ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Επικίνδυνη πολιτική θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εικόνες καταστροφής και ταλαιπωρίας από την προχτεσινή πλημμύρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Εικόνες καταστροφής και ταλαιπωρίας από την προχτεσινή πλημμύρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Η Αττική βρέθηκε πάλι προχτές στη δίνη της πλημμύρας, που άφησε πίσω της μία νεκρή 28χρονη και σοβαρές υλικές καταστροφές, ενώ ολόκληρη η λειτουργία της πρωτεύουσας θύμιζε για ώρες ολόκληρες εικόνες κινηματογραφικού χάους. Οσο δυνατή όμως κι αν ήταν η νεροποντή - και ήταν - δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Οτι οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.

Αντίθετα μάλιστα. Το επαναλαμβανόμενο σχεδόν κάθε χρόνο αυτό σκηνικό της καταστροφής καταδεικνύει πόσο επικίνδυνη για τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης και την ιεράρχηση της κατασκευής έργων υποδομής με γνώμονα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Αυτές δεν είναι άλλωστε που:

  • Προώθησαν και προωθούν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων; Επεκτάσεις, που γίνονται μάλιστα χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Επέτρεψαν οι όποιοι, ελάχιστοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι να καταπατούνται από μεγαλοεπιχειρηματίες, ή να παραχωρούνται σ' αυτούς για να εκτελέσουν χρυσοφόρες επενδύσεις;
  • Επέτρεψαν και στη συνέχεια νομιμοποίησαν την κάλυψη των ρεμάτων και το κτίσιμο σε αυτά;
  • Νομιμοποιούν συνεχώς την αυθαίρετη δόμηση;
  • Νομοθετούν επιπλέον μια δασοκτόνα νομοθεσία, που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφοντας τα δάση, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα;
Η γη στο έλεος της εμπορευματοποίησης


Τα όσα συμβαίνουν στη χώρα στο επίπεδο της αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι ενδεικτικά: Η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης οδηγεί και στις πλημμύρες. Τα ρέματα μπαζώνονται το ένα μετά το άλλο. Ποτάμια, που αποτελούν τη φυσική απόληξη των νερών στη θάλασσα, χτίζονται. Οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες. Τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να προκαλούν και τα ίδια πλημμύρες (π.χ. Αττική Οδός, Αεροδρόμιο Σπάτων). Ετσι, ενώ παλιότερα το 80% του νερού της βροχής πήγαινε στο έδαφος και το 20% στη θάλασσα, τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Επίσης, οι κυβερνήσεις και οι Τοπικές Διοικήσεις συνεχώς υπόσχονται αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία καρκινοβατούν και ουδέποτε πραγματοποιούνται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Αττικής, όπου 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να ...εντοπιστούν! Σύμφωνα επίσης με τους επιστήμονες, τα ανοιχτά ρέματα στην Αττική έχουν σήμερα μειωθεί από το 1945 κατά 66%, και συγκεκριμένα από 1.280 χιλιόμετρα που ήταν έχουν φτάσει στα 434 χιλιόμετρα. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 850 χιλιόμετρα ρεμάτων στην Αττική έχουν ...εξαφανιστεί! Αλλά και από τα ρέματα που παραμένουν ανοιχτά, τα περισσότερα έχουν υποστεί τόσες παρεμβάσεις, που δύσκολα πια μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, δηλαδή να κατευθύνουν τα νερά προς τη θάλασσα ή σε άλλους μεγαλύτερους αποδέκτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ιλισού, που πλημμύρισε στην προχτεσινή νεροποντή. Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις της Ανατολικής Αττικής, που διαθέτει το 70% των ρεμάτων της Αττικής: Η πίεση για τσιμεντοποίηση που ασκείται, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, στις παραρεμάτιες περιοχές είναι τέτοια, που στις δύο από τις μεγαλύτερες σε έκταση λεκάνες απορροής της Ανατολικής Αττικής, αυτές του ρέματος της Ραφήνας και της Ραπεντώσας, η δασική βλάστηση μειώθηκε από το 40% και 60% το 1995, στο 4% και 10% αντίστοιχα σήμερα...

Εργα που παραμένουν «στα χαρτιά»

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται ακόμα στη φάση των εξαγγελιών ή - το πολύ - των ...μελετών! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο από 81 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, που δημοπρατήθηκαν ή πρόκειται να δημοπρατηθούν και να συμβασιοποιηθούν από τον Ιούλη του 2012 έως τον Απρίλη του 2013, ανάμεσα στα οποία μόνο δύο αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία και δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 3% του συνολικού προϋπολογισμού!

Πρόκειται για το έργο (προϋπολογισμού ανάθεσης 72,77 εκατ. ευρώ) της περιβόητης διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, που αποτελεί συνεχή απειλή για τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας (Μενίδι, Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Καματερό, Ιλιον, Αγιοι Ανάργυροι και Περιστέρι). Και αυτό όμως το έργο δημοπρατήθηκε μισό. Σ' αυτή τη φάση θα γίνει μόνο η διευθέτησή του από την πλατεία Ιλίου μέχρι τη συμβολή των αγωγών στην Ευριπίδου σε μήκος 3.300 μέτρων. Το έργο για το δεύτερο τμήμα του ρέματος, από την Αττική Οδό μέχρι τη λεωφόρο Πάρνηθας, μήκους 4.800 μέτρων, θα δημοπρατηθεί προσεχώς...

Και να φανταστεί κανείς ότι οι πρώτες μελέτες για το έργο είχαν ανατεθεί το 1997. Για να φτάσει, δηλαδή, το έργο από τη φάση της μελέτης στη φάση της δημοπράτησης χρειάστηκαν 16 ολόκληρα χρόνια! Το ίδιο σκηνικό - των ατέρμονων μελετών - παρατηρείται και σε άλλα δύο σπουδαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής: Των ρεμάτων του Ερασίνου και της Ραφήνας. Αρκετά ακόμη αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής, που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, βρίσκονται επίσης σε φάση ...μελετών. Για παράδειγμα αναφέρουμε: Τη διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα), του ρέματος Αγίου Γεωργίου (συμβολή των ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά), του χειμάρρου Αγίου Γεωργίου (Γιαννούλας) του Θριασίου Πεδίου κ.ά.

Την ίδια τακτική με την κυβέρνηση ακολουθούν και οι πλειοψηφίες της Τοπικής Διοίκησης. Οπως κατάγγειλαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, όταν συζητούνταν ο προϋπολογισμός, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 116 έργα, ύψους 461 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν σε βασικές υποδομές, όπως διευθέτηση ρεμάτων, αντιπλημμυρικά, μέτρα προστασίας θεομηνιών κ.ά., που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν λόγω ανύπαρκτων πόρων...

Κι όλα αυτά όταν, όπως έχει τονίσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, έργα σαν αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αντισεισμικής θωράκισης όχι μόνο ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και σώζουν ζωές, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση από την ανεργία και την αναδουλειά που δέρνει σήμερα τον τομέα των κατασκευών.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «η νεροποντή που έπληξε την Αττική έδειξε για πολλοστή φορά πόσο επικίνδυνες είναι για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων οι τεράστιες και επί δεκαετίες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας, καθώς και η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων. Οι πλημμύρες στους οδικούς άξονες, σε νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, εργοστάσια, σπίτια και καταστήματα, η υποβάθμιση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και των δημάρχων και άλλων της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρά καταστήματα και βιοτεχνίες που επλήγησαν. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και των διεκδικήσεών τους το ζήτημα των κρίσιμων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας με προτεραιότητα την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων. Πρέπει να απορρίψουν την πολιτική που τους αναγκάζει να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα, να φορολογούνται για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Να απορρίψουν την πολιτική που επιδεινώνει τους όποιους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στις χρήσεις γης για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία».


Ν.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ