ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερά στο μονόδρομο που τσακίζει το λαό

Ελιγμοί ανάμεσα σε συναίνεση και αντιπαράθεση στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο

Eurokinissi

Συναίνεση στην κυβέρνηση με ταυτόχρονη οικοδόμηση δίπολου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διασφαλίζεται η εναλλαγή στην αστική διαχείριση, προσπαθεί να προβάλλει η ΝΔ. Βεβαίως, παρουσιάζει ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική, στην εφαρμογή της οποίας πρωταγωνίστησε ως κυβέρνηση.

Ενδεικτικά, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στο «STAR», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, είπε για το Προσφυγικό και τις πρόσφατες επαφές του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Πήγα στις Βρυξέλλες. Φόρεσα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Δεν άσκησα καμία κριτική (σ.σ. στην κυβέρνηση) για τις καθυστερήσεις και το χαμένο εξάμηνο. Είπα ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια, όταν η Ευρώπη δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει. Εγώ έκανα τη δουλειά μου και τήρησα υπεύθυνη στάση». Σημειωτέον επ' αυτού, το Προσφυγικό ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της συντονιστικής ομάδας εργασίας του κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως είπε σχετικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος: «Συζητήθηκαν σε βάθος όλες οι πτυχές και οι διαστάσεις της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».

Κατά τ' άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι έχει χάσει την «εμπιστοσύνη» του στον Αλ. Τσίπρα. Απέναντι, μάλιστα, στο ενδεχόμενο σχηματισμού «οικουμενικής» κυβέρνησης, επέμεινε ότι κανείς δεν θέτει κάτι τέτοιο. Υποστήριξε, εξάλλου, ότι με εξαίρεση το Προσφυγικό και τα εθνικά θέματα, όπου - όπως είπε - μπορεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης, χωρίζει άβυσσος την ουσία των πολιτικών που θέλουν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απάντησε αρνητικά και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρωθυπουργό. «Αν ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη, θα συμβεί γιατί κάποιοι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν π.χ. το Ασφαλιστικό. Γιατί θα το ψηφίσουν με άλλον πρωθυπουργό;» διερωτήθηκε.

Ποιος ο καλύτερος αντιλαϊκός διαχειριστής

Παραπέρα, «υπεύθυνη» στάση για το κεφάλαιο και την οικονομία του επέδειξε και στο Αγροτικό, σημειώνοντας ότι συναντήθηκε με κάποιους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ ότι δεν στηρίζει μπλόκα. «Να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Τσίπρας πάνω στα τρακτέρ. Εγώ Τσίπρας δεν θα γίνω» διαβεβαίωσε.

Επιπλέον, σπεύδοντας να εμφανίσει δικαιωμένη την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση η ΝΔ και γενικά μονόδρομο την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που τσακίζει το λαό, είπε π.χ. για την κυβέρνηση Σαμαρά, ότι, με τα όποια λάθη της, παρέδωσε μια χώρα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να πουν οι Παπανδρέου και Τσίπρας. Στο ίδιο μοτίβο, υποστήριξε για τον Κ. Καραμανλή να πει την «αλήθεια» και να μιλήσει για «αναγκαίες παρεμβάσεις», όπως πάγωμα μισθών και περικοπές...

Να καταγραφεί, τέλος, ότι χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Αρειο Πάγο και είχε συναντήσεις με την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασιλική Θάνου και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Εκεί δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στα ζητήματα της ανεξαρτησίας, αλλά και της σωστής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, πρέπει να υπάρχει και μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία». Και ακόμα: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται και με την απαραίτητη ταχύτητα, ώστε να δίνεται και η εντύπωση στους πολίτες ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν είναι μια υπόθεση η οποία θα διαιωνιστεί μέσα από συνεχείς καθυστερήσεις. Γνωρίζετε καλά ότι η πρόσφατη αποφυλάκιση Ρουπακιά προκάλεσε την κοινωνία».

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Εντείνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης πάνω σε ζητούμενα του κεφαλαίου

Εντείνονται οι διεργασίες αναδιάταξης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ειδικά στο λεγόμενο κέντρο και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερά.

Σε αυτήν τη βάση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και του ζήτησε να εκκινήσει, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, τις διαδικασίες σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την προεδρία του, για «να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Και όχι μόνο σε αυτά, καθώς συνέδεσε το Προσφυγικό «με το ότι η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, η αξιολόγηση καρκινοβατεί, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους», συνθήκες που, όπως είπε, «οδηγούν ξανά στη διαμόρφωση ενός αδιεξόδου και σ' ένα συναίσθημα απελπισίας και οργής στον ελληνικό λαό». Προφανώς το ΠΑΣΟΚ είναι εχθρικά διακείμενο στους λαϊκούς αγώνες.

«Είμαι στη διάθεσή σας και στη διάθεση του πρωθυπουργού, για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης», τόνισε από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κανόνες με βάση τους οποίους συγκαλείται η σύσκεψη είναι γνωστοί και σημείωσε: «Θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου θα συνεννοηθείτε. Και εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εκείνος και εσείς, είμαι στη διάθεσή σας για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής υπεράσπισης και του τόπου και της ίδιας της Ευρώπης».

Μια μέρα νωρίτερα, προχτές βράδυ, στο Αργος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση - προοδευτικές απαντήσεις» και ομιλητές τους Γ. Μανιάτη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Σπ. Λυκούδη, από το Ποτάμι, και Φ. Σαχινίδη, από το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση Λυκούδη ότι «το σύνολο του χώρου πρέπει να ξεπεράσει τα εσωτερικά μαγαζάκια και τις φοβίες του και να φτιάξει έναν νέο και μεγάλο φορέα». Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση όποτε χρειάστηκε έδειξε «υπεύθυνη στάση» και θα το ξανακάνει, αλλά «αν ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει - το είπε η Φ. Γεννηματά και ο Ευ. Βενιζέλος - να έρθει στη Βουλή, να μας το πει. Θα γελάει ο κόσμος μαζί μας αν ξανακάνουμε εκλογές, αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση».

Ο Γ. Μανιάτης, ο οποίος οργάνωσε την εκδήλωση, μίλησε για την ανάγκη να οργανωθεί σε άλλη βάση το κράτος, ώστε να προσελκύσει «επενδύσεις» και να προχωρήσουν οι «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις». Παραπέρα, επανέλαβε την πρόταση Γεννηματά για προγραμματική συνδιάσκεψη με όλες τις δυνάμεις του χώρου και εκλογή νέου προέδρου ενός ευρύτερου σχήματος από τη βάση.

Ο δε Φ. Σαχινίδης στάθηκε στον κίνδυνο να γίνουν τεχνητές και άρα αποτυχημένες συγκολλήσεις κομμάτων. Κίνδυνο που λίγο - πολύ επισημαίνει και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος αναμένεται να διατυπώσει τη δική του πρόταση για τον ευρύτερο χώρο, την Παρασκευή, οπότε ξεκινά και το συνέδριο του μορφώματος.

Ολο το αστικό φάσμα

Σημειωτέον, στο συνέδριο του μορφώματος έχουν κληθεί να μιλήσουν, το Σάββατο, και οι Φ. Γεννηματά και Κυρ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο ΑΠΕ, δεν αρνήθηκε ότι στόχος του συνεδρίου τους είναι και «ένας διάλογος με τις δυνάμεις που συγκρούονται με τον λαϊκισμό και την παρακμή», και ότι στο Ποτάμι «χρειαζόμαστε συμμάχους». Ως προϋπόθεση, δε, για συμπόρευση των δυνάμεων του χώρου, έβαλε να απαντηθούν ερωτήματα, όπως: «Ποια Ελλάδα έχουμε στο μυαλό μας; Σε ποια χέρια; Με τι πολιτικές;». «Στο συνέδριό μας», διαβεβαίωσε αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για ...συμπορεύσεις, «θα περιγράψουμε με σαφήνεια πώς εννοούμε εμείς τη σύγχρονη προοδευτική παράταξη και με χαρά θα περιμένουμε τις απαντήσεις όλων όσων δηλώνουν ή είναι σύμμαχοί μας».

Τέλος, κατόπιν συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, και η Αννα Διαμαντοπούλου για το Ασφαλιστικό, υπήρξε αντίστοιχη αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με αντιπροσωπεία του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη (όπου ηγείται η Διαμαντοπούλου). Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι στο Ασφαλιστικό απαιτείται μια «μεταρρύθμιση» που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στις επόμενες γενιές. Τσάκισμα της Ασφάλισης είναι το συμπέρασμα.

Εισβολή στο στούντιο της ΕΡΤ

Εισβολή στο στούντιο της ΕΡΤ πραγματοποίησε χτες ο «Ρουβίκωνας». Το γεγονός συνέβη την ώρα που η Λιάνα Κανέλλη και ο Πάνος Χαρίτος παρουσίαζαν το δελτίο ειδήσεων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της δημόσιας τηλεόρασης. Μετά το διάλειμμα για διαφημίσεις, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων δεν ξεκίνησε και άρχισε να παίζει βίντεο - ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια της ΕΡΤ. Τα άτομα που μπήκαν στο ραδιομέγαρο απαίτησαν να διαβάσουν κείμενο. Είκοσι από αυτά εγκλωβίστηκαν από την ΕΛΑΣ στην είσοδο του μεγάρου και αναμενόταν η προσαγωγή τους.

Ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του εκδότη Στ. Ψυχάρη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Π. Αθανασίου. Διώκονται, επίσης, για απιστία οι υπάλληλοι της ALPHA BANK που του χορήγησαν προσωπικά δάνεια.

Η υπόθεση αφορά σε προσωπικά δάνεια που είχε λάβει ο Στ. Ψυχάρης, ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, χωρίς, όπως λένε, να προκύπτουν επαρκείς εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για τα εταιρικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη από την έρευνα της εισαγγελίας προέκυψε ότι είναι εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται.

Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, καθώς έχει κληθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα να διαβιβάσει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη. Να σημειωθεί εδώ ότι οι εκδότες και οι ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης οφείλουν να καταθέτουν «πόθεν έσχες» στις αρμόδιες αρχές, όπως η κοινοβουλευτική Επιτροπή.

ΕΛΠΕ
Ξεκινούν οι παραδόσεις ιρανικού αργού

Τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται 60.000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου από το Ιράν, ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί σε 150.000 βαρέλια τη μέρα, δήλωσε τη Δευτέρα 22/2 ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Amir-Hossein Zamaninia, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Σαναά» και αναπαρήγαγε το «Ρόιτερς».

Τα ΕΛΠΕ ήταν στο παρελθόν σημαντικός αγοραστής ιρανικού αργού και αντιπροσώπευε περίπου το 20% των ετήσιων εισαγωγών αργού πετρελαίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πριν από την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη το 2011. Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και του «παγώματος» των ιρανικών τραπεζικών λογαριασμών στη Δύση, τα ΕΛΠΕ συσσώρευσαν οφειλές συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στην ιρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου, οφειλή που αποτελούσε εμπόδιο για την επανέναρξη των παραδόσεων ιρανικού αργού στη χώρα μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ