ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στους ενιαίους ταξικούς αγώνες η διέξοδος

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Αποψη από τις εργασίες
Αποψη από τις εργασίες
Ο συντονισμός της δράσης για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες για το συνταξιοδοτικό, την υγεία και την πρόνοια αποτελεί απάντηση στην επίθεση που δέχονται το σύνολο των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση των τοποθετήσεων κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Σύσκεψης που οργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) με θέμα «Η κοινωνική ασφάλιση στην Ευρώπη, ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καταληχθεί ένα κοινό πλαίσιο στόχων όπως και να καθοριστεί μια Διεθνής Μέρα Δράσης για την Κοινωνική Ασφάλιση με προσανατολισμό το Σεπτέμβρη του 2010. Στη σύσκεψη - η οποία ολοκληρώνεται σήμερα - συμμετέχουν 14 συνδικαλιστικές οργανώσεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλικία, Ιταλία, Λετονία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, τόνισε εισηγητικά: «Ολες οι κυβερνήσεις, τόσο οι νεοσυντηρητικές όσο και οι σοσιαλδημοκρατικές παίρνουν σκληρές, αντεργατικές αποφάσεις. Αρα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να συντονιστεί και να δράσει για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Το ευρωπαϊκό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι προτάσεις του μπορεί να αποτελέσουν την εναλλακτική διέξοδο. Την άλλη λύση. Τον άλλο δρόμο».

Να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος

Το προεδρείο της συνάντησης
Το προεδρείο της συνάντησης
Αναφερόμενος στην επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του στην κοινωνική ασφάλιση επισήμανε ότι «σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι επιθέσεις είναι συντονισμένες. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Δανία, παντού. Αρα το επιχείρημα ορισμένων κυβερνήσεων ότι εφαρμόζουν αντιασφαλιστικές πολιτικές γιατί έχουν οι χώρες τους οικονομικά προβλήματα δεν είναι αλήθεια. Οικονομικά προβλήματα υπάρχουν. Αυτά τα οικονομικά προβλήματα τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους και τώρα τα αξιοποιούν για να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα προβλήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ούτε ιταλικό φαινόμενο, ούτε ελληνικό. Τα προβλήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι πρώτα πολιτικά και ιδεολογικά. Αντιδραστικές αλλαγές προωθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Οι επιθέσεις αυτές είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου αντιδραστικών αλλαγών που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, σημείωσε πιο κάτω, «η ΠΣΟ πιστεύει ότι χρειαζόμαστε κάποιους γενικούς, κοινούς στόχους που θα διεκδικούμε όλοι μαζί με συντονισμό. Βέβαια στην κάθε χώρα υπάρχουν και ιδιαιτερότητες, υπάρχουν κάποια ξεχωριστά θέματα. Ομως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κοινούς στόχους και ταυτόχρονα το κάθε συνδικάτο στη δική του χώρα κάνει το συνδυασμό που θεωρεί πιο κοντά στις θέσεις και τη στρατηγική του». Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε ως κοινούς στόχους τον αγώνα για: Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων. Για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, να μην υπάρχει κανείς ανασφάλιστος. Να έχουν όλοι δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Να σταματήσει η ασύδοτη δράση των καπιταλιστών στην υγεία και την περίθαλψη. Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε να απολαμβάνει ο μισθωτός ένα μέρος από τον ιδρώτα της ζωής του. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Ακόμα, την αντίσταση στη στρατηγική του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας που χτυπούν κατακτήσεις πολλών ετών και τις οδηγούν πίσω στο Μεσαίωνα.

Αυξάνουν τα όρια ηλικίας παντού

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν ανάλογες τοποθετήσεις ενώ αναφέρθηκαν μια σειρά στοιχεία για την κατάσταση την οποία βιώνουν στις ευρωπαϊκές χώρες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Στην Ιταλία προβλέπεται ότι εντός του 2010 οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά ένα εκατομμύριο ενώ ήδη στο ιταλικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε νόμος για το χτύπημα της σταθερής εργασίας. Ακόμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν φθάσει στα 67. Στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε ότι ασκείται τεράστια πίεση για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Πολιτική η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην κατάργηση των κοινωνικών πολιτικών για τη στέγη, τον αθλητισμό, το παιδί. Ακόμα αυξάνεται η ανεργία ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω περικοπών, τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί ήδη με νόμο που «επιτρέπει» στον εργάτη να δουλέψει μέχρι όποια ηλικία μπορεί. Γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την ανεργία στους νέους.

Ακόμα χειρότερη κατάσταση επικρατεί στη Βουλγαρία όπου το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 137%, η ανεργία στο τέλος του 2010 αναμένεται να φθάσει σχεδόν στο 13% ενώ το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 (από 60 για τις γυναίκες και 63 για τους άντρες), τα οποία όμως έχουν παγώσει λόγω της αντίδρασης των συνδικάτων. Στη Σουηδία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 68 χρόνια. Οι Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές από το δημόσιο τομέα μεταφέροντας τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ανέφεραν ότι τη στιγμή που το προσδόκιμο ζωής μόλις που φθάνει τα 65 χρόνια, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκαν από τα 55 στα 60. Ακόμα, με νόμο μειώθηκαν κατά 40% οι εισφορές των εργοδοτών.

Χρειάζεται αλλαγή τάξης στην εξουσία

Ο Γ. Πέρρος, μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, παρουσίασε τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα χτυπήσουν το σύνολο της εργατικής τάξης. Αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ ενάντια σε αυτά τα μέτρα και τόνισε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εργατικής τάξης. Εκείνο που χρειάζεται είναι η σύγκρουση με τα μονοπώλια, η αφαίρεση της εξουσίας τους γιατί σήμερα καθορίζουν σχεδόν ολόκληρη τη ζωή μας (...). Πρέπει και είναι αναγκαίο να αλλάξει τάξη στην εξουσία».


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απεργοσπασία

Εκδικάζονται σήμερα

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν και πάλι σήμερα στις 9 το πρωί οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας, συνεχίζοντας τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους ενάντια στην ασυδοσία των μεγαλοπλοιοκτητών που με τη στήριξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της εξακολουθούν να αρνούνται να ικανοποιήσουν των αιτήματα των αλιεργατών και την ίδια ώρα προσλαμβάνουν μαζικά απεργοσπάστες.

Το Σωματείο των Αιγύπτιων αλιεργατών Μηχανιώνας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα, προκειμένου να σταματήσουν οι πλοιοκτήτες να προσλαμβάνουν απεργοσπάστες για να επανδρώσουν τα σκάφη τους. Θυμίζουμε ότι η απεργία των αλιεργατών κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο, όμως οι πλοιοκτήτες με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών, του ΟΑΕΔ και τη στήριξη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, στήνουν απεργοσπαστικό μηχανισμό προσλαμβάνοντας άλλους αλλοδαπούς εργαζόμενους, τσαλαπατώντας την εργατική νομοθεσία που απαγορεύει ρητά την πρόσληψη απεργοσπαστών.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ενισχυμένη πρωτιά για τις ταξικές δυνάμεις

Με αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων, ενίσχυση και επανεκλογή των ταξικών δυνάμεων σε πρώτη δύναμη ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Γιάννενα. Σε σύνολο 194 ψηφισάντων (από 142 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες) η παράταξη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» έλαβε 173 ψήφους (από 120) και καταλαμβάνει στη νέα 7μελή διοίκηση 6 έδρες, όπως και πριν. 21 ψήφους (από 16) έλαβε η «Αγωνιστική Παρέμβαση» (ΝΑΡ) και διατηρεί τον ένα αντιπρόσωπο στη νέα διοίκηση. Για τους αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» εκλέγει έναν ακόμη αντιπρόσωπο 4 (από 3) και στην Ομοσπονδία 2 (από 1).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ