ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλεί ότι η νέα επίθεση σε Συρία - Ιράκ είναι «μόνο η αρχή»

Τουρκικοί βομβαρδισμοί σε περιοχές με ρωσικές και αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαιώνουν τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης

Η Τουρκία είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να προστατεύσει τα σύνορά της, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, προαναγγέλλοντας παραπέρα κλιμάκωση της νέας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

«Η επιχείρησή μας με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα drones μας δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε όλα τα νότια σύνορά μας (...) με μια ζώνη ασφαλείας είναι πιο ισχυρή σήμερα από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά, πατώντας στην αβάντα που δίνουν στην Αγκυρα με τη στάση τους τόσο το ευρωατλαντικό μπλοκ όσο και η Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση χερσαίας επίθεσης, είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιχειρήσεις μας χωρίς διακοπή και θα μπούμε στο έδαφος των τρομοκρατών τη στιγμή που θα μας φανεί κατάλληλη».

«Ενότητα» και «ανοίγματα» για τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας, με κριτήριο το πώς υπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, δυναμώνει η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας για τις σχέσεις με τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, ενόψει και των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνη.

Χτες, ο Ερντογάν επανήλθε στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζοντάς το «πιθανό» και αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο μνησικακίας στην πολιτική». Ο Τούρκος Πρόεδρος, μάλιστα, απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις Συρίας και Ιράκ, παρουσίασε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα σύνορά τους ως... μέσο για την αποκατάσταση της κυριαρχίας τους. Αντίστοιχες δηλώσεις για μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ασαντ είχε κάνει ο Ερντογάν και στις αρχές Οκτώβρη.

Στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με χώρες της περιοχής αναφέρθηκε και ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντ. Μπαχτσελί - στενός συνεργάτης του κυβερνώντος ΑΚΡ - χαρακτηρίζοντας «σωστή» την πρόσφατη θερμή χειραψία του Ερντογάν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι και τονίζοντας ότι «οι διμερείς δεσμοί πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω».

Υπογράμμισε δε και αυτός: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να οργανωθεί συνάντηση και με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, και να διαμορφωθεί κοινή βούληση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Τουρκία είναι γνωστό ότι έχει πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράκ».

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), Κ. Κιλιντσάρογλου, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα, δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι όταν πρόκειται για τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Πρέπει να στεκόμαστε εναντίον της, από όπου και αν προέρχεται (...) Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Τουρκία ελεύθερη από τον τρόμο».

Σύνοδος Αστάνας: Διακήρυξη με αιχμές κατά Κούρδων και ΗΠΑ

Στο μεταξύ, σε συνέχεια των προηγούμενων τοποθετήσεων από ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ, Γερμανία κ.λπ., η κοινή ανακοίνωση που υιοθέτησαν χτες Ρωσία, Ιράν και Τουρκία κατά την ολοκλήρωση της 19ης διεθνούς συνόδου για τη Συρία στην Αστάνα του Καζακστάν, ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τις «πλάτες» που κάνουν στην τουρκική επιθετικότητα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανεξάρτητα από «επιφυλάξεις» και «εκκλήσεις» για «αυτοσυγκράτηση» και «αναλογικότητα».

Στο ανακοινωθέν διακηρύσσεται χαρακτηριστικά η «αποφασιστικότητα» Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας να εντείνουν τη συνεργασία τους «κατά της τρομοκρατίας» και για να αντιμετωπίσουν «σχέδια αυτονομιστών που επιδιώκουν την υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, απειλώντας την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών, όπως οι διασυνοριακές επιθέσεις και οι διεισδύσεις», σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις κουρδικές δυνάμεις SDF και YPG που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, επικαλούμενο την κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών, επισημαίνει ότι συζήτησαν επίσης λεπτομερώς την κατάσταση στο Ιντλίμπ (όπου παραμένει το μεγαλύτερο μέρος των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών) και συμφώνησαν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση της «βιώσιμης ομαλοποίησης της εκεί κατάστασης». Εξέφρασαν επίσης «σοβαρή ανησυχία» για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών από «ομάδες αυτονομιστών κατά αμάχων στη Ροτζάβα» (δυτικό Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία), τονίζοντας ότι απέρριψαν την «παράνομη αρπαγή και εμπορία πετρελαίου που ανήκει στη Συρία» και καταδίκασαν τις ενέργειες χωρών «που στηρίζουν τρομοκρατικά στοιχεία όπως παράνομες αυτοδιοικούμενες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας», σε μια ακόμα σαφή αναφορά στις ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με τις SDF και YPG.

Από την πλευρά του, στη λογική της «αναλογικότητας» στις τουρκικές επιθέσεις, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλ. Λαβρέντιεφ, κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από μια πλήρους κλίμακας χερσαία επίθεση στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα επιχειρήματά μας θα ακουστούν από την Αγκυρα και θα βρεθούν άλλοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος». Σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια «καταστροφική» πορεία στη βορειοανατολική Συρία και ότι η επίλυση του κουρδικού ζητήματος θα ήταν σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Τουρκικές επιδρομές κοντά σε δυνάμεις Ρωσίας και ΗΠΑ

Χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε, μεταξύ άλλων, υποδομές τηλεπικοινωνιών στη βορειοανατολική Συρία αλλά και πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, σε περιοχές με ρωσικές ή αμερικανικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας τους κινδύνους «ατυχημάτων» και περαιτέρω κλιμάκωσης.

Πληροφορία που μετέδωσε το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (εδρεύει στο Λονδίνο) - χωρίς να επιβεβαιωθεί άμεσα από κάποια άλλη πλευρά - ανέφερε ότι τουρκικά drones χτύπησαν γραφεία συνδέσμου των κουρδικών SDF σε ρωσική βάση στη Συρία, σκοτώνοντας έναν Κούρδο μαχητή, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 άνδρες των SDF, αλλά και ένας Ρώσος στρατιώτης.

Επιπλέον τουρκικό drone χτύπησε μία κοινή βάση κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, με την Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να επιβεβαιώνει ότι τέθηκαν σε κίνδυνο Αμερικανοί στρατιώτες.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε επίσης περιοχή που είναι κοντά στη φυλακή Τζίρκιν που βρίσκεται κοντά στο Καμσιλί (στα σύνορα με την Τουρκία), όπου κρατούνται πολλές δεκάδες τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press», άλλες τουρκικές επιδρομές σημειώθηκαν στο χωριό Κουράν (κοντά στη συριακή κουρδική πόλη Κομπανί) με αποτέλεσμα την ισοπέδωση ενός σχολείου.

Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι οι τουρκικές επιδρομές έχουν προκαλέσει τον θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού Σύρων στρατιωτικών που δρουν στις ίδιες περιοχές όπου δρουν και οι δυνάμεις SDF.

Το ίδιο διάστημα στις αυτοδιοικούμενες περιοχές των Κούρδων της βόρειας Συρίας ο διοικητής των δυνάμεων SDF, Μ. Αμπντι, δήλωσε στο «Αssociated Ρress» ότι ετοιμάζονται για την απώθηση πιθανής τουρκικής χερσαίας επίθεσης. Ισχυρίστηκε ότι «οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να καταλάβουν περισσότερες από τις περιοχές μας και θα γίνει μεγάλη μάχη. Εάν η Τουρκία επιτεθεί στην περιοχή, ο πόλεμος θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές και θα υποστούν πλήγματα όλοι από αυτό».

ΗΠΑ - Τουρκία: Συνομιλία των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο μεταξύ, χτες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μ. Μίλεϊ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Γ. Γκιουλέρ.

Σε ανάρτησή τους στο Twitter, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέφεραν ότι «ανταλλάχθηκαν απόψεις για επίκαιρες εξελίξεις», σε μια έμμεση αναφορά και στις εξελίξεις στη Συρία.

Ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς εξήγησε ότι ο Μίλεϊ «συζήτησε πολλά θέματα αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν τη στρατηγική διμερή τους σχέση».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απεργία χιλιάδων γιατρών στη Μαδρίτη

Από τη μαζική κινητοποίηση στη Μαδρίτη για την Υγεία, στις 13 Νοέμβρη, από υγειονομικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων

Copyright 2022 The Associated

Από τη μαζική κινητοποίηση στη Μαδρίτη για την Υγεία, στις 13 Νοέμβρη, από υγειονομικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων
Χιλιάδες οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πραγματοποιούν επ' αόριστον απεργία στα 430 Κέντρα Υγείας της Μαδρίτης από τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και τη μεγάλη υποστελέχωση, που οδηγεί σε υπερκόπωση και έλλειψη χρόνου για την ορθή εξέταση των ασθενών.

Στην πρώτη μέρα απεργίας υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 4.240 οικογενειακοί γιατροί και 720 παιδίατροι.

Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ένας από τους κύριους άξονες της απεργίας, σύμφωνα με στελέχη του συνδικάτου υγείας Amyts, που επεσήμαναν ότι οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης αρνούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότησή της. Οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη Μαδρίτη έχουν εντείνει τις διαμαρτυρίες τους από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά.

«Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού έχουν προκαλέσει συνεχή υποβάθμιση» της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, «με το 20% του προσωπικού να μην καλύπτεται» και με αποτέλεσμα την «υπερφόρτωση της περίθαλψης», τόνισε η επικεφαλής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Amyts, Μ. Χουστίθια.

«Κατά μέσο όρο 50 ασθενείς βοηθούνται καθημερινά, ακόμα και 60 - 70 σε ορισμένα κέντρα», παράλληλα με την εκτέλεση άλλων υποχρεωτικών δραστηριοτήτων, «χωρίς το περιφερειακό υπουργείο Υγείας να έχει κάνει τίποτα για την αύξηση των πόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας», δήλωσαν πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε αυτό το επίπεδο άγχους, η κατάσταση είναι αφόρητη», αναφέρουν πολλοί υγειονομικοί.

Τα Κέντρα Υγείας στη Μαδρίτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν σε ελάχιστο επίπεδο, με τέσσερις ή περισσότερους γιατρούς, δύο οικογενειακούς γιατρούς και έναν παιδίατρο ανά βάρδια, επιβεβαίωσαν περιφερειακές πηγές Υγείας.

Οι υγειονομικοί απαιτούν μεταξύ άλλων «τον περιορισμό των ημερήσιων λιστών σε 30 - 31 ασθενείς ανά γιατρό και 21 στην Παιδιατρική. Να αφιερώνονται τουλάχιστον 10 λεπτά ανά ασθενή, αντί για μόλις 6 που είναι σήμερα, και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις».

ΚΙΝΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «FOXCONN»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες δουλειάς

Κινητοποιήσεις με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς πραγματοποίησαν εργαζόμενοι σε εργοστάσιο του κολοσσού «Foxconn» στην Κίνα - το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone, με περίπου 200.000 εργαζόμενους - καταγγέλλοντας άθλιο εργασιακό περιβάλλον.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεταξύ άλλων μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, κακής ποιότητας φαγητό, αλλά και μη καταβολή μπόνους που τους είχε υποσχεθεί η εργοδοσία σε αντιστάθμισμα της «ομηρίας» τους λόγω των μέτρων για την πανδημία. Η μονάδα είναι μία από αυτές στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα του λεγόμενου «κλειστού κυκλώματος» (με μέτρα απομόνωσης των εργαζομένων), λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή Τζέγκτζου.

Η μεγάλη πίεση στον χώρο εργασίας έχει προκαλέσει και αυξημένες παραιτήσεις, επηρεάζοντας και τις παραδόσεις του νέου τηλεφωνικού μοντέλου της «Apple», iPhone 14.

ΣΥΡΙΑ
Δολοφονία Ιρανού συνταγματάρχη κοντά στη Δαμασκό

Ο Ιρανός συνταγματάρχης Νταβούντ Τζαφάρι, που διατελούσε «σύμβουλος» της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, δολοφονήθηκε χθες νωρίς το πρωί κοντά στη Δαμασκό από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού σε δρόμο της περιοχής.

Οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» υπέδειξαν το Ισραήλ ως υπεύθυνο για την επίθεση, απειλώντας με αντίποινα και τονίζοντας πως «το εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς θα πάρει την κατάλληλη απάντηση».

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Τασνίμ», ο Τζαφάρι ήταν ένας από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» που ήταν υπεύθυνοι για την κατάληψη δύο πλοιαρίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τα οποία μετέφεραν 10 Αμερικανούς ναύτες στον Περσικό Κόλπο, τον Γενάρη του 2016.

Πάντως, χθες ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ συσχέτισαν τη δολοφονία του Ιρανού συνταγματάρχη με την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Εγιάλ Χουλάτα, στη βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, μεταδίδοντας πληροφορίες για πιθανή αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία σε βάρος του δολοφονηθέντος Ιρανού συνταγματάρχη, στο φόντο των διαδοχικών ισραηλινών επιδρομών στη Συρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ