ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ»
Μνημείο χυδαίου αντικομμουνισμού και αντιδραστικότητας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, στη συζήτηση της έκθεσης

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προωθεί το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, αλλά και την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης που αμφισβητεί τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προωθεί το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, αλλά και την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης που αμφισβητεί τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ
Συζήτηση για τη «στρατηγική επικοινωνίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας εναντίον της από τρίτους» πραγματοποιήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, στη βάση σχετικής έκθεσης που αποτελεί την επιτομή της αντιδραστικότητας, ξεχειλίζει από αντικομμουνισμό και ομολογεί ευθαρσώς την επιδίωξη συγκρότησης ενός γιγαντιαίου πλέγματος μαύρης προπαγάνδας υπέρ της ΕΕ και κατάπνιξης κάθε φωνής αμφισβήτησής της.

Η έκθεση ζητά τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη - μέλη, διάφορα όργανα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών», προκειμένου να αποκρούεται η όποια κριτική διατυπώνεται εναντίον της ΕΕ. Μάλιστα, με πρόσχημα τον ανταγωνισμό με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, χύνει αντικομμουνιστικό δηλητήριο, υπογραμμίζοντας σαν ανάγκη «να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση απέναντι στα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων μέσω δημόσιων εκστρατειών και εκπαιδευτικών συστημάτων και να υποστηριχθούν δραστηριότητες έρευνας και τεκμηρίωσης, ιδίως στα πρώην μέλη του σοβιετικού μπλοκ».

Επιπλέον, στο όνομα της αντιμετώπισης του ISIS και άλλων τέτοιων δικών τους δημιουργημάτων, η έκθεση επαναφέρει τη θολή και επικίνδυνη έννοια της «ριζοσπαστικοποίησης», δείχνοντας ευθέως όσους αμφισβητούν τον καπιταλισμό και τις λυκοσυμμαχίες του. Στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη «σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (...) να αναπτύξουν πολυδιάστατες δομές (που συνδυάζουν πανεπιστημιακή έρευνα, διοικήσεις σωφρονιστικών ιδρυμάτων, αστυνομία, δικαστήρια, κοινωνικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά συστήματα) για την καταπολέμησή της».

Ακόμα, ομολογεί την επιδίωξη για ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ, με «υποστήριξη προς δημοσιογράφους και δημιουργία προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων για φορείς των μέσων ενημέρωσης, καλλιέργεια συμπράξεων και δικτύων ανταλλαγής πληροφοριών, (...) έρευνα που σχετίζεται με τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και με ευκαιρίες κινητικότητας και επιμόρφωσης για δημοσιογράφους και με περιόδους πρακτικής άσκησης σε μέσα ενημέρωσης», ενώ δεν κρύβει και την επιθυμία άμεσης εμπλοκής των ίδιων των εργαζομένων, αναφέροντας ότι «μια αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας πρέπει να εμπλέκει τις τοπικές κοινότητες σε συζητήσεις σχετικά με δραστηριότητες της ΕΕ»...

Η παρέμβαση του Σ. Ζαριανόπουλου

Στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, καταγγέλλοντας τη σχετική έκθεση, που αποτελεί μνημείο της αντιδραστικότητας της ΕΕ και τονίζοντας τα παρακάτω:

«Η έκθεση "προπαγάνδα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης", ένα παραλήρημα του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού, δώρο κυριολεκτικά στους εγκληματίες ναζιστές, είναι μνημείο και απόδειξη της αντιδραστικότητας της Ενωσης και του Ευρωκοινοβουλίου, που παραποιώντας την Ιστορία, εξισώνει φασισμό με κομμουνισμό.

Δεν στοχεύει στο "Ισλαμικό Κράτος", που άλλωστε στήριξαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Με πρόφαση ανταγωνισμούς με την καπιταλιστική Ρωσία, ανασύρετε κάτι που ισχυρίζεστε ότι νικήσατε οριστικά αλλά - δικαιολογημένα - ακόμα φοβάστε: το φάντασμα του κομμουνισμού. Της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, της Παιδείας, της Υγείας, των κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους.

Διαστρεβλώνοντας την έννοια "ριζοσπαστικοποίηση", προτείνετε δίκτυα καταδοτών, στοχοποιείτε σαν πράκτορες και στήνετε στον τοίχο εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς που αμφισβητούν τους υπεύθυνους: την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις αστικές κυβερνήσεις και το σύστημά τους. Ζητάτε περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ποινικοποιώντας τη σκέψη, το λόγο, την πολιτική δράση.

Δηλητηριάζετε τη νεολαία στα σχολεία, στον πολιτισμό, με Μέσα Ενημέρωσης χρηματοδοτημένα και ελεγχόμενα από την Ενωση.

Να είστε σίγουροι: Ο,τι κι αν κάνετε, το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι η σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης, αλλά η ανατροπή του».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Υπερψηφίστηκε χτες, με στόχο τη θωράκιση των τραπεζών

Υπερψηφίστηκε χτες με διευρυμένη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως πρόσχημα την «προστασία του δανειολήπτη», θεσμοθετεί σειρά μέτρων για να θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον κίνδυνο να συσσωρευτούν νέα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την αντίστοιχη Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4/2/2014.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Μάλιστα, από τη ΝΔ ο εισηγητής, Θ. Μπούρας, κατέκρινε την κυβέρνηση επειδή άργησε να το φέρει ενώ κόμπασε ότι η Οδηγία είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τον ειδικό αγορητή της, Γ. Γερμενή, μιλώντας από τη σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου, να λέει ότι «με αυτό το νομοσχέδιο λύνετε τα χέρια στις τράπεζες να μπορούν να επέμβουν στην ιδιωτική επιχείρηση», και άλλα παρόμοια.

Η προοπτική είναι η συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια των μονοπωλίων

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, αυτό που προωθείται είναι «η διασφάλιση παραπέρα της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της εσωτερικής αγοράς, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ίδια την αιτιολογική έκθεση. Επομένως, πρόσθεσε, «ο βασικός τους στόχος δεν είναι η ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και προοπτικά η συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια μεγάλων ομίλων, για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

Προς επιβεβαίωση αναφέρθηκε στις ίδιες τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς από τα όσα προβλέπουν ο μόνος κερδισμένος είναι οι τράπεζες.

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση από τα χρέη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, όπως διαγραφή κάθε είδους τόκων και ανατοκισμού, διαγραφή ποσοστού ύψους 50% της οφειλής προς τις τράπεζες κ.ά., ενώ επισήμανε ότι «αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωενωσιακό πλαίσιο, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και ειδικά των τραπεζικών ομίλων. Δείχνουν, όμως, τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι αγώνες του λαού για να είναι αποτελεσματικοί».

Αναφορά έκανε και στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου, με το οποίο, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η οποία αντανακλά και τους συνολικότερους ανταγωνισμούς - καταργούνται ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO. Ο Σ. Βαρδαλής επισήμανε ότι το ΚΚΕ υπερψηφίζει μεν το άρθρο, χωρίς όμως να έχει καμία αυταπάτη για την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υπέρ του κεφαλαίου, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ. Εξάλλου, «είμαστε σίγουροι - πρόσθεσε - πως θα βρείτε άλλου είδους τρόπους» να δοθούν πίσω διπλά και τρίδιπλα οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται. Το άρθρο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που το κατήγγειλε ως «παρέμβαση από αλλοδαπούς» στο Σύνταγμα της χώρας...

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Προκλήσεις και ένδεια επιχειρημάτων από την υπεράσπιση

Προκλητικοί εμφανίστηκαν και χτες οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών κατά την εξέταση του κομμουνιστή συνδικαλιστή Δημήτρη Διαμαντάκη, που ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Επειδή, όπως φαίνεται για άλλη μια φορά, «δεν άρεσαν» στους συνηγόρους των χρυσαυγιτών οι απαντήσεις του μάρτυρα για τη δολοφονική επίθεση που υπέστησαν από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ το Σεπτέμβρη του 2013, άρχισαν με ανούσιες και ανόητες ερωτήσεις του τύπου: «Ξέρετε τον αριθμό πρωτοκόλλου του ιατρικού πιστοποιητικού;», όπως ρώτησε χαρακτηριστικά μία συνήγορος αναφερόμενη στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο νοσοκομείο, όπου ο μάρτυρας είχε μεταβεί μετά την επίθεση... Συνήγοροι συνέχισαν με την απόφανση ότι αποδείχθηκε (!) πως το αίμα της πληγής με τρεις τρύπες στην ωμοπλάτη, που είχε ο Δημήτρης Διαμαντάκης (επιδείχθηκαν φωτογραφίες) από τα χτυπήματα που υπέστη από τα ρόπαλα, δεν ήταν παρά... μπογιές! Και ζήτησαν, τέλος, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, να διωχθεί και να κρατηθεί ο μάρτυρας που υπέστη τη δολοφονική επίθεση, για ψευδή κατάθεση!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Το κυβερνητικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση παραπέρα «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποκλείει και την πώληση του 17% της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real FM». Ο υπουργός, ερωτώμενος για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, ανέφερε ότι το ζήτημα πώλησης του 17% της ΔΕΗ θα πρέπει να συζητηθεί όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά του ποσοστού αυτού στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι είναι μέσα στις κυβερνητικές επιλογές η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, αρχικά το 17% και στη συνέχεια... βλέπουμε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα ενεργειακά ζητήματα, φαίνεται να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, με μοναδικό αστερίσκο αυτή τη στιγμή να μπαίνει στο ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος. Την πώληση δηλαδή από τη ΔΕΗ σε τιμές κάτω του κόστους στους ιδιώτες προμηθευτές ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος, με τελικό στόχο τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού κάτω από το 50% έως το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί και στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Βεβαίως, οι απώλειες από την πώληση στους προμηθευτές κάτω του κόστους από κάπου πρέπει να βγουν και αυτό δεν γίνεται ακόμη φανερό. Θα είναι κρατική χρηματοδότηση, κάτι που ενδεχομένως να σκοντάφτει στην υπόθεση «ανταγωνισμός» σύμφωνα με τα ευρωενωσιακά δεδομένα και το οποίο θα πληρώσει ο λαός, ή θα την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγιά τους;

Η πρώτη δημοπρασία έχει ήδη υλοποιηθεί και η επόμενη προγραμματίζεται για τις αρχές του 2017. Τα τεχνικά κλιμάκια, όπως έχει διαρρεύσει, φέρονται να ζητούν τη δημοπράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων εντός του επόμενου έτους, αίτημα πάντως που εάν επιμείνουν, η ελληνική πλευρά θα το ικανοποιήσει.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των δημοπρασιών, με το επιχείρημα ότι η τιμή πώλησης της Ενέργειας είναι κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να της προκαλεί ζημία. Βεβαίως, όλα αυτά εκφράζουν ανταγωνισμούς που τους πληρώνει αντικειμενικά ο λαός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ