Με μοχλό τη Βουλγαρία, και αξιοποιώντας τον ανταγωνισμό Αθήνας και Αγκυρας, η αμερικανική διπλωματία προετοιμάζει εξελίξεις στη Νέα Γιουγκοσλαβία
Με μοχλό τη Βουλγαρία, η αμερικανική διπλωματία προετοιμάζει το έδαφος για "μεγαλοπρεπή" εμφάνιση στο πάντα ταραγμένο και ασταθές Κοσσυφοπέδιο. Αν τα σχέδια της Ουάσιγκτον υλοποιηθούν, τότε αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ, θα εγκατασταθούν και στη Νέα Γιουγκοσλαβία, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στις εξελίξεις σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.
Οι αμερικανικοί σχεδιασμοί εμφανίστηκαν στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας στην Ουάσιγκτον. Οταν ο Στογιάνοφ επέστρεψε στη Σόφια, Αθήνα και Αγκυρα έλαβαν επιστολή - πρόταση για μια από κοινού παρέμβαση στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανικής έμπνευσης πρόταση που υπέβαλε σε Ελλάδα και Τουρκία η Βουλγαρία, περιλαμβάνει και το σχέδιο μιας κοινής δήλωσης, της οποίας δύο σημεία χαρακτηρίζονται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, άκρως επικίνδυνα.
Το πρώτο σημείο συσχετίζει την τελική άρση του εμπάργκο και την επάνοδο της Νέας Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς θεσμούς με τη στάση που θα τηρήσει το Βελιγράδι στο Κόσσοβο. Ο τρόπος της διατύπωσης, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους κύκλους ως τελεσιγραφικός.
Το δεύτερο και ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο, κάνει λόγο για διεθνή παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, στην περίπτωση που το Βελιγράδι δε... σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει στη βουλγαρική κυβέρνηση με επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών. Το πνεύμα της ελληνικής απάντησης, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, περιγράφει τις ανησυχίες της Αθήνας. Ωστόσο, ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας, είναι να μην απομονωθεί από οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί στην περιοχή, ακόμη και αν αυτή οδηγήσει τελικά σε διεθνή παρουσία - με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει - στο Κόσσοβο. Για το λόγο αυτό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναζητά τρόπους εξαγοράς χρόνου και κατά δεύτερο λόγο, στην περίπτωση που αυτό καταστεί δυνατό, τρόπους υπονόμευσης του εγχειρήματος. Ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο η Αθήνα δεν επιθυμεί την προώθηση τής εν λόγω πρωτοβουλίας, είναι η αναβάθμιση του τουρκικού ρόλου στα Βαλκάνια. Ρόλο, που κατά τα φαινόμενα η Ουάσιγκτον επισείει απειλητικά στην Αθήνα κάθε φορά που επιθυμεί να παρακάμψει ελληνικές "ανησυχίες"....
Δ. ΜΗΛΑΚΑΣ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -
Ενας 36χρονος Αλβανός σκοτώθηκε χτες στο Κοσσυφοπέδιο, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου Ρόμπερτ Γκέρχαρντ, στη συγκεκριμένη σερβική επαρχία.
Ο Αλβανός Αζέμ Ρατσί έπεσε θύμα ενέδρας ενόπλων στο χωριό Ντομπρόβοντα. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές εστιάζουν τις υποψίες τους στην αυτονομιστική οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου", καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη δολοφονίας Αλβανών που τους κατηγόρησε για συνεργασία με τις σερβικές αρχές. Είναι η 11η δολοφονία από τις αρχές του χρόνου και η 56η των τελευταίων δύο χρόνων στο Κοσσυφοπέδιο.
Ενα 24ωρο νωρίτερα, άρχιζε η επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Ρόμπερτ Γκέρχαρντ υποστήριξε ότι "είναι επείγουσα ανάγκη" η άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να κατηγορήσει τις σερβικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου για αστυνομική βία κατά των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της επαρχίας, ενώ έσπευσε να καταδικάσει ως "μη ρεαλιστικά" τα αυτονομιστικά σχέδια διαφόρων αλβανικών οργανώσεων σχετικά με το μέλλον του Κοσσόβου.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Γκέρχαρντ μετά τη συνάντησή του με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, αρχηγό μείζονος αλβανόφωνης οργάνωσης, ο Γκέρχαρντ υπογράμμισε πως "ίσως έφθασε η ώρα για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών", "φωτογραφίζοντας" "την προοπτική ενός ενισχυμένου καθεστώτος για το Κόσσοβο"...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Χιλιάδες Βέλγοι και Γάλλοι αγρότες "κατέλαβαν" ειρηνικά για λίγες ώρες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια δυναμικής διαδήλωσης - διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες.
"Αν σταματήσουν οι αντισταθμιστικές βοήθειες, θα σταματήσουμε να είμαστε αγρότες", φώναζε ένας Γάλλος διαδηλωτής, ενώ οι διαδηλωτές εγκατέστησαν μπροστά στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών μια γιγαντιαία ψεύτικη αγελάδα, για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αναμόρφωση της ΚΑΠ. Κατευθύνθηκαν μετά στο κτίριο της Επιτροπής και, παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί, μια ομάδα από διαδηλωτές διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου και "κατέλαβαν" το χώρο υποδοχής στην Επιτροπή. Η "κατάληψη" έληξε μετά τις συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, και τον Επίτροπο για τη Γεωργία Φρ. Φίσλερ. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, στην απάντηση που δόθηκε στους διαδηλωτές επαναλαμβάνεται το επιχείρημα: Η Ευρώπη των 15 είναι υποχρεωμένη, με την προοπτική της διεύρυνσης, ν' αναθεωρήσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η διαδήλωση είχε οργανωθεί συμβολικά χθες - που συνεδρίαζαν οι 15 υπουργοί Εξωτερικών - από τη γαλλική Ενωση Νέων Αγροτών κατά της "Ατζέντας 2000" της Επιτροπής, που προβλέπει ριζική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στα πλαίσια της κοινοτικής διεύρυνσης και περικοπές που θα φτάσουν το ύψος των 44 δισ. ECU πριν από το πρώτο ήμισυ του 1999. Οι αγρότες τονίζουν ότι, με την ανταγωνιστικότητα που θέλει να επιβάλει η Επιτροπή στα αγροτικά προϊόντα, οι αγροτικές τιμές εγγύησης θα μειωθούν από 10 - 30%, χωρίς να αυξηθούν ανάλογα οι αντισταθμιστικές βοήθειες στο αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ένας μεγάλος αριθμός από αγρότες και, κυρίως, οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Οι Γάλλοι διαδηλωτές, στη μακρά πορεία τους προς τις Βρυξέλλες, είχαν συγκεντρώσει 250.000 υπογραφές από αγρότες, που απορρίπτουν τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις της "Ατζέντας 2000".
ΤΙΡΑΝΑ.-
Το "χάος" που αναφέρθηκε στη βόρεια αλβανική πόλη Σκόδρα (θεωρούμενη ως "προπύργιο" του πρώην Προέδρου Μπερίσα) την Κυριακή, έδειξε να λήγει χτες, με την ανακατάληψη από ειδικές δυνάμεις ασφαλείας του τμήματος, που είχε καταληφθεί από οπλισμένους μασκοφόρους.
Οπως ανέφερε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η ομάδα των ενόπλων "χάραξε ένα μονοπάτι τρόμου" την Κυριακή, πυρπολώντας κυβερνητικά κτίρια, ληστεύοντας τράπεζες και πλιατσικολογώντας σπίτια κατά βούληση.
Ολα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής, όταν οι μασκοφόροι επιτέθηκαν στον τοπικό αστυνομικό σταθμό και απελευθέρωσαν 35 κρατούμενους, αιχμαλωτίζοντας τους αστυνομικούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Νεριτάν Τσέκα, ισχυρίστηκε ότι οι οπλοφόροι προήλθαν από το Μοντενέγκρο (Σερβία), χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια στοιχεία τον οδήγησαν σ' αυτήν την αρκετά "συνωμοσιολογική" υπόθεση.
Ο Ν. Τσέκα είπε συγκεκριμένα ότι επρόκειτο για "τρομοκρατική ενέργεια με τη σαφή πολιτική πρόθεση αποσταθεροποίησης της Αλβανίας, σε μια χρονική στιγμή που το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί προτεραιότητα".
Το "Ρόιτερς" και το "Γαλλικό Πρακτορείο" ανέφεραν στη συνέχεια ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από δύο ελικόπτερα εισήλθαν στην πόλη, σπάζοντας τον κλοιό των ενόπλων.
Οι ειδικές αυτές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους ενόπλους κοντά σε στρατηγικής σημασίας γέφυρα στην είσοδο της πόλης, ενώ στα Τίρανα συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Κατά πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον των ενόπλων αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη γέφυρα όπου είχαν στήσει οδοφράγματα. Αναφέρθηκαν τρεις τραυματισμοί και 14 συλλήψεις υπόπτων.
"Οι δυνάμεις μας έχουν αναλάβει τον έλεγχο (...) έχουμε πληροφορίες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις περιπολούν μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις και διεξάγουν ελέγχους σε αυτοκίνητα, κυρίως στα προάστια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτάν Μπίζγκα.
Από την κινητοποίηση των Γάλλων και Βέλγων αγροτών χτες στις Βρυξέλλες
ΚΟΛΟΜΠΟ.-
Από - τουλάχιστον - 45 (όπως εκτιμά το πρακτορείο "Ρόιτερ") έως 80 (κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες") είναι οι νεκροί της προχθεσινής ναυμαχίας 25 πλοιαρίων των αυτονομιστών ανταρτών της οργάνωσης "Τίγρεις" των Ταμίλ με νηοπομπή 12 πολεμικών πλοίων του στρατού της Σρι Λάνκα, 320 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας και μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την ακτή.
Δύο πλοία της νηοπομπής βυθίστηκαν κατά την επιδρομή. Στη συνέχεια πολεμικά αεροσκάφη και τορπιλάκατοι καταδίωξαν τους Ταμίλ,
Πενήντα πέντε ναύτες και στρατιώτες διασώθηκαν, ενώ οι πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι πως έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οπως ανακοίνωσε ο στρατός, στη σύγκρουση των ανταρτών με τα σκάφη συνοδείας βυθίστηκαν και οχτώ πλοιάρια των Ταμίλ.