ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μύθοι που... κατέρρευσαν

Το λάθος του ή ακόμα και την... απληστία του πλήρωσε ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

Sportidea

Το λάθος του ή ακόμα και την... απληστία του πλήρωσε ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπως και σε κάθε διοργάνωση, υπήρξαν και αρκετοί αθλητές που ξεχώρισαν αρνητικά. Το Σίδνεϊ σήμανε το τέλος για αρκετούς... μύθους ή για να ακριβολογήσουμε για αθλητές που η διοργάνωση απέδειξε ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Για μερικούς ήταν ένα καλό... μάθημα ότι κάθε πράγμα γίνεται στην ώρα του και κάθε προσπάθεια για κάτι παραπάνω μπορεί να αποβεί καθοριστική. Για άλλους έφερε την απογοήτευση σε κάτι που θεωρούσαν δικό τους.

Στην πρώτη κατηγορία σίγουρα υπάγεται ο Τούρκος αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου που επέστρεψε στο Σίδνεϊ μετά από αρκετό καιρό απουσίας από την ενεργό δράση. Ομως αντί για τη μεγάλη επιστροφή, η διοργάνωση της Αυστραλίας σήμανε τη... μεγάλη έξοδο... Ο περίφημος «Ηρακλής Τσέπης» των τριών χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων δεν τα κατάφερε. Ο Σουλεϊμάνογλου αγωνίστηκε στην κατηγορία των 62κ. και είχε τρεις άκυρες προσπάθειες για να σηκώσει τα 145κ. στην κίνηση του αρασέ. Ετσι, μηδενίστηκε και αποκλείστηκε από τη συνέχεια των αγώνων, απογοητεύοντας τους συμπατριώτες του που κατέκλυσαν το Ντάρλινγκ Χάρμπορ. Απογοήτευσε και τον ίδιο του τον εαυτό που δεν κατάφερε να πάρει το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στη σειρά. Ενα μετάλλιο που, πλέον, δεν πρόκειται να το πάρει ποτέ.

Για όλους κάποτε έρχεται ένα... τέλος. Και αυτό ήρθε στο Σίδνεϊ για τον Καρέλιν

Sportidea

Για όλους κάποτε έρχεται ένα... τέλος. Και αυτό ήρθε στο Σίδνεϊ για τον Καρέλιν
Στην παραπάνω κατηγορία ανήκει και η Γκέιλ Ντίβερς, που δεν κατάφερε να μπει στην οχτάδα των 100 μέτρων με εμπόδια γυναικών, καθώς εγκατέλειψε την προκριματική κούρσα στην οποία συμμετείχε, μετά το τέταρτο εμπόδιο λόγω τραυματισμού. Αποκλεισμός και για τον πάλαι ποτέ «κυρίαρχο των αιθέρων», Σεργκέι Μπούμπκα, που δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Το ίδιο και ο Νουρεντίν Μορσελί στα 1.500 μέτρα ανδρών και η Σβετλάνα Μαστέρκοβα στα 1.500 μέτρα γυναικών, καθώς και η Ερικα Γιόχανσον από το άλμα εις μήκος.

Η έκπληξη μεγατόνων όμως ήρθε στην πάλη, όπου ο ανίκητος Αλεξάντερ Καρέλιν γνώρισε για πρώτη φορά τη γεύση της ήττας από το 1987, όπου δεν είχε χάσει ούτε ένα σημείο. Ομως το σημείο που του πήρε ο «άσημος» μέχρι εκείνη την ημέρα Αμερικανός Ρουλόν Γκάρντερ ήταν αρκετό για να του δώσει τη νίκη με 1-0 και να τον περάσει στην ιστορία. Είναι από τις στιγμές που θα λέγαμε ότι η «αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή».

ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Τα «φώτα» στην κολύμβηση

Τα αγωνίσματα της πισίνας είχαν τη «μερίδα του λέοντος» από πλευράς ενδιαφέροντος. Χωρίς   ρεκόρ ο στίβος, αλλά με σπουδαία ονόματα

Συνήθως λένε ότι το... κυρίως πιάτο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο στίβος και αυτός βέβαια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Φέτος, όμως, την παράσταση, από πλευράς επιτυχιών, έκλεψε η κολύμβηση, αφού στο στίβο δεν υπήρξε κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ. Αντίθετα, στην πισίνα οι παγκόσμιες επιδόσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, ο συναγωνισμός ήταν έντονος, ενώ η απόσταση από την επιτυχία στην απογοήτευση και το ανάποδο, ήταν ιδιαίτερα μικρή. Το θέαμα που πρόσφεραν στους φίλους του υγρού στίβου οι αθλητές που συμμετείχαν, ιδιαίτερα... χορταστικό, και σίγουρα δικαίωσε όσους βρέθηκαν στην πισίνα του Σίδνεϊ, αλλά και αυτούς που παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

Οι αγώνες χαρακτηρίστηκαν από τις κόντρες των Αυστραλών με τους Αμερικανούς και την προσπάθεια της Ολλανδίας να μπει «σφήνα». Συνολικά 15 παγκόσμια ρεκόρ και σπουδαίες επιδόσεις ήταν τα αποτελέσματα αυτής της... κόντρας, που οδήγησε στο να θεωρηθούν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες κολύμβησης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πρόσωπο που ξεχώρισε ομολογουμένως ήταν ο Αυστραλός Ιαν Θορπ, που... έπαιζε εντός έδρας και κατάφερε να σπάσει τρία παγκόσμια ρεκόρ. Στα 200μ. ελεύθερο (1.45.51) και στα 400μ. (3.40.59) κολυμπώντας μόνος του και στα 4Χ200 ελεύθερο (7.07.05) μαζί με τους Κλιμ, Πίρσον και Κίρμπι. Στα αξιοσημείωτα και η νίκη των Αυστραλών στα 4Χ100, οι οποίοι επικράτησαν των ΗΠΑ, που ποτέ δεν είχαν χάσει το χρυσό στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Εξαίσια εμφάνιση πραγματοποίησε και η Ινγκε ντε Μπρούιν από την Ολλανδία, η οποία επίσης έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ. Στα 50μ. ελεύθερο (24.13), στα 100μ. ελεύθερο (53.77) και στα 100μ. πεταλούδα (56.61). Η πολυσυζητημένη για υποψία χρήσης αναβολικών κολυμβήτρια πήρε στο Σίδνεϊ τη δική της ρεβάνς πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις. Ενας συμπατριώτης της Ντε Μπρούιν ο Πίτερ Φαν Ντεν Χούγκενμπατ σημείωσε εξίσου σημαντικές επιτυχίες χαρίζοντας μερικές ακόμα διακρίσεις στη χώρα της... τουλίπας. Βέβαια, στην ιστορία θα μείνει περισσότερο για τις νίκες του στα 50μ και 100 ελεύθερο που άφησε εκτός νυμφώνος τον πάλαι ποτέ κυρίαρχο του αθλήματος Ρώσο Αλεξάντερ Ποπόφ, ενώ επικράτησε και του... οικοδεσπότη Ιαν Θορπ. Παράλληλα σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο (24.13) και στα 50μ ελεύθερο (53.77) αλλά και στα 100μ πεταλούδα (56.61.). Από αμερικανικής πλευράς ξεχώρισε ο Λένι Κρέιζελμπουργκ για τις νίκες του στα 100μ και 200μ ύπτιο η Μπρουκ Μπένετ με τη διπλή νίκη της στα 400μ και 800μ ελεύθερο η Ντάρα Τόρες που κατέκτησε 5 μετάλλια σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα και ο Αντονι Ερβιν για τη νίκη του στα 50μ ελεύθερο.

ΣΤΙΒΟΣ. Δεν είχε ρεκόρ... είχε Τζόουνς

Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ ήταν η μορφή των αγώνων κολύμβησης

Sportidea

Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ ήταν η μορφή των αγώνων κολύμβησης
Στο στίβο, μπορεί να έλειψαν τα παγκόσμια ρεκόρ αλλά δεν έλειψαν τα μεγάλα αστέρια. Ενα από αυτά είναι και η Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς που μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Μπορεί να μην κατάφερε να πετύχει το στόχο της που ήταν τα 5 χρυσά εντούτοις, όμως, κατάφερε να πάρει πέντε μετάλλια. Τρία χρυσά στα 100μ στα 200μ και στη σκυταλοδρομία 4Χ400 και δυο χάλκινα στα μήκος και στα 4Χ100. Οι ατέλειες στην τεχνική στο μήκος και η εκπληκτική ομάδα από τις Μπαχάμες στέρησαν από την Τζόουνς το δικαίωμα να πραγματοποιήσει το στόχο της. Οπως και να έχει όμως η 25χρονη αθλήτρια έγραψε τη δική της ιστορία στο Σίδνεϊ. Την ονόμασαν «εξωγήινη» ή «φαινόμενο». Οπως και να έχουν τα πράγματα στις κούρσες των σπριντ (100μ και 200μ) φάνηκε να τρέχει χωρίς αντίπαλο. Στην Αθήνα θα την περιμένει με «άγριες» διαθέσεις η δικιά μας Κατερίνα Θάνου.

Εκτός της Τζόουνς όμως και μια άλλη Κυρία του παγκόσμιου στίβου έλαμψε με την παρουσία της στους αγώνες. Η Αυστραλέζα Κάθι Φρίμαν αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον για την επιλογή της από τους διοργανωτές να ανάψει τη φλόγα των Αγώνων. Βλέπετε η καταγωγή της είναι από τη φυλή των Αβορίγινων που είχαν εναντιωθεί δυναμικά ενάντια στους αγώνες και η επιλογή από τους διοργανωτές δεν έγινε τυχαία αφού ήθελαν να... χρυσώσουν το χάπι. Ομως η έναρξη των αγώνων σήμανε και τη δική της ώρα. Η νίκη της στα 400μ με 49.11 αποτελούσε «εθνική υπόθεση» και φρόντισε να τη βγάλει εις πέρας δικαιώνοντας τους πάντες και προπάντων τον εαυτό της.

Κατά τα αλλά στους άνδρες οι Μορίς Γκριν και Μάικλ Τζόνσον αποδείχτηκαν κυρίαρχοι στα αγωνίσματά τους. Μπορεί στην κούρσα της μιας ανάσας όπως λέγονται τα 100μ να μην υπήρξε κάποιο ρεκόρ αλλά αυτό καθόλου δεν πείραξε τον Μορίς Γκριν. Αλλωστε, ξέρει και αυτός ότι ο νικητής της συγκεκριμένης κούρσας σε Ολυμπιακούς Αγώνες πάντα καταγράφεται στην... ιστορία. Με ευκολία ο Γκριν πήρε το χρυσό (9.87) ενώ ακολούθησε άλλο ένα στα 4Χ100. «Παρών» δήλωσε για μια ακόμη φορά και ο Μάικλ Τζόνσον, ή «πάπιας» αν προτιμάτε, που μετέτρεψε την κούρσα των 400μ σε παράσταση για ένα ρόλο αφού την κέρδισε σχεδόν... περπατώντας με χρόνο 43.84. Παράλληλα πήρε άλλο ένα χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ400.

Προσπάθησε για το καλύτερο η Κατερίνα Θάνου απέναντι στο «φαινόμενο» Μάριον Τζόουνς

Sportidea

Προσπάθησε για το καλύτερο η Κατερίνα Θάνου απέναντι στο «φαινόμενο» Μάριον Τζόουνς
Στις μεγάλες αποστάσεις η νίκη του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ στα 10.000 μ άφησε για μια ακόμη χρονιά του Κενυάτες με την μπουκιά στο στόμα που πίστευαν ότι φέτος θα... σπάσει το ρόδι. Ομως, ο Αιθίοπας δεν τους άφησε να χαρούν. Οσο και να προσπάθησε ο Κενυάτης Πολ Τέργκατ στο τέλος έμεινε με τη χαρά αφού ο Γκεμπρεσελασιέ στα τελευταία μέτρα με ταχύτητα σπρίντερ έκανε την αντεπίθεση και νίκησε κυριολεκτικά πάνω στο νήμα με χρόνο 28.18.20.

Στο μήκος ο Κουβανός Ιβάν Πεντρόσο επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο άθλημα κατακτώντας το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο. Σε ένα συναρπαστικό αγώνα επικράτησε του Αυστραλού Τζάι Ταουρίμα που ήρθε από το... πουθενά και απείλησε στα ίσια τον Κουβανό άλτη. Ομως, στο τελευταίο άλμα ο Πεντρόσο έδειξε την κλάση του και με 8.55 πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο.

Από κει και πέρα σταθερές αξίες αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά ο Τζόναθαν Εντουαρντς στο τριπλούν που πρώτευσε με 18μ.29εκ. ο Γιαν Ζελέζνι στον ακοντισμό με βολή στα 90.17.

Στα αξιοσημείωτα των αγώνων και η Γερμανίδα αθλήτρια του μήκους, Χάικε Ντρέσλερ η οποία στα 37 της χρόνια πρόσθεσε στη συλλογή της το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η Γερμανίδα αθλήτρια πήρε την πρώτη θέση στο μήκος με άλμα στα 6.99μ. και επανέλαβε ό,τι είχε κάνει στην Μπαρτσελόνα το 1992, αφήνοντας στην 2η θέση την Ιταλίδα Φιόνα Μέι με 6.92μ.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: «Μην πυροβολείτε τον... Ρεγκρέιβ»

Νικητής στην κούρσα της... μιας ανάσας ήταν ο Μορις Γκριν

Sportidea

Νικητής στην κούρσα της... μιας ανάσας ήταν ο Μορις Γκριν
Βάλθηκε να τρελάνει... κόσμο ο 38χρονος Αγγλος Στιβ Ρεγκρέιβ. Πριν από τέσσερα χρόνια στην Ατλάντα όπου κατέκτησε το 4 χρυσό μετάλλιο είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να αντέξει τα παράπονα της γυναίκας του (για έλλειψη ελεύθερου χρόνου) και θα τα παρατήσει.«Αν με ξαναδείτε σε κανό πυροβολήστε με», ήταν η δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους. Εντούτοις όμως πήγε Σίδνεϊ και παρά το γεγονός ότι πριν τους αγώνες είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην πλάτη κατάφερε να πάρει το 5ο χρυσό του μετάλλιο. Εδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι η θέληση νικάει τα πάντα. Το ρεκόρ των 62 συνεχόμενων νικών παραμένει ακατάρριπτο, ενώ αν κάνει το... θαύμα και έρθει και στην Αθήνα τότε θα γίνει ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με έξι μετάλλια.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ: Φίσερ η... Ινδιάνα

Η Γερμανίδα Μπρίγκιτ Φίσερ έγινε στο Σίδνεϊ η αθλήτρια που κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων στο κανόε καγιάκ. Η εκπληκτική κωπηλάτισσα, παίρνοντας το χρυσό στα 500 μέτρα διπλού καγιάκ, έφτασε συνολικά τα 7 χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τα 11 συνολικά.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ: «Ντουζίνα» έφθασε ο Νέμοφ

Στην ενόργανη γυμναστική, ο Ρώσος, Αλεξέι Νέμοφ, μπήκε στο γκρουπ των έξι αθλητών που έχουν κατακτήσει 12 συνολικά ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα τους. Στην Ατλάντα είχε κερδίσει πάλι έξι μετάλλια μπήκε στη λίστα των έξι αθλητών.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Σάβον ο... τρομερός

Στα 37 χρόνια της η Χάικε Ντρέσλερ έδειξε για μια ακόμη φορά την κλάση της

Sportidea

Στα 37 χρόνια της η Χάικε Ντρέσλερ έδειξε για μια ακόμη φορά την κλάση της
Στην πυγμαχία, ο 33χρονος Κουβανός Φέλιξ Σάβον, κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία των 91 κιλών νικώντας με 21-13 τον Ρώσο Σουλτανάχμεντ Ιμπζαγκίμοφ, και κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα είναι και το τελευταίο αφού στην Αθήνα το 2004 θα είναι 37 ετών.

Την κυριαρχία του στο μήκος επιβεβαίωσε ο Ιβάν Πεντρόσο

Sportidea

Την κυριαρχία του στο μήκος επιβεβαίωσε ο Ιβάν Πεντρόσο

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2000

Κείμενα: Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ