορίζει το καταστατικό, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Κέντρου, η ΔΕΣΚ πήρε 7 έδρες, η ΠΑΣΚΕ 5, η ΔΑΚΕ 4 και η ΑΠ 3.

ΔΕΠΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οκτώ μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του Πειραιά πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΠ). Οι εργαζόμενοι παραμένουν επί οκτώ μήνες απλήρωτοι καθώς η δημοτική αρχή, όπως καταγγέλλουν, δεν έχει δώσει σχετική εντολή στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Στο πλευρό τους για μια ακόμα φορά χτες στάθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος της «Πειραιάς Αναγέννηση» και ο Κώστας Τζατζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ. Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ μετέφερε στους εργαζόμενους ο Γιάννης Δεληγιάννης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πειραιά.

Μάλιστα, ενώ το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποχώρησαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση. Την ενέργεια της πλειοψηφίας του Παν. Φασούλα κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πειραιάς Αναγέννηση» Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, χωρίς καμιά δικαιολογία, δεν εφαρμόζεται ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νόμιμη μεταφορά 35 εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά, κάτι που θα διευκόλυνε την ομαλοποίηση της λειτουργίας της επιχείρησης και τη λύση του οικονομικού προβλήματος.

Οι εργαζόμενοι από σήμερα προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σύσκεψη μεθαύριο για την Υγεία

Σύσκεψη με θέμα «Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι διεκδικήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος» διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία της Κοζάνης, την Παρασκευή 26 του Μάρτη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι αποτέλεσμα συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής, των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Μπροστά στις εκρηκτικές και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία του λαού που έχουν διαμορφωθεί, απαιτείται η οργάνωση του αγώνα. Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Γουνεργατών, Εργατοτεχνιτών & Εργαζομένων στην Ενέργεια, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οδηγών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Παράρτημα Κοζάνης του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ - ΠΑ.Σ.Α.Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ