ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το μέλλον της ιστορίας είναι στα χέρια μας

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη οι εργασίες του Φεστιβάλ στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής

Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΪΛΗ.

Με μια εντυπωσιακή, μαζική, αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στους δρόμους της Πρετόριας και την παράδοση της τελικής διακήρυξης στον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη οι εργασίες και οι εκδηλώσεις του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ). Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 13 Δεκέμβρη και διεξήχθη στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Συμμετείχαν χιλιάδες αντιπρόσωποι από εκατοντάδες Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο. Η πολυπληθής ελληνική αποστολή αποτελούνταν από εκπροσώπους της ΚΝΕ, της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Είναι η πρώτη φορά - μετά από πρόταση της ΚΝΕ - που στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ πραγματοποιείται πορεία των οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό. Οπως φάνηκε, με αυτήν την πολιτική διαδήλωση, το Φεστιβάλ και τα μηνύματά του «φτάνουν» στον ντόπιο πληθυσμό, αποτελεί αφορμή να γνωρίσει ο κόσμος την ύπαρξή του και το περιεχόμενό του, πυροδοτεί συζητήσεις. Πάντως, το νεολαιίστικο ποτάμι ενθουσίασε και ξεσήκωσε τους κατοίκους της Πρετόριας, οι οποίοι παρακολουθούσαν χαμογελαστοί, χαιρετούσαν, χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές, παρά το «βομβαρδισμό» του νοτιοαφρικάνικου λαού από τα ΜΜΕ με λάσπη ενάντια στο φεστιβάλ, σχετικά «με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν», την «κακή οργάνωση» κ.ά., όπως έγραφαν καθημερινά οι ντόπιες εφημερίδες.


Με συνθήματα, όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «9 δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» - το τελευταίο μάλιστα το γνωρίζουν και το είπαν και κάποιοι από την ισπανική αποστολή, που ήταν ακριβώς μπροστά από την ελληνική - η ΚΝΕ έκανε αισθητή την παρουσία της στη διαδήλωση συμβάλλοντας στον αντιιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Τα μέλη της ΚΝΕ μοίραζαν στους αντιπροσώπους των άλλων οργανώσεων ανακοινώσεις και τη διεθνή έκδοση του «Οδηγητή». Την πορεία «οδηγούσε» το πανό με το σύνθημα του φεστιβάλ «Να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό, για έναν κόσμο της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού», το οποίο κρατούσαν στελέχη της ΠΟΔΝ και μέλη της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής. Ακολουθούσε η νοτιοαφρικάνικη αποστολή, πολυπληθής, βοερή και ...χορευτική, όπως άλλωστε επιβάλλει η κουλτούρα τους. Κρατούν πλακάτ και πανό με συνθήματα αλληλεγγύης στους λαούς που βρίσκονται στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα, όπως ο παλαιστινιακός, ο κουβανικός κ.ά.

Η συγκέντρωση των αντιπροσωπειών από κάθε γωνιά του κόσμου έγινε στην κεντρική πλατεία Church square και η πορεία κατέληξε στην έδρα της κυβέρνησης (σ.σ. Union Buildings), όπου διαβάστηκε η τελική διακήρυξη του Φεστιβάλ. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, Τιάγο Βιέιρα, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Τζούλιους Μαλέμα, πρόεδρος της νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑNC), απάντησε στη συκοφάντηση του Φεστιβάλ από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και από τα ΜΜΕ.

Να βαθύνει ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΠΦΝΦ

Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, δηλώνει το πανό της ΚΝΕ στην κεφαλή της ελληνικής αποστολής
Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, δηλώνει το πανό της ΚΝΕ στην κεφαλή της ελληνικής αποστολής
Σε όλη την πορεία του Φεστιβάλ - και κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας και στο 9ήμερο των εκδηλώσεων στην Πρετόρια - η ΚΝΕ είχε σημαντική συμβολή να βαθύνει ακόμη περισσότερο ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΠΦΝΦ, να αναδειχτούν οι σύγχρονες ανάγκες της αντιιμπεριαλιστικής πάλης που συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού. Ανοιξε αντιπαράθεση με δυνάμεις που ταυτίζουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη με τη μία ή την άλλη διαχείριση του συστήματος, με την επιθετική πολιτική της μίας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής δύναμης.

Αυτή η προσπάθεια και συμβολή αποτυπώθηκε και στην Τελική Διακήρυξη του Φεστιβάλ, μερικά σημαντικά σημεία της οποίας δημοσιεύουμε:

«Εμείς, οι 15.000 αντιπρόσωποι του 17ου φεστιβάλ, από 126 χώρες, συναντηθήκαμε στη Νότια Αφρική. Εδώ έχουμε αγωνιστεί για δεκαετίες για την ανατροπή της τυραννίας του απαρτχάιντ. Αγωνιστήκαμε με το λαό της Αφρικής και σήμερα συναντηθήκαμε ξανά για τη συνέχιση του αγώνα».

«63 χρόνια μετά την έναρξη του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Πράγα, υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο του σοσιαλιστικού μπλοκ στην πραγματοποίηση αυτού του κορυφαίου αντιιμπεριαλιστικού γεγονότος για τη νεολαία. Συγχαίρουμε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, που φέτος συμπληρώνει 65 χρόνια ζωής, για τη συνεισφορά της στο θεσμό του Φεστιβάλ, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζουμε επίσης και τα 65 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».


«Η καπιταλιστική κρίση είναι αποτέλεσμα της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, προκλήθηκε από το βάθεμα των εσωτερικών του αντιθέσεων, αποκαλύπτοντας την ιστορική του ανικανότητα να πάει μπροστά την ανθρωπότητα. Αυτή η κρίση δημιουργεί το έδαφος, ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν το διαφορετικό χρόνο ξεσπάσματος της κρίσης, με σκοπό να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, να αποσπάσουν μεγαλύτερο κομμάτι στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό για τις αγορές και την εκμετάλλευση. Δεν είναι αποτέλεσμα διαχειριστικών μοντέλων της οικονομίας. Η κρίση έχει ξεσπάσει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο τόσο στις χώρες με νεοφιλελεύθερες, όσο και με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Είμαστε σε φάση εμβάθυνσης της κρίσης και η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι αναιμική. Τα δικαιώματα της νεολαίας θα συνεχίσουν να δέχονται επίθεση σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η κρίση αποκαλύπτει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και την αποτυχία του να απαντήσει στις ανάγκες των λαών. Υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινωνίας και ενός μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων της νεολαίας και των λαών».

Αναφορικά με τα «εξωτερικά χρέη και ελλείμματα» τονίζεται πως «χρησιμοποιούνται έτσι ώστε η κυρίαρχη τάξη - τόσο στις χώρες - δανειστές, όσο και στις δανειζόμενες χώρες - να γίνεται πιο ισχυρή, ενώ οι λαοί υποφέρουν από τα βάρη της κρίσης. Στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα δεν υπάρχει έδαφος για ισότιμη και με σεβασμό σχέση ανάμεσα στα κράτη και στους λαούς, λόγω του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της ανάγκης για τον επαναστατικό κοινωνικό μετασχηματισμό του συστήματος που θρέφει την ανισότητα και τη δυστυχία».

«Είναι καιρός να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανάπτυξη, την πρόοδο της νεολαίας, για τις δικές μας οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες και όχι εκείνες ενός παρηκμασμένου συστήματος που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Να χτίσουμε ένα μέλλον δικαιοσύνης, ισοτιμίας, ειρήνης, ελπίδας και ευτυχίας για την ανθρωπότητα. Το μέλλον της ιστορίας είναι στα χέρια μας και εξαρτάται από τους λαούς, τις εργατικές μάζες, τη νεολαία και τη δύναμη που έχουν, ώστε να χτίσουν έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης, όπου η εξουσία και ο παραγόμενος πλούτος θα τους ανήκει».


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ