ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Πίτερ Σάιμον

Στο μήνυμά της, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τον εκλιπόντα σύντροφο:

«Προς την ΚΕ του ΚΚ Αυστραλίας

Αγαπητοί σύντροφοι

Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε, μέσω της ιστοσελίδας, το θάνατο του Γενικού Γραμματέα του κόμματός σας Πίτερ Σάιμον στις 18 Δεκέμβρη 2008. Ο σύντροφος Πίτερ Σάιμον αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των μεταναστών και Αβοριγίνων, για την ειρήνη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, το σοσιαλισμό.

Υπήρξε μαχητικός πολέμιος του ευρωκομμουνισμού, ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστραλίας που δημιουργήθηκε το 1971 ως απάντηση στη σοσιαλδημοκρατική παρέκκλιση του ΚΚ Αυστραλίας (το οποίο διαλύθηκε το 1991). Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του ΣΚΑ από το πρώτο συνέδριο, θέση που διατήρησε και μετά το 1996 οπότε το κόμμα επανέκτησε τον ιστορικό του τίτλο μετονομαζόμενο σε Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, μέχρι και το θάνατό του.

Βίωσε όλα τα σημαντικά στιγμιότυπα της ταξικής πάλης στην Αυστραλία στον 20ό αιώνα. Τον ανησυχούσε ιδιαίτερα ο ρόλος της Αυστραλίας στους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, η επέμβαση και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Αυστραλίας στο Ανατολικό Τιμόρ.

Αγωνίστηκε για την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού και της κομμουνιστικής ταυτότητας μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης. Είχε αξιοσημείωτη παρουσία στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Υποστήριξε με θέρμη από την πρώτη στιγμή τη διαδικασία των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Οι Ελληνες κομμουνιστές κρατάνε ζωντανή στη μνήμη τους την αλληλεγγύη και παρουσία του στο πλευρό του ΚΚΕ σε δύσκολες για το κόμμα μας συνθήκες.

Παρακαλούμε, μεταβιβάστε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη και φίλους του ΚΚ Αυστραλίας, καθώς και στους οικείους του».

ΡΩΣΙΑ
Φόρουμ των Χωρών - Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου

Από τη συνάντηση εκπροσώπων χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου

Associated Press

Από τη συνάντηση εκπροσώπων χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου
Το τέλος της εποχής του φτηνού φυσικού αερίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Φόρουμ των Χωρών - Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου (GECF) στη Μόσχα, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η εποχή των εκπτώσεων στις ενεργειακές πηγές, των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο πλησιάζει προφανώς στο τέλος της, παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα», είπε ο Πούτιν, που σημείωσε πως εξαιτίας της εξάντλησης των γνωστών και εύκολα προσβάσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αυξάνονται τα έξοδα για την ανακάλυψη, εξόρυξη και μεταφορά του. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, αυτή η εξέλιξη, παρά τη διεθνή κρίση και την πτώση στις τιμές των καυσίμων, θα οδηγήσει αντικειμενικά στο προσεχές μέλλον στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που έως σήμερα καθορίζεται από τις τιμές του πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι τομείς της ενέργειας θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο, που θα οδηγήσει στην αναδιανομή των αγορών.

Ο Πούτιν έθιξε στην ομιλία του και τα ζητήματα της «ενεργειακής ασφάλειας», σημειώνοντας πως πίσω από τέτοιες φράσεις βρίσκεται συχνά η επιδίωξη να αποκτηθεί ο έλεγχος των ενεργειακών αποθεμάτων.

Οσον αφορά στην ατζέντα των συνομιλιών της 7ης Συνόδου των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου, σ' αυτήν περιλαμβάνονται θέματα όπως η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στο μέλλον και οι επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, επηρεάζει αυτές του φυσικού αερίου και δικαιολογημένα θα απασχολήσει το GECF, στο οποίο συμμετέχουν 14 χώρες. Εκτός από τη Ρωσία, συμμετέχουν οι Αίγυπτος, Αλγερία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Ινδονησία, Ιράν, Κατάρ, Λιβύη, Μαλαισία, Μπρουνέι, Τρινιντάντ - Τομπάκο, ενώ η Ισημερινή Γουινέα και η Νορβηγία είναι παρατηρήτριες.

Εννοείται πως στη νέα αυτή οργάνωση τον κυριότερο ρόλο παίζουν εκπρόσωποι των Ρωσίας, Ιράν και Κατάρ, χωρών που έχουν και τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Μάλιστα, στην ομιλία του ο Πούτιν πρότεινε ως έδρα της νέας οργάνωσης την Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) και μάλιστα με διπλωματικό καθεστώς.

Αν και με δηλώσεις τους οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαβεβαιώσει πως δε δημιουργείται ένα νέο «καρτέλ», για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, την ίδια ώρα ΗΠΑ και ΕΕ με προφανή ανησυχία παρατηρούν τις εξελίξεις συντονισμού των χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στις συγκοινωνίες προκάλεσαν οι καταιγίδες και χιονοπτώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ και του Καναδά.

ΝΤΑΚΑ.-- Νέο κρούσμα του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών ανακοίνωσαν οι αρχές του Μπαγκλαντές, σημειώνοντας ότι εντοπίστηκε σε χωριό της επαρχίας Κουριγκράμ. Πάνω από 100 πτηνά σφαγιάστηκαν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εξι άνθρωποι που υποστηρίζεται ότι ανήκαν στις τάξεις των ανταρτών των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χθες από τις αμερικανοΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή Σαρούμπι της Καμπούλ. Ακόμα πέντε άτομα συνελήφθησαν. Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν τις ΗΠΑ να ζητούν από τη Νότια Κορέα να επαναφέρει κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια της ενίσχυσης των κατοχικών δυνάμεων, στην περιοχή...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το όριο της φτώχειας αύξησαν χθες οι κινεζικές αρχές, αποφασίζοντας ότι το όριο διαμορφώνεται από 785 γιουάν (82 ευρώ) το χρόνο, που ήταν μέχρι σήμερα, στα 1.100 γιουάν (115 ευρώ) το χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας στη χώρα είναι 43,2 εκατομμύρια έναντι 14,8 εκατομμυρίων μέχρι τώρα.

ΚΑΪΡΟ.-- Την ανάγκη να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στον Αραβικό Σύνδεσμο και το Ιράν, προκειμένου να λυθούν οι όποιες διαφωνίες, υπογράμμισε ο γγ του Συνδέσμου. Ο Αμρ Μούσα υποστήριξε ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικότερο ρόλο «στο μέλλον της περιοχής» και να μην αφήνουν «στο χώρο να παρεμβαίνουν μόνο ξένες δυνάμεις, όπως, π.χ., το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γερμανία για την επίλυση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

ΓΟΥΙΝΕΑ
Εν εξελίξει πραξικόπημα

ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Πραξικόπημα σημειώθηκε χτες στην πλούσια σε κοιτάσματα χώρα Γουινέα, έξι μόλις ώρες μετά το θάνατο του δικτάτορα της χώρας Λανσάνα Κοντέ, ενώ, σύμφωνα με το Associated Press, τρία τανκς και δεκάδες στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κόνακρι.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ομάδας που αυτοαποκαλείται «Εθνικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατία», εμφανίστηκε στην τηλεόραση φορώντας στρατιωτική στολή και διάβασε ανακοινωθέν, στο οποίο αναφερόταν ότι η κυβέρνηση, τα δικαστήρια και η Βουλή διαλύθηκαν. Πρόσθεσε, επίσης, πως θα δημιουργηθεί συμβούλιο, που θα αποτελείται από ηγέτες των πολιτών και του στρατού για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση, καθώς οι κρατικοί θεσμοί «είναι ανίκανοι να επιλύσουν την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, επόμενος πρόεδρος της χώρας προβλεπόταν να είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», είπε ότι «δεν πιστεύει πως η απόπειρα πραξικοπήματος έχει την υποστήριξη όλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Σημειώνεται ότι ο θανών Πρόεδρος Κοντέ είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα στις 3 Απρίλη του 1984 και βασίστηκε στο στρατό για να εδραιώσει την εξουσία του, ωστόσο, λόγω των πιέσεων που δεχόταν, προώθησε το 1990 νέο Σύνταγμα, προχώρησε στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το 1993 και 1998 που χαρακτηρίστηκαν από διαφθορά και σημαντικές παρατυπίες, ενώ στις εκλογές του 2003 ο Κόντε επανεκλέχτηκε με το 95,63%, καθώς η αντιπολίτευση είχε αποφασίσει να τις μποϊκοτάρει.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, Σαϊντ Ντζινίτ, εξέφρασε την ανησυχία του, ενώ η Αφρικανική Ενωση αναμενόταν να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο χθες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΕ
Κοινή πλεύση ενόψει της G20

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

«Μία φωνή» και «στενή συνεργασία» ΕΕ και Βραζιλίας ενόψει της Συνόδου της G20, στις 2 Απρίλη στο Λονδίνο, αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο Γάλλος Πρόεδρος και προεδρεύων της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Ευρώπη και η Βραζιλία πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή για να επιτύχουν τις θεμελιακές αλλαγές στη λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και στην παγκόσμια διακυβέρνηση» τόνισε ο Σαρκοζί στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύσκεψη προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τον Πρόεδρο Λούλα, να ασκήσουμε πιέσεις ώστε ν' αλλάξουν τα πράγματα και ν' αλλάξουν εκ βάθρων. Εχουμε αποφασίσει να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας και να φθάσουμε στο Λονδίνο με μία κοινή άποψη για το μελλοντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του συστήματος επιτήρησης των χρηματοοικονομικών θεσμών».

Παράλληλα, χτες, πραγματοποιήθηκε η κοινή Σύνοδος Γαλλίας - Βραζιλίας, όπου σύμφωνα με το «Τελεσούρ», υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών, ειδικά για συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ