ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μπαίνει μπροστά για τη συμμετοχή των σπουδαστών στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη

Το νέο μπλογκ του Συλλόγου
Το νέο μπλογκ του Συλλόγου
Μπαίνει μπροστά για την οργάνωση της πάλης των σπουδαστών, μπροστά και στην απεργία της 8ης Δεκέμβρη, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής και σε αυτό το πλαίσιο καλεί να γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα Δημόσια ΙΕΚ και σε κάθε ειδικότητα, να γίνουν συζητήσεις για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντούν οι σπουδαστές, να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σημειώνει: «Πίσω από τις ωραίες λέξεις της κυβέρνησης, περί "συναίνεσης" και "δίκαιης ανάπτυξης", βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα. Η μερική απασχόληση, τα 3ωρα και 4ωρα, οι μισθοί των 300 και 400 ευρώ, ακόμα και των 100 ευρώ, οι ατομικές συμβάσεις και οι συμβάσεις μιας μέρας, η "πρακτική", δηλαδή η απλήρωτη δουλειά, η "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία, τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατηρεί το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, αλλά διαπραγματεύεται την επέκτασή του! Για να επιστρέψουν στην "κανονικότητα" και την "ανάπτυξη" οι μεγάλες επιχειρήσεις, προετοιμάζουν την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας (...).

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που και φέτος τα εξάμηνα στις σχολές μας ξεκίνησαν με τα προβλήματα να παραμένουν και να διογκώνονται. Με το "καλημέρα", ήρθαμε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε εργαστηριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που είναι αναγκαίος για να μάθουμε την ειδικότητά μας. Τα καθημερινά έξοδα για να σπουδάσουμε είναι δυσβάσταχτα κι απαγορευτικά για το "ταμείο" των οικογενειών μας. Από τις μετακινήσεις μας, τα αναλώσιμα υλικά και εργαλεία που είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση των εργαστηρίων, οι φωτοτυπίες, αφού οι σημειώσεις δίνονται σε ηλεκτρονική μορφή. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, αφού τελειώσουμε το Δημόσιο κατά τ' άλλα ΙΕΚ, πρέπει να δώσουμε άλλο ένα σκασμό λεφτά για την πιστοποίηση. Στην "πρακτική άσκηση" εκπαιδευόμαστε στην απλήρωτη δουλειά και σε άσχετα με την ειδικότητά μας πράγματα πολλές φορές. Η ασφάλεια που μας παρέχεται, είναι μόνο για την περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της πρακτικής και τα ένσημα μη συνταξιοδοτούμενα. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και φέτος σε όλα τα Δημόσια ΙΕΚ είναι προθέρμανση για το μέλλον που μας ετοιμάζουν, στην ανεργία με "ενέσεις" κακοπληρωμένης απασχόλησης. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!».

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ παλεύει για:

  • Δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές και όχι από φωτοτυπίες ή ηλεκτρονικές σημειώσεις.
  • Καμιά σκέψη για δίδακτρα. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ που υπάρχουν, όπως της Σιβιτανίδειου.
  • Δωρεάν και με κρατική ευθύνη να δίνονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα κ.ά.
  • Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, Κοινωνική Ασφάλιση και πληρωμή, με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, κάθε μήνα και όχι με το πέρας της πρακτικής. Κανένας σπουδαστής κάτω από 751 ευρώ.
  • 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
  • Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας χωρίς καμία πληρωμή σε εξετάσεις, γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία για όλους τους μαθητές με την κάρτα του μαθητή.
  • Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους. Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους, καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων.
  • Μόνιμοι και σταθερά αμειβόμενοι καθηγητές και όχι απλήρωτοι και με 6μηνες συμβάσεις.

Παράλληλα, ο ΣΥΣΔΙΕΚ απόκτησε και το δικό του χώρο στο διαδίκτυο. Στη διεύθυνση http://sysdiek-attikis.blogspot.gr ο Σύλλογος αναρτά όλες του τις ανακοινώσεις κι ακόμα ανταποκρίσεις σπουδαστών, διαδικτυακές εκπομπές και χρήσιμους συνδέσμους.

ΚΕΘΕΑ
Οταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπονομεύουν την απεξάρτηση

Ενα νέο άνθρωπο που έδωσε τη μάχη της απεξάρτησης, είναι εδώ και 2,5 χρόνια καθαρός, βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, η αστική «Δικαιοσύνη» τον καταδίκασε ερήμην του (τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό) σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για αδικήματα που είχε διαπράξει όσο ήταν στη χρήση, 10 χρόνια πριν.

Ο Μιχάλης, μέλος του ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ - ΕΞΑΝΤΑΣ», βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στις φυλακές της Χίου. Εχοντας ολοκληρώσει τη Θεραπευτική Κοινότητα και ως μέλος πλέον της Κοινωνικής Επανένταξης, άσκησε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας, προκειμένου να στηρίξει το δίκαιο αίτημά του για την εκδίκαση της υπόθεσης σύμφωνα με το Ν. 4139/2013. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του και διέταξε την εκτέλεση της ποινής. Ο Μιχάλης συνελήφθη επιτόπου και οδηγήθηκε στη φυλακή.

«Η Δικαιοσύνη - καταγγέλλει το ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του - σε όλα τα παραπάνω στάδια αγνόησε το γεγονός της εξάρτησης του Μιχάλη, όπως αυτό πιστοποιείται από τις βεβαιώσεις παρακολούθησης του θεραπευτικού προγράμματος, και του στέρησε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί και να έχει την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου, όπως δικαιούται. Επιπλέον, μετά τη σύλληψή του, δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημά του να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου λειτουργεί συμβουλευτικό πρόγραμμα και πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, αλλά οδηγήθηκε στις φυλακές της Χίου, όπου δεν λειτουργεί καμία υποστηρικτική υπηρεσία».

Το ΚΕΘΕΑ απαιτεί την άμεση μεταγωγή του Μιχάλη στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να εξασφαλιστεί η θεραπευτική του υποστήριξη και να αποτραπεί ο κίνδυνος της υποτροπής, μέχρι να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να διεκδικήσει εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου το δικαίωμά του στη θεραπεία και την επανένταξη. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά, επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να μην παραβλέπουν και να εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ευεργετικές διατάξεις για ανθρώπους όπως ο Μιχάλης, που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης και καταβάλλουν μια γενναία προσπάθεια να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγοντα μέτρα για την αποκατάσταση του Καπετανάκειου Σχολείου στην Κρήτη

Την ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Καπετανάκειου Σχολείου στο Ηράκλειο Κρήτης, που εδώ και 8 χρόνια είναι γιαπί και οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ στην αυλή, αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Σε αυτήν σημειώνεται: «Για μια σειρά από έργα τα οποία εντάχθηκαν στο νέο ΠΕΠ Κρήτης (2015-2020), έχουν παγώσει οι διαδικασίες δημοπράτησης, λόγω του ότι δεν έχουν εκδοθεί τα νέα πρότυπα τευχών δημοπράτησης, με ευθύνη της κυβέρνησης. Θύμα αυτής της καθυστέρησης, αλλά και παλαιότερων πράξεων και παραλείψεων, είναι ανάμεσα στα άλλα και η "Αναβάθμιση - Ανακατασκευή και στατική ενίσχυση" του Καπετανάκειου Σχολείου στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία ξεκίνησε το 2010 (ΕΣΠΑ 2007-2013) με πολλά εμπόδια. Το σχολείο, όμως, έως και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένει γιαπί. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, που στεγάζει το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο. Οκτώ χρόνια τώρα (τα προβλήματα στατικότητας αποκαλύφθηκαν το 2008), οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ που έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα στην αυλή, που βρίσκεται στις ακρώρειες του τείχους του Χάνδακα. Εκτός του ότι για χρόνια η μάθηση γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, έχει περιοριστεί κατά πολύ, λόγω του εργοταξίου, ο αύλειος χώρος, οι μαθητές δεν μπορούν να κινηθούν, να αθληθούν κ.λπ. Η ζωή και οι συνθήκες μάθησης για μαθητές - εκπαιδευτικούς όχι μόνο παραμένει για χρόνια αφόρητη, αλλά και επικίνδυνη για την ασφάλειά τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από τον υπουργό Υποδομών κατεπείγουσες ενέργειες για την άρση των όποιων εμποδίων καθυστέρησης ανακύπτουν, με τελευταία τη μη έκδοση των προτύπων τευχών διακηρύξεων, ώστε να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες και να παραδοθεί το ιστορικό σχολείο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια

Εκδήλωση με θέμα «Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια. Μάθε την Αλήθεια, Πάλεψε γι' αυτήν» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ, την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (αμφιθέατρο Α3). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΞΑΝΘΗ
Κινητοποίηση για δωρεάν μεταφορά

Στην Ξάνθη, κινητοποίηση για τη δωρεάν μεταφορά τους με τα λεωφορεία των Κιμμερίων πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από την Πολυτεχνική Σχολή, την Τρίτη 22 Νοέμβρη, στα γραφεία του ΚΤΕΛ. Οι φοιτητές απαίτησαν άμεση αύξηση των δρομολογίων και δωρεάν μετακίνηση με τα δρομολόγια των Κιμμερίων.

Ηδη από την αρχή της χρονιάς έχουν κινητοποιηθεί πολλές φορές για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές (σίτιση, στέγαση, μεταφορές) τόσο στη φοιτητική μέριμνα όσο και στην κοσμητεία. Μάλιστα, με προηγούμενες κινητοποιήσεις πέτυχαν να αυξηθούν τα δρομολόγια του Πανεπιστημίου, αλλά και πάλι δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, πραγματοποιούνται μόνο 6 δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι εστιακοί φοιτητές να είναι αποκλεισμένοι από την πόλη. Γι' αυτό, άλλωστε, διεκδικούν παράλληλα με την αύξηση των δρομολογίων και τη δωρεάν μεταφορά με τα λεωφορεία των Κιμμερίων.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την πολιτική υποχρηματοδότησης που μείωσε τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πάνε βήμα πίσω από τις ανάγκες τους. Παλεύουν για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα.

Παραλίγο να καεί ζωντανό τρίχρονο αγοράκι στη Λάρισα

Με αναπνευστική ανεπάρκεια από εισπνοή καπνού μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα το 3χρονο αγοράκι που απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες από φλεγόμενο διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας. Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 8 το πρωί, πιθανόν από θερμαντικό σώμα, σε διαμέρισμα του 5ου ορόφου στην οδό Μανδηλαρά, σε δωμάτιο όπου βρισκόταν η μητέρα και το παιδί. To αγοράκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του χρειάστηκε να μεταφερθεί διασωληνωμένο στην Αθήνα, όπου και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού». Η μητέρα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Φήμες που κυκλοφόρησαν στη Λάρισα ανέφεραν ότι η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα από το σπίτι της οικογένειας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org