ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η καπιταλιστική κρίση σαρώνει τα λαϊκά στρώματα

Ακόμα και η διατροφή των εκατομμυρίων φτωχών, όντας στα χέρια των πολυεθνικών, γίνεται επικίνδυνη υπόθεση

Φτωχοί στη Νέα Υόρκη περιμένοντας σε συσσίτιο
Φτωχοί στη Νέα Υόρκη περιμένοντας σε συσσίτιο
«Πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει στην κρίση καλλιεργώντας λαχανικά και άλλα διατροφικά είδη στον κήπο του; Ποιες είναι οι πέντε καλύτερες χώρες να ζήσει κανείς ώστε να αποφύγει τα δεινά της κρίσης;». Δημοσιεύματα τέτοιου είδους, με δήθεν πρωτότυπες οδηγίες και πληροφορίες προς απελπισμένους, πληθαίνουν στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη χώρα «των ελεύθερων και των γενναίων». Αυτό γίνεται ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που η χαλιναγώγηση του ελλείμματος προβάλλεται ως κύρια προτεραιότητα και ενώ διευρύνονται οι τεράστιες ταξικές αντιθέσεις.

Οπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και οι εργαζόμενοι των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας. Και η πορεία προδιαγράφεται ακόμη πιο ζοφερή το 2011. Τα όσα διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Ρόμπερτ Ράιχ, είναι αποκαλυπτικά: «Είναι ανόητο να θεωρεί κανείς ότι η οικονομία βαδίζει προς μια διπλή ύφεση, όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ανέκαμψαν ποτέ από την πρώτη. Είμαστε ακόμα σε ένα μεγάλο, βαθύ τούνελ. Φέτος, περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους σε σύγκριση με πέρυσι, αν προσμετρήσουμε όλους όσοι δεν ψάχνουν για δουλειά λόγω απογοήτευσης... Η τελευταία φορά που μετά από μια τέτοια βαθιά ύφεση ακολούθησε μια αναιμική ανάπτυξη στην αγορά εργασίας ήταν όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε για πρώτη φορά να καταγράφει τις ανόδους και καθόδους του επιχειρηματικού κύκλου. Η αγορά εργασίας αναπτύχθηκε με γρηγορότερο ρυθμό το Μάρτιο του 1933 αφού η οικονομία άρχισε να "ανακάμπτει" από τα βάθη της Μεγάλης Υφεσης. Φυσικά, αυτή η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας δεν διήρκεσε πολύ. Η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν στην ουσία ανάπτυξη. Η Μεγάλη Υφεση συνεχίστηκε. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλω να πω. Η Μεγάλη Υφεση συνεχίζεται».

Προς επιβεβαίωση του Ράιχ - που εκτός των άλλων, χωρίς προφανώς να το θέλει, καταδεικνύει το αναπόφευκτο της καπιταλιστικής κρίσης - τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για την ανεργία δείχνουν ότι είναι πάντα «ανθεκτική». Το Νοέμβρη ανέβηκε λίγο ακόμη για να φτάσει στο 9,8%. Προφανώς η λεγόμενη «αγορά εργασίας» αγνόησε επιδεικτικά τα μέτρα αιμοδότησης του αμερικανικού κεφαλαίου με 600 δισεκατομμύρια μέσω της εκτύπωσης δολαρίων, που ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προωθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση για δύο χρόνια των φοροαπαλλαγών προς τους πλούσιους και τιε επιχειρήσεις, συμφωνία που έχει καταλήξει με τους Ρεπουμπλικανούς, που θα έχουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την 1η Γενάρη 2011 ως αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 2ας του Νοέμβρη.

Η φτώχεια διευρύνεται

Η μελέτη του Working Poor Families Project (Σχέδιο για τις εργαζόμενες φτωχές οικογένειες), που βασίστηκε στα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής και τα ευρήματα της έκθεσης του κέντρου ερευνών Pew Research Center, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:

  • Μια στις τρεις οικογένειες αγωνίζεται για να καλύψει ακόμη και τις πλέον βασικές ανάγκες.
  • Το ποσοστό των οικογενειών των εργαζομένων που έχουν εισόδημα ακόμα και κατά 200% λιγότερο από το επίσημο μέσο εισόδημα αυξήθηκε μέσα σε μία διετία, μεταξύ του 2007 και του 2009, από 28% σε 30%.
  • Τα λαϊκά στρώματα που διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων εξαναγκάζεται σε θέσεις εργασίας μερικής ή προσωρινής απασχόλησης ή με μειωμένες αποδοχές, καθώς οι επιχειρήσεις με πρόσχημα την κρίση συρρικνώνουν συνεχώς τις θέσεις της μόνιμης απασχόλησης, τις αποδοχές και τα δικαιώματα.
  • Το 2009 - το τελευταίο έτος που υπάρχουν συνολικά επίσημα στοιχεία - υπήρχαν περισσότερες από 10 εκατομμύρια οικογένειες εν ενεργεία εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, αριθμός που σημαίνει ότι έχει άμεσες συνέπειες στη διαβίωση ή και την επιβίωση περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 22 εκατομμυρίων παιδιών.
  • Σε ένα μόνο έτος, 2008-2009, ο αριθμός των παιδιών των χαμηλά εισοδηματικά οικογενειών αυξήθηκε περισσότερο από 700.000 και τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι παιδιά χαμηλά αμειβόμενων γονέων.
  • Το 55% του συνολικού εργατικού δυναμικού των Ηνωμένων Πολιτειών «υπέφερε από μια περίοδο ανεργίας, περικοπής αποδοχών, μείωσης ωρών εργασίας ή έχουν καταστεί ακούσια οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, δεδομένου ότι η ύφεση ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2007».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNNMoney.com, ο αριθμός των Αμερικανών που επιβιώνουν χάριν των κουπονιών τροφίμων αυξήθηκε κατά 16% μέσα στη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για ένα μίζερο ποσό, μόλις 133 δολαρίων μηνιαίως που ουδόλως εξασφαλίζει την αναγκαία κάλυψη των διατροφικών αναγκών μιας οικογένειας.

Ομως η πείνα θερίζει και καθώς φαίνεται τα τρόφιμα είναι το τελευταίο «όριο» για τις εργαζόμενες οικογένειες και τους ανέργους.

Οριο που τείνει να αποδεχθεί θανατηφόρο καθώς εξαρτάται πλέον άμεσα από τη βιομηχανία τροφίμων. Είναι από τα τελευταία και πλέον σίγουρα «όρια» θησαυρισμού για τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία, δεδομένης της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης και των προειδοποιήσεων όλων των διεθνών οργανισμών ότι τα τρόφιμα θα αποτελέσουν την επόμενη παγκόσμια κρίση καθώς η τιμή τους θα συνεχίσει να αυξάνεται για χρόνια, εργάζεται πυρετωδώς για την προώθηση «φθηνότερων» τροφίμων, όχι κατά ανάγκη φθηνότερων για τον καταναλωτή, φθηνότερων ωστόσο ως προς την παραγωγή.

Ενα πιάτο φαΐ σκέτο «δηλητήριο»

Για την ακρίβεια, τα μονοπώλια στον τομέα των τροφίμων ελέγχουν απολύτως όλη την πυραμίδα των βασικών ειδών διατροφής των Αμερικανών. Από το σιτάρι και το καλαμπόκι έως και τα κτηνοτροφικά είδη. Τα μονοπώλια, μέσω των πολιτικών υπαλλήλων στην κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα, όπως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), προωθούν συγκεκριμένα μέτρα και όρους.

Οι επιδοτήσεις συρρέουν στα ταμεία των επιχειρήσεων που καλλιεργούν ό,τι προτάσσουν οι θεσμοί και η κυβέρνηση και τελικά οι αγρότες μετατρέπονται σε μισθωμένους «κολίγους» των γιγάντων του χώρου των τροφίμων, όπως οι επιχειρήσεις «Cargill», «Monsanto» και «Tyson».

Παράλληλα, οι μηχανικοί τροφίμων σε βιομηχανίες όπως στη «General Mills» και άλλες μετατρέπουν το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη σόγια σε χημικά παρασκευάσματα που καταλήγουν στα ράφια των σουπερμάρκετ σε δελεαστικά πολύχρωμα και λαμπερά πακέτα τροφίμων, ορισμένα δε συνοδευόμενα, όπως τα δημητριακά, με δωρεάν παιχνίδια κινεζικής κατασκευής. Το τελικό προϊόν προέρχεται κατά κύριο λόγο από γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες που με τη χρήση πολλαπλών χημικών δηλητηρίων κατορθώνει να μετατραπεί σε συμπαγή και ομοιογενή μάζα, εξαιρετικά επικίνδυνη όμως για τη δημόσια υγεία. Αλλά η υγεία δεν είναι κάτι που εμπίπτει στα ενδιαφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων.

Η προτεινόμενη νομοθεσία στη Γερουσία, το νομοσχέδιο S 510 για τον εκσυγχρονισμό της διατροφικής ασφάλειας, που ήδη έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρότι διατάξεις του έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και ο Λευκός Οίκος συνέστησε την «τροποποίησή τους», είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα των μεθόδων που ακολουθούν. Με το νομοσχέδιο η FDA θα προχωρήσει στον καθορισμό της παραγωγής ακόμη και σε μικροκλίμακα, καθώς προβλέπει συγκεκριμένους όρους παραγωγής ακόμη και για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και συνεταιρισμούς, σε σημείο που κατά αναλυτές κατατάσσει παράνομη την παραγωγή, το εμπόριο ή την πώληση homegrown τροφίμων (τρόφιμα που φτιάχνονται στο σπίτι). Αν και υποτίθεται προτάσσεται ο έλεγχος των τροφίμων ώστε να αποσοβηθούν οι τυχόν επιπτώσεις για την υγεία και την ποιότητα των τροφίμων, ουσιαστικά το νομοσχέδιο δίνει τον απόλυτο έλεγχο στην FDA να ρυθμίζει την αλυσίδα παραγωγής των τροφίμων μέχρι τον τελικό τους προορισμό. Συνεπώς, οι εταιρείες και τα μονοπώλια της αγοράς των τροφίμων θα έχουν το απόλυτο κουμάντο και έτσι σκάνδαλα όπως αυτό του φετινού καλοκαιριού, όπου βρέθηκαν μολυσμένα από σαλμονέλα και το στέλεχος Ε coli 220 εκατομμύρια αυγά της εταιρείας «Wright County Egg» - που διαθέτει στην αγορά αυγά σε 143 διαφορετικές συσκευασίες - θα μπορούν να συμβούν πολύ πιο εύκολα. Αυτό το μέλλον - δηλητήριο για τους ανθρώπους φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη που αυξάνει τα σεντούκια των μονοπωλίων με τρόφιμα - σκουπίδια για τους πολλούς φτωχούς.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ