ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης

Συνέντευξη Τύπου σήμερα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Νέα συρροή κρουσμάτων σε άλλο κατάστημα στον Πειραιά

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρούν σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Η πρωτοβουλία των τριών σωματείων οργανώνεται με αφορμή το θάνατο ενός εργαζόμενου καταστήματος σούπερ μάρκετ στον Πειραιά από κορονοϊό, τη συρροή κρουσμάτων που καθημερινά καταγράφονται σε καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών.

Η συνέντευξη θα δοθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη διεύθυνση www.sea1891.gr/youtube.

Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων θα προχωρήσει σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επιδώσει νέο υπόμνημα, με συγκεκριμένα στοιχεία και αιτήματα.

«Δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα να μετράμε απώλειες και κρούσματα ως στατιστική!», τονίζουν τα σωματεία και απαιτούν από την κυβέρνηση και την εργοδοσία να σταματήσουν να «παίζουν» με την υγεία τους και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την περασμένη Κυριακή, λίγες μέρες αφότου διαγνώστηκε με κορονοϊό, ενώ τέσσερις ακόμα συνάδελφοί του έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Τις καταγγελίες των σωματείων άλλωστε επιβεβαιώνει και η νέα συρροή κρουσμάτων σε κατάστημα της αλυσίδας, επίσης στην περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα, σε τεστ που έγιναν στο προσωπικό μετά την εμφάνιση κρούσματος, βρέθηκαν 8 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό, ενώ στην παρέμβαση του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων και Εμπορικών Καταστημάτων Πειραιά, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απάντησαν με το γνωστό τροπάρι: Η λειτουργία της επιχείρησης δεν σταματά, απλά γίνονται απολύμανση και επαναληπτικός έλεγχος στο προσωπικό.

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 11 π.μ. στη Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

«Πρωτόκολλα» διασποράς του ιού

Παρέμβαση σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, έκανε χτες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου, αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας. Οπως καταγγέλλει μάλιστα, «ενώ καταγράφηκε από τα τοπικά ΜΜΕ ότι έκλεισε το κατάστημα», χτες το πρωί ήταν και πάλι ανοιχτό και έκλεισε για το κοινό μόνο μετά την παρέμβαση του Σωματείου.

Την εργοδοσία σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας «Coffee Island» στη Δάφνη, το οποίο λειτουργεί ως franchise, για το κουρέλιασμα κάθε πρωτοκόλλου στη διαχείριση της πανδημίας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.«Μετά από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα συναδέλφου στο κατάστημα, η αμέλεια της εργοδοσίας να τηρήσει τα προβλεπόμενα μέτρα» οδήγησε στη μετάδοση του ιού «σε όλο και περισσότερους συναδέλφους», ενώ «όποιος συνάδελφος αντιστάθηκε και αρνήθηκε να εργαστεί υπό αυτό το καθεστώς, απαιτώντας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, απολύθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να επαναλειτουργήσει άμεσα το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας. Δεκάδες σωματεία και φορείς της πόλης υπογράφουν την επιστολή διεκδίκησης μέτρων ενίσχυσης του συστήματος Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Αχαΐας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) μαζί με σωματεία και φορείς. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία θα επιδώσει σχετική επιστολή, που συνυπογράφουν σωματεία και φορείς, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη (Πανεπιστημίου 254). Η επιστολή απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Υγείας, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, προχτές η διοίκηση του ΕΚΠ, τα σωματεία και οι φορείς παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου έξω από το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, αναδεικνύοντας την ανάγκη επαναλειτουργίας του. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2014, για να το κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση ένα χρόνο μετά, μεταφέροντας τις δραστηριότητές του στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας». Το μετέτρεψε δηλαδή από νοσοκομείο σε κλινική, με πολύ λιγότερα κρεβάτια και εξοπλισμό.

Παράλληλα, και παρά την αυξημένη διασπορά του ιού στην Αχαΐα, εκατοντάδες θέσεις προσωπικού είναι κενές στα νοσοκομεία του νομού, ενώ επεκτάθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τμήματα και κλινικές έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών χειρουργείων αναβάλλονται, προκειμένου τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και στη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις. Χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού.

Οι υπογραφές

Την επιστολή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας υπογράφουν 69 ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και φορείς, καθώς και η δημοτική αρχή Πάτρας.

Συγκεκριμένα, υπογράφουν:

Σωματεία Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Αχαΐας, Εργαζομένων Θεραπευτικού Κέντρου «Μέριμνα», Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας, Μετάλλου Πάτρας και Περιχώρων, Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, Εργαζομένων «Πατραϊκής Χαρτοποιίας», Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Πάτρας), Προσωπικού Εργοστασίου «Grown Hellas Can», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πατρών, Εργατοϋπαλλήλων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, Υπαλλήλων Καφενείων - Ζαχαροπλαστείων - Ουζερί και συναφών καταστημάτων Επισιτισμού Πατρών και Περιχώρων, Εργαζομένων «Πράκτικερ Ελλάς» (Παράρτημα Πάτρας), Φαρμακοϋπαλλήλων Πατρών, Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας ΑΕ, Προσωπικού ΔΕΥΑΠ, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου (Παράρτημα Αχαΐας), Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Εργαζομένων «Lidl» ΒΙΠΕ Πατρών, Προσωπικού Τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» Πάτρας, Τεχνιτών Μαγείρων, Βοηθών και Λοιπού Προσωπικού, Εργαζομένων Εργοστασίου «EL-PACK», Οδηγών Επιβατικών Αυτοκινήτων Ταξί Νομού Αχαΐας, Υπαλλήλων Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Πατρών, Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας, Εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ Ομίλου «Σκλαβενίτη» Νομού Αχαΐας, Μονίμων Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, Προσωπικού Καθαριότητας Δήμου Πατρέων, Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Πατρέων, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών, Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ ΔΕΗ).

Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Ιπποκράτης», Πανελλαδική Ενωση Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης (Παράρτημα Πάτρας Νοσοκομείου Ρίου).

Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας, Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας, Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας, Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πάτρας.

Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Δημοσίων Υπαλλήλων, πρώην ΟΑΕΕ Πατρών και Περιχώρων, ΤΣΑ - ΟΑΕΕ Αχαΐας, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Αχαΐας, ΝΑΤ.

Αγροτικός Σύλλογος Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας Αχαΐας.

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικοτρόφων Πανεπιστημίου Πάτρας, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Μαθηματικού, Μηχανικών Η/Υ, ΣΤΕΦ, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Μηχανολόγων Μηχανικών και η Επιτροπή Αγώνα 1ου έτους στον Φοιτητικό Σύλλογο Νηπιαγωγών Πάτρας.

Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ), Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς - Τερψιθέας, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανθούπολης, Διοικητικό Συμβούλιο Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας «Η Ειρήνη».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αντί να πάρουν μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ απειλούν με διώξεις

«Αντί να πάρουν μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών απειλούν με διώξεις», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του με αφορμή τη νέα δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, αυτήν τη φορά με εξώδικο σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και του προέδρου του.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Απύθμενο το θράσος της διοίκησης ΣΤΑΣΥ που ζητά από τον πρόεδρο των εργαζομένων να "ανασκευάσει" τις καταγγελίες που εδώ και μήνες έρχονται σωρηδόν για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση "χρωστά" την ουσιαστική ενίσχυση του στόλου ώστε να μη συνωστίζονται οι επιβάτες, ενώ παραμένουν με ευθύνη της οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα και ανταλλακτικά, θέλουν να "πάρουν και το βόδι".

Ζητούν από τα συνδικάτα να πάψουν να "ενοχλούν" αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τα "υγειονομικά πρωτόκολλα" τα οποία γίνονται λάστιχο, να μη διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή μέσα και προσωπικό προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς της πανδημίας.

Κι επειδή μπορεί να μη φτάνουν οι "παραινέσεις", προειδοποιούν με εξώδικα τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης για να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, να βάλουν τα σωματεία στο "γύψο". Ζητούν οι μάσκες να γίνουν φίμωτρο.

Αντί να ξοδεύει άσκοπα μελάνι και χαρτί σε εξώδικα, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και η κυβέρνηση να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικά τεστ μοριακού ελέγχου για όλους τους εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων και συχνές απολυμάνσεις.

Τα πρόσφατα κρούσματα άλλωστε στο μετρό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού οι εργαζόμενοι είναι, όπως και οι επιβάτες, μόνιμα εκτεθειμένοι στην πανδημία, στοιβαγμένοι όλοι σε βαγόνια και σταθμούς, χωρίς συχνή διέλευση συρμών που θα εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

Γι' αυτό κυβέρνηση και ΣΤΑΣΥ έκαναν γαργάρα τα αποτελέσματα της αυτοψίας που έκαναν επόπτες Δημόσιας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, τα οποία αποκάλυπταν το μέγεθος της επικινδυνότητας της πολιτικής τους στις δημόσιες μεταφορές. Είναι απαράδεκτη η δήλωση της διοίκησης του μετρό ότι "...όσον αφορά δε τα καθήκοντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν εκτελεστεί στο ακέραιο...".

Να μην τολμήσουν να πειράξουν τα σωματεία και τους εκπροσώπους τους που είναι καθήκον τους να διεκδικούν, να καταγγέλλουν και να απαιτούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Κινητοποίηση σωματείων στον Εύοσμο

Σε κινητοποίηση στην πλατεία Ευόσμου, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 5 μ.μ., τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας και Γραφικών Τεχνών - Τύπου & Χάρτου.

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι το σκληρό lockdown στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου «είναι η έκφραση ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στην πόλη μας», ιδιαίτερα σε ένα δήμο όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός κατοίκων που εργάζονται στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και των γύρω περιοχών, που αναγκάζονται να συνωστίζονται καθημερινά στα ΜΜΜ και σε μεγάλα εργοστάσια με ελλιπή μέτρα προστασίας.

Μπροστά και στον κίνδυνο τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, τα σωματεία απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, μαζικά τεστ και πραγματική ιχνηλάτηση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τα σχολεία, ενίσχυση του ΚΥ Ευόσμου και των ΤΟΜΥ της περιοχής κ.ά.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αυτοκινητοπορεία διεκδίκησης προστασίας της υγείας

Αυτοκινητοπορεία σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική, σε μια ακόμα αγωνιστική πρωτοβουλία διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων.

Το μαζικό κομβόι με σημαίες στα οχήματα και κορναρίσματα, ξεκίνησε από τα «Lidl» της Ελευσίνας, διασχίζοντας στη συνέχεια τις γειτονιές και κεντρικά σημεία. Με τρικάκια και ανάγνωση κειμένων από τα μεγάφωνα διέδωσαν τα δίκαια αιτήματά τους.

Η πορεία των οχημάτων σταμάτησε έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο, απαιτώντας μέτρα για τη θωράκισή του, όπως και των Κέντρων Υγείας.

  • Αύριο, Πέμπτη, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου) και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 14.30, στο Θριάσιο Νοσοκομείο ζητώντας συνάντηση με τη διοίκησή του και απαιτώντας να ανακληθούν η απόφαση για κλείσιμο κλινών Γενικής ΜΕΘ και ο σχεδιασμός για κλείσιμο κλινικών. Να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ