ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Απαράδεκτη απόφαση - «πράσινο φως» για απολύσεις εγκύων

Με μια απαράδεκτη απόφαση, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) ανοίγει το δρόμο για νέες αντεργατικές ανατροπές, αυτήν τη φορά σε βάρος των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, καθώς «νομιμοποιεί» την απόλυσή τους από επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατήγγειλε την απόφαση και κατέθεσε σχετική Ερώτηση στην Κομισιόν.

Η απόφαση του ΔΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Η απολυμένη προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο όμως δικαίωσε την επιχείρηση. Η εργαζόμενη άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε από το ΔΕΕ «να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, που προβλέπεται στην Οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις».

Απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα του ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ θεωρεί ότι «η Οδηγία 92/85 δεν αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει την απόλυση εγκύου εργαζόμενης στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων». Και αναφέρει: «Απόφαση περί απολύσεως που λαμβάνεται κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι τη λήξη της άδειας μητρότητας για λόγους που δεν συνδέονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζόμενης δεν αντιβαίνει στην Οδηγία 92/85, εφόσον ο εργοδότης δικαιολογεί δεόντως την απόλυση γραπτώς και η απόλυση της οικείας εργαζόμενης γίνεται δεκτή από τη νομοθεσία και/ή την πρακτική του συγκεκριμένου κράτους - μέλους».

Η ίδια η Οδηγία, που αφορά υποτίθεται την προστασία των εγκύων (92/85), προβλέπει ότι οι απολύσεις εγκύων απαγορεύονται «εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάστασή τους» και το ΔΕΕ, επικαλούμενο το ορθάνοιχτο αυτό «παράθυρο», έκρινε ότι η απόλυση εμπίπτει στις περιπτώσεις αυτές.

Στην πράξη, ανοίγει την πόρτα για «νομιμοποίηση» των απολύσεων και γι' αυτήν την ομάδα εργαζομένων, όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις, αλλά και μεμονωμένα, αρκεί οι επιχειρήσεις να μην τις απολύουν ως έγκυες, αλλά να επικαλούνται οποιονδήποτε άλλο λόγο...

ΠΑΜΕ: Καμία απόλυση εγκύου, με καμία δικαιολόγηση

«Η ΕΕ "εγκυμονεί" τη βαρβαρότητα», σχολιάζει το ΠΑΜΕ με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της συστηματικά παίρνουν μέτρα για να ξηλώσουν και αυτό το τελευταίο μέτρο προστασίας που έχει απομείνει.

Μέχρι σήμερα, ακόμη και με την τυπική προστασία της μητρότητας από το νόμο, οι εργοδότες αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν επιβάλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γκέτο. Η νέα εργαζόμενη και συνολικά η νέα γενιά της εργατικής τάξης έρχεται αντιμέτωπη με την εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβο της ανεργίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που ήδη αποτελούν μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, αλλά και του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού περί "ευρωπαϊκού κεκτημένου" αποδεικνύονται "λάκκος με λιοντάρια" όπου οι εργαζόμενοι θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προστασία των νέων μητέρων στη μητρότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Δεν μας χαρίστηκαν από τα δικαστήρια, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ και δεν θα τους τα παραδώσουμε.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις άμεσα να καταγγείλουν την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη. Να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των νέων εργαζομένων και μαζικά να απαιτήσουμε την προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων. Καμία απόλυση εγκύου, με καμία δικαιολόγηση».

ΟΓΕ: Ενα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και τη μητρότητα

Την απόφαση του ΔΕΕ και το σκεπτικό της καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Η απόφαση προστίθεται στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών τόσο στη μητρότητα όσο και την εργασία από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους θεσμούς και τα όργανά τους, που με τους νόμους, τις Οδηγίες και τις αποφάσεις τους φροντίζουν να είναι τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων "λυμένα" ώστε να ξεφορτώνονται ό,τι θεωρείται "κόστος" και βαρίδι για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή προστίθεται στις απολύσεις εγκύων που γίνονται ακόμα και κατά παράβαση της νομοθεσίας, στα «ιδιωτικά συμφωνητικά» με τα οποία εργοδότες ζητούν από τις υποψήφιες εργαζόμενες να δεσμευτούν πως δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια, στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν κάθε λίγους μήνες και δεν ανανεώνονται ποτέ όταν μια εργαζόμενη μείνει έγκυος.

«Αποδεικνύεται ακόμα μία φορά ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι ευρωενωσιακές Οδηγίες όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, αλλά τα τσακίζουν, με γνώμονα τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να κατακτηθούν μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση και πάλη των γυναικών μέσα από τα εργατικά σωματεία, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα», καταλήγει η ΟΓΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρνείται συστηματικά να απαντήσει Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ για σοβαρά εργατικά προβλήματα

Την ίδια ώρα που μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιχειρεί με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις και δηλώσεις, να πείσει για τις... «φιλεργατικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης, αρνείται συστηματικά και συνειδητά να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που αφορούν επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους, δραστικές μειώσεις μισθών, αλλά και την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς. Πάνω στην ίδια την αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση, πρόκειται για μια στάση προκλητική, ενδεικτική για την αποφασιστικότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο τη μεγαλοεργοδοσία.

Χαρακτηριστικά, η πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την Πέμπτη 22/2 έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη και αφορά τους εργαζόμενους της «"Ενωση" Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» (ΕΑΣΤ). Η Ερώτηση κατατέθηκε αρχικά στις 29 Γενάρη. Μέχρι τώρα έχει ακυρωθεί η συζήτησή της από την υπουργό 4 φορές (1/2, 8/2, 15/2 και 22/2). Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει επιβάλει στους εργαζόμενους μείωση μισθών έως και 40%, παρά τα μεγάλα της κέρδη, και αφού πρώτα τους ανάγκασε με εκβιασμούς να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση.

Η δεύτερη ήταν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, και αφορά τους εργαζόμενους στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη». Για πρώτη φορά είχε κατατεθεί στις 7 Νοέμβρη. Η συζήτησή της ακυρώθηκε στις 9/11, 16/11, 23/11, 30/11 και 7/12. Γίνεται επανακατάθεση στις 6/2, για να ακυρωθεί εκ νέου η συζήτησή της από την υπουργό στις 8/2, 15/2 και ξανά στις 22/2. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη του 2017. Οι εργοδότες του πρακτορείου «Ευρώπη» τον περασμένο Αύγουστο έκαναν παύση και αίτηση για πτώχευση, ενώ οι εκδότες μετακινήθηκαν μαζικά στο πρακτορείο «Αργος». Η υπουργός Εργασίας, σε προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ (Σεπτέμβρης 2017), είχε παραδεχτεί ότι πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση μεταβίβασης επιχείρησης, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ουσιαστική ενέργεια υπέρ των εργαζομένων, ούτε καν στην καταβολή του προβλεπόμενου ειδικού έκτακτου επιδόματος των 1.000 ευρώ, για το οποίο η υπουργός είχε δεσμευτεί προσωπικά.

Η τρίτη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και αφορά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με πρώτη ημερομηνία κατάθεσης τις 23 Γενάρη. Μέχρι τώρα, η υπουργός έχει ακυρώσει την προγραμματισμένη συζήτηση 5 φορές (25/1, 1/2, 8/2, 15/2 και 22/2). Στην Ερώτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» στη Ζώνη γίνονται επειδή εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβοι μπροστά στο κυνηγητό του κέρδους δεν λαμβάνουν κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει τον τραγικό θάνατο 58χρονου εργάτη, που πριν από περίπου ένα μήνα έχασε τη ζωή του μετά από πτώση σε επισκευαζόμενο πλοίο, αλλά και το γεγονός ότι η υγεία πάνω από 200 εργαζομένων της Ζώνης και 20 ναυτεργατών εκτέθηκε σε άμεσο κίνδυνο από εργασίες αποξήλωσης αμίαντου, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προφύλαξης.

Στον «αέρα» από την 1η Μάρτη το webradio του ΠΑΜΕ

Από την Πέμπτη 1η Μάρτη το ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ αρχίζει ξανά τη λειτουργία του. Η φωνή των εργαζομένων θα ακούγεται καθημερινά μέσα από το webradio.

Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ, θα γίνει και η επίσημη έναρξη, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος οι πρόεδροι των σωματείων, καθώς και τα μέλη που θα στελεχώσουν τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος θα είναι θεματικές εκπομπές, αφιερώματα και κυρίως η δράση του ταξικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα. Σωματεία, Ομοσπονδίες κι Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα από τις δικές τους εκπομπές θ' αναδεικνύουν τις δράσεις τους, τις παρεμβάσεις τους στους χώρους δουλειάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που προτάσσουν οι ταξικές δυνάμεις. Παράλληλα, σχεδόν σε καθημερινή βάση θα υπάρχουν μουσικές, αλλά και άλλες εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφώνου αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της βδομάδας με νέο δελτίο Τύπου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ