ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον τάφο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφτηκε τον τάφο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην αυλή του σπιτιού του, στην πόλη Ποζάρεβατς. Η Αλ. Παπαρήγα κατέθεσε στον τάφο του Σλ. Μιλόσεβιτς λουλούδια, ενώ στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής του Κόμματος και ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Φεύγοντας από την οικία του Σλ. Μιλόσεβιτς, η Αλ. Παπαρήγα έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Η αντίσταση, η σύλληψη, ο θάνατος είναι το στίγμα του ιμπεριαλισμού στη Γιουγκοσλαβία, το στίγμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Στη συνέχεια δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ στον τάφο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να δηλώσουμε αύριο, που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας ότι τα εγκλήματα δεν έχουν αρχή και τέλος. Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να θυμηθεί την απαγωγή κυριολεκτικά του Μιλόσεβιτς που απομυθοποίησε και ξεσκέπασε πλήρως τη λεγόμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Γιατί σε αυτό το ευρωπαϊκό έδαφος που υποτίθεται ότι έχει πολύ μεγάλη κουλτούρα και ουμανισμό έγινε μια απαγωγή ενός ανθρώπου για να δικαστεί με ψέματα και για να πεθάνει λίγο πριν το αποτέλεσμα, θυμίζοντας ακριβώς κατά τη γνώμη μου ότι ο αγώνας ενός λαού ποτέ δεν έχει τέλος.

Οπως ο θάνατος του Μιλόσεβιτς έγινε πριν την τελική καταδίκη, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουμε τα πράγματα στην τελική καταδίκη του ιμπεριαλισμού. Υπάρχει και η λαϊκή δίκη πέρα από τη "θεία δίκη" που ευνοεί τους λίγους».


Με την πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου

Συνάντηση με την πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου, Σλάβιτσα Ντεγιάνοβιτς, είχε χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Μετά τη συνάντηση που έγινε στο Κοινοβούλιο, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Οπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε εδώ στο Βελιγράδι για να ξαναθυμηθούμε και να δείξουμε τον σεβασμό μας για τον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού κατά της βάρβαρης επιδρομής 19 χωρών, των ΗΠΑ, των Ευρωπαίων, του ΝΑΤΟ ειδικότερα, αλλά και για να ανανεώσουμε τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, διότι μας συνδέουν και τα σημερινά κοινά προβλήματα, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι ο πόλεμος δεν έχει οριστικά απομακρυνθεί από την περιοχή μας. Με την κα πρόεδρο της Βουλής είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε ότι παράλληλα με τη φιλία ανάμεσα στους λαούς - που δίνουμε μεγάλη σημασία - είναι και στη δική μας ευθύνη να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των σχέσεων και ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι το κύριο και το βασικό είναι να ασκούν πίεση οι λαοί πάνω στα Κοινοβούλια, για να περάσει και αυτή η ανιδιοτελής βοήθεια που ένας λαός μπορεί να δώσει στον άλλο, στις σύγχρονες και δύσκολες συνθήκες. Από τη δική μας πλευρά θα μεταφέρουμε το ενδιαφέρον και την αναγκαιότητα να τονωθούν σε όλα τα επίπεδα οι ελληνοσερβικές σχέσεις».

Η πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου σημείωσε πως «ήταν μεγάλη η χαρά μου σήμερα να υποδεχτώ την αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Συζητήσαμε κάποια θέματα. Ειδικά μιλήσαμε για τη συνεργασία των δυο Κοινοβουλίων μας, η οποία θα πρέπει να εντατικοποιηθεί. Αναφέραμε, επίσης, ότι παρ' όλα τα προβλήματα που επικρατούν - οικονομική αστάθεια, έλλειψη Ενέργειας κλπ. - οι λαοί μας θα πρέπει να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά», εξηγώντας ότι στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται ο πολίτης και εκείνοι που έχουν ανάγκη. Και πρόσθεσε ότι «ο λαός πρέπει να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προωθήσει τις ιδέες του μέσω αυτού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ