ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμφανίζεται ανυποχώρητη στο αντιλαϊκό της «βασικό σχέδιο»

Για «ικανοποιητική σύγκλιση» στα αντιλαϊκά παζάρια με τους «θεσμούς» έκανε λόγο η Ολ. Γεροβασίλη

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου, διαμηνύοντας στους «θεσμούς» την αποφασιστικότητά της να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να «ξεκολλήσει» η «αξιολόγηση».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιστρέψει στην Αθήνα, διατηρώντας ερωτήματα για τη στάση του ΔΝΤ. Επανέλαβε ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν παραβιαστεί, καθώς οι «θεσμοί» αναμένονταν - όπως είπε - αυτή τη βδομάδα. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών «θεσμών» «συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά», καταδεικνύοντας το ΔΝΤ σαν υπαίτιο της καθυστέρησης και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την ταύτιση στην αντιλαϊκή κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων.

Από την ενημέρωση δεν απουσίασαν φυσικά τα περί διαφθοράς, με τα οποία η κυβέρνηση στήνει επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς από το περιεχόμενο της πολιτικής της. Η Ολ. Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «λίστα Μπόργιανς», ενώ υποστήριξε ότι ένας από τους συλληφθέντες του κυκλώματος εκβιαστών σχετίζεται με πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΝΔ.

«Το βέβαιο είναι ότι υπήρχαν στοιχεία τα οποία αρνήθηκε η τότε κυβέρνηση έστω και να εξετάσει. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα ώστε ο εξονυχιστικός έλεγχος να αποδώσει καρπούς οικονομικούς και ποινικούς, αλλά και να διερευνήσει το θέμα της απαράδεκτης άρνησης της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέχρι τέλους. Πολύ σύντομα, λοιπόν, θα υπάρξει πολιτική συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, στήνοντας καυγά με τη ΝΔ σε ένα βολικό και για τα δύο κόμματα πεδίο.

Να σημειωθεί τέλος ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ορθάνοιχτο το να κληθεί ο πρωθυπουργός ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποστηρίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα μεταγραφής σε άλλη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, επιχείρησε ξανά να νομιμοποιήσει την κυβερνητική πολιτική, αναπαράγοντας το γνωστό προκλητικό ισχυρισμό ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε από το λαό για να συνεχίσει με βάση αυτά τα δεδομένα». Στη συνέχεια, προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους αγώνες, λέγοντας ότι «οι κοινωνικές ομάδες σωστά διεκδικούν ορισμένα πράγματα, πράγμα που ενισχύει και τη διαπραγμάτευση. Δεν πρέπει, όμως, μέσα από αυτή τη διαδικασία να αφήνουν τα περιθώρια σε πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση, να εκμεταλλεύονται το δικό τους αγώνα».

Αργά χτες, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση που είχε θέσει στη διάθεσή του ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Π. Σγουρίδης, μετά τις δηλώσεις του ότι ο Αλ. Τσίπρας εξαπάτησε τους αγρότες όπως και οι προκάτοχοί του.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη συνέχισή της

Η πρόεδρος στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Μ. Λεπενιώτη, κάλεσε χτες τους συνηγόρους να κάνουν ό,τι μπορούν για να λάβουν σχετική άδεια από τους συλλόγους τους ώστε να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Επικαλέστηκε επίσης και τη χτεσινή παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, που ζήτησε από τον ΔΣΑ να χορηγήσει κατ' εξαίρεση άδειες στους δικηγόρους για να παραστούν στη δίκη. Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους και σε κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής ενημέρωσαν το δικαστήριο πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα συνεδριάσει σήμερα με θέμα το αίτημά τους για εξαίρεση από την αποχή, ώστε να παραστούν στη δίκη. Σήμερα, επίσης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης συγκαλείται σύσκεψη για το θέμα «της επιτάχυνσης των μεγάλων, από την άποψη του πλήθους των συμμετεχόντων, δικών». Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά.

Σε σχετική ανακοίνωσή του χτες, ο ΔΣΑ, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι «εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων. Οσοι, λοιπόν, αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση (σ.σ. του δολοφόνου Γ. Ρουπακιά) δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Για τη σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που αποτελεί η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα και στελέχους της ΧΑ, Γ. Ρουπακιά, δημοσιεύτηκε χτες στον «Ριζοσπάστη» η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «πρόκειται για μια δίκη εξαιρετικά σοβαρή - και όχι μόνο για τους συγγενείς του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα - με εντελώς ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά, με πλήθος μαρτύρων, εγγράφων και άλλου αποδεικτικού υλικού, η οποία είναι αναμενόμενο να διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα (...) δεν μπορεί το γεγονός αυτό να λειτουργεί ως "άλλοθι" για να δικαιολογούνται οι σοβαρές ευθύνες της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας για την καθυστέρησή της».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» απαιτεί να εξασφαλιστούν άμεσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές όλες οι προϋποθέσεις για την ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της δίκης. Να αποφασιστεί η άμεση μεταφορά της σε κατάλληλη αίθουσα στο κτίριο του Εφετείου Αθήνας, η αποκλειστική απασχόληση των μελών της έδρας του Δικαστηρίου με αυτήν, καθώς και η παροχή - κατ' εξαίρεση - άδειας στους δικηγόρους για τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ενα ακόμα μέτρο για το καμουφλάζ του συστήματος

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής συζητιέται από χτες ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των βουλευτών που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το «έργο» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση και λήψη μέτρων για το «λίφτινγκ του αστικού πολιτικού συστήματος», ώστε να μη φαίνεται «η ταξική ουσία του, που είναι η εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του», όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο «Κώδικας», κατά τα λεγόμενα των βουλευτών της κυβέρνησης, είναι ενταγμένος στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Οπως αναφέρεται στο προοίμιο του κειμένου, «η υιοθέτηση» του «Κώδικα» «θεωρείται προϋπόθεση για την ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο Κοινοβούλιο (...) και της καλλιέργειας της αντίληψης προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος έναντι του ιδιωτικού».

Οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων επικρότησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και επιδόθηκαν σε επιμέρους παρατηρήσεις για τη βελτίωση του σχετικού σχεδίου.

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι η διαμόρφωση του Κώδικα είναι μια «προσπάθεια» που έχει ξεκινήσει από το Φλεβάρη του 2014. Το κείμενο, τόνισε, είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των 4 συναρμόδιων υπουργείων με την «Ομάδα Δράσης» της ΕΕ και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του λεγόμενου «οδικού χάρτη» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οπως σημείωσε, το κείμενο φέρει τη σφραγίδα της «Λευκής Βίβλου για την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση», η οποία διαπιστώνει ότι με τα μέτρα που παίρνονται θα αυξηθεί παραπέρα η λαϊκή δυσαρέσκεια, και γι' αυτό πρέπει να ενισχυθούν, εκτός των άλλων, και οι μηχανισμοί χειραγώγησης, ώστε να θωρακιστεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που είναι και η μήτρα της διαφθοράς και διαπλοκής.

«Στο άρθρο 2», συνέχισε, «αναφέρεται ότι οι βουλευτές οφείλουν να είναι ακέραιοι, τίμιοι, να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια. Δηλαδή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι προβλήματα ηθικής και όχι προβλήματα μιας σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης και μιας πολιτικής που στηρίζει αυτή την κατεύθυνση;».

Αναφερόμενος στους «αυστηρούς κανόνες για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και τη δημοσιοποίησή τους», που προβλέπει ο «Κώδικας», ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι αν ήθελαν τα αστικά κόμματα το στοιχειώδη έλεγχο, θα εφάρμοζαν αυτά που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ, όπως ονομαστικοποίηση των μετοχών, των τίτλων του Δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, κατάργηση του φορολογικού απορρήτου, έλεγχος στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων, απαγόρευση της δράσης των «off shore» κ.ά.

ΕΛΤΑ
Αναμνηστικά γραμματόσημα για το ΕΑΜ

Eurokinissi

Με την έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, στην οποία απεικονίζονται πέντε αγωνιστές του ΕΑΜ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Η σειρά παρουσιάστηκε χτες, πρώτη μέρα κυκλοφορίας της, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Βουλή. Αποτελείται από πέντε γραμματόσημα αφιερωμένα στους Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλη Γλέζο, Στέλιο Ζαμάνο, Κώστα Μαραγκουδάκη και Απόστολο (Λάκη) Σάντα. Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, στα πρόσωπα των αγωνιστών αυτών «τιμώνται εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες που συσπειρώθηκαν κάτω από τη σημαία μίας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης».

Ο Κ. Μαραγκουδάκης υπενθύμισε ότι πρωτεργάτης και ψυχή της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ ήταν το άγρια διωκόμενο, από τη μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια από τους κατακτητές, ΚΚΕ, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού της εκδήλωσης.

«Η Ιστορία του ΕΑΜ είναι η εθνική μας περιουσία», είπε ο Β. Βαρδινογιάννης. «Την τιμή που μου γίνεται την εκλαμβάνω ως τιμή στο πρόσωπο των χιλιάδων ανώνυμων αγωνιστών που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στον αγώνα», είπε ο Μ. Γλέζος, ενώ ο Στ. Ζαμάνος είπε πως «οι χιλιάδες ανώνυμοι αγωνιστές κάναμε απλά το καθήκον μας».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η κόρη του εκλιπόντος Λ. Σάντα, Γεωργία Σάντα, ευχαριστώντας τα ΕΛΤΑ για την ιδιαίτερη τιμή και υπενθυμίζοντας τις σκληρές θυσίες που υπέστη ο μικρός ελληνικός λαός κατά την τιτάνια αντίσταση που πρόβαλε κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δ. Τζώρτζης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, βουλευτές, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, ο Σπ. Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ '67-'74 και μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το «Σπίτι του Αγωνιστή» κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ