ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Υπό όρους αποδοχή του σχεδίου «παύσης πυρός»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώνει και επίσημα το σχέδιο «παύσης πυρός»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώνει και επίσημα το σχέδιο «παύσης πυρός»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεκτό με προϋποθέσεις έκαναν, χτες, αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης το προχτεσινό αμερικανο-ρωσικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός σε ορισμένες από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, από τις οποίες εξαιρούνται οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Αλ Νούσρα», που θα βομβαρδίζονται συνεχώς από τα αεροπλάνα ΗΠΑ, Ρωσίας και των συμμάχων τους και μετά την έναρξη της «παύσης πυρός», το Σάββατο 27 Φλεβάρη.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, που επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές, η Δαμασκός αποδέχθηκε το σχέδιο παύσης των εχθροπραξιών σε περιοχές που δεν δρουν οι τζιχαντιστές των παραπάνω οργανώσεων από τις 27/2, σημειώνοντας ότι θα το εφαρμόσει «σε συντονισμό» με τη ρωσική πλευρά υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Α) Να σφραγιστούν τα σύνορα και να σταματήσει η υποστήριξη από το εξωτερικό σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο συριακό έδαφος. Β) Να εμποδιστούν αυτές οι οργανώσεις από το να ενισχύσουν τις ικανότητές τους ή να αλλάξουν τις θέσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο ναυάγιο αυτής της συμφωνίας. Γ) Παράλληλα, ο συριακός στρατός επιφυλάσσεται του δικαιώματος «να απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση από τις ομάδες αυτές στρέφεται εναντίον Σύρων πολιτών ή εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεών του».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απόφαση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, να ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας την απόφασή του για διεξαγωγή εκλογών στις 13 Απρίλη για την εκλογή της 250μελούς Βουλής, μολονότι καταγράφεται κλιμάκωση των συγκρούσεων στα στρατιωτικά και διπλωματικά πεδία και ενώ ξεδιπλώνονται παράλληλα τα παζάρια για έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες «παύσης πυρός»... Ας σημειωθεί επίσης ότι οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2012 και ότι η θητεία της σημερινής Βουλής εκπνέει τον ερχόμενο Μάη.

Πάντως, με το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο παύσης των εχθροπραξιών σε ορισμένα από τα μέτωπα των συγκρούσεων συμφώνησε υπό προϋποθέσεις και η αντιπολιτευόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» (ΥΔΕ). Η ΥΔΕ ανακοίνωσε πως συμφωνεί με το ρωσο-αμερικανικό σχέδιο θέτοντας και εκείνη τους δικούς της όρους, όπως: Αρση της πολιορκίας σε 18 περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών δυνάμεων, απελευθέρωση όλων των αντιφρονούντων που κρατούνται στις συριακές φυλακές, παύση των αεροπορικών επιδρομών και των επιχειρήσεων του πυροβολικού από τις στρατιωτικές συριακές και ρωσικές δυνάμεις...

Οι τουρκικές αντιδράσεις

Ορους για το σχέδιο παύσης πυρός έθεσε και η Τουρκία, που το «χαιρέτισε» μολονότι εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του και την τήρησή του από τις ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως για το κατά πόσον η Ρωσία θα σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε με συνέχιση των επιθέσεων του τουρκικού πυροβολικού στους Κούρδους της Συρίας, σε περίπτωση, όπως είπε, που οι τελευταίοι «συνεχίσουν τις προκλήσεις». Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία και τη Συρία ότι μαζί με το «Ισλαμικό Κράτος» και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας προσπαθούν να δημιουργήσουν «μία τρομο-ζώνη» κατά μήκος της μεθορίου Τουρκίας - Συρίας και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το ίδιο 24ωρο, η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις των σχέσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και σε δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν στην τουρκο-συριακή μεθόριο δημοσιεύοντας απομαγνητοφωνημένους διαλόγους μεταξύ των δύο πλευρών, για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάη.

ΛΙΒΥΗ
Επιχειρήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών από την Ιταλία

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ενα στοιχείο του σκηνικού πολέμου που στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο για μία νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, βγήκε στο φως, καθώς με απόφαση της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, πλέον αμερικανικά μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά θα μπορούν να κάνουν επιδρομές στη Λιβύη από τη ΝΑΤΟική βάση της Σιγκονέλα της ανατολικής Σικελίας, με πρόσχημα «αμυντικές επιχειρήσεις» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ρέντσι διευκρίνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση» για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι «τα αεροσκάφη αυτά να χρησιμοποιούνται για αμυντικό σκοπό», αφού όπως πρόσθεσε, στη Λιβύη «υπάρχουν εν δυνάμει τρομοκράτες και είναι προφανές ότι η Ιταλία προσφέρει τη συμβολή της, όπως όλοι οι άλλοι». Σημείωσε ότι η Ρώμη είναι «σε πλήρη συντονισμό με τους διεθνείς συμμάχους μας, κυρίως με τους Αμερικανούς».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται για την αρχή μιας στρατιωτικής επιχείρησης».

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, διευκρινίστηκε ότι απογειώθηκαν από βάση της Βρετανίας τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βομβάρδισαν την περασμένη Παρασκευή θέσεις τζιχαντιστών στη λιβυκή πόλη Σαμπράθα, με αποτέλεσμα πάνω από 40 νεκρούς τζιχαντιστές αλλά και δύο Σέρβος ομήρους.

Στο μεταξύ, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης πανηγύριζαν χτες κρατώντας λιβυκές σημαίες για τη νίκη που κατάφεραν δυνάμεις του λιβυκού στρατού με επικεφαλής τον ε.α. στρατηγό Χαλίφα Χάφτερ κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα», που εγκατέλειψαν θέσεις που είχαν στην πόλη από το 2014. Παρόμοια επιτυχία σημείωσαν στρατιώτες του λιβυκού στρατού και στη βορειοανατολική πόλη Ατζντάμπια.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει και η Αίγυπτος στην ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για το «συντονισμό των διεθνών προσπαθειών στη Λιβύη». Η δήλωση σχολιάστηκε σαν έμμεσο «κάλεσμα» προς το Κάιρο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που χαρακτηρίζει τις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου, Μ. Μόρσι, από το σημερινό Αιγύπτιο Πρόεδρο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβληματισμός και διεργασίες για τη στήριξη του κεφαλαίου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθώς εντείνονται οι εξελίξεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο γύρω από τη Συρία και η Τουρκία εξακολουθεί να στηρίζει την κλιμάκωση της επέμβασης, στο εσωτερικό της χώρας οι δυσκολίες στην οικονομική ανάπτυξη επιδρούν και σε διεργασίες στο εσωτερικό διαφόρων κομμάτων, ανάμεσά τους και στο κυβερνών ΑΚΡ.

Τις τελευταίες μέρες, στον αντικυβερνητικό Τύπο πυκνώνουν ειδήσεις περί σχεδίων ίδρυσης νέου κόμματος από πρώην κεντρικά στελέχη του ΑΚΡ, τα οποία διαφωνούν με βασικές πολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και ο Γιασάρ Γιακίς (διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στο διάστημα Νοέμβρη 2002 - Μάρτη 2003, επί πρωθυπουργίας Αμπντουλάχ Γκιουλ). Ο Γιακίς, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζαμάν», επέκρινε τα σχέδια χερσαίας επέμβασης και υποστήριξε ότι «ο κόσμος δε θα δεχτεί τέτοια επέμβαση από το στρατό της Τουρκίας στη Συρία. Δε θα επιτρέψει ένα μονομερή επανασχεδιασμό των συνόρων. Ακόμα περισσότερο, αν ο τουρκικός στρατός έρθει αντιμέτωπος με την ήττα, η Συρία μπορεί να θέσει πάλι ζήτημα για την επαρχία Χατάι (σ.σ. που τυπικά παραμένει εδαφική διαφορά μεταξύ των δυο χωρών)». Ανάμεσα σε άλλα, ο πρώην διπλωμάτης ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ ίσως δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 5 και ότι «όπως και με την επέμβαση στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως αφήσουν την Τουρκία μόνη της». Εκτός από τον Γιακίς (που σύμφωνα με τη «Ζαμάν» πρόσφατα παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του AKΡ και απειλείται με αποπομπή για «συμπεριφορά που δε λειτουργεί προς όφελος των αρχών του ΑΚΡ»), τους τόνους της κριτικής σε Νταβούτογλου - Ερντογάν υψώνουν όλο και περισσότερο και ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, όπως και ο συνιδρυτής του κόμματος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πάντως, από τη μεριά του εθνικιστικού κόμματος MHP, ο ηγέτης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί διαμηνύει ολόπλευρη στήριξη στην ετοιμότητα της κυβέρνησης για εισβολή στη Συρία. Φυσικά, τους τόνους κρατά ψηλά πρώτα απ' όλα ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που και το περασμένο Σαββατοκύριακο επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τους κανόνες εμπλοκής απαντώντας στις επιθέσεις και όλες τις τρομοκρατικές απειλές».

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι τα θύματα της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης που έγινε στην Αγκυρα στις 17/2 ανέβηκαν σε 29, αφού ένας τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανιστόρητο ... άσμα

Ενώ συνεχίζεται στην Ουκρανία η αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις για το ποιος είναι περισσότερο ...διεφθαρμένος και την «πρόοδο των μεταρρυθμίσεων» που τσακίζουν το λαό, έγινε γνωστό ότι η χώρα θα πάει στο διαγωνισμό της Εurovision (το πανηγυράκι της αρπαχτής) με ένα τραγούδι που προβάλλει τον αντικομμουνισμό. Συγκεκριμένα, επιλέχτηκε το τραγούδι «1944», που αναφέρεται στο λεγόμενο «ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν». Το γεγονός αυτό προφανώς αξιοποιείται στην αντιπαράθεση της σημερινής Ουκρανίας με τη Ρωσία. Για να μην ξεχνάμε, όμως, το υπαρκτό γεγονός της απομάκρυνσης των Τατάρων έγινε από το σοβιετικό κράτος για να αποφευχθεί η εσωτερική σύγκρουση, καθώς γύρω στους 20.000 Τατάρους είχαν συγκροτήσει στρατιωτικά τάγματα στο πλευρό των ναζί κατά της ΕΣΣΔ, που σκόρπαγαν το θάνατο στον ντόπιο πληθυσμό των πολλών εθνοτήτων της περιοχής.

Το ανιστόρητο προπαγανδιστικό αυτό τραγούδι ερμηνεύει η Σουσάνα Τζαμαλαντίνοβα, με καταγωγή από τη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας. Το περιεχόμενο του τραγουδιού ενδέχεται να απορριφτεί από τους διοργανωτές του λεγόμενου διαγωνισμού τραγουδιού, που απαγορεύει ρητά το πολιτικό περιεχόμενο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ