ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται τα διπλωματικά παζάρια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Εντονη διπλωματική δραστηριότητα στον απόηχο των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία αναπτύσσουν Ρωσία και Κίνα στο πλαίσιο προώθησης των συμφερόντων τους στην περιοχή. Χτες, λίγα 24ωρα μετά την πρόσκληση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σε συριακή κυβέρνηση και τη «μη εξτρεμιστική» αντιπολίτευση για διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο, μετέβη στη σινική πρωτεύουσα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ που θα παραμείνει εκεί έως τις 26 Δεκέμβρη.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συναντήσει ανήμερα τα Χριστούγεννα τον Καταριανό ομόλογό του, Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ Ατίγια, για συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με έμφαση «στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Συρία».

Στη Δαμασκό, η πολιτική σύμβουλος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μαγιαντίν» σημείωσε ότι οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χώρα της (οι αποφάσεις 2253 και 2254) είναι αφενός «επιτυχία του ρωσο-κινεζικού οράματος για ειρήνη στην περιοχή» και αφετέρου «αποτέλεσμα της διάδοσης της τρομοκρατίας στο έδαφος των ΗΠΑ και της Γαλλίας». Η ίδια εκτίμησε ότι ειδικά η απόφαση υπ' αριθμόν 2254 «επιβεβαιώνει το δικαίωμα του συριακού λαού να καθορίζει μόνος του την τύχη του, να διατηρεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του». Σχετικά με τις αντιφατικές (σε σχέση με τις αποφάσεις 2253 και 2254 του ΟΗΕ) αντιδράσεις δυτικών ηγετών (π.χ. Ομπάμα) περί αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία η Μπουτάινα Σααμπάν επισήμανε πως «εξηγούνται γιατί δεν είναι εύκολο για τη Δύση να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι υποχώρησε».

Νέα στοιχεία για τους πρόσφυγες

Περισσότερο από τα δύο τρίτα των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο Λίβανο ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», έναντι σχεδόν του μισού αυτών πριν από ένα χρόνο, αποκαλύπτει έρευνα του ΟΗΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως σημειώνεται στις αρχές της σύγκρουσης στη Συρία το Μάρτη του 2011, ο Λίβανος δέχτηκε 1.200.000 Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων το 70% «ζει» σήμερα με λιγότερα από 3,84 δολάρια τη μέρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
«Πυροσβεστική επίσκεψη» Ντεμιρτάς στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της υψηλής έντασης που «στιγματίζει» από τις 24 Νοέμβρη τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, εξαιτίας της πρόσφατης κατάρριψης ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό μαχητικό ο συμπροεδρεύων του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετέβη χτες στη Μόσχα, συναντώντας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σ. Ντεμιρτάς σημείωσε πως θεωρεί «σημαντική την εκτόνωση της έντασης» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις «ιδιαίτερα σε μία τόσο σκληρή, δύσκολη περίοδο», τονίζοντας παράλληλα πως «δεν ήταν μία σωστή απόφαση» η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και πως σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι «να βρεθεί τρόπος για έξοδο από την παρούσα κατάσταση». Ο συμπροεδρεύων του HDP πρόσθεσε ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος της συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Φυσικά, η συνάντηση αυτή δείχνει επίσης ότι η Ρωσία συνομιλεί με το κουρδικό στοιχείο και μπορεί να επηρεάζει και στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» στις 24 Νοέμβρη πάνω από τη Συρία ήταν «προσχεδιασμένη ενέργεια», αλλά υπογράμμισε ότι «η κρίση με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με το "φίλο και αδελφό τουρκικό λαό».

Η επίσκεψη Ντεμιρτάς στη Μόσχα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου είχε πει προχτές πως η «συριακή γη δεν θα γίνει μέρος των στόχων του επεκτατισμού της Ρωσίας». Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτελί, είπε ότι «το HDP συνεργάζεται με τους εχθρούς της Τουρκίας», ενώ στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHR) δήλωσε επίσης ότι είναι «αδιανόητο για ένα τουρκικό κόμμα να πάρει το πλευρό της Ρωσίας».

Παράλληλα με αυτές τις αντιδράσεις, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ υποκριτικά έκανε έκκληση στην Αγκυρα, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, ζητώντας εκεχειρία και άμεσα μέτρα για διάλογο.

  • Στο μεταξύ, πριν τα χαράματα χτες, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκε η 30χρονη καθαρίστρια Ζέχρα Γιαμάτς και μια συνάδελφός της τραυματίστηκε στο χέρι.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ενας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε, όταν εξαπέλυσαν επίθεση κατά ομάδας Εβραίων εποίκων σε δρόμο της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Κατά την επίθεση των Παλαιστινίων τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί, εκ των οποίων ο ένας ήταν αστυνομικός.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πάνω από 70 χωρικούς στο χωριό Γκουόζα της βορειοανατολικής νιγηριανής επαρχίας Μπόρνο σκότωσαν στρατιώτες του Καμερούν, σε καταδίωξη τζιχαντιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», παραδέχτηκε χτες Νιγηριανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

XAΡΑΡΕ.-- Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε σχεδιάζει να υιοθετήσει το κινέζικο νόμισμα, γουάν, στις συναλλαγές της με την Κίνα, αλλά και σε ορισμένες συναλλαγές εντός της αφρικανικής χώρας, ανακοίνωσε χτες ο Ζιμπαμπουέζος υπουργός Οικονομικών, Πάτρικ Τσιναμάσα, έπειτα και από την πρόσφατη διαγραφή χρέους 40.000.000 δολαρίων από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ.-- Η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε πέρσι μυστικό σύμφωνο ασφαλείας με τη Σαουδική Αραβία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και τώρα προσπαθεί να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών που αφορούν στη συγκεκριμένη εξέλιξη, υποστηρίζει χτεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent».

ΚΙΝΑ - ΙΡΑΚ
«Στρατηγική συνεργασία»

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σημαντικές ενεργειακές και οικονομικές συμφωνίες, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών «στρατηγικών», όπως χαρακτηρίστηκαν, σχέσεων Κίνας - Ιράκ, υπέγραψε στο Πεκίνο ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ολοκληρώνοντας χτες τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Μεταξύ άλλων, ο Αμπάντι υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, μνημόνιο κατανόησης με στόχο τη δημιουργία «μακροπρόθεσμης, σταθερής ενεργειακής εταιρικής σχέσης ειδικά στους τομείς της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου», αλλά και ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των σύγχρονων «δρόμων του μεταξιού του 21ου αιώνα». Σημαντικό τμήμα της συνεργασίας είναι και η ενθάρρυνση σινικών επενδύσεων και σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, οι τηλεπικοινωνίες, έργα κατασκευής υποδομών, αλλά και η «βοήθεια» με στόχο την ενίσχυση της ιρακινής παραγωγής σε τσιμέντο, χάλυβα και μηχανήματα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι προβλέπεται «δίκτυο εμπορίου και υποδομών που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και την Αφρική, κατά μήκος αρχαίων εμπορικών δρόμων». Ενδεικτικός της σημασίας που δείχνει το Πεκίνο στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράκ (απ' όπου προμηθεύεται το 22% του πετρελαίου που εισάγει από το εξωτερικό) ήταν ο χαρακτηρισμός του «σημαντικού εταίρου της Κίνας στην περιοχή» που απέδωσε στο Ιράκ ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Αργότερα, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συναντώντας τον Ιρακινό ηγέτη, εξέφρασε τη σθεναρή και αμέριστη υποστήριξη της Κίνας στην «εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του ιρακινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Οθμαν αλ Γκανέμι, μιλώντας σε ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα ιρακινά στρατεύματα θα καταφέρουν να διώξουν πλήρως τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από την πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, Ραμάντι, «σε λίγες μέρες».

ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας

Η Ρωσία και η Αρμενία ενισχύουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, με τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και Σεριάν Οχανιάν, αντίστοιχα. Η κίνηση είναι απάντηση στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και εμφανίζεται ως προστασία των περιοχών του Νότιου Καυκάσου. Από το 2013, η Ρωσία έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με το Καζακστάν, όπου εγκατέστησε συστήματα «S-300» και με τη Λευκορωσία. Εως τώρα, η Αρμενία φιλοξενεί μια ρωσική στρατιωτική βάση, το Ερεμπούνι, εξοπλισμένη με «S-300» συγκροτήματα αεράμυνας και «MiG-29» μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης. Η βάση αυτή είναι μέρος του ενοποιημένου συστήματος αεράμυνας, ενώ οι περίπου 5.000 στρατιώτες έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν έως το 2044. Στις 8 Δεκέμβρη, η βάση Ερεμπούνι ενισχύθηκε με έξι προηγμένα επιθετικά ελικόπτερα «Mi-24 P» και ένα ελικόπτερο μεταφοράς «Mi-8 MT».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλλη μια εξαγγελία εκεχειρίας

Ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία, από το στρατό και τα τάγματα των εθνικιστών σε θέσεις των πολιτοφυλάκων σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στους θύλακες που ελέγχουν και αυτοαποκαλούνται Λαϊκές Δημοκρατίες, η λεγόμενη Ομάδα Επαφής συνεδρίασε χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της Ουκρανίας, των πολιτοφυλακών, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και η υποομάδα ασφαλείας που ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των γιορτών. Η συμφωνία εκεχειρίας, από το Φλεβάρη του 2015, που επανειλημμένως δεν εφαρμόζεται με ευθύνη των δυνάμεων της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, θα έμπαινε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα χτες.

Πάντως, οι κινήσεις ιδιαίτερα μεταφοράς βαρέος οπλισμού στη γραμμή της αντιπαράθεσης και της δράσης των εθνικιστικών και φασιστικών ταγμάτων δείχνουν ότι μάλλον προετοιμάζεται γενικευμένη επίθεση. Χτες στη Μαριούπολη έγινε παρέλαση εθνικιστών, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ