Η Παιδεία, ένα θέμα τόσο επίκαιρο σήμερα, είναι ζήτημα που απασχόλησε πολλές φορές την Ομοσπονδία και το έχει αναλύσει σε βάθος. Ποιοι ήταν, όμως, τώρα οι λόγοι, που ώθησαν την ΟΓΕ να προχωρήσει σ' αυτήν την ημερίδα; Την απάντηση, μας δίνει η πρόεδρός της, Καλλιόπη Μπουντούρογλου:
«Επειδή - λέει - η δημόσια δωρεάν, υποχρεωτική, ενιαία και υψηλού επιπέδου Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά που μεγαλώνουν σ' αυτόν τον τόπο, ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και φυλή. Επειδή η ΟΓΕ σαν μαχητική γυναικεία οργάνωση, που κλείσαμε τριάντα χρόνια δράσης στον ελλαδικό χώρο, πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση δίνει στη γυναίκα το χωρίς λήξη διαβατήριο, όχι μόνο για την ένταξή της στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία της στο διαφορετικό βιολογικό της ρόλο, στις προσωπικές, στις οικογενειακές και τις κοινωνικές της σχέσεις.
Βέβαια, η εκπαίδευση δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν αλλάξουν οι κοινωνικές δομές. Αυτό το ξέρουμε και το έχουμε δεδομένο. Αλλά έχουμε, επίσης, δεδομένο ότι η Παιδεία αποτελεί θερμοκήπιο, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος, και ειδικά η γυναίκα, αποκτάει αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, γνωριμία με τις ικανότητές της: Προϋποθέσεις απαραίτητες για να προχωρήσει χωρίς ανασφάλειες στη χειραφέτηση και την απελευθέρωσή της. Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από ουσιαστική μόρφωση και ειδίκευση, για να συμβάλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της κοινωνίας, έχουν ανάγκη να γίνουν κοινωνοί της γνώσης και των πολιτιστικών αγαθών. Μόνον έτσι θα είναι σε θέση να κατανοήσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και, προπαντός, να συμβάλουν στην αλλαγή του προς όφελός τους.
Με δυο λόγια: Εκτιμάμε πως η Παιδεία και η ισότητα των δύο φύλων αποτελούν μιαν αδιαίρετη ενότητα, βαρύτατα τραυματισμένη από τις ακολουθούμενες αντιλαϊκές πολιτικές, μέσα στην ταξική κοινωνία που ζούμε. Οδεύουμε πλέον σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα πλήρως παραδομένο στους νόμους της αγοράς. Ανοίγει ο δρόμος στους ιδιώτες όχι μόνο για κερδοσκοπία, αλλά και για τον πλήρη έλεγχο της γνώσης. Γνώσης μιας χρήσης, για ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό, που, όπως ξέρουμε, το μεγάλο κομμάτι αυτού του ευέλικτου και φτηνού δυναμικού είναι γυναίκες, εργατικό δυναμικό ταχείας απόδοσης και διά βίου εγκλωβισμένο μέσα στους δοσμένους από την κυρίαρχη τάξη κοινωνικούς ρόλους. Μας ενδιαφέρει άμεσα, λοιπόν, το σύστημα της Παιδείας και δεν είναι η πρώτη φορά που κορυφώνουμε αυτό το ζήτημα. Μ' αυτούς τους άξονες που είπαμε παραπάνω, ξεκινήσαμε πανελλαδική καμπάνια, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσής μας, που έγινε τον περασμένο μήνα. Οι σύλλογοι της ΟΓΕ, ήδη, άρχισαν να παίρνουν πανελλαδικά πρωτοβουλίες και ξεκινάνε κοινούς αγώνες με τους φορείς της Παιδείας, εκπαιδευτικούς, μαθητικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Δε θα μείνει στο απυρόβλητο από το κίνημά μας κανένας τοπικός άρχοντας, που παγίδευσε με παχιά λόγια ψηφοφόρους για την εκλογή του. Οι εκλογές τελείωσαν και θα αρχίσει το ροκ της αγοράς - ξεκινώντας από παιδικούς σταθμούς, τροφεία και μέχρι την άλωση της εκπαίδευσης μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
«Στο στόχαστρό μας είναι οι τοπικοί άρχοντες που εμπλέκονται, γιατί έχουν τα σχολεία στην ευθύνη τους και τους παιδικούς σταθμούς - αυτοί οι τοπικοί άρχοντες που πάνε και κάνουν συμπράξεις με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τα ξεπουλάνε - με την ευέλικτη ζώνη και τις "κόκα κόλες" και τα "Μακ Ντόναλντς". Τους συλλόγους της ΟΓΕ θα τους βρίσκουν μπροστά τους. Δε θα σιωπήσουμε σε όσα δρομολογούνται. Η κορύφωση αυτής της καμπάνιας θα γίνει στις 22 Γενάρη στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", με την ημερίδα μας, που θα έχει τίτλο: "Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα - Η Παιδεία της αγοράς και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες"».
- Ποια θα είναι τα βασικά θέματα, που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα;
«Πλούσια θα είναι η θεματική της ημερίδας. Πολιτισμός και σχολείο. Αρθρο 16 του Συντάγματος. Ιδιωτικοποίηση της έρευνας. Ιστορία και γυναίκα, αναδιαρθρώσεις και ο ρόλος των εκπαιδευτικών. Χρήση της νέας τεχνολογίας. Τι ανθρώπους ετοιμάζει το σχολείο. Ποιος διαχειρίζεται τη γνώση και ποιος πληρώνει (παραπαιδεία). Η ισότητα μέσα από τα βιβλία ή πώς προβάλλει το σχολείο την ισότητα. Ο ρόλος του γονιού και ιδιαίτερα της μητέρας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η κατάσταση των παιδικών σταθμών. Θα παρουσιαστεί η έρευνα των συλλόγων της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς. Ειδική αγωγή των ΑΜΕΑ (των ατόμων με ειδικές ανάγκες). Μαθητικό κίνημα».
- Ολα, δηλαδή, τα σύγχρονα προβλήματα. Ποιοι θα μιλήσουν γι' αυτά τα τόσο σημαντικά θέματα;
«Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της ΟΓΕ και του μαζικού λαϊκού μας κινήματος».
- Και βέβαια, θα είναι και εκπαιδευτικοί από την ΟΓΕ...
«Βέβαια θα είναι, η ΟΓΕ έχει Επιτροπή Εκπαιδευτικών. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλιά. Και θα προχωρήσουμε όπως το 1996 σε έκδοση αυτής της δουλιάς που κάνει η ΟΓΕ από τη σκοπιά του μαχητικού γυναικείου κινήματος».
- Τι προετοιμασία κάνετε σ' αυτήν τη φάση;
«Η προετοιμασία που γίνεται τώρα είναι η καμπάνια. Να πάει κάτω, στις γυναίκες σ' όλη την Ελλάδα το ζήτημα της Παιδείας και όλα τα συναφή θέματα. Αυτή είναι η δουλιά της ΟΓΕ. Δουλιά στη βάση: Θα οργανώσουμε εκδηλώσεις, συζητήσεις, θα πάμε με τους γονείς και κηδεμόνες, με τους εκπαιδευτικούς. Θα "σηκώσουμε σκόνη" ο καθένας στον τόπο τους γύρω από αυτήν την τόσο σημαντική υπόθεση...».