ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «φλόγα που καίει»

Η διαπίστωση ότι η οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική κατάσταση, γενικά το επίπεδο της ζωής στη Ρωσία, ολοένα και χειροτερεύει, είναι γενική. Εκατοντάδες άνθρωποι, στη μεγάλη αυτή χώρα, έδωσαν και δίνουν τέρμα στη ζωή τους, μην αντέχοντας άλλο την πείνα, το κρύο, την εξαθλίωση. Τα παγκάκια των πόλεων έχουν γίνει πλέον καταφύγια για τους ανθρώπους που η απόγνωση τους έχει φέρει στο τέλειο αδιέξοδο. Ετσι πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους - όταν βέβαια μπορέσουν και με οποιοδήποτε αντάλλαγμα οι πιο πολλοί - αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Ο νέος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ «λίγος», για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που κατακερματίζουν τη χώρα του, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, η ανεργία, το ηθικό ξεχαρβάλωμα κ.ά.

Η άλλοτε κραταιά και παγκόσμια δύναμη, η Σοβιετική Ενωση, αυτή που ήταν εγγύηση για την ειρήνη σ' όλο τον κόσμο, αυτή που τσάκισε το φασισμό - ναζισμό, τώρα είναι μια χώρα στην οποία κυριαρχεί το χάος σ' όλα τα μέτωπα, κυριαρχεί η διαφθορά, κυριαρχεί, τέλος, η μαφία.

Η Ρωσία, σήμερα, είναι μια χώρα χωρίς αξιοπιστία, μια χώρα που έχασε την αξιοπρέπειά της, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη της, όχι μόνο απέναντι στο λαό της, αλλά και απέναντι στα εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο που τη θαύμαζαν και την είχαν για πρότυπό τους.

Ενα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχει και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Είναι ο άνθρωπος που, επικαλούμενος τον... «κομμουνισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», αποδυνάμωσε ενσυνείδητα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, μέχρι που το εξαφάνισε πλήρως. Η «περεστρόικά του» αποδείχτηκε ολέθρια για τη Σοβιετική Ενωση και για τον κόσμο ολόκληρο που πίστευε στο σοσιαλισμό.

Σαν άξιος διάδοχος του Γκορμπατσόφ, ήρθε ο Γιέλτσιν για να αποτελειώσει το απαίσιο έργο του, την πλήρη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την παράδοσή της, άνευ όρων, στη μαφία, η οποία και αποτελεί, πλέον, τη βασική αρχή της χώρας.

Και τώρα, δέκα χρόνια μετά τη διάλυση της υπερδύναμης αυτής - για την οποία αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια Ρώσοι - όλοι αυτοί που συντέλεσαν για να γίνει το έγκλημα αυτό, τρώνε και πίνουν έχοντας «εκπληρώσει» το χρέος τους απέναντι τους δυνάστες των λαών απανταχού της Γης, τους ιμπεριαλιστές Αμερικανούς και τους δορυφόρους τους.

Ομως, όλοι αυτοί που νομίζουν ότι «ξεμπέρδεψαν» μια για πάντα με το σοσιαλισμό, πρέπει να ξέρουν ότι βρίσκονται σε μεγάλη πλάνη. Σ' όλο τον κόσμο υπάρχει η «φλόγα που καίει» και που δε θα αργήσει να λαμπαδιάσει ξανά και να ανατρέψει τον κόσμο της σήψης και της μαφίας.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΙΚΗΣ
ΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης

«Οσοι πιστοί προσέλθετε»!

Τον τελευταίο καιρό, πολύ συχνά ακούγεται και γίνεται λόγος για εθνική ομοψυχία και μάλιστα από επίσημα χείλη. Ο κ. Καραμανλής, π.χ., στο Γοργοπόταμο, κατά τον κυβερνητικό γιορτασμό, τόνισε ότι τώρα πια δεν υπάρχουν «εθνικόφρονες» και «μιάσματα». Βέβαια, αυτό καλά ακούγεται, όμως πιστεύω πως είναι τελείως αναντίστοιχο μ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, όπως οι γιορτές «μίσους» που γίνονται κάθε χρόνο στο Γράμμο-Βίτσι ή το μνημόσυνο στου Μακρυγιάννη, όπου μάλιστα εμφανίστηκε και ο αρχιχουντικός Παττακός, θρασύς και προκλητικός, να δίνει και... συμβουλές. Ολα αυτά δείχνουν καθαρά και ξάστερα, ότι μια μερίδα νοσταλγών, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών, όχι μόνο δε θέλουν την εθνική ομοψυχία, αλλά προκαλούν κιόλας το κοινό αίσθημα με τις προκλητικές τους εμφανίσεις και ομιλίες.

Εγώ πάντως, ως ΕΠΟΝίτης που υπήρξα στα 18 μου χρόνια (με πολύγραφο στο σπίτι μου) και ως ΕΛΑΣίτης που πολέμησα τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους φασίστες, νιώθω πάρα πολύ, μα πάρα πολύ εθνικόφρων. Οσο για τα μιάσματα, τους διάφορους Εφιάλτες, αυτά υπήρχαν δυστυχώς από την αρχαιότητα. Στην εποχή μας, πώς να ονομάσουμε τον «Ελληνα» της Κατοχής, που ανέφερε στο γνωστό ανακοινωθέν «εκ των ημετέρων εις Γερμανός νεκρός;». `Η πώς ονομάζεται αυτός που στέλνει στον Χίτλερ συγχαρητήριο τηλεγράφημα για τη διάσωσή του; `Η αυτός που στο μπλόκο της Κοκκινιάς σκουπίζει την μπότα του Γερμανού, που λερώθηκε από το αίμα του ήρωα αγωνιστή Τσαγκάρη, αυτοί που ξεφτίλισαν την ένδοξη στολή του τσολιά;

Μπορούν να μας απαντήσουν οι υπέρμαχοι της ψευτο-εθνικής ομοψυχίας, πώς μετά την απελευθέρωση οι συνεργάτες των Γερμανών εγκαταστάθηκαν σε δημόσιες θέσεις, συνταξιοδοτήθηκαν και συνταξιοδοτούνται ακόμη - και επί των ημερών του «σοσιαλιστικού» ΠΑΣΟΚ - ενώ οι πραγματικοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - όσοι επέζησαν από το άγριο κυνηγητό που τους έκαναν - δε δικαιώθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα;

Ο λαός μας χάριν της ομοψυχίας, ίσως μπορεί να συγχωρεί αυτούς που πρόδωσαν την πατρίδα και το λαό της, εκείνο όμως που δε συγχωρεί είναι η παραποίηση της ιστορίας του.

Απαντώντας δε στον κ. Καραμανλή θα έλεγα ότι η ομοψυχία απαιτεί και εθνική ανεξαρτησία. Αλλά, σήμερα, πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, όταν οι περισσότεροι Ελληνες είναι ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», που κάποιοι στηρίζουν με την πολιτική τους; Πόσο εθνικά ομόψυχοι μπορεί να είναι οι εργάτες, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αδιόριστοι κ.ά. με τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους χρηματιστές, τους διαπλεκόμενους και γενικά με τους κεφαλαιοκράτες; Πώς μπορούν να συμφωνούν όλοι με το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου και την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων;

Το ευρωπαϊκό κοστούμι που φόρεσαν στο λαό μας άρχισε να τον στενεύει, γιατί μέσα από το ευρωπαϊκό τους χαμόγελο φάνηκαν ξεκάθαρα τα δόντια του καρχαρία. Ενός καρχαρία που δεν είναι άλλος από αυτόν που καταστρέφει τον πλανήτη και τη φύση, ρυπαίνει στεριά και θάλασσα, μεταλλάζει τα τρόφιμα, τρελαίνει τις αγελάδες, κατασκευάζει μικρόβια και αρρώστιες στα «επιστημονικά» του εργαστήρια, είναι αυτός που θέλει τσιφλίκι του τον πλανήτη μας.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνική ομοψυχία. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Οσοι - λοιπόν - πιστοί προσέλθετε!

ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΛΙΑΚΙΔΗΣ
Αμπελόκηποι-Θεσσαλονίκη
Εξω οι ιερόσυλοι της πατρίδας

Είμαι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και υπερήλικας. Πέρασα χρόνια δύσκολα, όπως και όλοι οι συναγωνιστές της γενιάς μου, χρόνια γεμάτα από αγώνες και κατατρεγμούς. Είδα πολλούς γενναίους συντρόφους μου να χάνονται στις μάχες ενάντια στους Γερμανούς ναζί κατακτητές. Είδα πολλούς πατριώτες και πατριώτισσες να εκτελούνται από το χέρι του κατακτητή, αφού προηγούμενα ένα άλλο χέρι «ελληνικό», που συνεργαζόταν με τον εχθρό, τους πρόδωσε και τους κατέδωσε.

Ο ελληνικός λαός έζησε τα χρόνια της γερμανικής κατοχής μέσα σε μια κόλαση. Αφέθηκε στη μοίρα του, αφού οι «αρχηγοί» της χώρας του τον εγκατέλειψαν ή οι άλλοι που έμειναν συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Εμεινε μόνον το ΚΚΕ για να αγωνίζεται μαζί με το λαό για το λαό. Ο ελληνικός λαός τουφεκίστηκε, κυνηγήθηκε, εξορίστηκε, πιάστηκε όμηρος, πείνασε, κρύωσε, αλλά δε λύγισε. Μέσα από τα ίδια του τα σπλάχνα -με μπροστάρη, καθοδηγητή και στήριγμα το ΚΚΕ- δημιούργησε τις ένδοξες οργανώσεις του: ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας, από τους βάρβαρους φασίστες κατακτητές Γερμανο-Ιταλούς και Βούλγαρους.

Είπαμε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας, δεν κάθισε μαζί με το λαό να μοιραστεί τα δεινά της τριπλής κατοχής, αλλά έφυγε για αλλά σίγουρα μέρη. Κατά τον ίδιο τρόπο και οι «βασιλιάδες» της χώρας τράβηξαν για αλλού, για να μας ξανακουβαληθούν στις ματωμένες πλάτες μας, όταν πια πέρασε η μπόρα...

Και να που σήμερα, ο διωγμένος και με δημοψήφισμα, από το λαό «βασιλιάς» μας, όχι μόνο θέλει να γυρίσει πίσω, αλλά διεκδικεί κιόλας, άκουσον - άκουσον, τα σπίτια, τα χτήματα, τη γη που.... κληρονόμησε από τους γονείς του!!. Ε, αυτό πια και αν είναι κοροϊδία, που κανείς δεν τη δέχεται, εκτός από τους λίγους δικούς του ανθρώπους, που έχουν συμφέρον.

Σαν αντιστασιακός και μαχητής για την εθνική μας ανεξαρτησία, και στη μνήμη όλων των συντρόφων μου που χάθηκαν πολεμώντας το φασισμό, αλλά και από τον προδοτικό ρόλο που κράτησαν στον Εμφύλιο Πόλεμο οι «Ελληνες» βασιλιάδες, βροντοφωνάζω: Εξω από την πατρίδα μου οι ιερόσυλοι.


ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΚΑΚΟΣ
Νεοχώρι Γυθείου

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο» 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ - Αγ. παρασκευή Αττικής: Το μηνιαίο βοήθημα ΕΚΑΣ, που υποτίθεται πρέπει να παίρνουν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι μια ουτοπία. Η γυναίκα μου πχ, χαμηλοσυνταξιούχος, με σύνταξη 113.000 δρχ. το μήνα δεν παίρνει το ΕΚΑΣ και αυτό γιατί ο σύζυγός της, εγώ δηλαδή, με σύνταξη 149 χιλ. και 39 χιλ., επικουρικό, θεωρούμαι... βιομήχανος!

Το ΙΚΑ, συμβουλεύεται το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης των χαμηλοσυνταξιούχων και με κριτήριο την οδηγία του υπουργείου, χορηγεί ή δε χορηγεί το ΕΚΑΣ. Το κριτήριο για το οποίο απορρίπτεσαι, φυσικά δε σου το ανακοινώνει το Ταμείο, απλώς σου λένε ότι δε δικαιούσαι το επίδομα.

Το κράτος τώρα, ταυτόχρονα με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ (όχι βέβαια προς όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους), επιβάλλει στους υπόλοιπους συνταξιούχους, μηνιαίο «χαράτσι», που το ονομάζει «ειδική εισφορά» και που είναι, λέει, για την ενίσχυση των ταμείων! Μη χειρότερα. Δηλαδή με το ένα χέρι χορηγούν τη μηνιαία πενιχρή αύξηση των 4 χιλ. και με το άλλο σου «σουφρώνουν» τις 2 χιλ. ως ειδική εισφορά... Ετσι λοιπόν πληρώνω το φόρο εισοδήματος και, αντισυνταγματικά, δεύτερο φόρο, την ειδική εισφορά. Μήπως τα ίδια δεν ισχύουν και για το περίφημο «επίδομα θέρμανσης»; Αυτό είναι το «κοινωνικό προσωπείο» του ΠΑΣΟΚ, το μούτρο θα' λεγα εγώ, της πολιτείας που είναι παντού παρόν.

Ο νέος πλανητάρχης

Γ. ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ, Τ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος και Γ. Γραμματέας αντίστοιχα της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων ΕΑ - ΠΕΣΑΘΕΑ: Ο Τζορτζ Μπους, στα πέντε χρόνια που υπήρξε κυβερνήτης του Τέξας, εκτέλεσε 135 βαρυποινίτες αυτής της πολιτείας και ποτέ δεν έδωσε χάρη σε κανέναΝ κατάδικο.

Ο Γκάρι Γκράχαμ, ήταν 17 χρόνων όταν καταδικάστηκε σε θάνατο για ένα φόνο που αμφισβητήθηκε ότι τον έκανε. Ενώ η σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει σαφώς ότι η θανατική ποινή δεν πρέπει να επιβάλλεται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Ο Γκράχαμ εκτελέστηκε ύστερα από 19 χρόνια στη φυλακή, φωνάζοντας πριν τη θανατηφόρα ένεση: «Απόψε με σκοτώνουν, απόψε με δολοφονούν».

Τα τελευταία 25 χρόνια, 640 άνθρωποι εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπους, από κυβερνήτης του Τέξας, και, σήμερα, ο αμφισβητούμενος 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο νέος «πλανητάρχης», θα πρέπει να σταματήσει να στέλνει στον άλλο κόσμο τους θανατοποινίτες. Γιατί, εκτός των άλλων, εκπροσωπεί μια εξουσία που του εκχωρήθηκε υπό όρους, που είναι αδύναμη και διαβλητή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org