ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις στη βάση του διχοτομικού σχεδίου

Διακαναλική συνέντευξη του Κύπριου Προέδρου, που διαμήνυσε την ετοιμότητά του για εντατικοποίηση των συνομιλιών. Επαφές με Μπάιντεν, Τουσκ, Γιούνκερ κ.τ.λ.

Στιγμιότυπο από τον πρόσφατο γύρο επαφών στην Ελβετία
Στιγμιότυπο από τον πρόσφατο γύρο επαφών στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικές και πολύπλευρες είναι οι διεργασίες που ήδη αναπτύσσονται γύρω από το Κυπριακό, μετά από τη μη κατάληξη των πρόσφατων επαφών στην Ελβετία. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναγνωρίζουν μεν τις υπαρκτές δυσκολίες, εστιάζουν δε στην ανάγκη οι συνομιλίες να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν, ρετουσάροντας μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση παραπλάνησης του κυπριακού λαού, ώστε να παγιδευτεί με ψευτοδιλήμματα και να χάσει την ουσία, ότι δηλαδή προωθείται ένα ακόμα σχέδιο διχοτόμησης της πατρίδας του, βαθύτερου εγκλωβισμού της στα επικίνδυνα σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε χτεσινοβραδινή του διακαναλική συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαμήνυσε την «αποφασιστικότητα» της Λευκωσίας να συμμετάσχει στα πιο σύνθετα και σκληρά παζάρια που όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν.

Ετσι, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να προβεί «σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου να επανεκκινήσει ο διάλογος» «με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για επίτευξη συγκλίσεων επί των εκκρεμούντων διαφορών επί του συνόλου των κεφαλαίων», επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν «βάσιμες προσδοκίες να οδηγηθούμε στην τελική φάση του διαλόγου». Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες είναι μέρος ευρύτερων ανταγωνισμών και διεργασιών, επισημαίνοντας τη σημασία που θα έχει ευρύτερα η κατάληξη των συνομιλιών για την περιοχή.

Για τις συνομιλίες στην Ελβετία, επιβεβαίωσε ότι είχε σχεδιαστεί ακόμα και ημερομηνία για την «πολυμερή διάσκεψη» για ασφάλεια και εγγυήσεις, εφόσον υπήρχε συμφωνία στο Εδαφικό, όπως και ότι προχώρησαν προτάσεις όπως η πρόβλεψη «ειδικών ρυθμίσεων» για το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων που θα μένουν στην ελληνοκυπριακή «πολιτεία» και αντίστροφα.

Εξήγησε ότι σημειώθηκαν ικανοποιητικές συγκλίσεις στο θέμα της ακτογραμμής (σ.σ. τον καταμερισμό της μεταξύ των δύο «συνιστωσών πολιτειών»), αλλά και των ποσοστών του νησιού που κάθε πολιτεία θα ελέγχει, αλλά όχι στο θέμα της επιστροφής προσφύγων. Η παράθεση αριθμητικών στοιχείων συνέβαλε στην ευρύτερη προσπάθεια να κρυφτεί ο διχοτομικός χαρακτήρας της λύσης που προωθείται, ενώ ακόμα μια φορά καλλιεργήθηκαν αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας, αφού τονίστηκε ότι «η θετική ρητορική της Τουρκίας» (σ.σ. ότι θέλει «λύση») πρέπει να «μετατραπεί εμπράκτως σε στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «δεν θεωρούμε ότι η μη λύση είναι λύση» και ότι «δε θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα». Σήμερα το πρωί, αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Να συνεχιστεί άμεσα η προσπάθεια ζητά ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, σε χτεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «μοιράζεται την ίδια απογοήτευση με τους δύο ηγέτες», αλλά δηλώνει «πεπεισμένος για τη συνεχιζόμενη επιθυμία των ηγετών να υπάρξει αποτέλεσμα στις προσδοκίες για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Οι Κύπριοι δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο».

Ο ΓΓ καλεί τους δυο ηγέτες «να ολοκληρώσουν την πολλά υποσχόμενη εργασία που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν», αναφερόμενος στη «σημαντική πρόοδο που έγινε το περασμένο 18μηνο, οδηγώντας τις συνομιλίες σε σημείο που δεν έχει φτάσει ποτέ πριν» και τους καλεί να συνεχίσουν τις προσπάθειες «σύμφωνα και με την κοινή τους δέσμευση ότι θα κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να φτάσουν σε λύση μέσα στο 2016».

Επίσης, εκτιμά ότι «προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα σε ειρηνευτικές διαδικασίες που φτάνουν στο τελικό τους στάδιο» και δεν παρέλειψε να καλέσει «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικά τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να στηρίξουν τους δυο ηγέτες τις ερχόμενες μέρες και βδομάδες, που θα είναι κρίσιμες για τις συνομιλίες και το μέλλον της Κύπρου».

Ευρύτερη διπλωματική «κινητικότητα» αποτύπωνε και η σειρά τηλεφωνικών επαφών που έγιναν χτες, όπως αυτές που είχε ο Ν. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο συνομιλιών που η Λευκωσία επιδιώκει με όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ κ.τ.λ.

Παρέμβαση έκανε όμως και η Ρωσία, που μέσω του πρέσβη της στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, ανέφερε ότι η Μόσχα στηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της ασφάλειας του επανενωμένου νησιού πρέπει να συζητηθεί σε διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μόνιμων μελών του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά και στην Τουρκία, ναυαρχίδες των αστικών ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ» καλλιεργούσαν κλίμα προσμονής νέων πιο σκληρών παζαριών, με ρεπορτάζ που τιτλοφορούνταν «Αθήνα - Αγκυρα ψάχνουν τρόπους να αναβιώσουν τις αποτυχημένες συνομιλίες για το Κυπριακό».

O εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεγίν Μουφτούογλου, ανέφερε ότι «έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία», συμπληρώνοντας βέβαια ότι «θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό». Φυσικά, το αλισβερίσι θα εστιάσει ειδικά σε «ευαίσθητα» θέματα όπως και το Εδαφικό, με περιοχές όπως η Μόρφου να αποτελούν πεδία αυξημένων «τριβών» (σ.σ. η Αγκυρα επιμένει ιδιαίτερα στην παραμονή της περιοχής υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο).

Στα Κατεχόμενα, ο ίδιος ο Μ. Ακιντζί ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τη διαπραγμάτευση», υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα γίνει λόγος αποτυχίας της προσπάθειας επίτευξης λύσης.

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της η Τουρκία

Νέες δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, ενώ συνεχίζονται οι τριβές με την Ευρωπαϊκή Ενωση

Με κάθε αφορμή, ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει την επιθετική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας
Με κάθε αφορμή, ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει την επιθετική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει τις προκλήσεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα στρατηγικά της συμφέροντα, σε μια περίοδο και μια περιοχή έντονων ανακατατάξεων. Αυτό βεβαιώνουν οι προχτεσινές δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ανασύροντας πάλι συνοριακά ζητήματα.

«Οταν το έθνος μας άρχισε τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τέθηκε ένας στόχος, το Εθνικό Συμβόλαιο (σ.σ. απόφαση της οθωμανικής Βουλής το 1920, λίγο πριν από τη διάλυσή της, που όριζε ότι τα σύνορα του εθνικού κράτους που θα συγκροτούνταν θα ήταν στα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τη συνθηκολόγησή της στο τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου). Εμείς, φυσικά, εκτιμάμε και καλωσορίζουμε όσα κερδίσαμε με τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923), αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας που συμπεριλαμβάνονταν στο Εθνικό Συμβόλαιο, αλλά από τα οποία έπρεπε να παραιτηθούμε με τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν είπε πως η Συνθήκη της Λοζάνης «σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε (...) Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στη Λοζάνη. Να μας συγχωρέσουν, ο λαός μας έχει δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε το πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι το τουρκικό κεφάλαιο θα συνεχίσει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις, που αξιοποιούνται για ευρύτερους σχεδιασμούς και διεργασίες στην περιοχή, λέγοντας: «Δε θα περιμένουμε άλλο τις απειλές να μας χτυπήσουν την πόρτα. Θα τις αντιμετωπίσουμε κατευθείαν στη ρίζα. (Αυτό) αφορά όχι μόνο ζητήματα δημόσιας τάξης και φύλαξης των συνόρων, αλλά και άμυνας... οικονομίας... Ενέργειας...».

Επιβεβαιώνοντας, τέλος, ότι η «τρομοκρατία» θα συνεχίσει να αξιοποιείται στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπογράμμισε ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και δεν περιορίζεται στα εδάφη μας» και επισήμανε πως οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ «είναι ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία».

Βολές κατά της ΕΕ

Ενόψει και της σημερινής συζήτησης που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά και με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, ο Τούρκος ηγέτης επέκρινε όσους ασκούν κριτική στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία στα μάτια μας».

Σημειώνουμε ότι οι δύο μεγαλύτερες ευρωομάδες ζήτησαν ουσιαστικά «πάγωμα» των συνομιλιών. Ο μεν επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ο δε επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, είπε πως «θέλουμε να παγώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες».

Πάντως, πρέπει να καταγραφεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε στη διάρκεια χτεσινής Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής ότι «θα συνεχίσω τις συνομιλίες με την Τουρκία», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αποκλείει την καθαρή απάντηση σε ό,τι φαίνεται ανησυχητικό».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας ανακοίνωσαν ότι η Αγκυρα θα αναλάβει το επόμενο διάστημα την προεδρία του «Ενεργειακού Κλαμπ» της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (πρόκειται για το επιτελείο ανάπτυξης και ανίχνευσης προνομιακών ενεργειακών συνεργασιών της συγκεκριμένης διακρατικής ένωσης όπου συμμετέχουν η Ρωσία και η Κίνα). Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι είναι η πρώτη φορά που χώρα - μη πλήρες μέλος της Οργάνωσης αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Ζητάει διαπραγμάτευση Ελλάδας - Αλβανίας με διευρυμένη ατζέντα

Από τον καθορισμό της ΑΟΖ μέχρι τις αξιώσεις των Τσάμηδων προτείνει να τεθούν στο διάλογο ο Αλβανός πρωθυπουργός

Η ρευστή και τεταμένη γεωπολιτικά κατάσταση, που κλιμακώνεται σταθερά στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, οξύνει τις εντάσεις και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε και από τη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά μία συνολική διαπραγμάτευση όλων των διμερών ζητημάτων που είτε είναι, είτε ο ίδιος τα θεωρεί ανεπίλυτα, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, η άρση της εμπόλεμης κατάστασης, το θέμα των κοιμητηρίων για τους Ελληνες πεσόντες στρατιώτες από τον πόλεμο του 1940, αλλά και τις αξιώσεις των Τσάμηδων να τους αναγνωριστούν περιουσιακά δικαιώματα σε περιοχές της Ελλάδας.

«Από την πρώτη μέρα, ζητήσαμε από τους Ελληνες φίλους μας να κάτσουν κάτω με ένα πλάνο και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα, τα ναυτικά μίλια, τα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση πολέμου, το θέμα της ταφής των Ελλήνων στρατιωτών, τοπωνύμια και πολλά άλλα μικρά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν ως μια ατζέντα του μέλλοντος, σε συνδυασμό με τους πυλώνες μιας ακόμη ισχυρότερης στρατηγικής συνεργασίας, που πρέπει να κάνουμε μαζί», υπογράμμισε ο Ράμα, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λυθούν «ως ένα πακέτο».

Οσον αφορά παλιότερες δηλώσεις του περί «φυσικής Αλβανίας», ισχυρίστηκε ότι η χώρα του «δεν έχει βλέψεις για αλλαγή των συνόρων της περιοχής, ούτε στρατηγική για να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας ή ένα κομμάτι της Σερβίας ή της Μακεδονίας».

Προσδιόρισε τη λεγόμενη «φυσική Αλβανία» σαν «ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας», σημειώνοντας αφενός ότι το αλβανικό «είναι έθνος με δύο κράτη, ένα στην Αλβανία και ένα στο Κόσσοβο», ενώ θύμισε την αλβανική μειονότητα που ζει σε νότια Σερβία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο. Διέψευσε, στη συνέχεια, πως στα σχολικά βιβλία υπάρχουν χάρτες μίας μελλοντικής «Μεγάλης Αλβανίας».

Απαντώντας στην ερώτηση περί ακύρωσης της προηγούμενης ελληνοαλβανικής συμφωνίας περί ΑΟΖ, διέψευσε ότι έγινε επειδή υπήρξε παρέμβαση της Τουρκίας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι Αλβανία και Τουρκία έχουν «στρατηγική συνεργασία» και ότι είναι «καλός φίλος» με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οταν ρωτήθηκε για το σάλο που προκάλεσε η πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook περί «διάσωσης» της Ακρόπολης από έναν Αλβανό το 17ο αιώνα, υποστήριξε ότι ξαφνιάστηκε από το θόρυβο που προκάλεσε αυτό στην Ελλάδα. Επέμεινε, ωστόσο, στον ισχυρισμό, λέγοντας πως το έκανε έχοντας «μόνο φιλική πρόθεση», για να δείξει ότι άνθρωποι και από τις δύο χώρες έχουν κάνει «πολύ καλά πράγματα ο ένας για τον άλλον».

Αλυτρωτισμός με πλάγια μέσα

Απαντώντας σε ερώτηση για διάφορα αλυτρωτικά σενάρια, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση, μεταφέροντας χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» και σχετικά εγχειρίδια, ο Ράμα είπε πως «δεν είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί, ούτε ότι υπήρχε μία περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά όπου έμεναν Αλβανοί». Ισχυρίστηκε ότι το «τσάμικο» είναι «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορώντας γιατί δεν μπορούν υπερήλικες σήμερα να πάνε πίσω και να επισκεφθούν τα σπίτια τους».

Στη συνέχεια, συνέδεσε το «τσάμικο» με τη συνέχιση (από τη μεριά της Αθήνας) της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, λέγοντας ότι έθεσε το ζήτημα και στο παρελθόν σε Ελληνες πρωθυπουργούς όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Αντ. Σαμαράς και ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου περί εμπόλεμης κατάστασης «χρησιμοποιείται ως κώλυμα για εκείνους, ώστε να μην μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «βαλκανικό παράδοξο» τη συνέχιση της εμπόλεμης κατάστασης και το ελληνοαλβανικό σύμφωνο φιλίας.

Σχετικά με την κατεδάφιση κτισμάτων ελληνικής ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα, ο Ράμα είπε πως εντάσσεται στο ευρύτερο κρατικό πρόγραμμα «αστικής αναγέννησης». Είπε ότι τα 18 κτίρια ελληνικής ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα που κατεδαφίστηκαν ή πρόκειται να κατεδαφιστούν, είναι απλώς «λίγα από τα 9.150 κτίρια» που έχουν γκρεμιστεί σε όλη την υπόλοιπη χώρα για τον ίδιο λόγο.

Ερωτηθείς εάν ζήτησε πληροφορίες για τις ενεργειακές έρευνες που έκανε Ελλάδα στο Ιόνιο, απάντησε ότι πρόκειται για «αμφισβητούμενη περιοχή όπου υποθετικά υπάρχουν πηγές πετρελαίου και αερίου». Είδε την κατάσταση σαν «μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί», προσθέτοντας ακολούθως ότι «και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Ελληνες, αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ