ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι σοβαρές καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι καταγγελίες από άτομα που ανήκαν στο άμεσο περιβάλλον του σκηνοθέτη, ηθοποιού και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, για βιασμό κατά συρροή, αλλά και από μάρτυρες και θύματά του, που απευθύνονται στους δικαστές για να καταθέσουν προσωπικές μαρτυρίες.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη μία υπόθεση που αφορά δεύτερο ηθοποιό, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών χειρίζεται πλέον τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη μήνυση του Δημήτρη Ανθη, ο οποίος κατονόμασε ως θύτη του δικού του βιασμού το τρίτο πρόσωπο που ήταν παρών στον φερόμενο βιασμό του Ν. Σ. από τον Δημήτρη Λιγνάδη. Αφορά αδίκημα που φέρεται να τελέστηκε το 2005 και κινδυνεύει να παραγραφεί σε μερικούς μήνες. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να επισπευστεί η διαδικασία.

Επίσης, νέα κατάθεση έχει προστεθεί από ηθοποιό - τραγουδιστή, που ζήτησε ο ίδιος να καταθέσει, αφού γνωρίζει τον σκηνοθέτη και μπορεί να δώσει το προφίλ του στις εισαγγελικές αρχές. Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Δ. Λιγνάδη στην ηλικία των 14 ετών υποστηρίζει ότι έπεσε και ένας 35χρονος σήμερα. Ο Χρ. Πέρρος αποκάλυψε δημόσια τα όσα έζησε, αναφέροντας ότι ο σκηνοθέτης - ηθοποιός «είχε και αλιευτή για τα υποψήφια θύματά του. Οταν ο πρώτος δεν πετύχαινε τους στόχους και τους σκοπούς, τότε εκείνος δρούσε αλιευτικά. Ψάρευε το εκάστοτε θήραμα».

Ο δικηγόρος ενός από τα θύματα, Γ. Βλάχος, ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις την εμπειρία που αποκόμισε και από τις καταγγελίες: «Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχολογικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητά τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης». «Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά με τα οποία έχω μιλήσει», επισήμανε.

Καθοριστική μαρτυρία

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξε και η μαρτυρία 40χρονης ηθοποιού που διατηρούσε ερωτική αλλά και φιλική σχέση με τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη και ηθοποιό από το 2000 μέχρι και το 2016. Η συγκεκριμένη μάρτυρας κατέθεσε διότι προτάθηκε από τον Βασίλη Κ., ο οποίος μέσω της δικηγόρου του, κατέθεσε την πρώτη μήνυση για βιασμό σε βάρος του Δ. Λιγνάδη.

Σήμερα αναμένεται ο νέος δικηγόρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Αλ. Κούγιας, να ζητήσει προθεσμία για την απολογία του πελάτη του. Ενδεικτικό της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει είναι τα όσα υποστήριξε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι ο Δ. Λιγνάδης «είναι θύμα τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία έχουν σχέση με το αεροδρόμιο του Ελληνικού», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, παρά μόνο ότι η «υπόθεση Λιγνάδη» είναι «υπόθεση Μενδώνη» και ότι πως κατά την εκτίμησή του, πίσω από την υπόθεση βρίσκονται επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έχουν στόχο να χτυπήσουν την υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση.

Επίσης, χτες χαρακτήρισε τη δικογραφία «τηλεγράφημα, με ελάχιστα στοιχεία» και εμφανίστηκε απαξιωτικός και ισοπεδωτικός με γραπτή του δήλωση απέναντι στους μάρτυρες κατηγορίας, αναφέροντας πως οι «δήθεν μάρτυρες» ουσιαστικά είναι «"επαγγελματίες" ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ' αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους».

Οσον αφορά την 40χρονη, που θεωρείται σημαντική μάρτυρας, ο Αλ. Κούγιας αναφέρει πως «είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου» και πως η ίδια ομολογεί ότι «ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κύριο Λιγνάδη, ενώ ήταν δεσμευμένη».

Σημειωτέον, σήμερα καταθέτει στον ανακριτή ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλης Τσαρούχας.

Παλιότερη μήνυση που αποσύρθηκε

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Δ. Λιγνάδης είχε απασχολήσει ξανά τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, καθώς είχε συλληφθεί το 1984, κατηγορούμενος για ασέλγεια. Η υπόθεση όμως έληξε όταν οι γονείς του παιδιού, μπροστά στον ντόρο που θα ακολουθούσε λόγω της δημοφιλίας του κατηγορουμένου, απέσυραν τη μήνυση, φοβούμενοι ότι το παιδί τους θα ερχόταν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Ετσι, δεν έγινε δίκη.

Οπως όμως αναφέρουν πληροφορίες, ο Δ. Λιγνάδης είχε οδηγηθεί στην αστυνομία μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του και είχε γίνει κανονικά δακτυλοσκόπηση, κάτι που διαπίστωσαν οι αρχές μετά τη σύλληψή του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Βασική ευθύνη η διατήρηση ενός κοινωνικοοικονομικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα

Το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο που παράγει θύτες και θύματα, για το οποίο δεν βγάζουν άχνα η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τις καταγγελίες στο χώρο του Πολιτισμού, αλλά και το γαϊτανάκι της βολικής αντιπαράθεσης το οποίο είχαν στήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία έκαναν πως τάχα έπεσαν από τα σύννεφα και από την άλλη καβγάδιζαν για το ποιος μπορεί να φέρει την «κάθαρση».

Καταρχάς ο Θ. Παφίλης ανέφερε ότι «βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες, υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες, γιατί όταν διορίζεις κάποιον, παίρνεις και την ευθύνη για το τι είναι. Οταν ξεσπάει αυτό, έχεις και την ευθύνη». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα, όμως, είναι η παραίτηση του υπουργού; Αυτό είναι το κεντρικό που προβάλλεται. Δηλαδή, αν έρθει ένας άλλος και κάνει τα ίδια, τι θα γίνει τότε; Γιατί το ζούμε πολλά χρόνια αυτό. Ερχεται νομοσχέδιο για την Παιδεία, να φύγει η Κεραμέως ή η Γιαννάκου ή παλιά ο Αρσένης. Επομένως, δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο. Οχι ότι κλείνουμε τα μάτια σε αυτό».

Οπως τόνισε, «κατά τη γνώμη μας, οι βασικές ευθύνες είναι η διατήρηση ενός κοινωνικού, οικονομικού, εργασιακού και νομοθετικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα και αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στο χώρο του Πολιτισμού. Οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, η αβεβαιότητα, η ανεργία φτιάχνουν θύματα και φτιάχνουν και θύτες» σε όλους τους χώρους δουλειάς.

«Ζούμε την μπόχα - τόνισε - που είναι αποτέλεσμα ενός σάπιου συστήματος που προβάλλει "αξιακούς κώδικες" μιας αχαλίνωτης βαρβαρότητας», «είναι η βρωμερή ανάσα που καταστρέφει, ισοπεδώνει, δίνει αξίες έξω από κάθε ανθρώπινο όριο, γιατί όλα υποτάσσονται στο νόμο του κέρδους. Ολα στην αγορά, και το ανθρώπινο σώμα».

Δείχνοντας ότι αυτά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα έφερε παραδείγματα για το διαδίκτυο, για τους υποστηρικτές που «έλεγαν ότι εν ονόματι της ελευθερίας πρέπει να γίνει αυτό το site της παιδοφιλίας», ανέφερε ότι στην Ολλανδία πήγε να γίνει και κόμμα παιδόφιλων και ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πανηγυρίζει για τη δυνατότητα που δίνεται στον καθέναν να επιλέγει ό,τι θέλει»! «Εδώ μπαίνει το παιδί - να μην πω site - για να μάθει για το σχολείο και για τα μαθήματα και του βγαίνουν "τσόντες" και προσφορές από ανήλικες, ενήλικες κ.λπ.».

Ο Θ. Παφίλης κατέληξε λέγοντας ότι το καπιταλιστικό σύστημα «είναι ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, απάνθρωπο, που δολοφονεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα για να φουσκώνουν τα πορτοφόλια του 1%. Χίλιοι άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο κατέχουν δύο και τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι που υπερασπίζεστε. Το σύστημα αυτό δεν εξανθρωπίζεται, μόνο ανατρέπεται. Και όσο προχωράει στη σήψη, τόσο πιο επικίνδυνο θα γίνεται και δεν μπορεί να υπάρχει καμία καλύτερη διαχείριση».

ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ
Οι εργαζόμενοι να ξεφοβηθούν και να δράσουν συλλογικά

Την αλληγορία ενός άθλου του Ηρακλή χρησιμοποιεί η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ για να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η "Λερναία Υδρα" του σκοταδισμού έχει πολλά κεφάλια, πολλά πρόσωπα, πολλά ονόματα. Διαμορφώνει το έδαφος για να υπάρχει σιωπή σε βιασμούς και παιδεραστία, στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενοχλήσεις, και την ίδια στιγμή, με άλλα ή με τα ίδια κεφάλια, παριστάνει ότι αγωνίζεται να λύσει το πρόβλημα! Γιατί ποτέ οι κυβερνήσεις δεν θέλησαν - κι ούτε μπορούσαν - να μιμηθούν τον άθλο του Ηρακλή. Αντίθετα, στον έναν ή στον άλλο βαθμό εξέθρεψαν και συνεχίζουν να εκτρέφουν τη "Λερναία Υδρα".

Σε αυτό το ον όρθωσαν ανάστημα εργαζόμενοι που έσπασαν τη σιωπή, αποκάλυψαν, κατήγγειλαν και έδειξαν τους θύτες. Ανθρωποι δακτυλοδεικτούμενοι από τη γενναιότητά τους. Αψηφώντας το "Βασίλη κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης" έγιναν παράδειγμα που πρέπει να ενθαρρυνθεί. Σε αυτούς τους ανθρώπους αξίζει κάθε συμπαράσταση, για να υπάρξει καταδίκη των θυτών».

Η ΔΑΣ επισημαίνει τις ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και συνολικά της κυβέρνησης για την υπόθεση Λιγνάδη, του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε στον Ποινικό Κώδικα, καθώς και όλων όσοι έχουν κάνει τους εργασιακούς χώρους «ζούγκλα». Τονίζει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα σωματεία τους. Να αποτελέσουν αυτά την ασπίδα τους».

Και καταλήγει: «Αν ξεφοβηθούμε, αν δράσουμε συλλογικά, θα καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να χτυπάμε τα κεφάλια ένα - ένα ξεχωριστά. Γιατί το τέρας δεν σκοτώνεται με αυτόν τον τρόπο (...) Τα κεφάλια είναι το μερικό. Το γενικό είναι εκείνο που θέλει κόψιμο. Που, κατά καιρούς, θυσιάζει μερικά από τα κεφάλια του, για να γλιτώσει τις ρίζες του. Και θέλει κόψιμο από τις ρίζες του. Από εκεί που παίρνει τη δύναμή του. Για να είναι το τέλος του οριστικό από τον Ηρακλή - λαό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ