ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σημαντικό βήμα η μαζική συμμετοχή στις πρώτες εκλογές

Συντριπτική επικράτηση της ΔΑΣ απέναντι στο ψηφοδέλτιο που συγκρότησε παλιός και νέος εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη

ΤΑΤΣΗΣ

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη
Καθοριστικό βήμα για να γίνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας πρωτοπόρα συνδικαλιστική οργάνωση, αποκούμπι και οργανωτής της πάλης των χιλιάδων μεταλλεργατών στο Λεκανοπέδιο, αλλά και καθοριστικός παράγοντας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, είναι οι πρώτες αρχαιρεσίες, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Θυμίζουμε ότι το Συνδικάτο προήλθε από τη συνένωση των αντίστοιχων κλαδικών που δραστηριοποιούνταν σε Αθήνα, Πειραιά, Ελευσίνα και Σαλαμίνα. Συνολικά, για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ψήφισαν 2.660 εργαζόμενοι (έγκυρα 2.604). Η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, πήρε 2.475 και 20 έδρες, ενώ η παράταξη «Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών» (ΡΕΜ), που συγκροτήθηκε από δυνάμεις του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού, πήρε μόλις 129 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ.

Αντίστοιχα, για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ), τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 2.530 (έγκυρα 2.503). Η ΔΑΣ πήρε 2.437 ψήφους και εξέλεξε 25 αντιπροσώπους, ενώ η ΡΕΜ πήρε μόλις 66 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Από τα αποτελέσματα αξίζει να σημειώσουμε τα παρακάτω:

  • Για την ΠΟΕΜ, το νέο Συνδικάτο εκλέγει 25 αντιπροσώπους. Τα σωματεία που συγχωνεύτηκαν στο νέο κλαδικό είχαν αθροιστικά 24 αντιπροσώπους. Αρα, οι δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ ενισχύονται κατά έναν αντιπρόσωπο στο επόμενο συνέδριο της ΠΟΕΜ.
  • Σημαντική ήταν η αύξηση της ΔΑΣ και σε αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, οι οποίοι εκλέγονται από το παράρτημα της Ελευσίνας. Σ' αυτό ψήφισαν 381 εργαζόμενοι και η ΔΑΣ πήρε 368 ψήφους, εκλέγοντας 8 αντιπροσώπους (προηγούμενα, το συνδικάτο της Ελευσίνας είχε 4, δηλαδή διπλασιασμός). Η ΡΕΜ πήρε μόλις 8 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο.

Σε ένα πρώτο σχόλιο για τις εκλογές, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, που εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδικάτου στη χτεσινή συγκρότηση της διοίκησης σε Σώμα, σημείωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Σε πολύ δύσκολες συνθήκες τεράστιας και παρατεταμένης ανεργίας και με μεγάλο κομμάτι μεταλλεργατών απλήρωτο για μήνες, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκλογές του ενιαίου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Σε αυτές τις συνθήκες, ήρθε να προστεθεί η παρέμβαση της εργοδοσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με απροκάλυπτο τρόπο μέσω του ψηφοδελτίου της ΡΕΜ που κατέβασε, αξιοποιώντας γνωστούς ανθρώπους της, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέταλλο. Με πιο αποκαλυπτικό το παράδειγμα των δύο "πρωτοπόρων" απεργοσπαστών στη "Χαλυβουργία" του Μάνεση, τους οποίους μετά από την κατακραυγή των εργαζομένων, τελικά απέσυρε.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η μαζική στήριξη στις ταξικές δυνάμεις, ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις προσπάθειες, αλλά και στις συκοφαντίες που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι ταξικές δυνάμεις, που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος μέσα από ξεχωριστά σωματεία στον κλάδο, βγαίνουν ακόμα πιο δυνατές. Με αισιοδοξία είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε την πάλη με βάση τον κλάδο και επίκεντρο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και εργοστάσια, παλεύοντας για μέτρα προστασίας των ανέργων, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για την υπεράσπιση κάθε απλήρωτου εργαζόμενου και την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Παρέμβαση συνδικαλιστών για άμεση ανάληψη δράσης

Καταγγέλλουν ότι η στάση που κρατά η πλειοψηφία εμποδίζει την ανάπτυξη αγώνων

Από την κινητοποίηση του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης στην πρόσφατη απεργία των εμποροϋπαλλήλων
Από την κινητοποίηση του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης στην πρόσφατη απεργία των εμποροϋπαλλήλων
Την οργάνωση της πάλης άμεσα, για την ανάκληση των απολύσεων και των μετατάξεων που γίνονται στον όμιλο, ζητούν από το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» συνδικαλιστές εκλεγμένοι στην Κεντρική Διοίκηση και τα Παραρτήματά του.

Με ανακοίνωσή τους, ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης, προκειμένου να αποφασίσει προειδοποιητική στάση εργασίας. Καλούν σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα παραρτήματα, με πρόταση για 24ωρη απεργία, αν η εταιρεία δεν πάρει πίσω τις απολύσεις και τις μετατάξεις, καθώς και σε κλιμάκωση της πάλης για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι συνδικαλιστές: Μουσταφά Αχμέτ, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου, Τζιώνας Ηλίας, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου, Συνοδινός Αγγελος, πρόεδρος του Παραρτήματος Μαγνησίας, Ράπτης Κώστας, ταμίας του Παραρτήματος Μαγνησίας, Κουτρούλη Ελένη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Αττικής και Λέκκος Γρηγόρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Αττικής.

Ο όμιλος «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», μετά και τις νέες εξαγορές - συγχωνεύσεις, απασχολεί σήμερα πάνω από 16.000 εργαζόμενους, με 1.000 και πλέον καταστήματα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά και στους όρους ανταγωνισμού. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2013 εξαπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 949 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ του 2012, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 5,4% στα 2,24 δισ. ευρώ.

Η ηγεμονική θέση και η κερδοφορία του ομίλου, στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση εργαζομένων - μικρών προμηθευτών και παραγωγών. Στα καταστήματά της, οι υπάλληλοι δουλεύουν έχοντας υποστεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων, με εντατικοποίηση που τους σακατεύει, με τρομοκρατικές μεταθέσεις που ισοδυναμούν με απολύσεις, με απολύσεις όσων σηκώνουν κεφάλι.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης δεν παίζει το ρόλο που πρέπει στην οργάνωση των εργαζομένων: «Δυστυχώς, η στάση που κρατά η πλειοψηφία της κεντρικής διοίκησης του σωματείου και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την κατάσταση δυσκολεύει την οργάνωση της αντίστασής μας. "Πολύ ζουμί, αλλά από κρέας τίποτα". Κριτική στην κυβέρνηση, στους εργοδότες, την ομοσπονδία, καταγγελία πού και πού της εργοδοσίας "Μαρινόπουλου" αλλά ως εκεί.

Καμιά προσπάθεια για οργανωμένη δράση, για συλλογική αντίδραση. Το αντίθετο μάλιστα. Οποιος συνάδελφος ζητά κάτι περισσότερο, όποιο παράρτημα παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες αντίδρασης, συκοφαντείται ως υπονομευτής της ενότητας του σωματείου. Η ενότητα όμως είναι χρήσιμη όταν γίνεται αγωνιστική δράση ενάντια στον εργοδότη και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Οταν γίνεται άλλοθι για να μην υπάρχει αντίδραση τότε κάνει ζημιά».

Οι συνδικαλιστές καλούν τους συναδέλφους τους να μη συμβιβαστούν με τον εργασιακό μεσαίωνα, να μην δεχτούν να ζουν με ψίχουλα. Να παλέψουν για: Επαναφορά του μισθού στα 920 ευρώ. Μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων, των 4ωρων, των 2ήμερων και 3ήμερων σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αορίστου χρόνου. Τέρμα στα 9ωρα και 10ωρα, στη δουλειά τις Κυριακές, 8ωρη εργασία για όλους με κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, άμεσα μέτρα προστασίας σε αποθήκες - ψυγεία κ.λπ.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Ενισχυμένες σε έδρες και ποσοστά βγήκαν οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ από τις αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Στις εκλογές πήραν μέρος 1.104 ξενοδοχοϋπάλληλοι έναντι 1.450 που είχαν πάρει μέρος στις προηγούμενες αρχαιρεσίες το 2011.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο: Η «Αγωνιστική Πορεία» (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) έλαβε 908 (από 1.046) ψήφους και 8 (από 7) έδρες. Η «Αγωνιστική Παρέμβαση» πήρε 172 (από 374) ψήφους και 1 έδρα (από 2).

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Η «Αγωνιστική Πορεία» έλαβε 908 ψήφους και 3 έδρες, ενώ η «Αγωνιστική Παρέμβαση» 172 ψήφους και καμία έδρα.

Για τους αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: Η «Αγωνιστική Πορεία» έλαβε 854 ψήφους και εξέλεξε 17 αντιπροσώπους. Η «Αγωνιστική Παρέμβαση» έλαβε 144 ψήφους και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους.

Για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕΕ - ΥΤΕ: Η «Αγωνιστική Πορεία» πήρε 854 ψήφους και εξέλεξε 17 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία. Η «Αγωνιστική Παρέμβαση» έλαβε 144 ψήφους και 3 έδρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ