ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποζημιώσεις - ψίχουλα σε όσους τηλεργάζονται

ΠΑΜΕ: Κανένας συμβιβασμός με την κοροϊδία. Οργάνωση της πάλης ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας

Τα αστρονομικά ποσά των ...13 ευρώ κάθε μήνα για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, των 10 ευρώ για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών και των 5 ευρώ για τη συντήρηση του εξοπλισμού προβλέπει κυβερνητική απόφαση ως «αποζημίωση» - στην καλύτερη περίπτωση - που θα καταβάλλουν οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους, κατ' εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εξασφαλίζει στον εργοδότη ότι θα υποχρεούται να δίνει μόλις 13 ευρώ τον μήνα για τη χρήση ενός χώρου που θα παρέχει νερό, θέρμανση, ψύξη, ρεύμα, ποσό δηλαδή που αναλογεί σε τέσσερα ...σουβλάκια.

Επίσης για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το γραφείο και την καρέκλα του εργαζόμενου, η εργοδοσία θα αναγκάζεται να δίνει μέχρι και 5 ολόκληρα ευρώ (!) κάθε μήνα. Τέλος προβλέπει ως δαπάνη για το κόστος επικοινωνιών 10 ευρώ, όταν η φθηνότερη σύνδεση μόνο Internet χωρίς τηλέφωνο κοστίζει 15 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση - μη και ξοδευτούν οι εργοδότες - ορίζει πως στην περίπτωση που ο εργοδότης παρέχει τη σύνδεση ή και τον εξοπλισμό, τότε δεν θα καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά.

Εξοργιστική είναι και η πρόβλεψη ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 μέρες ανά μήνα, τότε θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά μέρα τηλεργασίας. Και είναι εξοργιστικό γιατί η απουσία του εργαζόμενου δεν σημαίνει ότι σταματούν να «τρέχουν» τα έξοδα για τον χώρο που έχει δεσμεύσει στο σπίτι του προκειμένου να παρέχει τηλεργασία. Και ανάποδα: Οταν ο εργαζόμενος που δουλεύει στον χώρο εργασίας της επιχείρησης, απουσιάσει για κάποιες μέρες (π.χ. γιατί αρρώστησε), ο εργοδότης δεν παύει να πληρώνει το κόστος λειτουργίας αυτού του χώρου εργασίας.

«Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι το ύψος της αποζημίωσης η κυβέρνηση το καθόρισε με βάση «σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»...!

Ανάθεσαν δηλαδή σε μια εταιρεία που έχει τηλεργαζόμενους και έχει γλιτώσει, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες, μεγάλα ποσά από λειτουργικά έξοδα λόγω τηλεργασίας, να ορίσει την αποζημίωση που θα παίρνουν! Η ίδια εταιρεία στις ΗΠΑ είπε ότι επιτρέπει σε 40.000 υπαλλήλους της να δουλεύουν τηλεργασία αλλά με μείωση των μισθών.

ΠΑΜΕ: Αλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ την παραπάνω απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία «έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του υπουργείου να μη δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία οργιάζει, με στόχο αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Η Υπουργική Απόφαση για την τηλεργασία, τονίζει το ΠΑΜΕ, «αποτελεί άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με όλο σχεδόν το οικονομικό κόστος των δαπανών. Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση - και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις - είναι ψίχουλα στην κυριολεξία.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κ.ο.κ.) που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ, θα παίρνει 60 ευρώ το χρόνο ως αποζημίωση. Ομως για έναν τέτοιο εξοπλισμό μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση, δηλαδή 200 ευρώ το χρόνο. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της ψύξης και της θέρμανσης, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps, όπου κοστίζει πάνω από 90 ευρώ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση;

Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη αγνόησε τα αιτήματα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος τηλεργασίας και για αποκλειστική επιβάρυνση των εργοδοτών στο σύνολο των δαπανών που απαιτούνται αυτή την περίοδο στις συνθήκες της πανδημίας. Το υπουργείο Εργασίας στήριξε την απόφασή του στη μελέτη γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, η οποία παίρνει έργα από τους εργοδότες, τον ΣΕΒ και τις τράπεζες. Αυτή η εταιρεία απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της παγκόσμια, πάνω από 40.000 εργαζόμενους, με τηλεργασία, αποφασίζοντας ταυτόχρονα μείωση μισθών όσων εργάζονται με αυτό το καθεστώς.

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι με την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη η τηλεργασία μονιμοποιείται, γίνεται με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι προσωπική τους υπόθεση χωρίς καμία ευθύνη της εργοδοσίας. Οτι αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, οδηγώντας στην ουσία σε μείωση δικαιωμάτων και εισοδήματος.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε τηλεργασία να μην συμβιβαστούν με αυτήν την κοροϊδία. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας για τους λόγους της πανδημίας, να απαιτήσουν να καλύπτεται από την εργοδοσία το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται, να έχουν σταθερό ωράριο χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και μαύρη εργασία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι υποχρέωση του εργοδότη».

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμεΑ
Καμία περικοπή σε επιδόματα, συντάξεις και θεραπείες!

«Αδειανό πουκάμισο» οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για τα ΚΕΠΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, διεκδικώντας να δοθεί ξανά το επίδομα σε περισσότερα από 3.500 ορφανά παιδιά με αναπηρία (το οποίο κόπηκε επειδή έπαιρναν τη σύνταξη των θανόντων γονιών τους), επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αναβάθμιση του ΚΕΑΤ και να εξασφαλιστεί η κανονική παρακολούθηση όλων των τυφλών παιδιών αλλά και των άλλων αναπήρων, με όλα τα μέτρα προστασίας, των σχολείων τους και των δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένα ή όχι.

Κάτω από την πίεση της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μηχαηλίδου, δεσμεύτηκε για συνάντηση μαζί τους αύριο Πέμπτη στις 3 μ.μ.

Οσο για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη στα ΚΕΠΑ, όπου ανακοίνωσε ότι «θα μπει τέλος στην επαναξιολόγηση» της αναπηρίας ακρωτηριασμένων ή με άλλες νόσους, η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει λίστα ασθενειών και κατηγορίες αναπήρων που δεν επανεξετάζονται, οι επανεξετάσεις γίνονται καθημερινά, γιατί αυτή είναι η αποστολή των ΚΕΠΑ. Προσθέτει δε ότι με βάση τον νόμο η ίδια η διεύθυνση των ΚΕΠΑ του υπουργείου Εργασίας έχει αρμοδιότητα να καλεί σε επανεξέταση κατά ομάδες, περιοχές ή μεμονωμένα όποιους αυτοί προσδιορίσουν, ανεξαρτήτως αναπηρίας. Και θυμίζει ότι ακόμα και οι σακατεμένοι εργάτες - θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων πρέπει να περνούν από 10 έως 12 χρόνια, ξανά και ξανά, 5 φορές από τις επιτροπές τους «για να πάρουν μόνιμη σύνταξη αναπηρίας, η οποία έγινε φιλοδώρημα με τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου - Βρούτση».

Σημειωτέον, με τις διαδικασίες των ΚΕΠΑ πάνω από 80.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες έχουν μένει χωρίς επίδομα αναπηρίας τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ, από το 14% στο σύνολο των συνταξιούχων, μειώθηκαν κάτω από το 5%.

Απαντώντας επίσης στα περί «αντικειμενικοποίησης» του πίνακα προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας και στους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι «δεν θα μειώνεται περαιτέρω το ποσοστό αναπηρίας», η ΣΕΑΑΝ επισημαίνει πως «οι ανάπηροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι από δω και πέρα ο μηχανισμός περικοπής των συντάξεων αναπηρίας και των επιδομάτων δεν θα γίνεται με τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας, αλλά με κριτήριο τη λειτουργικότητα. Αυτό δηλαδή που ζήταγαν για χρόνια η ΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις, και που τελικά ψηφίσατε πανηγυρικά τότε ως αντιπολίτευση, μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη του 2018, στον ίδιο νόμο μαζί με το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος

Σήμερα η νέα κινητοποίηση των μικρών επαγγελματιών, στις 7 μ.μ., στο Μοναστηράκι

Τις μαζικές κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας χαιρετίζει η ΟΒΣΑ, καλώντας σε κλιμάκωση και με τη μαζική συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων, των Ενώσεων και των σωματείων τους στη νέα κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Μοναστηράκι.

«Ως εδώ! Δεν θα γίνουμε αποδιοπομπαίος τράγος για να φορτώσετε τις ευθύνες για το 4ο κύμα της πανδημίας που επελαύνει», διαμηνύουν οι αυτοαπασχολούμενοι στην κυβέρνηση. Και σημειώνουν: «Δεν διαδίδουμε τον κορονοϊό ούτε ευθυνόμαστε για την πίεση στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πανδημία έξω από το μαγαζί μας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε γιατί η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των μεγάλων εργασιακών χώρων, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος», αναφέρει το κάλεσμα της ΟΒΣΑ, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για οικονομική στήριξη, για μείωση των εξοντωτικών ποινών, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του κράτους. Επίσης, για επίδομα ειδικού σκοπού, διαγραφές χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Απεργούν ενάντια στην «ενοικιαζόμενη» εργασία

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER τη Δευτέρα 29/11, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Τη μέρα της απεργίας θα γίνει προσυγκέντρωση στις 7.30 π.μ. στο Κέντρο Διαλογής Δεμάτων ΕΛΤΑ Ρουφ (Δωρίδος 5, στον Ταύρο), θα ακολουθήσει μοτοπορεία στις 9 π.μ. έως την κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ (Απελλού 1) και στη συνέχεια, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους ξεχωρίζει αυτό της κατάργησης της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και της μετατροπής όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και «ενοικίασης» σε αορίστου, με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα. Εκτός από τα παραπάνω αιτήματα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης: Αναγνώριση τριετιών. Αυξήσεις στους μισθούς, 851 ευρώ βασικό μισθό. Να δοθούν οι άδειες όπως προβλέπεται από τον νόμο. Παροχή μέσων προστασίας κάθε δύο χρόνια. Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

«Μας θέλουν νοικιασμένους, χωρίς κανένα δικαίωμα, απομονωμένους, μακριά από τα σωματεία μας και από κάθε μαζική, ζωντανή διαδικασία, με το άγχος και την αβεβαιότητα, με τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουμε δουλειά», σημειώνει το ΣΕΤΤΑ και προσθέτει: «Ψήφισαν τον νόμο - έκτρωμα για να βάλουν ταφόπλακα στα δικαιώματά μας, να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους! Η οργανωμένη πάλη και η μαζικοποίηση του Συνδικάτου μας, του ΣΕΤΤΑ, είναι αυτές που θα μας βγάλουν μπροστά!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ