ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Ουκρανοί κομάντο έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Ελλάδα από Βρετανούς απόστρατους;

Ειδησεογραφικό δίκτυο φέρνει στο φως τη διαδρομή μια ομάδας εκπαιδευόμενων Ουκρανών στρατιωτών από την Πολωνία στην Ελλάδα

Αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας: Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο Αττικής, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης και στη Θεσσαλία, ενώ υπάρχει η σκέψη, υπό την επίβλεψη των Αμερικανών, να πάνε και στην Αλεξανδρούπολη.

Τα σχέδια αυτά «κουμπώνουν» με τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ για την έναρξη της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών - μελών της ΕΕ» και στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής τους ικανότητας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της γιγάντωσης της ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και τη συνεπακόλουθη έκθεση του λαού σε τεράστιους κινδύνους, σοβαρά ερωτήματα γεννά δημοσίευμα της ιστοσελίδας «The Grayzone», σύμφωνα με το οποίο βρετανικές μισθοφορικές εταιρείες, διασυνδεδεμένες με τις βρετανικές και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, εκπαίδευσαν ομάδα 40 Ουκρανών κομάντο προκειμένου να σταλούν ως αντάρτικες δυνάμεις πίσω από το μέτωπο, για επιθέσεις κυρίως στην Κριμαία.

Εκπαίδευση σε άγνωστη τοποθεσία


Eurokinissi

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο σχετικά έγγραφα και emails, υποστηρίζει ότι οι βρετανικές εταιρείες «Prevail Partners» και «Thomas in Winslow», σε συμφωνία με το Αρχηγείο Οδησσού της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας, SBU, ανέλαβαν την εκπαίδευση 40 Ουκρανών, αρχικά στη στρατιωτική βάση Yavoriv, στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκπαίδευση συνεχίστηκε σε άγνωστες τοποθεσίες σε Πολωνία και Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος. Κατά πάσα πιθανότητα πάντως η εκπαίδευση έγινε μετά τις 19/5/2022, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη «αναγνωριστική» επίσκεψη Βρετανών στη στρατιωτική βάση Yavoriv.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση χρησιμοποιούνταν και ως έδρα του Διεθνούς Κέντρου για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια, στο πλαίσιο του «ειρηνευτικού» προγράμματος συνεργασίας Ουκρανίας - ΝΑΤΟ. Η βάση είχε χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους στις 13 Μάρτη, με Ουκρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν τότε ότι 1.000 και πλέον ξένοι μαχητές είχαν εκπαιδευτεί εκεί, ως μέρος της «Ουκρανικής Διεθνούς Λεγεώνας».

Κρατική χρηματοδότηση μέσω ΜΚΟ;

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα, ένας από τους συνιδρυτές της «Prevail» και βετεράνος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας χαρακτήρισε την κυβερνητική χρηματοδότηση «απαραίτητη για να θέσει αυτό το πρόγραμμα σε πολύ σταθερή βάση». Ως πιθανοί χρηματοδότες αναφέρονται η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, «ή ακόμα και χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας».

Η «Prevail Partners» αναφέρεται ως «βρετανική ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και συμβουλών (...) διαθέτει ανθρώπους στην Ουκρανία από τον Δεκέμβρη του 2021 (...) και έχει χτίσει ένα ιδιαίτερα ισχυρό δίκτυο επαφών». Στο προφίλ της αναφέρει επίσης: «Βασισμένοι στην τεχνογνωσία της ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας, παρέχουμε διορατικές πληροφορίες, ερευνητικές ικανότητες και επιχειρησιακή υποστήριξη στις εξορυκτικές βιομηχανίες, στον χρηματοπιστωτικό και νομικό τομέα, σε ΜΚΟ και κυβερνητικούς οργανισμούς».

Επικεφαλής των επιχειρήσεων της μισθοφορικής εταιρείας στην Ουκρανία είναι ένας βετεράνος αξιωματικός του βρετανικού Πεζικού, με θητεία συμβούλου του ΝΑΤΟ στη Βοσνία το 2013, ενώ υπήρξε διευθυντής επιχειρήσεων της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης στην Ουκρανία εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης το διάστημα 2015 - 2019.

«Λερναία Υδρα» η επικίνδυνη εμπλοκή

Ολα τα παραπάνω στοιχεία και οι αποκαλύψεις γεννούν σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση και τον ρόλο της στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί μια «Λερναία Υδρα», από όπου «ξεφυτρώνουν» διαρκώς νέα κεφάλια, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, εκθέτοντας τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ανοιχτός» για συνάντηση με Ερντογάν

Εκ νέου μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν για διάλογο, πάντα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, έστειλε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα.

«Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες, αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε. Εσπευσε να προσθέσει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ κανείς Ελληνας πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών», ζητώντας βασικά από την τουρκική κυβέρνηση να περιορίσει κάπως τη ...θεματολογία που βάζει στο τραπέζι, αν και όλα επιβεβαιώνουν ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι είναι «εφ' όλης της ύλης» και η ατζέντα γεμάτη με σχέδια επικίνδυνων διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός δήλωσε «πάντα ανοιχτός» «σε οποιαδήποτε συνάντηση με την ηγεσία της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας με θέμα «Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΞ», στην παρατήρηση ότι «η Ελλάδα είχε οξύνσεις με την Τουρκία πάρα πολλές φορές», επεσήμανε ως «ένα διαφοροποιό στοιχείο, σήμερα» τη «διάρκεια» της τωρινής φάσης. Οπως είπε, στο παρελθόν «οι κρίσεις ήταν χρονικά περιορισμένες και πάντοτε τις ακολουθούσε μία περίοδος διαλόγου, λιγότερο ή περισσότερο επιτυχούς, συνήθως λιγότερο. Ομως, είχε το προσόν αυτός ο διάλογος να ηρεμεί την κατάσταση. Αυτό δεν έχει συμβεί αυτή τη φορά. Εχουμε μία διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο», τόνισε, βασικά επιβεβαιώνοντας ότι οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας έχουν περάσει σε άλλη, πολύ πιο οξυμένη φάση.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του σχετικά με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας και Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, είπε: «Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της», καθώς «προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου».

Προηγούμενα, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ταντζού Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στοχεύει με το ελληνο-αιγυπτιακό Μνημόνιο να καλύψει το «πιο πρόσφατο σκάνδαλό» της στη Λιβύη. Ανέφερε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που υπηρετούν τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, και όχι «περιοχές κυριαρχίας βάσει του διεθνούς δικαίου». Επίσης, είπε ότι οι χώρες είναι υποχρεωμένες να «συνεργάζονται» αν οι περιοχές εξυπηρέτησης «αλληλοκαλύπτουν» η μία την άλλη, τονίζοντας ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης, που έχουν ανακηρυχθεί από Τουρκία και Ελλάδα σε Αιγαίο και Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, συγκρούονται μεταξύ τους. Τέλος, ο Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι οι αξιώσεις κυριαρχίας της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι αντίθετες με τη σχετική Σύμβαση SAR. Ενώ τόνιζε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ" αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο».

Στο μεταξύ, την προσπάθεια της ΕΕ να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη Βόρεια Αφρική επιβεβαιώνει και το ψήφισμα με το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε διορισμό κατά προτεραιότητα ειδικού εντεταλμένου της Ενωσης για τη Λιβύη, αλλά και έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών, όπως και τη συνέχιση των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών αποστολών. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά επίσης την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως και από Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα, εμφανιζόμενο... κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην αφρικανική χώρα, που διέλυσαν από κοινού με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το 2011.


ΗΜΕΡΙΔΑ
Δικτατορία του κεφαλαίου - Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού «επιτελικού κράτους δικαίου»

Σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Στο φόντο της εντεινόμενης καταστολής, των παρακολουθήσεων - υποκλοπών, των πυκνών εξελίξεων και συζητήσεων γύρω από το «κράτος δικαίου» και την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά δικαιώματα, το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Δικαιοσύνης Αττικής του Κόμματος πραγματοποιούν ημερίδα με θέμα «Δικτατορία του κεφαλαίου: Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού "επιτελικού κράτους δικαίου"», σήμερα, Πέμπτη 24 Νοέμβρη, με ώρα έναρξης 7 μ.μ. και ώρα προσέλευσης 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Εισηγητικές ομιλίες

Κεντρική εισήγηση - Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η συνταγματική κάλυψη της καταστολής και της ενσωμάτωσης του λαού - Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρεμβάσεις

«Κράτος δικαίου» και «θεσμικά αντίβαρα» - Ο ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων - Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»

Η συνενοχή των αστικών κομμάτων στη διαμόρφωση της «κανονικότητας» των παρακολουθήσεων / υποκλοπών - Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων - Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για το μαζικό και προληπτικό φακέλωμα των λαών - Στέλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org