ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών του «Ζούρα»

Εκδήλωση προχτές και πορεία στη Χαλκίδα από σωματεία και φορείς

Στους απεργούς παραδόθηκε υλική βοήθεια για τη στήριξη του αγώνα τους
Στους απεργούς παραδόθηκε υλική βοήθεια για τη στήριξη του αγώνα τους
Εκδήλωση αλληλεγγύης στους απεργούς του ομίλου «Ζούρα» έγινε προχτές αργά το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας από φορείς και σωματεία της περιοχής, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Αττική. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της εκδήλωσης είχε το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Στους απεργούς, που συμπλήρωσαν 40 μέρες κινητοποιήσεων, παραδόθηκαν τρόφιμα, λαχανικά και χρήματα για την υλική στήριξη του αγώνα τους.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, η Ασημίνα Καραμπέτσου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, ενώ εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ χαιρέτισε ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο και στην αγορά της Χαλκίδας, που βρήκε θετική αποδοχή από τον κόσμο.

Στο μεταξύ, με αποφάσεις, ψηφίσματα και μηνύματα, την αλληλεγγύη τους στους απεργούς του «Ζούρα» εκφράζουν τα εξής σωματεία της περιοχής: Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας, ΕΑΒ, Συνταξιούχοι ΙΚΑ Χαλκίδας, Συνταξιούχοι ΙΚΑ Θήβας, Μετάλλου Ευβοίας, Μετάλλου Βοιωτίας, Οικοδόμων Χαλκίδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Ενωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, ΕΛΜΕ Χαλκίδας, Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέας», Σωματείο Εργαζομένων «Κελαηδίτης», Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ευβοίας, Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας.

Επίσης, τα παρακάτω συνδικάτα της Αττικής: Χημικής Βιομηχανίας, Ενωση Λογιστών, Ενωση Λιθογράφων, Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, ΟΤΑ Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, ΣΕΤΗΠ, Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, Συνδικάτο Ενέργειας, Συνδικάτο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, ΕΒΓΑ, Τροφίμων - Ποτών Αττικής, AMSTEL, TASTY, PEPSI.

Με μεγάλη συμμετοχή η απεργία στη «Forthnet»

Δυναμώνει το κύμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους

Από την απεργία στο κτίριο της Καλλιθέας
Από την απεργία στο κτίριο της Καλλιθέας
Με μεγάλη - σχεδόν καθολική - συμμετοχή των εργαζομένων έγινε χτες η 24ωρη απεργία στη «Forthnet». Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων που πρόσφατα απέλυσε η εργοδοσία, μεταξύ αυτών και τρία εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Παράλληλα, καταδικάζουν την επίθεση στο επιχειρησιακό τους σωματείο. Η εταιρεία έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στο σωματείο και το σέρνει το Φλεβάρη στο δικαστήριο, με την αιτιολογία ότι εγγράφει ως μέλη του «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

Από νωρίς το πρωί οι απεργοί βρέθηκαν έξω από τα κτίρια της επιχείρησης στον Ταύρο, στην Καλλιθέα και τον Κολωνό, περιφρουρώντας την απεργία, την οποία είχαν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση την περασμένη Πέμπτη. Στο πλευρό τους είχαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), ενώ την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν μια σειρά από σωματεία. Στην τριμερή συνάντηση που έγινε την παραμονή της απεργίας στο υπουργείο Εργασίας, το σωματείο ζήτησε την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την απόσυρση της αγωγής. Την ίδια μέρα, ωστόσο, η εργοδοσία της «Forthnet - Nova» προχώρησε σε οχτώ ακόμα απολύσεις.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «Forthnet» εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης».

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στο πλευρό της εργοδοσίας η δημοτική αρχή

Αποκαλυπτική για τη στάση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου ήταν η συνάντηση που έγινε την περασμένη Τρίτη μεταξύ εκπροσώπου των εργαζομένων στην «Ανακύκλωση», της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, της εταιρείας «Waste Solutions», του αντιδημάρχου Καθαριότητας και του αντιδημάρχου Οικονομικών. Η συνάντηση έγινε μετά από πολλές πιέσεις των εργαζομένων.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας επανέλαβε ότι εμμένει στην πρόταση για πρόσληψη μόνο 10 «παλιών» εργαζομένων, χωρίς ένσημο ΒΑΕ, με 600 ευρώ μισθό για εξαήμερη εργασία. Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, έφτασε να χαρακτηρίσει «αδιάλλακτους» τους εργαζόμενους, επειδή διεκδικούν το αυτονόητο, να δουλέψουν ξανά όλοι και με τους ίδιους όρους.

Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του εκπροσώπου του δήμου, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, «υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της εργοδοσίας καλύτερα και από την ίδια τη "Waste Solutions"», καθώς έφτασε να προτείνει κι αυτός την πρόσληψη 13 μόνο εργαζομένων, με 600 ευρώ και ανά δύο νέες προσλήψεις της εταιρείας να προσλαμβάνεται κι ένας «παλιός»!

Η απάντηση των εργαζομένων ήταν ότι θα συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα τους και ότι θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο εργοστάσιο. Μάλιστα, το μεσημέρι των Χριστουγέννων, προγραμματίζεται τραπέζι αλληλεγγύης, στις 12 μ., στην πύλη του εργοστασίου και εκεί καλούνται σωματεία και φορείς.

Ο

«ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ»: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο της κλινικής έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της «Γενικής Κλινικής» (όμιλος Euromedica) στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να πληρωθούν το δώρο Χριστουγέννων και ένα μισθό. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η εργοδοσία πλήρωσε το δώρο και ένα μισθό, όπως είχε δεσμευτεί αλλά μέχρι χτες αρνούνταν να καταβάλει.

«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Σε τριμερή συνάντηση που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, για τις απολύσεις στη «Μαρινόπουλος», μετά από αίτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, η εργοδοσία «ισχυρίστηκε ότι η ανάκαμψή της απαιτεί την υλοποίηση ενός σχεδίου που στόχο έχει τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους με κάθε τρόπο και μέσο, όπως μειώσεις μισθών, "οικειοθελείς αποχωρήσεις", απολύσεις, δυσμενείς μεταθέσεις», όπως καταγγέλλουν τα κλαδικά σωματεία. Σημειώνουν, επίσης, ότι το υπουργείο Εργασίας απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο αίτημά τους να μπει τέρμα στις απολύσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να μη μεταφερθεί η μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας. Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε συγκέντρωση - παρέμβαση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με αίτημα να μη γυρίσει πίσω ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, κάτι που επιζητεί η κυβέρνηση, επειδή θέλει να συμπεριλάβει σε αυτόν κονδύλια για τη μισθοδοσία.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα κάλαντα, προσαρμοσμένα στην κατάσταση που βιώνουν, δηλαδή της ανεργίας και του εμπαιγμού για δήθεν επανεκκίνηση του έργου, είπαν χτες οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, αρχικά στα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, έπειτα έξω από τα γραφεία της Κοινοπραξίας και τέλος στο Αγαλμα Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης.

Στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ»

Στο υπουργείο Εργασίας θα συγκεντρωθούν σήμερα, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στην «ΕΒΓΑ». Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο. Τη συνάντηση έχει ζητήσει το σωματείο μετά την προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας να προχωρήσει, την περασμένη Δευτέρα, σε «λοκ άουτ», ενώ οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει στάσεις εργασίας και Γενική Συνέλευση απαιτώντας να καταβληθούν οι μισθοί που τους οφείλονται. Υπενθυμίζουμε ότι το σωματείο έχει ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει ώστε: Να υπάρξουν κυρώσεις για την προσπάθεια επιβολής «λοκ άουτ» στην εταιρεία και τους υπεύθυνους. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα του μήνα Νοέμβρη και ο μισθός του μήνα Δεκέμβρη. Να σταματήσουν η τρομοκρατία και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

Γιορτές για τα παιδιά

Συνεχίζονται από Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα οι γιορτές για τα παιδιά και όχι μόνο. Ενδεικτικά, προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Την Κυριακή 27 Δεκέμβρη

-- Στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Αθήνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατησίων - Κυψέλης καλούν σε χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή, με θεατρική παράσταση και δημιουργικό εργαστήρι, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252).

Την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη

-- Στις 8 μ.μ. η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στα γραφεία της τοπικής ένωσης ΕΒΕ (Μαβίλη και Ματσούκα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ