ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Η κυβέρνηση να απαντήσει σε ένα προς ένα στα δίκαια αιτήματα

Καμιά διέξοδος για τη μικρομεσαία αγροτιά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ Αρτας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ Αρτας
Μέτρα που δεν δίνουν καμιά διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, είναι αυτά που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση που είχαν, τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη, εκπρόσωποι ορισμένων μπλόκων με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης.

Οπως σχολιάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε ανακοίνωσή της, «η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για "μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου", αλλά κάθε άλλο πάρα αυτό είναι, καθώς όλα κινούνται στον "ντορό" της εφαρμοζόμενης πολιτικής που μας ξεκληρίζει. Η επί τούτου "δημιουργική ασάφεια" που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για μέτρα που διευκολύνουν αυτό το ξεκλήρισμα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: «Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση πήρε μέρος η πλειοψηφία των μπλόκων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των αγωνιζόμενων αγροτών. Λέει εν γνώσει της ψέματα, με στόχο να παραπλανήσει τους αγρότες και την κοινή γνώμη. Η αλήθεια είναι ότι τα μπλόκα που παραβρέθηκαν ήταν πολύ λιγότερα απ' όσα ανακοινώθηκαν. Στον κατάλογο με τις συμμετοχές που δόθηκε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται πολλά μπλόκα που είναι ανύπαρκτα, άλλα που δεν συμμετείχαν - υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες διαψεύσεις και καταγγελίες - και μερικά διπλογραμμένα, με διαφορετικά ονόματα.

Οι "πρόθυμοι" που ...αλληλοπιδικλώνονταν στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ποιος θα μπει πρώτος μέσα, καθόλου δεν εκπροσωπούσαν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών εκπροσωπούσαν, όπως φαίνεται και από το πλαίσιο των αιτημάτων που υπέβαλλαν».

«Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι»

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτών των αγροτών με την κυβέρνηση, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σχολιάζει: «Τα αιτήματα που κατέθεσαν στη συνάντηση, έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει 25 θολές απαντήσεις και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να περάσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα για να ζητήσουν μέτρα που συμφωνούν, επί της ουσίας, με την πολιτική της.

Και όταν βγήκαν από τη συνάντηση και πλέον ήταν προφανής ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και των ίδιων των "προθύμων", που "πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι", δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για να καταγγείλουν - έστω για τα προσχήματα - την κυβέρνηση. Και μόνο όταν οι αγρότες στα μπλόκα "τους πήραν στο κοντό και κατά πόδας", κάτι ψέλλισαν για κυβερνητική αδιαλλαξία και κοροϊδία.

Μέσα από τις θολές κυβερνητικές απαντήσεις, γίνεται φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων κι έβαλε μπροστά να τελειώσει τη "βρώμικη δουλειά", δηλαδή το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να προχωρήσει παραπέρα η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λιγότερα χέρια. Στο πρόσωπό της, η ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι τραπεζίτες που επιδιώκουν αυτή τη συγκέντρωση, "βρήκαν παπά για να θάψουν και τους ζωντανούς"».

Συνεχίζουμε με όλες τις μορφές

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: «Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εκφράζει τα συμφέροντα και τα πραγματικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κι αυτά θα διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Εμείς, βεβαίως, στα μπλόκα βγήκαμε ενάντια στα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, με την ψήφο των 222 βουλευτών στη Βουλή και προστέθηκαν στα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που παρέδωσε η κυβέρνηση για έγκριση στους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Μέχρι σήμερα, αγωνιζόμενοι μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφέραμε να μην έχουν έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τα αντιλαϊκά μέτρα. Ζητήσαμε τη συνάντηση, ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας, που είναι:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Η κυβέρνηση καλείται ν' απαντήσει σ' αυτά τα αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Εμείς κλιμακώνουμε τον αγώνα με πολλές μορφές πάλης και θα συνεχίσουμε το διάλογο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, για κοινό λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο, που θα δώσει περισσότερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα».

Στον Προμαχώνα σήμερα για συμπαράσταση

Με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και άλλες δραστηριότητες συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Σήμερα Τετάρτη, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα μπλόκα θα μεταβούν με λεωφορεία στον Προμαχώνα, όπου οι συνάδελφοί τους δίνουν σκληρές μάχες και δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Χτες, το μπλόκο στη Γέφυρα της Αρτας, που «κρατάει» 33 μέρες, απέκλεισε τα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ προηγήθηκε τη Δευτέρα αποκλεισμός στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Σήμερα, Τετάρτη, στη διάρκεια του αποκλεισμού του δρόμου (8 μ.μ. - 11 μ.μ.), θα γίνει λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή των σπουδαστών από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας. Αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ. θα γίνει κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αρτα και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Με καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων - Ηρακλείου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα συνεχίζουν τον αγώνα και οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που για 28η μέρα βρίσκονται στο μπλόκο των «Μεγάλων Χωραφιών» στα Χανιά. Τη Δευτέρα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν στο μπλόκο πήραν μέρος σε σύσκεψη ενημέρωσης για τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε στη Νίκαια την Κυριακή 21/2. Στην ίδια σύσκεψη, συμμετείχαν και αγρότες - κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Πραιτωρίων Ηρακλείου, που συνεχίζουν τον αγώνα.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα αιτήματα επιβίωσης», διαμηνύουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες από το μπλόκο του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα επί 33 μέρες.

Επιμένει στην «εφαρμογή της συμφωνίας» η κυβέρνηση

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που αφορούν τους αγρότες και όχι μόνο, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις την πρόθεσή της να κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να «ξεκολλήσει» και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων χτες, κάλεσε τους αγρότες να μελετήσουν τις κυβερνητικές προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει» και ότι ο διάλογος δεν πρέπει να αμφισβητεί το «βασικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό».

Αναφερόμενη στην προχτεσινή συνάντηση με μερίδα των αγροτών, η Ολγα Γεροβασίλη είπε: «Τους εξηγήσαμε ότι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε, έχουμε υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσουμε για όλους τους ευνόητους λόγους και μέσα σε αυτά ζητάμε και από αυτούς τη συμβολή τους σε αυτόν το διάλογο».

Επιχειρώντας εκ νέου να συκοφαντήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την παραμονή τους στα μπλόκα, αναμασώντας τα περί «βελτιώσεων» και «στήριξης των αδύναμων», κρύβοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης αφήνουν ανέγγιχτο τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής και τις αιχμές της που εξώθησαν τους αγρότες στους δρόμους του αγώνα.

Αλληλεγγύη από την ΟΒΣΑ

Το απαράδεκτο δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν επιμελητήρια, εργοδοτικοί, βιομηχανικοί και εμπορικοί φορείς του Πειραιά, ζητώντας από τους αγρότες να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και από την κυβέρνηση να μεριμνήσει γι' αυτό, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Οπως αναφέρει, «το διαίρει και βασίλευε δεν θα περάσει. Για τα κλειστά μαγαζιά μας, για τα άδεια ταμεία, για την αναδουλειά, για τα χρέη που μας πνίγουν, για τα λουκέτα που έρχονται, φταίει η κρίση τους και η πολιτική που μας αφανίζει και όχι οι αγρότες που δίνουν και αυτοί το δικό τους αγώνα για επιβίωση. Ο αγώνας που δίνει ο λαός μας, οι αγρότες στα μπλόκα, στα χωράφια και στα χωριά της Ελλάδας, οι εργάτες στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια, οι αυτοαπασχολούμενοι, στα μαγαζιά μας και στις γειτονιές, είναι αγώνας επιβίωσης. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά βροντοφωνάζουμε, "πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο" για το Ασφαλιστικό, ανάκτηση των απωλειών του λαού μας, κατάργηση φορολογικών νόμων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org