ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ισχυρό ΚΚΕ, για να ενισχυθούν η δυναμική των αγώνων, η αισιοδοξία του λαού

Σε συγκέντρωση στο Γαλάτσι μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη συζήτηση στη συγκέντρωση των ΚΟ Γαλατσίου
Από τη συζήτηση στη συγκέντρωση των ΚΟ Γαλατσίου
Σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν τη Δευτέρα οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στο πλαίσιο της παρέμβασης της ΚΟ Αττικής στις πολιτικές εξελίξεις, με σύνθημα «Λαϊκή παρέμβαση τώρα - ΚΚΕ ισχυρό στο λαό και στη Βουλή».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός, και παίρνοντας αφορμή από τα παζάρια και τις μεθοδεύσεις γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η σήψη του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί πια να κρυφτεί, πρέπει να γίνει κριτήριο επιλογής για το λαό.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα» τόνισε, «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε στο λαό μας διάλεξε διαπραγματευτή. Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είναι εταίροι και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακριβώς επειδή η κουβέντα πάει στη διαπραγμάτευση, ξεχάστηκε η ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων από το 2009».

«Το σύστημα περνά κρίση» πρόσθεσε, «πιστεύει κανείς ότι από το 2009 που έχει τσακιστεί το λαϊκό εισόδημα, που δημιουργήθηκαν οι στρατιές των ανέργων, όλα αυτά έγιναν επειδή ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου ήταν ανίκανοι διαπραγματευτές, ενώ τώρα θα έρθουν οι ικανοί να διαπραγματευτούν; Η κρίση είναι κρίση της οικονομίας. Για να την ξεπεράσει το σύστημα έπρεπε να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης, το μισθό του εργάτη. Γι' αυτό φτάσαμε σε μισθούς Κίνας και αλώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, οι συντάξεις».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και σημειώνοντας ότι «τα αποτελέσματά της χάθηκαν μέσα στον κουρνιαχτό του Χαϊκάλη», υπογράμμισε ότι εκεί «αποφασίστηκε η προώθηση των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία. Δηλαδή νέο ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο και νέα βάρβαρα μέτρα για τους λαούς όλης της ΕΕ».

Με το κεφάλαιο ή με τον κόσμο της δουλειάς, ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει

Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν και να σταθμίσουν με ποια πολιτική μπορούν να μπουν εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα και με ποια θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες. Οπως είπε, πρέπει «να πονηρευτεί ένας κόσμος, να μείνει μακριά από τη λογική του μικρότερου κακού. Να μην έχει μειωμένες απαιτήσεις και να μη γίνεται συνένοχος, αφού βλέπει ότι αυτός που αυτοαποκαλείται αριστερός, ταυτόχρονα λέει ότι η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ και αναγνωρίζει το χρέος. Θα φέρει το λογαριασμό από τη διαπραγμάτευση και θα τον πληρώσει πάλι η λαϊκή οικογένεια.

Καλούμε το λαό να αξιοποιήσει την πείρα του για να μην την πατήσει. Να στηρίξει το ΚΚΕ για να είναι την επόμενη μέρα δυνατό το δικό του Κόμμα. Αυτό θα αποτελέσει δύναμη ανάσχεσης, διεκδίκησης και πίεσης. Το αποδείξαμε μετά το 2012 και μάλιστα με μειωμένη εκλογική δύναμη: Δεν το βάλαμε κάτω, κινητοποιήσαμε τον κόσμο, παλέψαμε, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όρους αγωνιστικής αφύπνισης».

«Χρειάζονται καθαρές κουβέντες για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα», σημείωσε κλείνοντας, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος. 'Η θα είσαι με την ολιγαρχία του πλούτου ή με τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Η διαχωριστική γραμμή που ματώνει το λαό μας είναι από τη μία το κεφάλαιο και από την άλλη ο κόσμος της δουλειάς. Στην Ελλάδα, με τέσσερα εκατομμύρια στα όρια της φτώχειας, έχουμε μερικές εκατοντάδες Ελληνες με περιουσία πάνω από τριάντα εκατομμύρια. Αυτός ο πλούτος παράγεται στη χώρα μας, με τα μέσα παραγωγής της, από την κλοπή του μόχθου και την εκμετάλλευση του λαού μας. Δε γίνεται λοιπόν να είσαι και με τις δυο πλευρές. Αυτή η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του για να λύσει και τα ζητήματα της κυριαρχίας του. Προϋπόθεση είναι να γίνει ιδιοκτήτης των μέσων που παράγουν τον πλούτο».

Μετά την ομιλία, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, με τον Ν. Σοφιανό να απαντά χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση: «Ενα ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική των αγώνων, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση του λαού. Τη θέληση τού να πάψει να είναι καταδικασμένος σε θεατή του ίδιου έργου με διαφορετικούς θιάσους».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 89,68% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Με το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) να καλύπτεται σε ποσοστό 89,68% στο όγδοο κατά σειρά «κλείσιμο», οι Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας εντείνουν την προσπάθεια για την υπερκάλυψη των πλάνων τους. Διανύοντας την τελική ευθεία, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ με πείσμα και αποφασιστικότητα δίνουν τη μάχη για να την κερδίσουν.

Στο «κλείσιμο» της Δευτέρας 22/12, η κατάταξη των Οργανώσεων Περιοχών, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά κάλυψης των πλάνων τους, διαμορφώθηκε ως εξής: Στην πρώτη θέση η ΚΟ Στερεάς Ελλάδας, μια ανάσα απ' την υπερκάλυψη, με ποσοστό 99,27%. Στη δεύτερη θέση η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επίσης πολύ κοντά στην υπερκάλυψη, με ποσοστό 98,79%. Με την υπερκάλυψη «φλερτάρει» και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, που βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της 95,60%.

Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Κρήτης με 95,39%, Πελοποννήσου με 93,23%, Αττικής με 92,79%, Θεσσαλίας με 89,36%, Εξωτερικού με 86,54%, Αιγαίου με 86,19%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 85,68% και Δυτικής Μακεδονίας με 82,18%.

Η ΚΝΕ κάλυψε ποσοστό 85,70% του πλάνου της, ενώ η ΚΟ «Ριζοσπάστη» ποσοστό 98,63%.

ΚΥΠΡΟΣ
Την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση» αναζητά ο Αναστασιάδης

«Η πρόθεσή μου είναι και παραμένει να δω πώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, είτε σε ένα κυβερνητικό σχήμα, είτε σε αποφάσεις που μπορεί σημαντικά να συμβάλουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου», δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης. Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του, έπειτα από απουσία τριών βδομάδων λόγω της επέμβασης που έκανε στη Νέα Υόρκη. Εδώ και μέρες «δίνουν και παίρνουν» τα «σενάρια» για συγκρότηση κυβέρνησης «ευρείας συνεργασίας» που θα επιδιώξει ο ΔΗΣΥ, στο φόντο «τριγμών» που προκαλεί η οικονομική ύφεση και της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που αφορά και το μείγμα εξόδου από την κρίση.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ν. Αναστασιάδης είπε: «Συνέταιροι σε κράτος που δεν συμμετέχουν, αλλά και με απειλές για σχέδια Β' δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθώ να γίνουν, αυτοί οι οποίοι απεργάζονται την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τέλος, συνέστησε πως δεν πρέπει να προκαλούν απογοήτευση τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στον «Ονασαγόρα», θυμίζοντας άλλες περιπτώσεις (π.χ. Ισραήλ, Νορβηγία), όπου μεγάλα κοιτάσματα εντοπίστηκαν μετά από επανειλημμένες προσπάθειες.

Τη Δευτέρα το βράδυ, εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης, δήλωσε ότι «η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής δεν θα έχει καμιά τύχη». Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ «υπάρχει χάσμα, ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας, ενώ σοβαρές διαφορές μας χωρίζουν και σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό». Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικών λύσεων απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ