Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12589

Απεργία σήμερα σε Δημόσιο και καράβια
  • Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν Λαϊκές Επιτροπές, φοιτητές, σπουδαστές, αγρότες και συνταξιούχοι
  • ΠΑΜΕ: Με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία των απεργιακών μαχών

ΣΕΛ.  5

Κέρδη για το κεφάλαιο - θυσίες για το λαό στην «Ελλάδα που αλλάζει»

Σε μαχητική υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει «χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες» όλα τα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» εξέφρασε, χτες, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκε, επίσης, τις επισκέψεις Ομπάμα και άλλων ξένων ηγετών ως αναγνώριση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης, στην «Ελλάδα που αλλάζει», όπως είπε.

ΚΚΕ: «Το νέο success story που πλασάρει ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος μάλιστα τα συγχαρητήρια και τις επισκέψεις ηγετών, που στις χώρες τους υλοποιούν ανάλογα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αφορά αποκλειστικά και μόνο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των λίγων και όχι τη βελτίωση της ζωής του λαού. Αλλωστε, προαπαιτούμενο της όποιας ανάκαμψης και της όποιας ρύθμισης του χρέους είναι η γρήγορη υλοποίηση νέων σκληρών για το λαό μέτρων, όπως αυτά που περιέχονται στη δεύτερη "αξιολόγηση" και τον προϋπολογισμό "ανάπτυξης" του 2017».


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μάχη για την απεργία

Σήμερα είναι μέρα απεργίας στο Δημόσιο. Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν και τα πλοία της ακτοπλοΐας σε όλη τη χώρα, καθώς οι ναυτεργάτες απεργούν για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Κινητοποιήσεις οργανώνουν επίσης Λαϊκές Επιτροπές, συνταξιουχικές οργανώσεις, φοιτητές - σπουδαστές και άλλοι φορείς του κινήματος.

Η σημερινή απεργία «πατάει» στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και αλλού, με συνέπειες στο σύνολο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, χτυπιούνται από παλιά και νέα μέτρα, ενώ βρίσκονται μπροστά και σε νέο γύρο επίθεσης, όπως δείχνει το νομοσχέδιο για την «κινητικότητα», που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Η επίθεση, που κλιμακώνεται σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, υπηρετεί από τη μια το στόχο της «δημοσιονομικής σταθερότητας» ως προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη και από την άλλη την αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε να αναδειχτεί καλύτερα ο επιτελικός του ρόλος στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης, στη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στα ιδρύματα Πρόνοιας, στις άλλες «κοινωνικές» υπηρεσίες του κράτους, για να διαπιστώσει την άθλια κατάσταση με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο λαός, είτε αναζητά θεραπεία ως ασθενής είτε το παιδί του πάει στο σχολείο είτε είναι άνθρωπος με αναπηρία και μάταια ζητάει τη στήριξη του κράτους.

Στο χώρο της Υγείας, οι ελλείψεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου γιατροί και νοσηλευτές να γίνουν φτηνότεροι για το κράτος, και οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων πλήττουν εξίσου τους υγειονομικούς και τα λαϊκά στρώματα, που ταλαιπωρούνται και τελικά αναγκάζονται - όσοι μπορούν - να πληρώνουν μεγάλα ποσά από την τσέπη τους.

Αναδεικνύεται, επομένως, η ανάγκη για ενιαία πάλη των εργαζομένων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα και, ταυτόχρονα, να δυναμώσει στο κίνημα το ρεύμα εκείνο που παλεύει για πιο βαθιές αλλαγές, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η συμμετοχή των Λαϊκών Επιτροπών και των συνταξιουχικών οργανώσεων στις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλεί σήμερα το ΠΑΜΕ, αλλά και οι κινητοποιήσεις, επίσης σήμερα, των φοιτητών και των σπουδαστών, με κάλεσμα των συλλόγων τους και του ΜΑΣ.

Ταυτόχρονα, η επιτυχία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρυχτεί για τις 8 Δεκέμβρη για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ. Αλλά και ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και εκείνες τις μέρες θα συζητιέται στην Ολομέλεια.

Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την καλή προετοιμασία της απεργίας. Η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» στη βάση της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου και οι όποιες διεργασίες για τη διευθέτηση του χρέους είναι το υπόβαθρο για να κλιμακωθεί η αντεργατική επίθεση, να ενταθεί η εργασιακή εκμετάλλευση.

Από αυτήν τη σκοπιά, χρειάζεται να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας μπροστά στις εξελίξεις και απέναντι στους ελιγμούς της κυβέρνησης. Να εκφραστούν ακόμα πιο μαζικά, με τη συμμετοχή στις απεργίες και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, η απόρριψη αυτής της πολιτικής στο σύνολό της και ο διαχωρισμός των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τους στόχους και τα σχέδια του κεφαλαίου.


4η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλούσια και ζωντανή συζήτηση για ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα ελπίδας και ανατροπής

Αποσπάσματα από ομιλίες αντιπροσώπων

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» δημοσιεύονται αποσπάσματα ορισμένων από τις σχεδόν 80 ομιλίες αντιπροσώπων στην πλούσια και μαχητική συζήτηση που αναπτύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, στη διήμερη Συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 1.224 αντιπρόσωποι από 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις στη βάση του διχοτομικού σχεδίου

ΣΕΛ.  6   -   7
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Υπερψηφίστηκε χτες, με στόχο τη θωράκιση των τραπεζών

ΣΕΛ.  8
ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εγκαίνια καταυλισμού προσφύγων, με τα προβλήματα να παραμένουν

ΣΕΛ.  17


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org