ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Επικίνδυνη πυρκαγιά σε χώρο διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε χώρο εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση και επεξεργασία αποβλήτων στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά, που ήταν ορατή από διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, έκαιγε και τοξικά απόβλητα, ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Και αυτή η πυρκαγιά, με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να έχουν καλύψει όλη την περιοχή, αναδεικνύει για άλλη μία φορά την υψηλή επικινδυνότητα που υπάρχει για ένα σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα.

Παράλληλα, οι κάτοικοι με μήνυμα του «112» κλήθηκαν να μείνουν μέσα σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, καθώς και να αποφεύγουν να είναι κοντά σε παράθυρα. Μάλιστα, η προειδοποίηση εστάλη και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως στη Ν. Φιλαδέλφεια, εξαιτίας του τοξικού καπνού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ μετέβη και ειδικό όχημα της 1ης ΕΜΑΚ. Μαρτυρίες από την περιοχή έκαναν λόγο για έκρηξη που προηγήθηκε της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως η βιομηχανική εγκατάσταση, που βρίσκεται στο 16ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, γειτονεύει με την «Πετρογκάζ» αλλά και τα ΕΛΠΕ. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν αποπνικτική για τους κατοίκους της περιοχής, που βιώνουν επανειλημμένα τον φόβο από παρόμοιες πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης, ενώ η απουσία μέτρων προστασίας φέρνει κάθε φορά στο προσκήνιο τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπακάλη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής και δημοτικό σύμβουλο Ασπροπύργου. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελευσίνας και Ασπροπύργου, αλλά και στην Περιφέρεια, απαιτώντας να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.


Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η σημερινή πυρκαγιά στην Polyeco, χώρο επεξεργασίας χημικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο, είναι ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε παρόμοια ατυχήματα σε χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή και την προστασία της υγείας των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων από το επικίνδυνο τοξικό νέφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε ώρα που αρκετοί εργαζόμενοι επέστρεφαν από τις εργασίες τους, αφού σε αρκετούς χώρους δουλειάς γίνονται αλλαγές βάρδιας και η συνήθης τακτική της κυβέρνησης με τα μηνύματα του 112 για να κλειστούν σε εσωτερικούς χώρους, αποτελεί κενό γράμμα και σε καμιά περίπτωση δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Η σημερινή πυρκαγιά σε μια περιοχή που συνυπάρχουν διυλιστήρια, εργοστάσια υγραερίου και άλλων χώρων με εύφλεκτα υλικά μαζί με οικιστικό ιστό, κάνει επιτακτικό το αίτημα που εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, για συγκρότηση άμεσα ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αναβαθμίζονται οι βάσεις - ΝΑΤΟικά ορμητήρια

Η κατασκευή νέων κτιρίων εντός των επόμενων 12 μηνών για λογαριασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Βόλο, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη προαναγγέλλεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, για τις ανάγκες σε προϊόντα και υπηρεσίες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Β. Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων εξειδικευμένα στελέχη, όπως ο επιτετραμμένος επί οικονομικών θεμάτων του προξενείου, Αμερικανοί στρατιωτικοί, ο διοικητικής της ελληνικής αποστολής του Area Support Group Balkans κ.ά. Στο φόντο αυτής της διοργάνωσης, καταγράφεται για άλλη μια φορά έντονη κινητικότητα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Βόρεια Ελλάδα, με τις καραβιές να διαδέχονται η μία την άλλη στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.

* * *

Συγκεκριμένα, το οχηματαγωγό Ro-Ro της αμερικανικής «ARC Patriot» έδεσε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από λιμάνια των ΗΠΑ και με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρότα της Ισπανίας. Από εκεί αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας, ενώ αργότερα την ίδια μέρα στο ακριτικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέφθασε το γνώριμο «ΑRC Endurance», το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - θα μεταβεί τις επόμενες μέρες και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως την προηγούμενη βδομάδα έφτασαν με δύο πτήσεις - όπως συνηθίζεται πριν από κάθε μεγάλη επιχείρηση διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων - αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού στην Αλεξανδρούπολη. Οι κινήσεις αυτές παραπέμπουν στην ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων των ΗΠΑ σε Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία μέσω των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, με πρόσφατα δημοσιεύματα να αναφέρουν πως έχουν προγραμματιστεί 29 μεταφορές με αυτοκινητοπομπές και τρένα του αμερικανικού στρατού μέσω της Ελλάδας.

* * *

Η αυξημένη αυτή κινητικότητα, που καθιστά τη χώρα μας ολοένα και περισσότερο πολεμικό ορμητήριο και κόμβο στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, προϋποθέτει και νέες υποδομές. Ετσι, το πλέγμα των βάσεων γιγαντώνεται: Σε εξέλιξη βρίσκονται ή δρομολογούνται έργα στη Σούδα, στο Μαράθι, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη. Την προηγούμενη βδομάδα επιβεβαιώθηκε σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», καθώς ξεκίνησε στη βάση της Σούδας η κατασκευή ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών, που θα στεγαστεί σε πολυώροφη εγκατάσταση, κόστους 37 εκατ. δολαρίων.

Σημειωτέον ότι στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής». Στο Μαράθι κατασκευάζεται - με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολάρια - ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, εμβαδού 1.360 τ.μ., συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που υπάρχει ήδη εκεί. Ολοκληρώθηκε επίσης έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών.

* * *

Την ίδια ώρα στη Λάρισα, στην 110 ΠΜ, οι Αμερικανοί έχουν ρίξει περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια, υλοποιώντας την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA), προκειμένου το αεροδρόμιο να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα». Στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα. Ταυτόχρονα εντείνονται οι προετοιμασίες στο γειτονικό Στεφανοβίκειο, όπου για άλλη μια χρονιά αναμένεται η μεταστάθμευση τουλάχιστον ενός τάγματος της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve».

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας αναζητούσε εργολάβο για τη μελέτη και κατασκευή, σε πρώτη φάση, ενός νέου δικτύου επικοινωνιών οπτικών ινών μεταξύ του κτιρίου της διοίκησης με δυο υπόστεγα της ζώνης Supply Support Actovity Lot και μιας μελλοντικής ζώνης συντήρησης. Οσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, την αποκαλούμενη «Σούδα του Βορρά», στα σχέδια βρίσκεται η κατασκευή σταθμού ραντάρ των Αμερικανών, με εμβέλεια από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Συρία. Συζητείται επίσης το σενάριο να χρησιμοποιηθεί η πόλη ως «κέντρο επιμελητείας» για τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις χώρες της περιοχής.

* * *

Η επικινδυνότητα αυτών των σχεδιασμών για τον λαό μεγαλώνει με κάθε φορτίο που διέρχεται από τα λιμάνια, με κάθε νέο κτίριο και υποδομή που φτιάχνεται στις βάσεις, με κάθε στρατιωτικό μέσο που προσγειώνεται ή απογειώνεται σ' αυτές. Κι επειδή η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και οι ευρωατλαντικοί τους σύμμαχοι το γνωρίζουν καλά, προσπαθούν να δολώσουν τη φάκα με το τυράκι των «τοπικών οφελημάτων» που θα προκύψουν τάχα για τον λαό από τη μετατροπή των πόλεων και των περιοχών τους σε βάσεις πολεμικής εφόρμησης.

Αυτόν τον ρόλο παίζει και η εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας, όπου θα παρουσιαστούν οι πιο άμεσες ανάγκες του αμερικανικού στρατού σε υπηρεσίες, προμήθειες και κατασκευές, στην κάλυψη των οποίων καλούνται να συμβάλουν τοπικοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες, δίπλα στα μεγαθήρια που έχουν αναλάβει τον κύριο όγκο των έργων. Οπως προαναγγέλλουν οι διοργανωτές, ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που «συνηθέστερα προμηθεύεται ο Αμερικανικός Στρατός από την τοπική αγορά» είναι υπηρεσίες μεταφορών αλλά και κατασκευών για «δρόμους, πεζοδρόμια, κατασκευές από μπετόν, ανακαινίσεις κτιρίων».

Είναι θέμα χρόνου στη λίστα να προσθέσουν και σχολεία ή ...παιδικές χαρές, «εκσυγχρονίζοντας» το πλυντήριο της εγκληματικής πολιτικής τους, που με συνέπεια υπηρετούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλες οι άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου.


Δ. Μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org