ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού «Modem», Μπαϊρού, επιλέγει «συμμαχία» με Μακρόν

Ο Εμ. Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, προβάλλεται ως «ανανεωτής» διαχειριστής

Copyright 2017 The Associated

Ο Εμ. Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, προβάλλεται ως «ανανεωτής» διαχειριστής
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το επιχείρημα ότι «ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια η δημοκρατία στη Γαλλία δε γνώρισε μια τόσο διαλυμένη κατάσταση», ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Modem», Φρανσουά Μπαϊρού, ανακοίνωσε ότι στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Απρίλη θα στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Θυμίζουμε ότι το «Modem» συνεργαζόταν για πολλά χρόνια με το κόμμα UMP, τον «πρόγονο» των σημερινών Ρεπουμπλικάνων που - προς το παρόν - κατεβαίνουν στις εκλογές με υποψήφιο τον Φρανσουά Φιγιόν. Παρά τη συνεργασία των δύο κομμάτων, στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μπαϊρού κατέθετε υποψηφιότητα «αυτόνομη», κάτι που πλέον δεν θα κάνει για πρώτη φορά - σύμφωνα με τη «Μοντ» - μετά το 2002.

Μεταξύ άλλων, ο Μπαϊρού εξέφρασε ελπίδες για μια «συμμαχία» με κατανόηση του ενός «ρεύματος» από το άλλο, που θα συνεισφέρει στην προεκλογική εκστρατεία με την «αντιπαράθεση οραμάτων και ιδεών, τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση», με στόχο μια «πλειοψηφία που θα οικοδομηθεί από διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, με τον όρο ότι αυτές θα γίνουν σεβαστές... με όλα τους τα συστατικά στοιχεία, τα εφόδια και τις αποσκευές...».

Στο μεταξύ, και ο οικολόγος Φρανσουά ντε Ριζί, ο οποίος είχε βάλει υποψηφιότητα για το χρίσμα στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις οποίες επικράτησε ο Μπενουά Αμόν, δήλωσε ότι θέλει να συμμετάσχει «στην ανανέωση της πολιτικής την οποία έχει εγκαινιάσει ο Εμανουέλ Μακρόν». Αλλά και ο εκπρόσωπος της σημερινής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσης να στηρίξει Μακρόν, λέγοντας ότι περιμένει να δει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ηγέτης του «Εμπρός!» τις αμέσως επόμενες μέρες.

Νέες δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία «Elabe», ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη Φρανσουά Φιγιόν, στον α' γύρο, περνά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στη δεύτερη θέση, με 20% έναντι του «μεταρρυθμιστή» Εμανουέλ Μακρόν, που συγκεντρώνει 17%. Η Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη (με 27%), ωστόσο στο β' γύρο εμφανίζεται να χάνει, είτε από τον Μακρόν (με 59%) είτε από τον Φιγιόν (με 56%), αν και με μικρότερη διαφορά, σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις που ήθελαν τους αντιπάλους της να επικρατούν με πάνω από 60%.

Χτες, δημοσκόπηση της εταιρείας BVA-Salesforce εμφάνισε το «Εθνικό Μέτωπο» να βγαίνει πρώτο στον α' γύρο αλλά με 27,5%, δηλαδή περίπου με 2,5% παραπάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

  • Ο σωματοφύλακας Τιερί Λεζιέ και η διευθύντρια του γραφείου της Μαρίν Λεπέν (που είναι και ευρωβουλευτής) Κατρίν Γκριζέ τέθηκαν υπό κράτηση, στο πλαίσιο έρευνας για εικονικές θέσεις εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Λεζιέ και Γκριζέ μισθοδοτούνταν ως βοηθοί της Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμοί και παρέμβαση Γιανουκόβιτς

Εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων και βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς (που ανατράπηκε πραξικοπηματικά το 2014) και σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία, εμφανίστηκε και πρότεινε μια σειρά μέτρων για την «επίλυση της σύγκρουσης». Σημειώνουμε ότι χτες σημειώθηκαν και πάλι δεκάδες παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και έπεσαν πάνω από 800 βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ χτυπήθηκε ξανά ο σταθμός ύδρευσης στην πόλη του Ντονέτσκ.

Πάντως, ο Γιανουκόβιτς, με μια ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στους ηγέτες Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας, προτείνει τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πολιτοφυλακών στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) και στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει δεκτό από την Ουκρανία, και δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το καθεστώς του Ντονμπάς (των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορά τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές ή και τα εδάφη σε αυτές τις ανατολικές περιοχές που ελέγχει η ουκρανική πλευρά.

Επίσης, προτείνει να ξεκινήσει μια έρευνα, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα εξετάσει τα εγκλήματα που έγιναν το Φλεβάρη του 2014 στην πλατεία του Κιέβου Μεϊντάν, «κατά των οργάνων τήρησης της τάξης και της συνταγματικής νομιμότητας», και να επιτραπεί η πρόσβαση της σημερινής αντιπολίτευσης στις έρευνες, όπως και να διωχθούν οι υπεύθυνοι. Χτες, επίσης, ο Γιανουκόβιτς έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα σημειώνοντας ότι η ανατροπή του έγινε με πραξικοπηματικό τρόπο και την ευθύνη και της ΕΕ, αφού και οι υπουργοί Εξωτερικών συγκεκριμένων χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας) συμμετείχαν στη σύσκεψη με την αντιπολίτευση στις 21 Φλεβάρη του 2014, που κατέληξε σε συμβιβασμό για πολιτικό διάλογο που δεν τηρήθηκε.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν προς τις ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο αίτημα έκδοσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρεί πρωτεργάτη της τελευταίας απόπειρας πραξικοπήματος κατέθεσε χτες η Αγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, τονίζεται ότι η έκδοση του Γκιουλέν «θα συνέβαλλε σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» και εκφράζονται προσδοκίες περί ευρύτερης «συνέχισης των φιλικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας».

Η «καθυστέρηση» της αμερικανικής πλευράς να απαντήσει στο επίμονο αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του Γκιουλέν έχει ενοχλήσει έντονα την τουρκική πλευρά και συχνά επανέρχεται στο πλαίσιο συνολικότερων «τριβών» στις σχέσεις των δύο χωρών, που συνδέονται με την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή και γενικότερα.

Στο μεταξύ, ενώ αύριο αναμένεται η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, απηύθυνε γενικό κάλεσμα υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης υποστηρίζοντας πως έτσι θα τεθούν βασικά θεμέλια «για το νέο σύστημα ενότητας στην Τουρκία». Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε ότι το προεδρικό σύστημα (που θα ισχύει αν εγκριθούν οι προτεινόμενες αλλαγές) «θα προστατεύει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα τις αναδιαρθρώσεις (σ.σ. τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου)».

  • Νέες ποινές επιβλήθηκαν σε βάρος των δύο προέδρων του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, που έχουν ήδη φυλακιστεί και διώκονται μέχρι και για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης». Δικαστήριο της περιοχής Ντογουμπεγιαζίτ (στα νοτιοανατολικά) καταδίκασε τον Ντεμιρτάς σε φυλάκιση πέντε μηνών για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους». Είχε προηγηθεί η αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας της Γιουκσεκντάγ, αφού εφετείο επικύρωσε την καταδίκη της για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Θυμίζουμε ότι ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δεύτερο γύρο στις 2 Απρίλη

Τελικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Ισημερινό, όπως ανακοινώθηκε χτες, οδηγεί σε δεύτερο γύρο στις 2 Απρίλη. Ο Λένιν Μορένο, ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος και υποψήφιος του κυβερνώντος σχήματος «Μέτωπο Ενωμένοι», συγκεντρώνει το 39,28% (στο σχήμα αυτό συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τού για τρεις θητείες Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, «Συμμαχία για την Χώρα», και διάφορες άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις), και ακολουθεί ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο με 28,10%, ενώ η αποχή ήταν γύρω στο 18%, από τα 12,3 εκατομμύρια που κλήθηκαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του Ισημερινού, αν ο Μορένο έφτανε το 40%, και έχοντας 10 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, θα εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο.

Στην τρίτη θέση είναι η υποψήφια του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Σύνθια Βιτέρι με 16,31%, και ακολουθούν ο σοσιαλδημοκράτης Πάκο Μονκάγιο με 6,71% και ο Αμπντάλα Μπουκάραμ, γιος του συντηρητικού πρώην Προέδρου της χώρας με 4,82%, και με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι 3 υποψήφιοι. Ως τώρα Βιτέρι και Μονκάγιο έχουν καλέσει σε υπερψήφιση του Λάσο, ενώ ο Μορένο δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί η λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών». Βεβαίως δεν πρόκειται για επανάσταση αλλά για παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης στο πλαίσιο του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα». Του εγχειρήματος που, «πατώντας» στη λαϊκή δυσαρέσκεια από την προηγούμενη διακυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στον Ισημερινό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έκανε μια σχετική ανακατανομή πλούτου προς τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού, αξιοποιώντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας, και έδωσε νέα ώθηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΚΚ Ισημερινού στήριξε τον υποψήφιο της «Συμμαχίας για την χώρα» του Ραφαέλ Κορέα, ωστόσο η Οργάνωση της Περιοχής Πιτσίντσα του Κόμματος, στην πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, διαφώνησε με τη στήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας, σημειώνοντας ότι διαχειρίζεται τον καπιταλισμό. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Κορέα χτύπησε την εργατική τάξη, έθεσε σε κίνδυνο την Κοινωνική Ασφάλιση, ποινικοποίησε την κοινωνική διαμαρτυρία».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Χαώδης η απόσταση μεταξύ πλουσίων – φτωχών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Η περιουσία των 4 πιο πλούσιων ανθρώπων της Ινδονησίας ξεπερνάει αυτή των 100 εκατομμυρίων φτωχών στη χώρα, που θεωρείται μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και τα τελευταία χρόνια στρέφουν την προσοχή τους όλο και περισσότεροι μονοπωλιακοί κολοσσοί.

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής ΜΚΟ «Oxfam», της οποίας βέβαια τα στοιχεία αξιοποιούνται και στο πλαίσιο αντιλαϊκών σκοπιμοτήτων, ο πλούτος των τεσσάρων δισεκατομμυριούχων έφτανε το 2016 τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ), με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη από τον «πλούτο» του 40% των φτωχότερων κατοίκων της χώρας, που υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια.

Συνολικά η Ινδονησία έχει πληθυσμό περίπου 255 εκατομμύρια και είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του πλανήτη. Η Ινδονησία κατέχει την 6η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ