ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυνατό μήνυμα διεκδίκησης άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού

Με συγκεντρώσεις έξω από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας στην Αθήνα, καθώς και στις πύλες των νοσοκομείων σε πόλεις όλης της χώρας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τη χτεσινή απεργιακή τους κινητοποίηση απαίτησαν άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που παραμένει αθωράκιστο μέσα στην πανδημία και βρίσκεται για άλλη μια φορά στο «κόκκινο», επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της πανελλαδικής στάσης εργασίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι υγειονομικοί διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: Να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες και με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Στελέχωση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια και αξιοποίησή τους για νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων, στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας των κρουσμάτων κορονοϊού. Να σταματήσουν οι διώξεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών.

Στην Αθήνα

«Αυτός είναι ο πραγματικός ιός», ανέγραφε το μεγάλο πανό της ΟΕΝΓΕ που είχε αναρτηθεί χτες την ώρα της συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας, σε πολυκατοικία ακριβώς απέναντι, αναφέροντας τις «ελλείψεις προσωπικού», την «Υγεία - εμπόρευμα», το «ωράριο - λάστιχο» κ.ά., και αναδεικνύοντας ότι απέναντι σε αυτόν το ιό «ασπίδα προστασίας είναι οι αγώνες μας».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεντρώθηκαν απευθείας στο υπουργείο Υγείας, ενώ τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία ενώθηκαν μαζί τους αφού πρώτα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ και απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας από τους εκατοντάδες επικουρικούς στην Πρόνοια που λήγει η σύμβασή τους τον Μάρτη. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, ενώ κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων ορίστηκε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό την επόμενη Πέμπτη.

Στη συγκέντρωση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες από συνδικάτα άλλων κλάδων, από το ΠΑΜΕ καθώς και από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.«Ο αγώνας σας είναι αγώνας για την υγεία του λαού (...) Εχετε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων», υπογράμμισε.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, τόνισε ότι οι υγειονομικοί δεν αντέχουν άλλο την «ειδυλλιακή» εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία στην πραγματικότητα είναι αφόρητη για ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μίας νόσου, γιατροί και νοσηλευτές έχουν μετατραπεί σε περιοδεύοντα θίασο πηγαίνοντας από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ έχουν αυξηθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από άλλες παθήσεις. Κατήγγειλε την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στους υγειονομικούς, στήνοντας βιομηχανία διώξεων όσων αγωνίζονται. Ο αγώνας που δίνουν έχει αγκαλιαστεί από πλήθος συνδικάτων, τα οποία εκφράζουν τη στήριξή τους, επισήμανε, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος φοιτητών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Την άρνηση του υπουργείου Υγείας να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των υγειονομικών κατήγγειλε ο Μιχ. Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ο Π. Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, ανέδειξε και αυτός τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων και κατήγγειλε την πολιτική που ενισχύει τη δράση των επιχειρήσεων στην Υγεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα για την υγεία του λαού, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα, έστειλαν οι υγειονομικοί, με μαζική συμμετοχή στην απεργία - στάση εργασίας και στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ακολούθησε πορεία προς τα αστυνομοκρατούμενα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων φοιτητών του ΑΠΘ.

Στο υπουργείο, η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους υγειονομικούς να κρεμάνε στα κάγκελα τις μάσκες που φορούσαν και έγραφαν τα ονόματά τους, το νοσοκομείο όπου εργάζονται και τα χρόνια εργασίας τους. Με αυτήν τη συμβολική κίνηση δήλωσαν ότι «τους χαρίζουμε τα χρόνια μας, αλλά δεν τους χαρίζουμε τους αγώνες μας, δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας».

Νωρίτερα μίλησαν εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και εκπρόσωποι των συνταξιουχικών και εργατικών σωματείων που βρέθηκαν στο πλευρό τους.

Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Να σημειωθεί ότι έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, στην οδό Αριστοτέλους, όπου έφτασαν με πορεία οι υγειονομικοί, ενώθηκε μαζί τους η μηχανοκίνητη πορεία των διανομέων. Οι διανομείς που κάθε μέρα παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους για το μεροκάματο του τρόμου, τόνισαν ότι έχουν ένα λόγο παραπάνω να παλεύουν μαζί τους για νοσοκομεία ανθρώπινα, στελεχωμένα, με υποδομές και εξοπλισμό. Στη συνέχεια, όλοι μαζί ενώθηκαν με τη μεγάλη πορεία των φοιτητικών συλλόγων και κατευθύνθηκαν προς τα δικαστήρια.

Η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας αναδείχθηκε και μέσα από τις κινητοποιήσεις που έγιναν στα νοσοκομεία σε Κατερίνη, Κοζάνη, Δράμα και Αλεξανδρούπολη, με τη στήριξη εργατικών σωματείων και άλλων φορέων.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» και των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση στις 5 μ.μ. στην πλατεία της Επισκοπής και την 1η Μάρτη στην πλατεία Αγγελοχωρίου Νάουσας.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΙΝΑ), τα Σωματεία Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας» και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο). Στο πλευρό τους στάθηκε για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή, ενώ συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι κι εργατικά σωματεία. Σε συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα των δομών Υγείας της περιοχής, «τη στιγμή που η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας έχει φτάσει στο απροχώρητο». Ακόμη, στην περικοπή χειρουργείων που φτάνει στο 80%, στο κλείσιμο και τη μετατροπή της μιας κλινικής μετά την άλλη σε κλινική ασθενών με κορονοϊό, αλλά και στη μετατροπή των ΜΕΘ των νοσοκομείων σε ΜΕΘ Covid-19. Τόνισαν επίσης ότι ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν από την ενδονοσοκομειακή διασπορά, εξακολουθεί να μη γίνεται εκτεταμένη ιχνηλάτηση, αλλά και να συνωστίζονται ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λόγω έλλειψης κλινών. Στα αιτήματα των εργαζομένων για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, στελέχωση και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος και επίταξη των ιδιωτικών δομών της περιοχής, ο διοικητής της ΥΠΕ αντέτεινε... την «επιτυχία» του εμβολιασμού και τις αντοχές της οικονομίας.

Στο Ιόνιο

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στη Λευκάδα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείου, ενώ το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση του νησιού μετά την ανακοίνωση 9 θετικών κρουσμάτων και 62 κάτοικοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, η διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται τη διενέργεια προληπτικών επαναλαμβανόμενων rapid tests στο προσωπικό ώστε να αποφευχθεί ενδονοσοκομειακή διασπορά. Οι υγειονομικοί τονίζουν την ανάγκη σχεδιασμένης επιδημιολογικής επιτήρησης στην τοπική κοινότητα με στήριξη των Κέντρων Υγείας. Την ίδια ώρα, τρία χρόνια μετά τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου αυτό δεν διαθέτει ΜΕΘ (τα μόλις 6 κρεβάτια δεν άνοιξαν ποτέ), λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, αφού στο ΚΥ Λευκάδας το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τη συνταγογράφηση, ενώ με την έναρξη των εμβολιασμών το ΚΥ Βασιλικής λόγω των τεράστιων ελλείψεων ανέστειλε όλες τις λειτουργίες.

Κινητοποίηση έγινε επίσης στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ενώ στα Γιάννενα κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα δύο νοσοκομεία, ΠΓΝΙ και ΓΝ «Χατζηκώστα».

Στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά

Στη Λάρισα έγιναν συγκεντρώσεις στις πύλες των δύο νοσοκομείων. Στο Γενικό Νοσοκομείο, ο Θανάσης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, ανέδειξε τις ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων γιατρών (μόλις 14 αντί για 100, ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα των δύο νοσοκομείων), όπως και τα προβλήματα που προκαλεί η αναστολή χειρουργείων και άλλων δραστηριοτήτων, με τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε μιας νόσου, ευνοώντας τον ιδιωτικό τομέα. Η Αναστασία Χατζηβασίλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΥΠ, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης που κρατά 1 χρόνο κλειστές τις σχολές, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή κλινικών και πρακτικών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στα νοσοκομεία σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο, με τους υγειονομικούς να αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τα νέα προβλήματα που προκαλούν η μετακίνηση και η απασχόληση υγειονομικών στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν χωρίς ενίσχυση κ.ά.

Στη Χαλκίδα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησε στάση εργασίας και συμβολική συγκέντρωση στην πύλη, αναδεικνύοντας την εξουθένωση των υγειονομικών που χωρίς ουσιαστική ενίσχυση παλεύουν σε μια περιοχή που για περισσότερο από ένα μήνα βρίσκεται στο «κόκκινο», με συνεχόμενες βάρδιες και ελάχιστα ρεπό στην κλινική και τη ΜΕΘ Covid.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων και άλλα συνδικάτα και φορείς οργανώθηκαν στη Θήβα και τη Λιβαδειά.

Στην Κρήτη και τα νησιά

Στην Κρήτη, σε απεργιακή συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, όπου συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειου, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Σητείας, του ΠΕΔΥ Κρήτης και της 7ης ΥΠΕ. Στο πλευρό τους ήταν σύλλογοι και φορείς. Μεταξύ άλλων ανέδειξαν ότι στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων και προκειμένου να εξοικονομηθούν προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, έχουν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις, με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών, εκτινάσσοντας τη λίστα χειρουργείων και στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, προ της απόλυσης είναι εκατοντάδες επικουρικοί νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι, εργάτες, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον ερχόμενο Οκτώβρη. Από πλευράς της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εισέπραξαν για ακόμη μία φορά... κατανόηση, χωρίς ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στη Σάμο, στη συμβολική κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου αναδείχθηκε ότι τις τελευταίες μέρες το νησί «βράζει» καθώς τα κρούσματα σε μαθητές διαδέχονται το ένα το άλλο. Η κυβέρνηση ωστόσο αφήνει το νοσοκομείο χωρίς Παθολογική κλινική (τα 12 κρεβάτια της έγιναν Covid), χωρίς Πνευμονολογική κλινική κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, ηλικιωμένοι καλούνται να διανύσουν αποστάσεις ακόμα και 60 χιλιομέτρων για να εμβολιαστούν, «σε άσχημο οδικό δίκτυο, με δρόμους ρημαγμένους από τους σεισμούς και τις πλημμύρες»...

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο ΠΠΙ Φούρνων.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στη Χίο από το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου (ΣΕΣΝΟΧ) και εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, απαιτώντας παράλληλα δημιουργία αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Είμαστε στο πλευρό των υγειονομικών και των ναυτεργατών

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των ναυτεργατών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε τα εξής:

«Η καρδιά των αγώνων χτυπά σήμερα (σ.σ. χτες) στα δημόσια νοσοκομεία και τα λιμάνια όλης της χώρας.

Στα νοσοκομεία, όπου οι υγειονομικοί απαιτούν τα αναγκαία για να μην οδηγηθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, το δημόσιο σύστημα Υγείας από το σημερινό "έμφραγμα" στην πλήρη κατάρρευση. Είμαστε στο πλευρό τους για μαζικές προσλήψεις, επίταξη των ιδιωτικών δομών, άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μεταφοράς.

Είμαστε στο πλευρό και των ναυτεργατών, που απεργούν για να παραμείνουν στα καράβια με συλλογικές συμβάσεις, αξιοπρεπείς μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, κόντρα στην επίθεση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ