ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ, το Σάββατο 20/2, στο Σπόρτιγκ, προς τιμήν του 1ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αρθρο: Η πρόταση του ΚΚΕ για σχολείο ενιαίο, χωρίς διαχωρισμούς σε βαθμίδες και διαφορετικούς τύπους (Α' μέρος).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το Α' Συνέδριο της Οργάνωσης

Νιάτα, φωτεινά πρόσωπα, φλόγα, αισιοδοξία. Οι εκατοντάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, αλλά και το πλήθος φίλων της Οργάνωσης που γεμίζουν ασφυκτικά τις κερκίδες του Σπόρτιγκ το βράδυ του Σαββάτου, δημιουργούν μια ζεστή, συντροφική ατμόσφαιρα. Ξανά εκεί, στο ίδιο γήπεδο που πραγματοποιήθηκε πριν από σαράντα χρόνια το Α' Συνέδριο της ΚΝΕ. Για να ανταμώσουν με την Ιστορία της Οργάνωσης, με ένα σταθμό στην απαρχή της. «Ωριμο τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής», όπως κι ο τίτλος της εκδήλωσης. Εκεί για να γνωρίσουν μια ξεχωριστή στιγμή στην ιστορική διαδρομή της ΚΝΕ, να αντλήσουν τα σύγχρονα διδάγματα που αποτυπώνονται και στα συνθήματα που δονούν σα μια φωνή το γήπεδο: «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική!», «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία!».

Με υψωμένες τις γροθιές και τις κόκκινες σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα, υποδέχονται την πολυπληθή αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ξεχωριστή και η παρουσία μελών, φίλων και συνοδοιπόρων του Κόμματος που πριν από 40 χρόνια συμμετείχαν στο Α' Συνέδριο της ΚΝΕ.

«Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ... »

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα ξεχωριστό βίντεο, που ετοίμασε η ΚΝΕ.

«Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά,

τραβούν πολύ μακριά,

μέρα τη μέρα πέτρα και αίμα,

στοχασμός και αγώνας, χέρι με χέρι

με το μυστρί, με το σφυρί, με το μολύβι,

με τον ακριβή διαβήτη

να φτιάξουμε καλύτερο τον κόσμο»...

Τη στροφή αυτή από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Τα παιδιά της ΚΝΕ», ακούγεται να απαγγέλλει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Στο βίντεο και με τη βοήθεια στίχων από το ποίημα του Γ. Ρίτσου, αποτυπώνεται η ιστορική πορεία από την ίδρυση και δράση της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας - Νεολαία του ΔΣΕ -, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη μέχρι και την ίδρυση της ΚΝΕ στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, το 1968. Στο βίντεο αξιοποιήθηκε υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ξεχώρισαν τα ιστορικά πλάνα από τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου (18 - 22 Φλεβάρη 1976) και την πανηγυρική συγκέντρωση στο γήπεδο του Πανιωνίου.

(Ολόκληρο το βίντεο στο youtube στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=ixO14NzqFBg)


«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο... »

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με πολιτικά τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη φωνή του Κώστα Βάρναλη να απαγγέλλει τον «Οδηγητή». Τους στίχους που έδωσαν και τον τίτλο της εκδήλωσης. Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Μάνου Ελευθερίου και Φώντα Λάδη, μελοποιημένα από τους Μάνο Λοΐζο, Χρήστο Λεοντή και Θάνο Μικρούτσικο, που σιγοτραγουδιούνταν και από τους νεολαίους που είχαν πλημμυρίσει το γήπεδο.

Ξεχωριστή στιγμή όταν ακούστηκε το ηχητικό ντοκουμέντο «Εϊ Οικοδόμοι!», όπως είχε μεταδοθεί από το ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αλήθειας» το 1973, μόλις 2,5 μήνες πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ηταν ένα από τα τραγούδια που με πολλές δυσκολίες κατάφεραν κι έστειλαν μέλη της ΚΝΕ στο σταθμό. Στην οθόνη αποτυπώνεται το γράμμα που συνόδευε τα τραγούδια κι εκφωνήθηκε από το σταθμό.

Το συγκρότημα της ΚΝΕ ερμηνεύει τρία απ' αυτά τα τραγούδια και πιο συγκεκριμένα τα «Εϊ Οικοδόμοι», «Υμνος της ΑΝΤΙ -ΕΦΕΕ» και «Ηρωες». Αυτό που έκανε τη στιγμή ακόμα πιο ξεχωριστή ήταν ότι αυτά τα τραγούδια τραγουδήθηκαν και από τον σύντροφο Σταύρο Σκουρτόπουλο, που ανήκε στο πρώτο συγκρότημα της ΚΝΕ, το «Ταμπούρι», και συμμετείχε στην πανηγυρική συγκέντρωση στον Πανιώνιο προς τιμήν του Α' Συνεδρίου.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (ενορχήστρωση, πιάνο, ακορντεόν), Γιάννης Καραλιάς (κλαρινέτο), Τάσος Τσάκος (πιάνο), Σωτήρης Τσόγκας (μπουζούκι), Λευτέρης Κουάντας (κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (μπάσο), Δημήτρης Καραχρήστος (τύμπανα).

Τραγούδησαν: Σταύρος Σκουρτόπουλος, Πολυξένη Καράκογλου, Λευτέρης Κουάντας, Τάνια Παπαναστασάτου, Αννα Αναστασοπούλου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org