ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Συνεχίζεται το παζάρι για τους ελληνικούς S-300

Παραμένει στο προσκήνιο το ζήτημα της αποστολής ελληνόκτητων αντιαεροπορικών συστημάτων στην κυβέρνηση Ζελένσκι στην Ουκρανία, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το ΝΑΤΟ, που εδώ και μήνες θέτει ως πρόταγμα «περισσότερη αεράμυνα» για το Κίεβο. Το θέμα βέβαια συναντά διάφορα εμπόδια, ωστόσο από επιμέρους πτυχές της υπόθεσης επιβεβαιώνεται ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά στα ΝΑΤΟικά σχέδια, όπου η κυβέρνηση είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια, έχει μια σειρά συνέπειες, βάζοντας στο στόχαστρο και ταυτόχρονα αποδυναμώνοντας την άμυνα της χώρας.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της «Καθημερινής» ανέφερε χθες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την «πλήρη απεξάρτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής», «καθώς καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ρήξη ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει σύντομα συνθήκες για συντήρησή τους».

Μιλά δε για πρόταση που έφτασε πρόσφατα από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα και αφορά την αντικατάσταση όλων των ρωσικών συστημάτων που υπάρχουν στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από άλλα, ΝΑΤΟικής κατασκευής.

Η πρόταση αφορά κατά κύριο λόγο αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι S-300 και οι TOR-M1 (αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού). Σημειωτέον οι Ουκρανοί, καθότι εξοικειωμένοι με τέτοια συστήματα, τα έχουν ζητήσει ήδη πολλές φορές. Υπήρχε δε πρότασή τους για χορήγηση των συστημάτων αυτών με στόχο τη χρήση εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο, με αντάλλαγμα τη συντήρησή τους σε ουκρανικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η πρόταση απορρίφθηκε (άρα συζήτηση έγινε, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις»), για λόγους όπως ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί τη λεγόμενη «άδεια τελικού χρήστη» («end user license agreement»), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να εξαγάγει το συγκεκριμένο βιομηχανικό προϊόν σε τρίτο κράτος χωρίς την άδεια της Μόσχας - κάτι μάλλον αδύνατο στις τρέχουσες συνθήκες... Η πτυχή αυτή επιβεβαιώθηκε από αρμόδιους παράγοντες και στον «Ριζοσπάστη», στον οποίο τόνισαν ότι σε τέτοια όπλα υψηλής αξίας μπαίνουν ειδικές ρήτρες, καθώς οποιαδήποτε μετακίνησή τους εκτός χώρας συνιστά και εξαγωγή τεχνογνωσίας και πατενταρισμένων εφαρμογών, για τις οποίες πρέπει να δώσει έγκριση ο κατασκευαστής.

Οι λόγοι βέβαια για τη φερόμενη άρνηση σχετίζονται και με παράγοντες όπως ότι δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο πως τα ουκρανικά εργοστάσια είναι σε θέση να αναλάβουν τη συντήρηση τέτοιων συστημάτων ενώ η χώρα παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως παρατηρεί η «Καθημερινή».

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος με την Ουκρανία και η διακοπή επαφών με τη Ρωσία έχουν ως συνέπεια προβλήματα στη συντήρηση και στην τεχνική υποστήριξη των εν λόγω ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. «Σε βάθος χρόνου η ελληνική αεράμυνα θα "κρεμάσει"», εκτιμούν αρμόδιες πηγές που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη», δίνοντας έτσι και τη βάση της αμερικανικής «πρότασης», που έρχεται τάχα να σώσει την κατάσταση, ενώ είναι ακριβώς οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς ο παράγοντας που δημιουργεί το πρόβλημα αυτό στην ελληνική αμυντική παράταξη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η αμερικανική πρόταση (για προμήθεια αμερικανοΝΑΤΟικών συστημάτων) αφορά χρηματοδότηση μέσω «εργαλείων» που διαθέτει ήδη το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, όπως το FMF (Foreign Military Funding), και θα ανοίξει τον δρόμο απευθείας επαφών μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η σχετική συζήτηση με τους Αμερικανούς θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και θα γίνει με βάση μια σειρά ήδη υφιστάμενες προβλέψεις. «Καταρχάς, ήδη στο τροποποιημένο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (σ.σ. MDCA - η Συμφωνία για τις Βάσεις), αλλά και στις τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο τα προηγούμενα χρόνια, προβλέπονται κάποιες πιστώσεις για τη σταδιακή απόσυρση παρωχημένων ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων», σημειώνει.

Στην πράξη, βέβαια, οι πιστώσεις αυτές δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, στο ΓΕΣ έχουν υπολογίσει ότι μόνο για την αντιαεροπορική άμυνα των νησιών χρειάζονται 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντικατασταθούν τα ρωσικά συστήματα με άλλα, δυτικής κατασκευής και προέλευσης.

Επιπλέον, ακόμα κι αν παραχωρηθούν φτηνά ή και δωρεάν τέτοια συστήματα, οι Αμερικανοί ανοίγουν μια δική τους γραμμή για μπίζνες, καθώς η όποια συντήρηση, τεχνική υποστήριξη ή αναβάθμισή τους θα καθίσταται πια (χρυσοφόρα) υπόθεση αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ χθες, στο πλαίσιο της συνέχισης της προσαρμογής του ελληνικού αστικού κράτους στις ανάγκες και στα προτάγματα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ξεκίνησε η 2η Συνάντηση Εργασίας Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Διαχείριση Διακρατικών Κρίσεων και Διεθνείς Ενοπλες Συγκρούσεις / Ανάλυση - Επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», η οποία διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Αμυνας.

Παρευρέθηκαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΞ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπηρεσιακοί παράγοντες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Την εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, S. Shutenko, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι «απώτερος στόχος» της Συνάντησης «δεν μπορεί παρά να είναι η κεφαλαιοποίηση των εξαγόμενων μέχρι τώρα συμπερασμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθόσον μία κρίση δεν τελειώνει μέχρι να αρχίσει η επόμενη». Εξάλλου, ζητώντας βασικά απόλυτη στοίχιση των αρμών της κρατικής μηχανής στο κυρίαρχο ευρωατλαντικό αφήγημα, χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» τη «διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης, μιας κοινής κουλτούρας μεταξύ των στελεχών του κρατικού μηχανισμού», καθώς και την «ανάπτυξη συνεργιών σε διυπουργικό αλλά κυρίως σε διυπηρεσιακό επίπεδο».

1η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
«Νέα εποχή» με νέα μνημόνια και αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Το πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να «ξελασπώσουν» οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε συνθήκες ύφεσης και «πληθωριστικού σοκ», περιγράφει η 1η Εκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Η «νέα εποχή» και η «επιστροφή στην κανονικότητα», λοιπόν, όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», φέρνουν νέα δεινά για τον λαό, τα οποία μάλιστα θα επικαιροποιούνται διαρκώς με κριτήριο τα συμφέροντα των ομίλων.

Αλλωστε, στο ίδιο το κείμενο της Επιτροπής εντοπίζονται οι κίνδυνοι για το προσεχές διάστημα, αφού «η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών διαβρώνεται από τον πληθωρισμό, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, ενώ οι αβεβαιότητες αναστέλλουν τις επενδύσεις και η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί». Και ξεκαθαρίζει ότι το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα «παραμένει ένα σημαντικό όχημα για τη στήριξη της οικονομίας κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες». Εννοώντας βεβαίως πως από αυτό θα τροφοδοτηθούν με πολλά δισ. ευρώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καημός για τις τράπεζες την ώρα που βγάζουν τον κόσμο από τα σπίτια του

Στη συνέχεια, ο καημός τους εντοπίζεται στις τράπεζες. Λένε: «Η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, ενισχυμένες από τα έκτακτα κέρδη και θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα σχέδια πιστωτικής επέκτασης και την άνοδο των τραπεζικών επιτοκίων. Ωστόσο, επικρατούν καθοδικοί κίνδυνοι καθώς η κερδοφορία θα επηρεαστεί από την άνοδο στο κόστος χρηματοδότησης και εκτίθεται σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και πτώση των πιστώσεων (...) καθώς η οικονομία επιβραδύνεται».

Και προσθέτουν: «Η μείωση στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, ως τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (γνωστό και ως "Ηρακλής"). Ομως, οι καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν μέτριες μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν σημάδια αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών». Ετσι, λοιπόν, αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί το αίσχος με τα «κοράκια» που θα παίρνουν τα σπίτια του λαού για ένα κομμάτι ψωμί. Μάλιστα, εντοπίζουν ως πρόβλημα το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις δικαστηρίων που καθυστερούν τις εξπρές διαδικασίες με τις οποίες βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα. Και προσθέτουν: «Αυτές οι νομικές αβεβαιότητες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων χρεών».

Πλήρες το «φακέλωμα» για να βγάλουν απ' τη μύγα ξίγκι

Ενα άλλο σημείο για το οποίο επιχαίρει η Κομισιόν είναι το σύστημα «EISPRAKSIS», που υλοποιεί η κυβέρνηση και αφορά ένα κανονικό «φακέλωμα» όσων έχουν χρέη στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Λέει: «Το σύστημα είσπραξης φόρων είναι πλήρως λειτουργικό από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που εκτείνεται σε όλες τις τοπικές εφορίες της, ολοκληρώνοντας έτσι τη δέσμευση της κυβέρνησης. Το νέο σύστημα πληροφορικής ("EISPRAKSIS"), η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΕ, θα επιτρέψει στην Αρχή να έχει πλήρη επισκόπηση των φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων του καθενός μεμονωμένου φορολογούμενου και κάθε επιχειρηματικής οντότητας. Αυτές οι πληροφορίες θα διευκολύνουν τους ελέγχους και αναμένεται επίσης να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Πρόκειται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο για ένα ...προσωπικό μνημόνιο για τον κάθε φορολογούμενο, για τον οποίο θα ελέγχονται όλα του τα χρέη, σε σχέση με τα έσοδα που έχει, την περιουσία του, προκειμένου να εισπράττονται τα χρωστούμενα μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται λόγος για την ανάγκη να προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Υγεία, η «κωδικοποίηση» της εργατικής νομοθεσίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023 για την παγίωση των αντεργατικών ανατροπών, καθώς και οι εκκρεμότητες με τους Δασικούς Χάρτες.

«Ιδιοι πόροι» - νέοι φόροι στους λαούς για τα «σπασμένα» του κεφαλαίου

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με τη «στρατηγική δανεισμού για τη χρηματοδότηση του Next Generation EU (NGEU)» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Το "NGEU", το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν υπερμνημόνιο που μοιράζει πακτωλούς χρήματος σε ομίλους ΑΠΕ, ψηφιακής τεχνολογίας και υποθηκεύει το εισόδημα των εργαζομένων για δεκαετίες.

Οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, όμως, δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά. Εκφράζονται σφοδρές αντιπαραθέσεις για την αποπληρωμή των δανείων του προγράμματος, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, των επιπτώσεών του, μπροστά στη διαφαινόμενη καπιταλιστική κρίση.

Προβάλλετε ως λύση την αγορά ομολόγων από τον λαό. Ουσιαστικά καλείτε τράπεζες, ομίλους, funds να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες των εργαζομένων, που τους φορτώνετε το βάρος των χρεών, "ιδίων πόρων - νέων φόρων", πέρα από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος, και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Οι λαοί να μη συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα για να πληρώσουν τα "σπασμένα" της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των ανταγωνισμών κρατών και ομίλων. Στον δρόμο των μαζικών, μαχητικών αγώνων που διεξάγονται σήμερα, να κλιμακώσουν την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιουργούν: Η ΕΕ και τα μονοπώλια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ