ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αιτήματα επιβίωσης και προοπτικής

Αύριο η συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων με διευρυμένο κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης

Eurokinissi

Αιτήματα επιβίωσης της φτωχής αγροτιάς, που κινούνται στην προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, κόντρα στα συμφέροντα εμπροροβιομηχάνων, μονοπωλίων και πολυεθνικών, που κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για τροφή και ένδυση και τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας, με φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, είναι αυτά που περιλαμβάνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο με τα 16 σημεία, το οποίο προβάλλουν οι αγρότες με τη μεγάλη κινητοποίησή τους, που διαρκεί, ήδη, 28 μέρες και συνεχίζεται.

Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο θα τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει αύριο Δευτέρα, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων με διευρυμένο κλιμάκιο συναρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης.

Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

Εν αρχή, οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν άμεσα μέτρα για να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Με τις τιμές στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, στο αγροτικό ρεύμα και σε όλα τα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα κ.ά.) στα ύψη, οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν μπορούν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με το αγροτικό επάγγελμα. Οπως, πολλές φορές και με έμφαση, έχει επισημάνει η Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, χωρίς την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση κατά 30%, τουλάχιστον, στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και εκτροπή του Αχελώου), οι αγρότες δε θα μπορέσουν καν να μπουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει σε λίγες μέρες.


ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Χρήματα στις τσέπες τους δεν υπάρχουν για την προμήθεια των καλλιεργητικών εφοδίων, ενώ ακόμα κι αν μειωθούν οι τιμές, πάλι δε θα μπορούν να τα αγοράσουν -«το βερεσέ» των εμπόρων, «πέθανε» προ πολλού- γι' αυτό και θέτουν ως αίτημα να τους δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Η ικανοποίηση, λοιπόν, των αιτημάτων που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής είναι εκ των ων ουκ άνευ για να παραμείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωράφια τους και να υπάρχει αγροτική παραγωγή στη χώρα μας.

Να καταργηθούν τα χαράτσια - να μην επιβληθούν οι φόροι

Ο δεύτερος «κύκλος» των αγροτικών αιτημάτων σχετίζεται με τη ληστρική επιδρομή της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και της τρόικας σε βάρος του λαού και την αδυναμία του φτωχού αγροτικού κόσμου να πληρώσει τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ και στα δημοτικά τέλη για το νερό, τα χαράτσια για τα σπίτια και τις αποθήκες, τις άδειες λειτουργίας των γεωτρήσεων και των σταυλικών εγκαταστάσεων, το 5ευρω στα νοσοκομεία, το υποχρεωτικό «μπαξίσι» στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και η μεγάλη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων κ.ά. και να μην προχωρήσει στην άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των χωραφιών, μέσω του ενιαίου φόρου ακινήτων που προωθείται.

Οχι μόνον γιατί αδυνατούν να τα πληρώσουν όλα αυτά, αλλά και γιατί τίποτα δεν έχουν εξασφαλισμένο.

Παρά τα «χοντρά λεφτά» που τους ζητάει ο ΕΛΓΑ, η παραγωγή τους δεν είναι ασφαλισμένη, αφού δεν καλύπτονται όλες οι ζημιές -π.χ., οι μεγάλες καταστροφές που, επί τρία συνεχή χρόνια, προκαλεί στην βαμβακοκαλλιέργεια το πράσινο σκουλήκι- και δεν αποζημιώνεται το σύνολο της ζημιάς, αλλά μέρος της. Γι' αυτό θέτουν ως αίτημα, ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους κινδύνους και τις νόσους.

Ο ΟΓΑ και στον τομέα της Υγείας και στον τομέα της σύνταξης, είναι ό,τι χειρότερο για τους αγρότες. Αν αρρωστήσουν, «φίδι που τους έφαγε», καθώς πηγαίνοντας στα Κέντρα Υγείας, ή στα νοσοκομεία και αφού πληρώσουν το 5ευρω εισιτήριο εισόδου -και, οσονούπω, το 25ευρω για εισαγωγή σε κλινική, καθώς η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες του λαού- θα υποστούν τη γνωστή, αφόρητη, ταλαιπωρία που επικρατεί στο λεγόμενο δημόσιο τομέα της Υγείας, λόγω των μεγάλων, παραλυτικών ελλείψεων σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, που έχουν φέρει οι άγριες, «δρεπανικές» περικοπές στα κονδύλια για την Υγεία που επέβαλλε η συγκυβέρνηση. Αν, πάλι, ο φτωχός αγρότης οδηγηθεί σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ, «αλιά κι αλίμονο», αφού, ακόμα κι αν είναι από τους «τυχερούς» που θα τους συμπεριλάβει στον αριθμό που, με βάση τη σύμβαση, είναι «υποχρεωμένος» να εξετάσει, πάλι θα πληρώσει από την τσέπη του από 15 μέχρι 20 ευρώ.

Σε ό,τι, δε, αφορά στις αγροτικές συντάξεις, πρόκειται για εξευτελιστικά «βοηθήματα» των 330 ευρώ που μειώνονται κι άλλο με το κόψιμο των δώρων και του καλοκαιρινού επιδόματος.

«Εξολοθρευτής» η ΚΑΠ

Ο τρίτος «κύκλος» των αιτημάτων αφορούν στο αγροτικό εισόδημα και σχετίζονται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία η φτωχή αγροτιά αντιπαλεύει με στόχο να την ανατρέψει.

Με την πάλη ενάντια στην καταστροφική ΚΑΠ, που θα γίνει ακόμα χειρότερη με τη αναθεώρησή της για το 2014 - 2020, οδηγώντας σε μαζικό, ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών, συνδέονται οι διεκδικήσεις για εγγυημένες τιμές παραγωγού στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα κι αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, την κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες και των ποσοστώσεων στην παραγωγή, τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

Μακριά από «παιχνίδια»

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων θα ζητήσει ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων, στην αυριανή συνάντηση με το υπουργικό κλιμάκιο.

Κι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται, επ' ουδενί, να πάρει μέρος στο «παιχνίδι» εντυπώσεων για την παραπλάνηση των αγωνιζομένων αγροτών, που έχει οργανώσει η συγκυβέρνηση με τη βοήθεια των εκπροσώπων του λεγόμενου «Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου», το οποίο μπήκε στα μπλόκα για να παίξει το ρόλο του Δούρειου Ιππου. Και το οποίο κινείται στο «ντορό» του ευρωμονοδρόμου, του συμβιβασμού και της υπονόμευσης της αγωνιστικής ενότητας, επιχειρώντας να «νεκραναστήσει» τις «πεθαμένες» ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ...


Π.Ρ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ