ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ
Επικίνδυνη η κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς

Τα όσα τραγικά συμβαίνουν διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας

Τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τα κτιριακά προβλήματα και τη συνολικότερη προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα διαπίστωσε σε επίσκεψή του κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν η Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας, και ο Δημήτρης Κατσαρός, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας, είχε συνάντηση με το Σωματείο και εργαζόμενους της δομής, οι οποίοι τόνισαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο από τις ελλείψεις και τα προβλήματα που συσσωρεύονται χρόνια τώρα και παραμένουν άλυτα.

Η πρόεδρος του Σωματείου, Κωνσταντίνα Φλώρου, μέλη της διοίκησης και εργαζόμενοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση περιέγραψαν μία αμείλικτη πραγματικότητα εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων. Συγκεκριμένα, το μόνιμο προσωπικό δεν ξεπερνά ούτε το 20% των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα μόλις δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να καλούνται να προσφέρουν κάθε είδους νοσηλείας και φροντίδας σε 48 χρονίως πάσχοντες που διαμένουν στη δομή, και παράλληλα να εκτελούν καθήκοντα μάγειρα και τραπεζοκόμου. Σημείωσαν ότι αν φύγουν στο τέλος του έτους που λήγει η σύμβασή τους και οι 4 συμβασιούχοι COVID-19, το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι μόλις 6 άτομα, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον κανένας μάγειρας. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, στον μοναδικό μάγειρα της δομής, ο οποίος προσλήφθηκε με σύμβαση COVID-19 που λήγει στο τέλος του έτους, οφείλονται δεκάδες μέρες ρεπό, όπως βέβαια και στο υπόλοιπο προσωπικό.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στα προβλήματα στατικότητας και στεγανότητας του κτιρίου και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ιατρική παρακολούθηση των φιλοξενούμενων στο Θεραπευτήριο. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι υπάρχει αδυναμία συνοδείας εκτάκτων περιστατικών στο νοσοκομείο, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό, ενώ και για τις ιατρικές εξετάσεις των ατόμων που είναι χρονίως πάσχοντες απαιτείται ραντεβού στο νοσοκομείο, με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη»

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Γ. Μαρίνος επεσήμανε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων και οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και κάθε αρμόδιου για τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα, την ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί» και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε καλά αυτόν τον χώρο, στον οποίο διαμένουν βασανισμένες ψυχές, δεκάδες χρονίως πάσχοντες, και για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Ολες οι κυβερνήσεις, με κριτήριο τις "δημοσιονομικές αντοχές" και τη λογική του υψηλού "κόστους", επιβάλλουν σκληρή υποχρηματοδότηση και καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ώρα που δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στα μεγάλα συμφέροντα.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Η προσπάθεια ωραιοποίησης των αρμόδιων εξοργίζει, προκαλεί το αίσθημα όλων αυτών - συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της περιοχής - που γνωρίζουν τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα του Θεραπευτηρίου, το οποίο έχει σταθεί όρθιο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, με βαριές συνέπειες στην υγεία του.

Το κτίριο έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και εισροής υδάτων, ενώ σημειώθηκε πτώση των πλακών ψευδοροφής και κομματιών μπετόν. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών γίνεται μπαλάκι του πινγκ πονγκ από υπηρεσία σε υπηρεσία, από υπουργείο σε υπουργείο και την Περιφέρεια, και ενώ το Θεραπευτήριο βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, λίγα χιλιόμετρα μακρά από τη Θήβα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές! Το οργανόγραμμα προβλέπει 100 εργαζόμενους και υπηρετούν μόλις 17 μόνιμοι και 5 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με μικρές αυξομειώσεις, καθιστώντας αδύνατο να καλυφθούν όλες οι βάρδιες όλων των ειδικοτήτων.

Τα κενά είναι σε όλες τις ειδικότητες. Νοσηλευτές και καθαρίστριες μετά τη φροντίδα των ασθενών αναλαμβάνουν την ευθύνη της κουζίνας, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα, γιατί δεν καλύπτονται μόνιμα οι θέσεις των μαγείρων και των τραπεζοκόμων. Ως μάγειρας εργάζεται συμβασιούχος COVID-19 την πρωινή βάρδια και η σύμβασή του λήγει τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στον αναγκαίο εξοπλισμό εστίασης.

Δεν έχει εξασφαλιστεί η φύλαξη του χώρου, ούτε καν τις νυχτερινές ώρες.

Παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων, εξαιρέσιμων - νυχτερινών.

Τώρα, άμεσα, επιβάλλεται να επιλυθεί το πρόβλημα της στατικότητας και ασφάλειας του κτιρίου, ή να εξασφαλιστεί στέγαση σε κατάλληλο κτίριο.

Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της κουζίνας με το αναγκαίο προσωπικό, να ικανοποιηθούν επειγόντως τα αιτήματα του Σωματείου. Αν δεν γίνουν επειγόντως προσλήψεις και δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών, το Θεραπευτήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Το ΚΚΕ, όπως όλα τα χρόνια, θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και μαζί τους, αλλά και με τον λαό της περιοχής, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αυλίδα».

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση στη Χαλκίδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στο δημοτικό κλειστό γήπεδο Χαλκίδας «Μελίνα Μερκούρη», γιορτάζοντας τα 104 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων του Κόμματος στην πόλη.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Θύμιο Καψή (Ανάποδο) από τη θεατρική ομάδα της ΟΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Ρίτα Αντωνοπούλου.

Νωρίτερα, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, στην οδό Δημ. Σαμαρτζή 24 και Γκορτζή, στα οποία θα δοθεί η ονομασία «Κτίριο Θύμιος Καψής "Ανάποδος"».

Με μεράκι, ενθουσιασμό και ικανοποίηση για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου και την εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης απέναντι στην Ευσταθία Καψή, αδερφή του «Ανάποδου» και όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη Χαλκίδα και σε ολόκληρη τη Στερεά και την Εύβοια, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προετοιμασία της εκδήλωσης και το πλατύ άνοιγμα σε εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, γυναίκες, νέους και συνταξιούχους αλλά και σε απογόνους αγωνιστών.

Την ίδια στιγμή με την ίδια επιμέλεια συνεχίζονται οι προετοιμασίες και για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κτιρίου των γραφείων. Να ετοιμαστεί ο χώρος που θα φιλοξενεί τη δανειστική βιβλιοθήκη με εκατοντάδες τόμους βιβλίων, να στολιστούν οι αίθουσες με πίνακες και έργα τέχνης που δώρισαν μέλη και φίλοι του Κόμματος για τα νέα γραφεία και γενικότερα να μπουν οι τελευταίες πινελιές για την εκδήλωση των εγκαινίων.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει και οι πρόβες της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας της ΟΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, η οποία θα πλαισιώσει τη μεγάλη εκδήλωση για τα εγκαίνια των νέων γραφείων, παρουσιάζοντας ένα μουσικοθεατρικό αφηγηματικό δρώμενο προς τιμήν του Θύμιου Καψή και των αγωνιστών του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΚΟΖΑΝΗ
Ελλιπής η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης

Με ελλιπή θέρμανση κινδυνεύει να μείνει η Κοζάνη λόγω ανεπάρκειας παροχής θερμικής ισχύος στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η ΔΕΥΑ Κοζάνης προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της για το ενδεχόμενο αστάθειας στη λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης και ανεπάρκειας στην παροχή θερμικής ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η ζήτηση θα είναι αυξημένη, λόγω της ελλιπούς τροφοδοσίας από μία και μόνο λιγνιτική μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης της ΔΕΗ ΑΕ. Επίσης, η ΔΕΥΑ Κοζάνης αναφέρει πως η ίδια αδυνατεί να καλύψει το έλλειμμα του φορτίου αυτού με τη χρήση του λεβητοστασίου αιχμής που λειτουργεί με πετρέλαιο.

Οι καταναλωτές καλούνται «να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες της εσωτερικής τους εγκατάστασης θέρμανσης μεταξύ 19 και 21 βαθμών Κελσίου, ενώ σε περίπτωση πολύωρης ή μακροχρόνιας απουσίας τους καλό θα είναι να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη στο επίπεδο της αντιπαγωτικής προστασίας (3 - 4 β.), έτσι ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη κατανάλωση Ενέργειας». Επίσης, καλούνται οι υπεύθυνοι των δημόσιων κτιρίων «τις ώρες που δεν λειτουργούν να κλείνουν τους θερμοστάτες για να γίνεται και εκεί εξοικονόμηση Ενέργειας».

Να μη μείνει ούτε ώρα χωρίς θέρμανση η πόλη!

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει ότι η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των εργαζομένων και του λαού για τα ζητήματα που προκύπτουν με την τηλεθέρμανση της πόλης.

«Η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού το προηγούμενο διάστημα "στέγνωσε" τα πορτοφόλια των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, τώρα απειλεί να αφήσει την πόλη χωρίς θέρμανση μέσα στον χειμώνα», σημειώνει η ανακοίνωση, και τονίζει τις ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων, των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση και των συνδικαλιστών που στήριξαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων στη λογική «κόστους - οφέλους».

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να οργανώσουν χωρίς αναμονή την πάλη τους για να μη μείνει η πόλη ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση και να διεκδικήσουν τη λειτουργία χωρίς διακοπές των απαραίτητων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κόντρα στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης και του εμπορίου ρύπων της ΕΕ. Εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης αλλά και έκτακτη επιχορήγηση στη ΔΕΥΑΚ για να μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας των λεβήτων πετρελαίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και παράλληλα να μη γίνει καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης και να μην πειραχτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ