ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Από τη μία άνθρωποι που πασχίζουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για το ταμείο ανεργίας του χειμώνα, που αγωνιούν πώς θα βγάλουν τον μήνα απλήρωτοι ή με μισθούς πείνας, και από την άλλη πολυτελή ξενοδοχεία όπου το χρήμα ρέει σαν νεράκι... Από τη μία συγκροτήματα ξενοδοχειακά ανεγείρονται σε χρόνο ρεκόρ και από την άλλη μια γέφυρα λίγων μέτρων, που κάθισε όταν ξεχείλισε το ποτάμι δυο μήνες πριν, κρατάει κομμένο στα δύο ένα ολόκληρο χωριό - προάστιο της πόλης...

Η Κέρκυρα των κραυγαλέων αντιθέσεων, όπως γλαφυρά την περιέγραψαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα εργαζόμενοι με τους οποίους συνομίλησε στο Εργατικό Κέντρο και κάτοικοι ενός χτυπημένου από την πλημμύρα χωριού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διήμερη περιοδεία του στο νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχε σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο με τη διοίκησή του και άλλους συνδικαλιστές, ενώ επισκέφτηκε το πλημμυρόπληκτο χωριό Ποταμός, όπου δύο μήνες μετά την πλημμύρα τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία μιας νέας καταστροφής. Είχε μαζί τους ουσιαστική συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ, καλώντας τους να συμπορευτούν μαζί του διεκδικώντας αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους και διανοίγοντας με τον αγώνα τους την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που στο κέντρο του θα έχει τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

Θυμίζουμε ότι από την περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα, στο χτεσινό φύλλο ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη στις φυλακές Κέρκυρας, όπως και από τη συγκλονιστική εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας προς τιμήν των εκτελεσθέντων αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ στο Λαζαρέτο, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα.


Δεν φταίει το κακό το ριζικό μας, αλλά η απουσία μέτρων αντιπλημμυρικής, αντιδιαβρωτικής προστασίας

Στον Ποταμό Κέρκυρας που χτυπήθηκε από τις πλημμύρες βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Δ. Κουτσούμπας

Από τη σύσκεψη με φορείς και κατοίκους
Από τη σύσκεψη με φορείς και κατοίκους
Το απόγευμα του Σαββάτου, το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, βρέθηκε στον Ποταμό Κέρκυρας. Το χωριό - προάστιο της πόλης πριν από δύο μήνες χτυπήθηκε από πλημμύρα, που είχε ως συνέπεια σοβαρές ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, αλλά και στο σχολείο και μάλιστα εν ώρα λειτουργίας. Δύο μήνες μετά - προς απόδειξη ότι ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εχθρικό για τις ανάγκες του κράτος - δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο, ώστε να αποφευχθεί μία νέα καταστροφή τον επερχόμενο χειμώνα.

Οπως άλλωστε σημείωσε κατά την άφιξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Βρισκόμαστε εδώ γιατί, έτσι κι αλλιώς, τα φυσικά φαινόμενα συμβαίνουν, όμως το πρόβλημα είναι τι μέτρα παίρνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά των όποιων φυσικών φαινομένων. Ετσι λοιπόν οι πλημμύρες δεν είναι τυχαίες και δεν γίνονται από μόνες τους, "επειδή είναι η κλιματική αλλαγή", "επειδή ο θεός δεν μας πονάει" κι οτιδήποτε άλλα επιχειρήματα λένε οι διάφορες κυβερνήσεις και οι εκάστοτε εξουσίες. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται μέτρα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά και αυτά δυστυχώς δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τις Περιφέρειες, ούτε από την ΕΕ, ούτε από τις κυβερνήσεις, διότι δυστυχώς δεν θεωρούνται κερδοφόρα για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να κάνουν αυτά τα έργα.


Αρα, λοιπόν, το ζήτημα επείγει διότι αντιπυρική προστασία δεν υπάρχει, αντιπλημμυρική προστασία δεν υπάρχει, αντισεισμική θωράκιση δεν υπάρχει, και ο λαός θα πληρώνει συνεχώς τα σπασμένα. Ακόμα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις και ακόμα, δυστυχώς και εδώ που είμαστε στον Ποταμό στην Κέρκυρα, δεν έχουν ξεκινήσει τα στοιχειώδη έργα αποκατάστασης και της γέφυρας και της περιοχής εδώ, και κυρίως των καταστροφών που έγιναν στις περιουσίες των κατοίκων».

Αμέσως μετά ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς και κατοίκους του χωριού σε κεντρικό καφενείο του, όπου μεταξύ άλλων τον λόγο πήραν ο Βαγγέλης Αλαμάνος από την επιτροπή κατοίκων, ο Νίκος Καρατεράκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο Σταμάτης Μάλλιος, τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ποταμού, και η Ειρήνη Ασπιώτη, πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Οπως κατήγγειλαν στις παρεμβάσεις τους, το χωριό, αν και πυκνοκατοικημένο, εδώ και δεκαετίες δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ για βασικές υποδομές, το σχολείο που φτιάχτηκε για 120 μαθητές, σήμερα φιλοξενεί 400, και μάλιστα πολλοί από αυτούς σε προκάτ αίθουσες ή σε ενοικιαζόμενες για δεκαετίες αίθουσες, το ποτάμι επίσης έχει πάρα πολλά χρόνια να καθαριστεί, με αποτέλεσμα και την πρόσφατη πλημμύρα, η γέφυρα αν και θεωρείται σημαντική από την Αρχαιολογία, δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ για την αναστήλωσή της, με συνέπεια να έχει καθίσει και να εμποδίζει τα νερά του ποταμού, κόβοντας το χωριό στα δύο, καθώς αποκλείστηκε η διέλευσή της, ενώ υπουργεία και δήμοι πετάνε ο ένας στον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Το χωριό έχει σοβαρό πρόβλημα με τη συγκοινωνία, πολλά πολεοδομικά προβλήματα π.χ. δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, μεταξύ άλλων τα παιδιά του σχολείου διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα καθημερινά, καθώς όταν σχολάνε εκτίθενται στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι προχώρησαν στη συγκρότηση επιτροπής, διεκδικώντας μεταξύ άλλων λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος, καθάρισμα του ποταμού, αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν.


Στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως για τις φυσικές καταστροφές «δεν φταίει το κακό το ριζικό μας», ούτε η κλιματική κρίση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αναμενόμενα φαινόμενα και το ζήτημα είναι τι μέτρα λαμβάνονται προληπτικά, μέτρα αντιδιαβρωτικά, καθάρισμα ποταμών, φρεατίων και τα λοιπά και αν το κράτος χρηματοδοτεί τέτοια έργα πριν συμβεί το πλημμυρικό φαινόμενο.

Τόνισε πως το ΚΚΕ στηρίζει απολύτως τα αιτήματα για πλήρη αποζημίωση των κατοίκων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν, ενώ σχολιάζοντας τα όσα προηγουμένως είχαν ακουστεί από τους εκπροσώπους των φορέων, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της γέφυρας στον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν να παραμένει άλυτο, καθώς η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τόσο προχωρήσει, ώστε μπορούν να το λύσουν διά παντός και σε κάθε περίπτωση έστω και πρόχειρα, μετά την πλημμύρα που έκοψε το χωριό στα δύο, θα έπρεπε να έχει δοθεί μία λύση.

Επεσήμανε την ανάγκη οι κάτοικοι να διαφυλάξουν την ενότητα μεταξύ τους, τονίζοντας πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, άσχετα από το τι ψηφίζουν, αντιθέτως τους ενώνουν κοινά προβλήματα και ο αγώνας για την επίλυσή τους. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη από άλλους φορείς και σωματεία του νησιού, συντονισμός με άλλες επιτροπές αγώνα πανελλαδικά, χρειάζεται «να αξιοποιήσετε το μέσο πίεσης του αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. Για να επιλυθούν οριστικά προβλήματα χρειάζεται να φτάσει ο αγώνας έως το τέλος σε ριζικές αλλαγές στο κράτος, στις κυβερνήσεις, στους δήμους, παντού». Τέλος σημείωσε πως το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση και κάλεσε τους κατοίκους να ενημερωθούν για αυτή του την πρόταση και να στηρίξουν το ΚΚΕ, όπως και αυτό στηρίζει τους αγώνες τους. Και επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ με τις όποιες δυνάμεις του θα παλέψει να αναδείξει τα αιτήματά τους και στη Βουλή, παρότι διαθέτει μόνο 15 βουλευτές και οι υπόλοιποι 285 καταψηφίζουν τις τροπολογίες που φέρνει για την ανακούφιση του λαού.


Κραυγαλέα η αντίθεση πλούτου - φτώχειας στην Κέρκυρα

Η «ναυαρχίδα» του Τουρισμού και της χλιδής κρύβει από πίσω της άγρια εκμετάλλευση, όπως αναδείχθηκε στη σύσκεψη με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και άλλους συνδικαλιστές

Ο Γ. Σαγιάς
Ο Γ. Σαγιάς
Tο μεσημέρι του Σαββάτου, o Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΚ), όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και άλλους συνδικαλιστές, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων στο νησί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του ΕΚΚ και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, ο Σπύρος Κανταρέλης, αντιπρόεδρος του ΕΚΚ και πρόεδρος του Παγκερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Δημήτρης Παλούκος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ και πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Οδηγών Ταξί Κέρκυρας, ο Γιάννης Λασθιωτάκης, γραμματέας του ΕΚΚ και του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού, ο Γιώργος Ανδριώτης, έφορος του ΕΚΚ και γραμματέας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού. Συμμετείχαν ακόμα και τοποθετήθηκαν, μεταφέροντας εικόνα από τους χώρους τους, ο Γιώργος Σαγιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρεία «Τουριστικά Ακίνητα - Αχίλλειον», και ο Γιάννης Πελάης, γραμματέας του Παραρτήματος Κέρκυρας της ΟΤΟΕ.

Στον Δ. Κουτσούμπα προσφέρθηκε έκδοση Κερκυραίων ερευνητών για τον Σοσιαλιστικό Ομιλο Κέρκυρας, τα μέλη του οποίου είχαν συμβολή στην ίδρυση του ΣΕΚΕ.

Γαλέρες πέντε αστέρων...

Ο Γ. Πελάης
Ο Γ. Πελάης
Τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΚ όσο και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές, αφού καλωσόρισαν τον Δ. Κουτσούμπα στο νησί και τον ευχαρίστησαν για τη διαχρονική στήριξη που το ΚΚΕ δείχνει στους αγώνες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, αναφέρθηκαν διεξοδικά στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του νησιού, όπου η αντίθεση ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια είναι κραυγαλέα.

Στη «ναυαρχίδα του Τουρισμού», όπως αποκαλείται η Κέρκυρα, οι εργαζόμενοι τόσο στον εν λόγω κλάδο όσο και σε άλλους, όπως στις Κατασκευές, στο Εμπόριο, στις Μεταφορές και στο Χρηματοπιστωτικό, είναι αντιμέτωποι με συνθήκες που προσομοιάζουν με γαλέρα. Σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, απληρωσιά, μεγάλη ανεργία, τρομερή εντατικοποίηση, ενώ ταυτόχρονα στην καθημερινότητά τους έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε βασικές υποδομές, είτε αυτές αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, είτε την Παιδεία, είτε την Υγεία και Πρόνοια.

Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν ήρθε να προστεθεί ο εκτρωματικός νόμος Χατζηδάκη, που επιδείνωσε παραπέρα τις συνθήκες εργασίας, βάζοντας παράλληλα εμπόδια στους αγώνες τους για τη βελτίωσή τους.

Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, ο νόμος αυτός έδωσε «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας για να προχωρήσουν σε νέα επίθεση στα δικαιώματά τους και σε διώξεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών, την ίδια ώρα όμως εκτυλίσσονται ελπιδοφόρες διεργασίες και περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στη μάχη.

Ο Γ. Ανδριώτης
Ο Γ. Ανδριώτης
«Η Κέρκυρα είναι η ναυαρχίδα του Τουρισμού και της χλιδής, υποδέχεται πλούσιους και έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλοι εδώ είναι πλούσιοι, έχει όμως μια εργατική τάξη που στενάζει, που δεν έχει δουλειά όλο τον χρόνο αλλά λίγους μήνες, με απαράδεκτες συνθήκες, υπάρχει παγιωμένη ανεργία 3.000 ανθρώπων τον Αύγουστο που όλα είναι στο φουλ και 1.000 εποχιακών, και φέτος προστέθηκαν άλλοι 2.000 από επιχειρήσεις Εστίασης που δεν άνοιξαν ή άνοιξαν με λιγότερους. Το ρεκόρ τουριστικής κίνησης φέτος πέρασε από την πλάτη ενός μειωμένου εργατικού δυναμικού που προσλήφθηκε τον Μάη και παρέμεινε ίδιο σε αριθμό με διπλή κίνηση τον Αύγουστο, χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ιδια εικόνα και για τους εμποροϋπαλλήλους και για τις Μεταφορές, με οδηγούς τουριστικών λεωφορείων να δουλεύουν 13 αλλά και 20 ώρες. Οι εργαζόμενοι ζουν στην ανέχεια, σε έξι μήνες δεν γίνεται να βγάλουν τα προς το ζην όλου του χρόνου, ταυτόχρονα δημόσιες υποδομές δεν υπάρχουν, Παιδεία, Υγεία, οδοποιία, αντιπλημμυρικά. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν παραπέρα μετά τον νόμο Χατζηδάκη, που έδωσε αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να διαλύσει κι άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταμάτης Πελάης.

Ο Σπύρος Κανταρέλης από την πλευρά του σημείωσε ότι «τα χρόνια αυτά της πανδημίας οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, χωρίς μέτρα προστασίας, με σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις. Η εργοδοσία τρελάθηκε στα κέρδη και οι εργαζόμενοι δεν είδαν τίποτα. Μέχρι και μέτρα ατομικής προστασίας αγόραζαν από την τσέπη τους. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο σε τομείς όπως η καθαριότητα σε νοσοκομεία και σχολεία, υποστελέχωση, σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, απληρωσιά, ακόμα και μαύρη εργασία. Στην Κέρκυρα έχουμε και εκλεγμένο συνδικαλιστή που διώκεται με τον νόμο Χατζηδάκη για τη δράση του, επειδή μπήκε μπροστά να οργανώσει τον αγώνα για τα δικαιώματα των συναδέλφων του. Ταυτόχρονα βέβαια έχουμε και ελπιδοφόρες διεργασίες, με περισσότερους εργαζόμενους να μπαίνουν στη μάχη».

Ο Σπ. Κανταρέλης
Ο Σπ. Κανταρέλης
Ο Γιάννης Λασθιωτάκης ανέφερε ότι την ώρα που σημειώνονται ρεκόρ ανέγερσης συγκροτημάτων στην Κέρκυρα, η κατάσταση για τους οικοδόμους είναι τραγική: «Ερχονται απ' όλη την Ελλάδα να δουλέψουν για μεροκάματα 30 ευρώ, με ασφάλιση ανειδίκευτου, βλέπει ο κόσμος τα κτίρια που ανεγείρονται και θαμπώνεται και την ίδια στιγμή πνιγόμαστε από μια βροχή».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ένσημα που μας ζητούνται για να μπούμε σε ταμείο ανεργίας τον χειμώνα. Μας ζητάνε 7 μήνες ένσημα όταν σε άλλα εποχικά επαγγέλματα είναι λιγότερα, είναι πολύ δύσκολο να τα συμπληρώσουμε για να έχουμε ένα εισόδημα τον χειμώνα απ' το ταμείο ανεργίας», ανέφερε σχετικά με τους οδηγούς ταξί ο Δημήτρης Παλούκος.

«Είναι τιμή μας που μας επισκέπτεστε, το σωματείο Επισιτισμού έχει 85 χρόνια ιστορίας και αγώνες, η εργοδοσία μάς φοβάται, το κατακτήσαμε αυτό μαζί με το ΚΚΕ γιατί όλες οι δυνάμεις του Κόμματος, όποτε το ζητήσαμε, ήταν μαζί μας από τις 5 το πρωί και όλη μέρα», είπε ο Γιώργος Ανδριώτης.

Ο Γιάννης Πελάης κατήγγειλε συνθήκες γαλέρας στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, με εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση λόγω μειωμένου προσωπικού, όπου οι εργαζόμενοι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», με απειλές για δυσμενείς μεταθέσεις, και όλα αυτά με αρωγό τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Ο Γ. Λασθιωτάκης
Ο Γ. Λασθιωτάκης
Ο Γιώργος Σαγιάς τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διοίκηση και από την Τοπική Διοίκηση, ανέδειξαν το πρόβλημα ότι κατέρρεε το "Αχίλλειον", εντάχθηκε τελικά το έργο στο ΕΣΠΑ κι αυτήν τη στιγμή αυτοί οι εργαζόμενοι διώκονται. Εχει κλείσει για επισκευές, δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει, οι εργαζόμενοι για το επόμενο διάστημα καλούνται να δουλέψουν σε μια αποθήκη που έχει νοικιαστεί υπογράφοντας ιδιωτικό συμφωνητικό διάθεσης της εργασίας τους στον ιδιώτη που έχει αναλάβει τη φύλαξη κάποιων αντικειμένων του "Αχίλλειου"». Κατήγγειλε δε ότι «στο φύλλο 51-52 τεύχος Β' της 9/11/2021 στο ΦΕΚ βγήκε η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ΑΣΕΠ και μετά από δική μας καταγγελία αποτυπώνεται ότι όλες οι προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, πάνω από 700, το 2018 και δώθε, είναι παράνομες. Και καλούνται τα ποσά αυτά να καταλογιστούν στους υπεύθυνους που πραγματοποίησαν αυτές τις προσλήψεις (...) Και γι' αυτόν τον λόγο ακόμα δεχόμαστε και διώξεις και πιέσεις (...) Αναμένουμε από εσάς προσωπικά και από το ΚΚΕ, που πάντα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, να επικρατήσει η δικαιοσύνη, να απομακρυνθούν άμεσα οι παράνομα προσληφθέντες με 4 και 5 χιλιάδες μισθό, να βρουν χώρο εργαζόμενοι με πραγματικά προσόντα, να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση μέσω ΑΣΕΠ, να επανέλθει η νομιμότητα στην εταιρεία».

Χρειάζεται αγώνας που να μας πηγαίνει μπροστά!

Ο Στ. Πελάης
Ο Στ. Πελάης
Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ ιδρύθηκε ως Κόμμα της εργατικής τάξης, για την προάσπιση των συμφερόντων της, και έκτοτε δίνει όλες τις δυνάμεις του για να τα υπηρετεί από όλα τα μετερίζια. Η αναγκαιότητα αυτή σήμερα, στον 21ο αιώνα, σημείωσε, είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης και οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν δεν μεταφράζονται σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, ο οποίος υποφέρει και δεν απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, αφού αυτές οι δυνατότητες υπονομεύονται από το καπιταλιστικό κέρδος.

Τόσο κατά τη δεκαετή κρίση όσο και σήμερα, με την ανάπτυξη που υπάρχει, πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι βιώνουν «τσεκούρι» στα δικαιώματά τους και τα ψίχουλα που τους δίνονται σήμερα στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής εξανεμίζονται από την αύξηση του πληθωρισμού, που φέρνει ανατιμήσεις, αλλά και από τη φορολογία, που για τον λαό αυξάνεται την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει φοροαπαλλαγές.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι σε αυτό υπήρξε συζήτηση και απόφαση για το πώς θα βοηθήσει την εργατική τάξη, θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, για την αλλαγή του συσχετισμού. Για το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη η μαζικοποίηση των συνδικάτων και το περιεχόμενο του αγώνα με προσανατολισμό που να πιέζει την εργοδοσία και την κυβέρνηση, να παλεύει για οριστική κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όπως ο νόμος έκτρωμα - Χατζηδάκη. Μέχρι την οριστική κατάργηση τους, συνέχισε, πρέπει οι εργαζόμενοι να τους πετάξουν στα σκουπίδια, όπως έγινε τελευταία σε διάφορους κλάδους.

Ο Δ. Παλούκος
Ο Δ. Παλούκος
Τόνισε ότι τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων είναι ενιαία και γι' αυτό χρειάζεται με πρωτοπόρα την εργατική τάξη μία συμμαχία κοινωνική, που με αλληλεγγύη θα αγωνίζεται στην κατεύθυνση της οριστικής λύσης των προβλημάτων αυτών.

Χρειάζεται αγώνας, ενότητα που να μας πηγαίνει μπροστά, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ είναι εδώ να ακούσει τα αιτήματα, να τα προωθήσει και στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα, γιατί εκεί τελικά κρίνεται η επίλυσή τους, αλλά ο αγώνας αυτός πρέπει να πάει μέχρι τέλους, μέχρι να αλλάξει η κοινωνική οργάνωση, το ίδιο το κράτος, ώστε να είναι ένα πραγματικά εργατικό - λαϊκό κράτος.

Δύο δρόμοι υπάρχουν, επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Ο ένας είναι του λαού, των εργαζομένων, τα συμφέροντα των οποίων δεν είναι ίδια με αυτά του κεφαλαίου, δεν υπάρχει λύση ίδια και για τους μεν και για τους δε. Το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση, και αυτή πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνήσουμε στο βασικό, ποια πορεία θα ακολουθήσουμε, με ποια συμμαχία, γιατί τα προβλήματα έχουν κοινό παρονομαστή, να ενοποιήσουμε την πάλη μας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι επένδυση για το κίνημα.

  • Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στο νησί, υγειονομικοί υπάλληλοι που βρίσκονται σε αναστολή επέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα επιστολή με την οποία ζητούν την επιστροφή στην εργασία τους και συζήτησαν μαζί του.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ