ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ
Σήμα κινδύνου για τη ζωή του λαού εκπέμπουν οι υγειονομικοί
  • Κατά 80% αναστέλλονται χειρουργικές επεμβάσεις, την ίδια στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει
  • Δεκάδες χιλιάδες οι ασθενείς σε λίστες αναμονής

Eurokinissi

Ενα ακόμη χτύπημα στη ζωή και την υγεία του λαού δίνει η κυβέρνηση με το νέο «λοκντάουν» στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, ένα μέτρο που όχι μόνο δεν πειράζει «τρίχα» από τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά αντίθετα ενισχύει και την πελατεία τους. Με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία και στην επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή της μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου. Ετσι κλείνουν τμήματα, κλινικές συγχωνεύονται, ασθενείς νοσηλεύονται ο ένας πάνω στον άλλο, αρπάζονται κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ για τις ανάγκες του κορονοϊού, και τώρα έρχεται και το «κερασάκι στην τούρτα»: Περικόπτονται χειρουργεία με τραγικές συνέπειες σε βάρος ασθενών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - που διαβεβαίωνε μέχρι πριν λίγες μέρες ότι «καμιά δραστηριότητα στο σύστημα Υγείας δεν θα ανασταλεί», επειδή τάχα έχει ενισχυθεί - με εσωτερικό έγγραφο (23/11) προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ δίνει εντολή για περιστολή έως και κατά 80% στα τακτικά χειρουργεία, εξαιρώντας μόνο τις «αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις», ενώ ισχυρίζεται ότι θα γίνονται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα θεραπευτικά προγράμματα για τους χρόνιους πάσχοντες, εξαιρώντας σημαντικό κομμάτι ασθενειών και ασθενών.

Αντιδρώντας στο μέτρο αυτό, χτες στο νοσοκομείο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων. Σημειώνεται ότι τo καλοκαίρι που μας πέρασε, στη λίστα αναμονής στα χειρουργεία του ΚΑΤ βρίσκονταν ήδη 10.000 ασθενείς! Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, στη λίστα βρίσκονται πλέον πάνω από 16.000 ασθενείς, μια τεράστια δεξαμενή δηλαδή που αναμένει για επεμβάσεις και από την οποία αντλούν πελατεία οι κλινικάρχες. Με το «καλημέρα» του 4ου πανδημικού κύματος, τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα καταργήθηκαν, 44 κλίνες Εντατικής και ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ Covid, αφήνοντας για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (σε ένα νοσοκομείο που δέχεται καθημερινά θύματα τροχαίων, εγκαυματίες κ.λπ.) μόλις 14 κλίνες ΜΕΘ και καμία ΜΑΦ. Σχεδόν όλα τα ανοιχτά τμήματα (ορθοπεδικό, νευροχειρουργικό κ.α.) μετατράπηκαν σε Covid. Oι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ Covid πλέον είναι υποχρεωμένοι να είναι εκτεθειμένοι στον ιό 8 ώρες (από 4 ώρες στα προηγούμενα κύματα) λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς το νοσοκομείο αδειάζει από μόνιμους. Η «ενίσχυση με χιλιάδες προσλήψεις» μεταφράζεται σε 100 επιπλέον κενές οργανικές θέσεις από το 2019 - λόγω των συνταξιοδοτήσεων που ούτε καν αναπληρώθηκαν - φτάνοντας συνολικά τις 599, ενώ 42 νοσηλευτές έχουν τεθεί σε αναστολή! Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ θα κλιμακώσει τη δράση του το επόμενο διάστημα με νέα κινητοποίηση στην 1η ΥΠΕ.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης - όπου τα χειρουργεία είχαν ανασταλεί κατά 40% τους καλοκαιρινούς μήνες - 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής! «Κάποιοι θα περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια», λένε οι εργαζόμενοι εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ περιμένουν 5.500 ασθενείς να χειρουργηθούν (3.000 ήταν το 2018). Προχτές με προφορική εντολή του διοικητή σταμάτησε η λειτουργία του ιατρείου πόνου στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου ο αναισθησιολόγος του ιατρείου να καλύψει τα χειρουργεία. Ασθενείς που είχαν κλείσει εδώ και μέρες ή μήνες ραντεβού στο εν λόγω ιατρείο, μεταξύ των οποίων και ασθενείς με άλγος λόγω ογκολογικών, νευρολογικών κ.ά. νοσημάτων, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να λάβουν τη θεραπεία τους. Αντίστοιχη μετακίνηση έγινε και τις προηγούμενες μέρες με αναισθησιολόγο της ΜΕΘ...

«Εμπόδιο στην αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων αποτελεί η ανεπάρκεια προσωπικού, στο οποίο οφείλονται ρεπό και άδειες μηνών. Το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 3 αναισθησιολόγους, 4 αναισθησιολόγοι έχουν υποχρεωθεί - με απόφαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ (22/10/21) - σε μετακίνηση στο ΓΝ Ρεθύμνου για κάλυψη εφημεριών. Οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν καθημερινά τακτικές και έκτακτες επεμβάσεις, την αίθουσα ανάνηψης, το ιατρείο πόνου, ενώ μπορούν ανά πάσα στιγμή να κληθούν για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και διασωλήνωση σε οποιαδήποτε κλινική, στα ΤΕΠ, στις μονάδες κορονοϊού», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ Δ. Βρύσαλης. Ενώ, κοντά στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού, η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό κ.ά. που εξοντώνουν το υγειονομικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως έρευνα που αποκαλύπτει τα σοβαρά προβλήματα κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μετατροπής των νοσοκομείων σε Covid. Σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, οι γιατροί πλέον είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν πάνω από το 75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25%...

  • Τις οδηγίες για την αναμνηστική δόση (για άνω των 18 ετών) του εμβολίου δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται με εμβόλια «Pfizer» ή «Moderna» μετά από 6 μήνες, εκτός αν η πρώτη δόση ήταν «J&J», οπότε η αναμνηστική χορηγείται μετά από δύο μήνες (με «J&J», «Pfizer» ή «Moderna»). Για όσους νόσησαν πριν τον εμβολιασμό «συστήνεται» μετά από 6 μήνες η πρώτη δόση ή η αναμνηστική αν έχουν στο μεταξύ εμβολιαστεί. Οσοι νόσησαν μετά την πρώτη δόση, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους γίνεται από 3 μήνες μετά τη νόσηση. Ο προγραμματισμός του ραντεβού γίνεται, όπως και στις πρώτες δόσεις, μέσω του emvolio.gov.gr ή σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ.
91 νεκροί, 597 διασωληνωμένοι, πάνω από 8.000 τα νέα κρούσματα

Κατά 40% αυξήθηκαν οι θάνατοι από Covid-19 σε μια μόλις βδομάδα

Συνεχίζεται η φονική επέλαση της πανδημίας, με άλλους 91 ανθρώπους να χάνουν χτες τη ζωή τους. Σημειώνεται ότι μόνο από την 1/11 έχουν πεθάνει 1.579 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.517 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 597 ασθενείς, με το 82,41% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 17,59% εμβολιασμένοι. Καλπάζουν επίσης και οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, που χτες έφτασαν τις 409, μια ημερήσια μεταβολή +4,6%.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χτες ήταν 8.100, εκ των οποίων 2.114 στην Αττική, 1.472 στη Θεσσαλονίκη, 320 στη Λάρισα, 290 στην Αχαΐα, 222 στη Μαγνησία. Σε 14 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφονται πάνω από 100 κρούσματα.

40% η αύξηση των θανάτων σε μια βδομάδα

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που καταγράφονται στην 76η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (για το διάστημα 11 - 17 Νοέμβρη):

  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση κατά 39,6% φτάνοντας σε 73 (από 52,3 την προηγούμενη βδομάδα), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 14,7% φτάνοντας σε 561 (από 489).
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση, φτάνοντας το 91% (από 88%). Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ ανέρχεται σε 99% και στην Αττική σε 90% (από 97% και 88% αντίστοιχα).
ΕΙΝΑΠ
Απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης

Αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για εκ νέου περικοπές στα χειρουργεία, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σημειώνει ότι εδώ και βδομάδες έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για μια τέτοια απαράδεκτη απόφαση. «Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές.

Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.

Είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται επί δύο ολόκληρα χρόνια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Και απαιτεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, άμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου και εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, καθώς «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου!».

ΔΗΠΑΚ: Εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα

«Δύο χρόνια μετά πάλι τα ίδια», σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ για την απόφαση της κυβέρνησης να περικοπούν τα χειρουργεία μέχρι και κατά 80%. Και τονίζει: «Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που καλά καλά τα νοσοκομεία δεν έχουν ανακάμψει από την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση για μειώσεις.

Την ίδια ώρα που η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει, για μια ακόμα φορά με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, εξίσου φονική φαίνεται να γίνεται και η "πανδημία" της λοιπής νοσηρότητας πλην Covid. Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων χωρίς ορατή προοπτική να χειρουργηθούν για χρόνια σημαντικά προβλήματα. Καταδικάζονται σε σοβαρή υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους ή ωθούνται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, για να χειρουργηθούν.

Ποιος δεν θυμάται την τεράστια αύξηση κερδών των ιδιωτικών κλινικών από τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας;

Εδώ και τώρα επιτέλους πρέπει να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Να προσληφθούν όλοι οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει επιθυμία για θέση στο ΕΣΥ. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν. Εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, υποδομών και εξειδικευμένου προσωπικού, για να δοθεί η μάχη της πανδημίας. Καμία περιστολή των ήδη μειωμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ».

ΟΕΝΓΕ
Επαναφορά του μισθού στα επίπεδα πριν τις περικοπές

Σχόλιο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Στις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «μπόνους» που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς δίνει απάντηση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, απαιτώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού:

«Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, που βρίσκονται δύο χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν έχουμε ανάγκη από βοηθήματα. Αλλωστε το αντίστοιχο περσινό βοήθημα βγήκε "ξινό" σε πολλούς που το έλαβαν, γιατί στη φορολογική εκκαθάριση φέτος πλήρωσαν τα διπλά σε παραπάνω φόρο (σχετικά έχουμε κάνει παρέμβαση προς το υπουργείο Υγείας και προς την ΑΑΔΕ, χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής).

Αυτό που απαιτούμε είναι αφενός την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ από τον Φεβρουάριο του 2018 για την επαναφορά του μισθού μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012, αφετέρου την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Πάει πολύ να μας εμπαίζουν με "βοηθήματα", όταν ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες εφημερίες 6 μηνών σε πλήθος συναδέλφων.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν ως έμπρακτη αναγνώριση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ