ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ζητάει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο

Παραχωρεί τα λιμάνια της χώρας για τον ανεφοδιασμό των πλοίων της λυκοσυμμαχίας

Με... το καμάρι του «καλού μαθητή», ο υπουργός Αμυνας στη χτεσινή συνάντηση με τον διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ
Με... το καμάρι του «καλού μαθητή», ο υπουργός Αμυνας στη χτεσινή συνάντηση με τον διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ
Σταθερά προσανατολισμένη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, δίνει «ρέστα» για να προχωρήσει η υπόθεση της ναυτικής δύναμης (SNMG2) που αναπτύσσει η λυκοσυμμαχία στο Αιγαίο, με αφορμή το Προσφυγικό και τα μάτια στραμμένα στη Συρία.

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με επιστολή του στον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνει ότι η διαδικασία ανάπτυξης της ΝΑΤΟικής δύναμης έχει καθυστερήσει, ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι σήμερα, διότι μόνο τις τελευταίες 5 μέρες έχουν μπει στη χώρα 13.000 άνθρωποι, ενώ αναφέρει ότι πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές απαιτήσεις για αλλαγή του σχεδίου, και ότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί πρόβλημα. Για το θέμα μίλησε επίσης με την Γερμανίδα ομόλογό του, Ούρσουλα φον Λέγεν, ενώ το έθεσε και στη συνάντηση που είχε - παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Ντ. Πιρς - με τον διοικητή του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζ. Φόγκο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση φέρεται μάλιστα πρόθυμη να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών πλοίων. Προηγήθηκαν αιτήματα της SNMG2 για ανεφοδιασμό της σε Ηράκλειο και Χανιά, με την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει σε πρώτη φάση και τα λιμάνια σε Λέρο και Λήμνο.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εκφράζει ενστάσεις στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας όλο το πακέτο διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο (αποστρατιωτικοποίηση νησιών, μη αναγνώριση στην Ελλάδα του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, κ.ά.). Γεγονός που γκρεμίζει όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η ΝΑΤΟική συμφωνία εξασφαλίζει τα «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»...

Σε ρόλο «καλού μαθητή»

Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ρόλο... «καλού μαθητή» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καλεί τη λυκοσυμμαχία να ελέγξει την «κακή» Αγκυρα, που επιμένει στις αξιώσεις της στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει έτσι τεράστιες ευθύνες, στην πράξη ομονοεί στη συνδιαχείριση του Αιγαίου με ΝΑΤΟική επιδιαιτησία, που σε τίποτε, φυσικά, δεν διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αντίθετα, τα γκριζάρει συστηματικά, αντιμετωπίζοντας το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις τουρκικές διεκδικήσεις «διμερείς διαφορές».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους για την εμπλοκή στην ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο (μετά από κοινό αίτημα Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας και ομόφωνη απόφαση στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ), επιβεβαίωσε ότι η Αγκυρα εγείρει «ενστάσεις» στο επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες.

Η διαδικασία κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου της ανάπτυξης της SNMG2 από στρατιωτικά στελέχη σταμάτησε, οι συνομιλίες έχουν περάσει σε «διπλωματικό επίπεδο», χωρίς να αποκλείεται συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ ή και έκτακτη συνάντηση των υπουργών Αμυνας.

Η δε ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν πριν από περίπου 20 μέρες, και στην πράξη αναγνωρίζουν στο ΝΑΤΟ ρόλο, μέσω της πραγματοποίησης περιπολιών του από Δωδεκάνησα έως Λήμνο, να ορίζει και να εγγυάται το δικαίωμά τους στην άμυνα και την ασφάλειά τους...

Να καταγραφεί, τέλος, η πληροφορία ότι - σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές - εξετάζεται η δημιουργία νέων, μικρότερων κέντρων μετεγκατάστασης (πέραν αυτών σε Σχιστό και Διαβατά) και ήδη εξετάζονται δύο τοποθεσίες, σε Βόλο και Ηπειρο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση - καταγγελία για την αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ

Σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με τον γγ του ΝΑΤΟ παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης

Στη συζήτηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για τις προτεραιότητες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για το 2016, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλοντας την αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό και τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

«Το Προσφυγικό είναι πρόβλημα που προέκυψε κι ενισχύεται από τους δικούς σας ιμπεριαλιστικούς πολέμους, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τους ανταγωνιστές σας σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη. Σήμερα, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και της πολιτικής της ΕΕ, εγκλωβίζονται μαζικά χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Με πρόσχημα το Προσφυγικό, η αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ με ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, συνδέεται με τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη του, στην ουσία ενισχύει τις επικίνδυνες βλέψεις της Τουρκίας για γκριζάρισμα του Αιγαίου. Αυτό μαρτυρά και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ καθώς και η ΕΕ όχι μόνο δεν βγάζουν κουβέντα, αλλά παρέχουν και ασυλία για τις συστηματικές παραβιάσεις από την Τουρκία χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο πραγματικός στόχος τέτοιας διευρυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;».

Διαβήματα στην Αυστρία... με όρκους πίστης στο «όραμα της ΕΕ»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε (η Ολλανδία ασκεί στο τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ), είχε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να εκφράσει τη «δυσαρέσκειά» του για την «αδυναμία» της ΕΕ να διασφαλίσει όσα συμφωνήθηκαν για το Προσφυγικό στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διοργάνωση, σήμερα στη Βιέννη, Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το Προσφυγικό (με τη συμμετοχή Αλβανίας, Βοσνίας, Βουλγαρίας, Κοσσόβου, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας), χωρίς μάλιστα να προσκληθεί η Αθήνα, ο πρωθυπουργός ζήτησε οι αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Νωρίτερα χτες, στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην ίδια Διάσκεψη, χαρακτήρισε «πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη» τη στάση ορισμένων χωρών. «Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» ισχυρίστηκε, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει κάποιο βέτο στην ΕΕ.

Παράλληλα, διάβημα διαμαρτυρίας για τη Διάσκεψη επέδωσε στην πρέσβη της Αυστρίας την Αθήνα ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Π. Μαυροειδής, τονίζοντας ότι «με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή, επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα». Σημείωσε, επίσης, ότι «η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του Προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα». Αναφέρθηκε, τέλος, στις «αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης», όταν στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται ότι κριτήριο στις κινήσεις κάθε κράτους - μέλους της λυκοσυμμαχίας είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε αστικής τάξης.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Ακολούθησε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο οποίος χαρακτήρισε τη Διάσκεψη της Βιέννης ως «μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες». Κουκουλώνοντας μάλιστα και αυτός την ουσία των αντιθέσεων, μίλησε για... «σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας», λέγοντας ότι «αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών»!

Απαντώντας, η αυστριακή κυβέρνηση ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Καρλ Χάιντς Γκρούντμπεκ, ότι «οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα».

Η δε εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση που διοργανώνει η αυστριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου».

Συζητήσεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και «εθνική γραμμή»

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά είχε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η Φ. Γεννηματά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το αίτημα το οποίο υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, για «να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» (βλ. σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ. 16).

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε μεν ότι δε θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή, ωστόσο επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μάρτη.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, σε δηλώσεις τους, τόσο ο κυβερνητικός εταίρος του Αλ. Τσίπρα και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, όσο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, είχαν σχολιάσει θετικά την πρόταση της Φ. Γεννηματά...

ΕΕΔΥΕ
Αύριο η μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στις 6 μ.μ.

Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτώντας να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της Ελλάδας και να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί, με ανακοίνωσή της, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς του λαϊκού κινήματος, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών», καταδικάζοντας αποφασιστικά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

  • Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν, επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
Κινητοποίηση και στην Κρήτη

Αύριο Πέμπτη, επίσης, οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης καλούν σε μαζική παγκρήτια διαμαρτυρία με το ίδιο περιεχόμενο, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στις 6 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ