ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Δεν χαρίζουμε καμία Κυριακή στους επιχειρηματικούς ομίλους!
  • Απεργούν την Κυριακή 27 Νοέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι
  • Κινητοποιήσεις από σωματεία, ενώσεις επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους φορείς για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Με κινητοποιήσεις απαντούν εμποροϋπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες στην απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, ενώ οι κινητοποιήσεις σχεδιάζονται από κοινού με συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών, συλλόγους - ομάδες γυναικών και άλλους φορείς στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις θα γίνουν στην Αθήνα (12 μ., πλατεία Καπνικαρέας), στην Καλλιθέα (11 π.μ., πλατεία Δαβάκη), στο Περιστέρι (11 π.μ., κεντρικός πεζόδρομος), στο Ιλιον (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στο Μενίδι (10 π.μ., κεντρική πλατεία).

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την προσεχή Κυριακή. Η επιλογή της 27ης Νοέμβρη συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στην «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Κοινό κάλεσμα από Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ΟΒΣΑ και ΟΓΕ

Σε κοινό βηματισμό για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας καλούν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Η άθλια απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τελικά τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων μάς έχει εξοργίσει όλους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα λιώνουμε μέσα στα μαγαζιά για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα».

«Η ακρίβεια, η αδυναμία να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες είναι θηλιά στον λαιμό όλων μας. Από καμία λαϊκή οικογένεια δεν λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουν. Οι τσέπες είναι άδειες. Οι καθηλωμένοι μισθοί, οι κουτσουρεμένες συντάξεις, το πενιχρό εισόδημά μας εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα», υπογραμμίζουν οι τρεις φορείς.

Στην κοινή τους ανακοίνωση υπενθυμίζουν ότι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την προώθησαν «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ», με δεκάδες νόμους που έδωσαν το ελεύθερο στους ομίλους να ανοίγουν όσες και όποιες Κυριακές θέλουν, να κάνουν το ωράριο λάστιχο. «Πλέον έχουμε πείρα και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβερνητική αλλαγή. Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι για το πόσες και ποιες Κυριακές θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν περιμένουμε να δικαιωθούμε από δικαστικές αποφάσεις», διαμηνύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Οι φορείς των εμποροϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματιών και η ΟΓΕ διεκδικούν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.

-- Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

  • Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει, εκτός από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.
Εγκλημα κατά συρροή η επίθεση στην κυριακάτικη αργία

Κάθε κυβέρνηση προσθέτει και περισσότερες Κυριακές με ανοιχτά τα καταστήματα

Το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας αποτελεί πάγια αξίωση των μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο του Εμπορίου και όχι μόνο. Στην υπόθεση αυτή όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια το δικό τους «λιθαράκι», χτίζοντας μέσα από νόμους, Υπουργικές Αποφάσεις και άλλες ρυθμίσεις ένα πλαίσιο που λύνει όλο και περισσότερο τα χέρια της εργοδοσίας, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας για 8 Κυριακές τον χρόνο έχει νομοθετηθεί από το 2013, με βάση τον νόμο 4177/2013, προβλέποντας το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές που εντάσσονται σε τέσσερις «εκπτωτικές περιόδους» (θερινές, χειμερινές και δύο περιόδους «ενδιάμεσων» εκπτώσεων) και στο «εορταστικό ωράριο» των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ακολούθησε, περίπου έναν χρόνο μετά, Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου - στο όνομα της αυξημένης τουριστικής κίνησης - στις εξής περιοχές: Ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη. Η ρύθμιση, ενταγμένη στις συμφωνίες της τότε κυβέρνησης με την τρόικα, επρόκειτο να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο τη γενίκευσή της σε όλη τη χώρα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως, αρχικά ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου και στη συνέχεια το έκρινε αντισυνταγματικό.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, το τρίτο μνημόνιο, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), έβαλε μπρος για το ολοκληρωτικό «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, αναφέροντας ότι «οι αρχές θα απελευθερώσουν το κυριακάτικο εμπόριο».

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «απελευθέρωσε» τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως το τέλος Οκτώβρη σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές», εντάσσοντας σε αυτές τον δήμο Αθηναίων, το παραλιακό μέτωπο από Πειραιά μέχρι Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, τον δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Τη σκυτάλη πήρε, τον Δεκέμβρη του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ. Με Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης η παραπάνω ρύθμιση επεκτάθηκε ώστε να λειτουργεί και το «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα 32 Κυριακές τον χρόνο.

Μετά την πρόσφατη κατάργηση των «ενδιάμεσων εκπτώσεων» (Ν. 4965/2022), η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσαν να φροντίσουν με σχετική τροπολογία να μη χάσουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις να ανεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους την Κυριακή. Ετσι, με τροπολογία αποφασίστηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Απεργούμε και λέμε «όχι» στη ζωή - λάστιχο

Δήλωση της Ντίνας Γκογκάκη, προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Μπροστά στην κινητοποίηση η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» τα εξής:

«Την Κυριακή 27 Νοέμβρη οι εμποροϋπάλληλοι μπορούμε με τη συμμετοχή μας στην απεργία να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε κράτος και εργοδοσία ότι δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα μας για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στη ζωή - λάστιχο.

Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει μια "μαύρη" περίοδος για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο, με αφόρητη πίεση και τρελούς ρυθμούς για να βγει δυσανάλογος όγκος δουλειάς σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η κάθε επιχείρηση. Τα ωράρια, τα προγράμματα είναι στην κυριολεξία λάστιχο. Καθημερινά 12ωρα, μέσα στη βδομάδα σπαστά, άλλο ωράριο τη Δευτέρα, άλλο την Τρίτη και πάει λέγοντας. Ακόμα και το ρεπό πάει περίπατο. "Black Friday", "Cyber Monday", εορταστικό ωράριο και μέσα σε ένα ενάμιση μήνα τα καταστήματα θα ανοίξουν τέσσερις Κυριακές! Χαράς ευαγγέλιο για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας, κόλαση για τους εμποροϋπαλλήλους.

Το τσάκισμα των Κυριακών, των ωραρίων και των προγραμμάτων μας, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους εδώ και μια δεκαετία μισθούς, το ζόρι που τραβάμε για να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, έχουν φέρει πολλούς συναδέλφους στα όριά τους. "Κάτι πρέπει να κάνουμε", "δεν πάει άλλο", ακούγεται όλο και πιο συχνά μέσα στα καταστήματα μεταξύ συναδέλφων. Ας κάνουμε λοιπόν το βήμα και την Κυριακή 27 Νοέμβρη να δηλώσουμε πολλοί περισσότεροι απεργοί, να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του σωματείου και των παραρτημάτων του, μαζί με τους μικρέμπορους και με τη στήριξη των γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ και άλλων φορέων του μαζικού κινήματος.

Με τον αέρα και την αισιοδοξία που μας έδωσε η μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη να διεκδικήσουμε: Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, συνεχές ωράριο χωρίς "σπαστά", προγράμματα εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Να αυξηθούν οι μισθοί μας, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να καταργηθούν ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ